Šta je novo?

Koji OEM Win?

mitarus

Čuven
Učlanjen(a)
29.09.2004
Poena
680
Sestra kupuje komp na poslu, tacnije gazda firme kupuje. U pitanju je mala privatna gradjevinska/projektantska firma. Sve u svemu, kupovina se svodi na 2 racunara, a uz njih i 2 OEM Win-a.

Profil korisnika:
1. Moja sestra, gradjevinski inzenjer, osrednje obucena za rad na racunaru. Prvenstveno je bitan rad u AutoCAD-u (u zivotu je samo za ovo i koristila racunar), zatim znatno manje u Wordu i jos manje u Excel-u.
2. Necija sekretarica, pojma nemam sta tacno radi :). Valjda sve ono sto sekretarice inace rade. Verovatno je Word opet nezaobilazan...

Pitanja:
1. Zanima me da li je bolje da uzima WinXP Home ili Vistu Home? Vista 32 ili 64?
2. Da li je potrebno da daje vece pare za Vistu Business i zbog cega?
3. Uz koje od tri gore pomenuta se dobija trial MS Office i koliko je vreme za koje moze da se dokupi MS Office OEM? Ne znam koliko im je realno potreban MS Office pored OpenOffice-a, pa cisto da imaju vremena da isprobaju (ta sekretarica prvenstveno, sestri ce posao zavrsiti OpenOffice).

Hvala...

ja sam pre nekih mesec-dva imao istu dilemu kao i ti.Znaci trebao je da se za firmu kupi legalan operativni sistem posto Linux avantura nije uspela(nisam uspeo da nateram HP 1020 da radi :) )
Moja odluka je pala na Vistu Home Premium 32-bita.
E sada da obrazlozim zasto: za istu cenu po kojoj sam mogao da kupim XP Home dobio sam noviji operativni sistem za koji stalno izlaze update-ovi i koji realno pruza,barem po meni dosta vise nego XP u Home varijanti.Office Trial nisam dobio vec sam ga skinuo sa neta,probni period od 120 dana.Sto se tice toga da li je potreban MS Office i Open Office moze da zavrsi posao takodje mogu da ti govorim iz iskustva:ako ne koristis baze Open Office ce ti zavrsiti posao,mail klijent moze da bude Mozzila i to je to resio si svaki problem i sto je pretpostavljam najvaznije racunari su legalni 100% sto je jako vazno uzimajuci u obzir veoma velike kazne za firme ukoliko koriste nelegalan softver.
Ovo je moje iskustvo i ja sam tako uradio i nisam se pokajao e sad ti ces ipak odluciti poznajuci konkretnu situaciju u pomenutoj firmi.

Hvala. Ja sam bio za XP, a onda sam video cenu za Vistu Home i pao sam u nedoumicu.
Vazna stavka mi je i da li je moguce dokupiti MS Office OEM kasnije. Mislio sam da uz Vistu dolazi built-in trial i da dok taj trial traje moze se kupiti OEM licenca...

Kada sam ja kupovao Vistu samo sam dobio operativni sistem u lepom pakovanju i to je to,nije bilo Office-a.Mada opet kazem i Open Office radi sasvim lepo,ja barem nemam problema sa njim.

MS Office trial obično ide na laptop računarima sa preinstaliranim (OEM) Vista Home. Uz neke se dobija i OEM verzija MS Works, koja može da zameni donekle "sekretarski deo" MS Office...
Ako se neko još uvek dvoumi, samo da vas podsetim da za manje od 6 nedelja zvanično prestaje proizvodnja i distribucija Windows XP, pa sad vi odaberite...

1. Vista Home 32bit
2. Ne
3. Open office, dzabe i zavrsice ti sve poslove.

HOME verzije Windowsa mogu da se koriste za komercijalne tj. poslovne potrebe?
Ja sam bio ubeđen da je to rezervisano samo za PRO verzije!

MS Office trial obično ide na laptop računarima sa preinstaliranim (OEM) Vista Home. Uz neke se dobija i OEM verzija MS Works, koja može da zameni donekle "sekretarski deo" MS Office...
Ako se neko još uvek dvoumi, samo da vas podsetim da za manje od 6 nedelja zvanično prestaje proizvodnja i distribucija Windows XP, pa sad vi odaberite...
Баш тако добио :).

HOME verzije Windowsa mogu da se koriste za komercijalne tj. poslovne potrebe?
Ja sam bio ubeđen da je to rezervisano samo za PRO verzije!
Разлика у имену се односи на разлике у самом оперативном систему, а не за шта се употребљава. Пословне верзије имају нешто што кућне немају и обратно.
http://www.microsoft.com/windows/products/windowsvista/editions/choose.mspx

Poslednja izmena:
Ma znam za razlike u OSu, kada su oznake u pitanju, ali sam ipak bio ubeđen da je xp HOME isključivo "for non-commercial use"!
Izgleda da sam bio u zabludi!

Samo u Srbiji se pravna lica "kaznjavaju" i isti proizvod i usluga im se naplaciju skoro duplo,od telefonskih impulsa,struje,vode,pa do svih mogucih i nemogucih troskova......Zapad je ipak nesto drugo....:)

Ja bih ipak preporucio Vistu Business, jer nije velika razlika u ceni, a ne zove se ova dzabe "Business"... Ima dodatne opcije: Fax and Scan, Shadow Copy, Complete Backup i Remote Desktop. E sad ako ti nista od navedenog ne treba, a ne verujem da Shadow Copy nekom ne treba, onda mozes naravno Home Premium verziju.

Narucena je Vista Home 32-bit. Koristice se OpenOffice.
Hvala svima...
Pozz

Nisam siguran ali mislim da pravna lice ne mogu da koriste HOME varijante windowsa jer mu san naziv kaze da je za kucnu upotrebu a za pravna lica ide pro ili busines varijante!

Nisam siguran ali mislim da pravna lice ne mogu da koriste HOME varijante windowsa jer mu san naziv kaze da je za kucnu upotrebu a za pravna lica ide pro ili busines varijante!

Iz prve ruke mogu da ti kazem da gresis,razlika nije u tome ko ce i gde da koristi pomenute operativne sisteme,vec u samim mogucnostima koje pruzaju.Oduvek su kod Ms-a Pro varijante operativnih sistema bile namenjene firmama ne zato sto tako mora da bude vec zbog naprednijih funkcija samog operativnog sistema koje su namenjene koriscenju u mreznom okruzenju.
Opet kazem iz prve ruke mogu da potvrdim da je koriscenje Vista Home Premium operativnog sistema u firmama potpuno zakonito......:type:

Nazad
Vrh Dno