Šta je novo?

koji pci tv tuner za linuks?

sinisamars

Čuven
Učlanjen(a)
07.02.2005
Poena
619
Pozdrav,

U procesu sam kupovine nekog (ne preskupog) internog tunera, za povremeno gledanje tevea (analogna SBB kablovska) pod ubuntu maverickom, pa me interesuje sa kojim modelima (a koji su aktuelni u prodaji ovih dana) imate pozitivna iskustva, bilo da rade out of box, bilo da se bez glavobolja mogu podesiti. Dakle, ukratko, navedite model, distro koji koristite i neka kratka zapažanja (tipa: problemi sa zvukom, daljinac radi/ne radi, taj-i-taj program radi/ne radi, itd...)
Hvala vam unapred.

P.S. Moguće da je tema za "šta da kupim" podforum, ali sam ovde okačio pošto su veće šanse da neko odgovori.

Zdravo i hvala na odgovoru. Žao mi je što te je moja poruka iznervirala. No, uzvratio si oštro, i to je ok. (mada, ne znam koliko mi je bitna lista DVB-T kartica, ali dobro, cenim svaki trud) Nadam se i da si iskoristio mogućnost prijavljivanja poruke moderatorima. Videću da ubuduće dodam u svoj /etc/hosts fajl da mi odlazi direktno na lmgtfy.com kad pokušam da pristupim benchmark.rs, kako ne bi više bilo ovakvih grešaka.

Takođe, ako neko ko ima PCI TV karticu i hoće da doda neka svoja zapažanja ili savet u vezi sa korišćenjem pod ubuntolikim distribucijama, neka to učini ukoliko nađe vremena. Napisao sam u prvoj poruci otprilike šta je bitno, dakle, daljinac, zvuk i tako to što se tiče problema.

Hvala i svako dobro,

sinisamars

Poslednja izmena:
http://lmgtfy.com/?q=supported+tv+cards+linux

Brate, dakle dovoljno je je bilo ukucati ovo i na 6-7 linku dolazis do ove liste za aka 10min priblizno :S:

http://www.linuxtv.org/wiki/index.php/DVB-T_PCI_Cards

Izfejlovao si ovde maksimalno. Ako ne mozes da pomognes nemoj nista ni da pises.

@sinisa

Poslednja tv karta koju sam imao i da je radila pod ubuntu-om je leadtek pvr2000.
Koliko se secam to je bt878 i card parameter je 34 kad se loaduje bttv module.
Tvtime i mythtv su ti dve dobre opcije za gledanje programa.
Potrazi jos i po ubuntuforums postove na ovu temu jer ih ima dosta.

@max
Hvala na informacijama, poznat mi nešto taj bt878, naime, imam neku jako staru karticu Provideo PV951 koja je sad u nekim drugim kompovima koji nisu pod linuksima a i nisu mi pri ruci da isprobam na brzaka. Znači, bazično gledano, Leadtek karte i trebalo da valjalju? Čitao o iskustvima ljudi da winfast 2000 expert radi, dok winfast 2000 global kao pravi probleme. Ne znam... :) Ukapirao sam da Gigabyte karte izbegavam, kao i Asus, dok Intex i Items ne razmatram, verujem da ipak nisu kvalitetom blizu lidteka, možda ne bi bilo loše da se javi neko i sa tim low budget kartama i iskustvom u linuksu.

sinisamars

Ja sam na starom poslu dobio neku Hauppauge WinTV-HVR-1200 TV karticu, kada sam video ovu temu pade mi na pamet da bih mogao da je najzad ubacim u komp, međutim malo guglanja mi kaže da na njoj analagni TV signal još uvek nije podržan u Linux-u. :( Postoji ovde i over-the-air digitalna televizija, ali mislim da je za nju neophodan njihov MPEG-4 dekoder.

Nije to do proizvodjaca koliko do cipa koji se koristi na kartici. Napr taj bt878 je odavno podrzan u linux kernelu, i svaka kartica sa ovim cipom ce da radi u linuxu.

Izvinjavam se za one gluposti gore, bio sam u losem raspolozenju :wave:
BTW mislim da bi trebalo da ti radi bilo koja kartica koja ima Connexant, Phillips ili Broketree chipset a vecina je takvih koje se mogu kupiti kod nas :)

Poslednja izmena:
E, 'fala čovek, NHF za ono gore, sve kul :)

Verovatno ću kupiti Leadtek TV2000XP Expert, ili pak Global, tu su negde sa cenom, nije mi baš najjasnije oko razlika između te dve karte; koliko sam shvatio čitajući po netu, Expert će svakako raditi odmah. Očekujem da proradi i daljinac, pošto me Logitech UltraX več uveliko zeza :) (ima tamo na temi o univerzalnim daljincima). Svakako ću se javiti na ovoj temi sa iskustvima, nadam se pozitivnim :)

Pa da napišem reč-dve nakon nabake tjunera. Kupio Leadtek TV2000 Expert kartu i, očekivano, sve radi bez ikakvih dodatnih intervencija (Ubuntu 10.10 x86_64). Odnosno, bila je potrebna mala intervencija u smislu programa koji koristim za gledanje, tvtime-a. Morao sam da skinem verziju koja je pečovana kako bi radila kontrola jačine zvuka (inače prijavljuje da nema mixer device-a). Ako imate takav problem, probajte ovu verziju:
https://launchpad.net/ubuntu/+source/tvtime/1.0.2-6.1ubuntu2

Pokrenite program sa:
Kod:
tvtime --mixer=hw:0/CD
ako ste, kao ja, povezali karticu na CD_IN na ploči.
Eto, valjda će nekom biti korisna ova informacija.
Pozdrav :)

Dobar

izbor kartice si napravio. Samo jos da dodam, ako te interesuje, ja koristim xdtv za gledanje tv. Program je odlican, a ima i mogucnost snimanja. Ovde mozes da vidis kako se instalira. http://www.ubuntu-rs.org/wiki/Xdtv.

Pozdrav!

Hvala na predlogu, pogledaću. Na prvi pogled deluje kao xawtv, verovatno je neki fork ili slično. Tvtime mi je odličan za gledanje, a za snimanje ću pogledati ovaj xdtv :)

Pozdrav

Vrh Dno