Šta je novo?

Koji notebook?

glisoni

Zapažen
Učlanjen(a)
01.01.1970
Poena
20
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Optički internet
Trebalo bi uzmem notebook, pa me zanima šta ekipa misli, šta bi bilo pametno uzeti?
Uslovi su sledeći: nabavka ide legalnim kanalima, firma kupuje mašinu, dakle prodavac mora biti dokazan, legalan, poznat...
Mašinu ću koristiti za programiranje/rad na terenu, dakle treba mi solidna autonomija, velika rezolucija ekrana i dosta rama za visual studio i ostale M$ alate.
Neki moji uslovi bi bili:
Dotan, 512 MB rama, minimum 15' ekran sa 1440x1080 rezolucijom, combo, min. 40 GB hdd, ostalo nije bitno, ono std paket mreža, modem, wlan...

Gledao sam IBM-a, R51 E mi deluje solidno, jedino ne znam da li je cpu banias ili dotan, a i ekran je samo 1024x768 :(.
Asus M6000N mi je možda malo preteran, jer ne treba mi tako jaka grafika, mada ako je cena kulturna (u klasi sa gornjim IBM-om) neću ga odbiti.

Ajmo ljudi, šta ima kod nas i šta se može uzeti, u recimo nekih nedelju dana max?

Nisi rekao koliki je limit novca?

npr. HP nc8000 (sve sto trazis + jaka grafika)

E sad,uz rezoluciju koju ti trazis obicno ide i jaka grafika,i shodno tome cena ce sigurno biti negde 1500-2000e.

Posto planiras da racunar koristis na terenu moji saveti su:
- Obavezno uzmi "firmiranu" masinu. Ne zbog pokazivanja, nego zato sto nosenje racunara po terenu povecava verovatnocu da se nesto lose desi. A velike firme su velike i u podrsci (servisu) za svoje proizvode. Ako uzmes HP/Compaq, IBM ili nesto slicno siguran si da ces uvek imati servis, ako ne daj boze, zatreba. Naravno to ima i svoju cenu... I raspitaj se za kupovinu dodatne garancije (HP to zove CarePaq).

- Sve velike firma prave notebook-ove u dve razlicite linije: jednu za Home usere i jednu za Business. Po pravilu, Business varijante su skuplje ali i mnogo kvalitetnije. Primer: gore pomenuti HP NC8000 je business varijanta, dok su HP Presario serije za Home usere. Pre 5 godina, kad sam kupovao laptop, za manje para sam mogao da uzmem jaci Presario, ali ipak sam uzeo skuplju ali slabiju Armadu (isto Compaq, ali business model). Razlika je bila veoma vidljiva vec na prvi pogled. Kuciste Presarija je od plastike i tastatura se malo ugiba kad kucas, dok je Armada pravljena od magnezijuma a tastatura odlicno funkcionise i dan danas (ovaj tekst kucam bas na njoj). Presao sam pola sveta noseci Armadu sa sobom i nikad nisam imao problema sa njom.

Sada imam HP NC8000 i prilicno sam zadovoljan. Centrino 1.6GHz, 512MB RAM, TFT 15" 1400x1050, DVD-RAM/CDRW, Ethernet, Wireless, BlueTooth, ...

Necu ti savetovati konkretan model, jer nisam bas u toku sa stanjem na trzistu. Ako ti bas treba jaka grafika, znam da je HP imao neki model koji je bio mobile workstation. Mislim da je oznaka bila nesto tipa NWx000.

Dakle, uzmi nesto od proverenog proizvodjaca - ne zato sto se oni ne kvare, nego zato sto imaju dobar servis!!! Narocito ako mislis da putujes preko.

I srecno!!!

Uzeo sam Asus W1000, tačnije, to sam dobio. Izbor konkretnog modela je obavio kolega nadležan za nabavku opreme:
Dothan 1.6, 512 MB, 60 GB hdd, Pioneer dvd-rw, 15.4 ekran (1280x800), Radeon 9600 VIVO+TV paket.
Malo je čovek preterao sa grafičkim delom, ali ne bunim se.
Za sada, zadovoljan sam. Videćemo dalje...

Poslednja izmena:
rafiki je napisao(la):
Posto planiras da racunar koristis na terenu moji saveti su:
- Obavezno uzmi "firmiranu" masinu. Ne zbog pokazivanja, nego zato sto nosenje racunara po terenu povecava verovatnocu da se nesto lose desi. A velike firme su velike i u podrsci (servisu) za svoje proizvode. Ako uzmes HP/Compaq, IBM ili nesto slicno siguran si da ces uvek imati servis, ako ne daj boze, zatreba. Naravno to ima i svoju cenu... I raspitaj se za kupovinu dodatne garancije (HP to zove CarePaq).

- Sve velike firma prave notebook-ove u dve razlicite linije: jednu za Home usere i jednu za Business. Po pravilu, Business varijante su skuplje ali i mnogo kvalitetnije. Primer: gore pomenuti HP NC8000 je business varijanta, dok su HP Presario serije za Home usere. Pre 5 godina, kad sam kupovao laptop, za manje para sam mogao da uzmem jaci Presario, ali ipak sam uzeo skuplju ali slabiju Armadu (isto Compaq, ali business model). Razlika je bila veoma vidljiva vec na prvi pogled. Kuciste Presarija je od plastike i tastatura se malo ugiba kad kucas, dok je Armada pravljena od magnezijuma a tastatura odlicno funkcionise i dan danas (ovaj tekst kucam bas na njoj). Presao sam pola sveta noseci Armadu sa sobom i nikad nisam imao problema sa njom.

Sada imam HP NC8000 i prilicno sam zadovoljan. Centrino 1.6GHz, 512MB RAM, TFT 15" 1400x1050, DVD-RAM/CDRW, Ethernet, Wireless, BlueTooth, ...

Necu ti savetovati konkretan model, jer nisam bas u toku sa stanjem na trzistu. Ako ti bas treba jaka grafika, znam da je HP imao neki model koji je bio mobile workstation. Mislim da je oznaka bila nesto tipa NWx000.

Dakle, uzmi nesto od proverenog proizvodjaca - ne zato sto se oni ne kvare, nego zato sto imaju dobar servis!!! Narocito ako mislis da putujes preko.

I srecno!!!

off topic - ne znam koju si Armadu imao, ali ja sam imao Armadu M700. Pre nekih 4 godine. Do danasnjeg dana to mi je ostao najbolji laptop koji sam imao. Elegantan, lagan, izdrzljiv. Ne mogu da ga prezalim.

BTW - Ako si primetio - sudije i advokati u haskom tribunalu koriste upravo Armade M700 tokom sudjenja :d

off topic
Imam (upravo na njoj pisem ovo - sluzi mi kao kucni racunar za Internet i jos ponesto) Armadu E500. M700 je bila nesto skuplja, a i nije je bilo u momentu kad sam kupovao, a racunar mi je trebao pod hitno.

Nije cudno da su kvalitetne: vode poreklo od Digital-ovih (iliti DEC) Hi-Note laptopova, koje sam do skora vidjao u upotrebi. Inace Compaq je DEC kupio negde 1997 - 98 i tad su prestali sa proizvodnjom Hi-Note linije.

Vrh Dno