Naravno sve zavisi od toga koliko para hoćeš da daš, ali smatram da 10" modeli sa 1366x768 nisu vredni davanja više od 30 000 i ako već prelaziš tu granicu onda uzmi nešto što je iole komotno za rad.
Tek sad videh šta sam napisao :d
Hteo sam reći 10" modeli sa 1024x600 nisu vredni davanja preko 30 000. A zašto? Zato što Wind U200 košta malo više, a vredi tj. pruža mnogo više. Nije za bacannje 2", a još je bitnija rezolucija u 1366x768 u kojoj može normalno da se radi, pa većina novih notebookova od 15"-16" i ima tu rezoluciju (ranije je to uglavnom bilo 1280x800). Ovaj Wind ima nešto bolju grafiku u odnosu na većinu netbookova tj. 4500MHD pa može da pušta HD video putem hardverske akcelaracije, taj GPU podržava DXVA (valja pogledati odeljak o tome u delu foruma "obrada video materijala"). MSI takođe na sve svoje laptopove daje 2 godine garancije dok većina proizvođača daje godinu dana garancije.
Ima čak i retkih 10" 1366x768, al' mislim da je to suviše sitno i da bi zahtevalo stalno čkiljenje. Video sam U200 nekoliko puta izbliza u radnji. Čak mi se i 12" učinilo možda premalim za 1366x768, a kamoli manje.
Hmm da polako kapiram sta je AdamK hteo da kaze ...
Kada atom ima 13" ekran, onda kosta preko 30 hiljada ... Opet ovaj asus je vec 600 evra, a i cini mi se prejak (zasebna grafika, 3 gb ddr3 na 1066, Core Duo) ... Nikako neku sredinu naci :S:
Dakle mora se ili isprsiti i dati duplo vise para za "normalnu" masinu, ili se stisnuti i peglati sa premalom snagom i rezolucijom, sredine nema?
Po mom mišljenju postoji sredina, ali je ona kada se pogleda cena običnih laptopova neisplativa.
Wind U200 spada u donji deo te "sredine", a
eeePC 1201N za 40 000 u gornji deo. Sad će neko reći da se "za iste ili manje pare može uzeti full laptop", ALI koliko njemu traje baterija i koliko je lak za nošenje

:smash:
1201HA je nešto mali jeftiniji, ali ima osetno lošije performanse kako zbog procesora koji je u n verziji dual core, kako zbog ion grafike.
Asus ul30vt je keva, ja ga merkam vec neko vreme i mislim da cu da se pocastim za rodjendan, ali on je ipak ultraprenosni laptop sa cenom od 60 hiljada i ne moze se porediti sa netbucima ni po snazi, ni po kvalitetu izrade ni po ceni.
Ja ga takođe merkam već neko vreme, al' s takvom konfiguracijom, on je maltene u nivou mog desktopa :d hoću reći to je mašina dovoljno snažna da zameni "stonu mašinu". Nakači se veći monitor, a optički uređaj se može dobiti za manje od 2000 RSD uz stari IDE DVD rezač i USB-IDE adapter.
Edit: Btw vec neko vreme cekam da se pojave ion 2 netbuci, za sada jedini jedini predstavljen na nekom sajmu je bio acer 532g. Obecavaju da ce isto biti sposoban za reprodukciju hd videa(kao i ion 1 uostalom), ali da ce imati drasticno vecu autonomiju sto je meni jako vazno. Najlepsa stvar je sto je preporucena cena za njega 380 eur. Ekran je samo 10 inca ipak. Baci pogled na youtube ima nekoliko hands on videa o njemu.
Tim pre što će uskoro ION 2 smatram da je sad zapravo loše vreme za kupovonu netbooka. Trenutno stanje je takvo da čovek mora da izabere između performansi (ION) i baterije (klasičan netbook).
Ja ću najverovatnije sačekati ION 2 jer ću samo tako dobiti pomak i u performansama i u trajanju baterije po relativno pristojnoj ceni.
Valja razmotriti i neki tablet, kao što sam već rekao sve zavisi od potreba korisnika. Bilo iPad bilo neki Android modela koji će svakako biti primetno jeftiniji od Appleovog čeda.