Šta je novo?

koji operativni sistem u moj laptop???

jabree

Slavan
Učlanjen(a)
18.04.2007
Poena
405
Moja oprema  
Tablet
ne
Mobilni telefon
Xiaomi Note 8 pro
Pametni uređaji
najn
Pristup internetu
  1. Optički internet
nije me ranije zanimalo ali kako da znam dal u moj laptop moze 64-bitni operativni sistem? i ako moze sta dobijam time u odnosu na 32-bitni?
masina je:
Proizvođač : MSI
Model : VR630X-245EU AMD Sempron 2.0GHz
Takt procesora: 2.1GHz
Rezolucija ekrana : 1366x768 px 16'' WXGA
RAM memorija : 2GB
Kapacitet hard diska : 250 GB
Brzina rotacije hard diska : 5400 obrt./min.
Optički uređaj : DVD±R/RW
nek mi neko objasni ali nemojte mnogo strucno nego po "nashki" :D

p.s. zaboravih da kazem trenutno je neka mini ultimat vista, ali radio je ranije i xp i win 7, svi su bili 32-bitni.

Evo onako"naski"kazem da ti to uopste ne treba, nisam ni citao sve ali cim sam video 2GB RAM-a dovoljno sam video, 64-bitni Windows ti TREBA samo onda kad ti treba vise od 3GB RAM-a za neke aplikacije pa onda i Windows mora da vidi vise od toga, a 32-bitni ne vide!
Pozdrav ,)

hvala druze

Taj Sempron podrzava 64-bitne sisteme pa mozes instalirati win 7 u 64 bit verziji mada bih ja instalirao tu win xp sp3 32 bit

pozz

M

Стави ти слободно 64-bit. "Будућност" је већ стигла :d има већ доста 64-битних верзијама програма, а ако њих нема или не раде како треба увек можеш инсталирати "класичну" 32-битну верзију неког програма.

Aha, a koliko DRAJVERA moze naci za svoj laptop da bi radio na 64-bitnom Windows 7?
Ja bih mu rado preporucio da nabaci 64-bitni Windows 7 ali znam da ja imam problema da nadjem najobicniji chipset drajver za svoj Pavilion star nekih 4 meseca, a kamoli ce on za laptop star sigurno par godina?
Pozdrav ,)

Brate ne gleda se ekran za starost, ni velicina (16-ica ima vise godina, Sony najduze a i ostali bar po par godina) a ni rezolucija jer vidi ovo onda 17"@1680x1050, a laptop star 37 meseci ili ti 3+ godine! ;)
P.S. On ima Sempron procesor a ti mu nadje X2Turion?
Pozdrav ,)

Poslednja izmena:
I laptop star oko 3 godine radi sasvim dobro na win 7 - imam slican jedan i radi odlicno. Mass storage device driver nije nadjen ali to je jedino sto ne radi - nacicu ga u toku veceri. Bez 1,5 GB RAM-a nema smisla ni instalirati win7. U leru trosi oko 700-750 MB. U ovom slucaju ce da radi jer koliko videh ima 2GB.

Kao sto rekoh, za ovaj laptop je XP SP3 32bit odgovarajuci OS.

Poslednja izmena:
Sta instalirati na nov laptop bez OS-a? Da li se prilikom kupovine dobija CD sa drajverima
Sta bi najbolje leglo konfi, recimo T4400 i 4 giga rama. Da li na lap ide win7 32bitni ili 64bitni?

Mozes i 32bit i 64bit, tj procesor podrzava oba na tebi je da odlucis. Ja koristim 64bit jer nemam potrebe za nekim matorim aplikacijama koje ne rade na 64bit. S druge strane mozes i to da resis, napravis xp 32bit virtuelnu masinu da imas za takve stvari. Moj savet - 64bit.
Ako stavljas win 7, prepoznace ti automatski vecinu drajvera. CD da li ces dobiti - zavisi od proizvodjaca do proizvodjaca ali generalno mozes sve da iskopas na netu.

S obzirom da imas 2 giga rama nema nikakve potrebe da stavljas 64bit sistem :)
To bi imalo smisla da imas vise od 3 giga rama, a ovako neces dobiti nista plus se uvek moze desiti da te zeza neki drajver u 64bit verziji jer stvari nisu jos do kraja iskristalisane
Inace ja bi na taj lap top stavio WindowsXP SP3 pod uslovom da ima drajvera sto mozes lako proveriti googlanjem, Windows 7 bi overio tamo negde kada izadje prvi SP - veruj, nista drasticno neces izubiti ako neko vreme ostanes na XP-u ;)

S obzirom da imas 2 giga rama nema nikakve potrebe da stavljas 64bit sistem :)
To bi imalo smisla da imas vise od 3 giga rama, a ovako neces dobiti nista plus se uvek moze desiti da te zeza neki drajver u 64bit verziji jer stvari nisu jos do kraja iskristalisane
Inace ja bi na taj lap top stavio WindowsXP SP3 pod uslovom da ima drajvera sto mozes lako proveriti googlanjem, Windows 7 bi overio tamo negde kada izadje prvi SP - veruj, nista drasticno neces izubiti ako neko vreme ostanes na XP-u ;)
Čemu ovakav strah od promena :D

Lepo je neko rekao na forumu, kamo sreće da je Win7 napravljen isključivo u 64-bitnoj verziji što bi ubrzalo tranziciju.

Win7 ionako sam ima gomilu drivera, a pre instalacije svakako treba proveriti ne netu koji driveri su dostupni.

Pokajao sam se sto sam stavio w7 u laptop.... baterija i onako nije bila najsjanija, a sad jedva 30-40 minuta izdrzi.... najbolje se ponasa ovaj laptop na xp, za cas dize sistem, ali previse mi je grejao i bucni radio na njemu, i ne svidja mi se sto ne postoji szstem control manager za xp... inace nikad ne bi stavio ovo djubre od sedmice...

Kao sto Minja lepo rece:
vrati se na 32 bit XP SP3, bar dok ne kupis bolji laptop, koji ce biti spreman za 64 bit win 7.
Inace win 7 nije djubre, nego su naprosto svi windowsi losi.

Pokajao sam se sto sam stavio w7 u laptop.... baterija i onako nije bila najsjanija, a sad jedva 30-40 minuta izdrzi.... najbolje se ponasa ovaj laptop na xp, za cas dize sistem, ali previse mi je grejao i bucni radio na njemu, i ne svidja mi se sto ne postoji szstem control manager za xp... inace nikad ne bi stavio ovo djubre od sedmice...

Imam isto iskustvo kao ti, meni je win7 (pre sam imao vistu) na laptopu zeznuo bateriju tako da ona ne moze da izdrzi vise od 10 min na njoj (pre toga je drzala sat, sat i po), vec je laptop nonstop na punjacu. Win7 mi je dobar samo za desktop varijante, ili za laptopove na kojima je vec instaliran.

Na osnovu čega imate takvo mišljenje o 7 na laptopovima (a uzgered budi rečeno 97 procenata laptopova ima baš taj sistem na sebi)?

p.s.
Samo nemoj te o problemu zvanom baterija i Windows 7

Nisam u toku, jel to jos nekom baterija lose drzi na w7? Meni je pre ovoga na vista/xp/kubuntu drzala najmanje 1:20h a sad kad je na 70% pise 30 minuta... strasno.... samo da nadjem vreme vracam se na xp...

Msi Gx600, windows 7, nemam problema ni sa baterijom , ni sa wifi.

blago vama, ovaj krsh nije drzao ni sat ipo ni kad je bio nov.... tj. prosle godine... a otkako sam ovu sedmicu ubacio opravio sam se ....

pa to opravio sam se rekao sam ironicno... sad vise ne mora da brinem za bateriju kad je vec s***ana...

Ja na svom HP-u po defaultu imao Vistu Bussines. Instalirao odmah po dobijanju Xp i šljakao tako dve godine. Baterija drzala 4 časa. Po instalaciji sedmice baterija drži od 40 minuta do 2 sata. I prekida povremeno sa punjenjem iste. Fora je da se to sa baterijom deasilo istog dana po instalaciji sedmice.

Inače, ja na svojoj 630-ici furam XP SP3 i radi ko sat. Baterija drži oko 100 minuta (i kad je bio glanc nov i sada).

Za mene kao obicnog korisnika sedmica nista ne znaci cak naprotiv, na xp sam imao dosta stvari koje sad ne mogu na sedmici... sad dok sve to po'vatam sta gde i kako... ima da izadje neki noviji sistem... tako da cim prodam ovo djubre vracam se na xp... a inace u kuci imam jos jedan toshiba satelite koji vec 4 godina radi kao sat, kako baterija tako i laptop...
p.s. ako ponovo instaliram xp, dal ce isto da drzi ko na sedmici ili normalno kao sto je trajala, preko sta vremena...?

Ne verujem da će se baterija oporaviti.

Nazad
Vrh Dno