Šta je novo?

Koji multifunkcionalni uredjaj do 120E?

Jaka Faca

Čuven
Učlanjen(a)
12.02.2001
Poena
620
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Optički internet
Dakle,poshto ima mali milion scan+copy+print uredjaja,koji bi mi preporuchili za cenu od cca120E.Ako neko ima iskustva sa Lexmarkovim modelom X3330 koji koshta jedva preko 70E,bilo bi lepo da realno kazhe da li je isplativa kupovina tog modela,s'obzirom na odnos cena kvalitet?

Poslednja izmena:
Cena:9808,75 Din.

Multifunkcijski uredaj HP PSC 1510 All-in-One

Proizvodac HP
Model PSC 1510 All-in-One
Tip štampaca Ink Jet
Povezivanje USB
Format A4
Maksimalna rezolucija štampe - crno/belo 1200x1200
Maksimalna rezolucija štampe - u boji 1200x1200
Maksimalna brzina štampe - crno/belo 20ppm
Maksimalna brzina štampe - u boji 18ppm
Mesecni obim štampe 1000
Broj držaca za papir 1
Kapacitet držaca za papir 100
Oznaka crnog kertridža C9362A (HP oznaka 336)
Oznaka kolor kertridža C9361A (HP oznaka 342)
Kolor kopiranje da
Rezolucija kopiranja - crno/belo 600 x 600
Rezolucija kopiranja - u boji 1200 x 1200
Brzina kopiranja crno 18cpm
Brzina kopiranja kolor 18
Zoom pri kopiranju 50-400%
Maksimalan broj kopija 50
Rezolucija skenera 1200x1200
Softverska rezolucija skenera 19200x19200
Kolor skeniranje da
Broj boja 48bit
Dimenzije 434 x 290 x 162 mm
Težina 5400g
Boja Gray

Cena: 6195,00 Din.

Proizvodac Lexmark
Model X3330
Tip štampaca Ink Jet
Povezivanje USB
Format A4
Maksimalna rezolucija štampe - crno/belo 2400 x 1200
Maksimalna rezolucija štampe - u boji 4800 x 1200
Maksimalna brzina štampe - crno/belo 22ppm
Maksimalna brzina štampe - u boji 15ppm
Mesecni obim štampe 1000
Broj držaca za papir 1
Kapacitet držaca za papir 100
Oznaka crnog kertridža 32 (018C0032E)
Oznaka kolor kertridža 33 (018C0033E)
Oznaka foto kertridža 31 (018C0031E)
Kolor kopiranje da
Brzina kopiranja crno 15cpm
Brzina kopiranja kolor 9
Zoom pri kopiranju 25-400%
Rezolucija skenera 600x2400
Softverska rezolucija skenera do 19200
Kolor skeniranje da
Dimenzije 172 x 441 x 319 mm
Težina 4500g
Boja Gray
Koliko vidim razlika u performansama ide u korist Lexmarka,a i razlika u ceni je na njegovoj strani.Da li se kod HP-a placa samo
"brand" ili je kvalitativna razlika tolika da uprkos loshijim performansama HP vredi skoro 4 hiljade din. vishe?

Problem i jeste u tome shto nisam radio ni na jednom "all in one" uredjaju od gore navedenih.Ortak ima Lexmark shtampach (neki low-class model,ne znam tachnu oznaku)
nekih par godina,i nije mu se kvario.Poshto o shtampachima generalno ne znam previshe :wall: (osim da je HP najbolja marka kod nas),
otvorio sam ovaj tred u nadi da cu od expirienced usera saznati neshto vishe o celoj stvari.
Pa ajte exp.useri,raspalite:type:,da vidimo ko kosi(shtampa),a ko vodu nosi(refiluje tonere(gde,i za koju kintu):d ) .
P.S. Namakoh ja za ovih pet godina 150 postova,to je neshto ,)

Poslednja izmena:
HP 1510 je zaista odlican izbor za te pare.

Ok,posle svega sam doshao do zaskljuchka da je HP 1510 stvarno najbolje reshenje.Zanima me samo da li neko ima onaj foto kretridzh za HP 1510,i gde isti mozhe da se nabavi,kao i to gde se mozhe nabaviti kvalitetan foto papir.Isto tako nije mi jasno da li ovaj HP-ov model mozhe da shtampa po CD-ovima?

Sto se tice Lexmarka, ajde da se ja iskukam :) Imam X1150, koji je po performansama izgledao sasvim okay, dok nisam poceo da ga arcim. Skener radi okay, relativno je brz i dobro funkcionise. Stampa je dobra dok ne napunis kertridze prvi put (a mozda sam ja malo zakasnio sa punjenjem). U njega idu kertridzi 16 i 27 koje sam uspeo da potrosim brze nego sto si rekao bilo sta. Pogotovo na funkciju kopiranja. To se ne isplati nikako. Kertridz se ispraznio dok je indikator pokazivao da je nivo tek na pola. Uredjaj ne moze da funkcionise bez kolor kertridza??? (znaci ako hoces da koristis samo jedan kertridz, to mora biti kolor, mada cu da probam da li moze crni na mesto kolora) Punio sam ih bojom iz epsonovih kertridza (ostaci iz epsonovog plotera) tako da znam da boja nije shit. Moguce je da nije odgovarala, jer sam obavezno morao da odradim par strana da ne bi dolazilo do bilo kakvog razmazivanja i decentralizacije teksta. Glupost koju nikako ne mogu da skapiram je da stampac koristi kolor kertridz za stampanje teksta??? Kada se zagledas vidi se da su slova ofarbana, a ne da je koriscena samo crna. Tj. u pocetku su se strane iz Worda koje nisu imale sliku stampale samo sa crnik kertridzom, a ako postoji kolor slika onda je i tekst bio "farban" u crnu boju. Sto se tice brzine, mislim da je u specifikacijama pisalo 14 strana u minuti (bolje reci u snovima). Toliko moze da izbaci samo ako se stampa u najjadnijem kvalitetu, tj quick, a ako ga stavis na sledeci (ima 4 nivoa kvaliteta) usporava se 4 puta. Nikad nisam probao da stampam na najboljem kvalitetu.
Dakle, da rezimiramo. Ovo je najveci promasaj (i jedini) koji sam imao prilikom kupovine bilo koje kompjuterske opreme. Ne znam kakvi su novi lexmarkovi modeli, ali ovaj ne bi preporucio nikome, osim ako ima para da kupuje nove kertridze, jer je onda okay (a ko je toliko bogat da kupuje kertridze koji kostaju koliko i novi stampac, multifunkcionalni je ipak malo skuplji :) ). Sto se tice HP, nemam pojma kakvi su im pljuckavci, a za lasere samo reci hvale, pogotovo kod starijih modela (serija 4 i pre nje). Od 5ice su poceli da fuserisu sa valjcima, ne znam kakvi su ovi novi 10XX i dalje, mada moja drugarica ima onaj 1020 ili kako vec bese i za sada pici odlicno.

Ja imam Lexmark X1150 vec trecu godinu i vise sam nego zadovoljan. Dakle, ovo sto pise Registereduser je samo znak da covek nije bas mnogo citao ili imao iskustva sa printerima, jer uopste nije istina da tekst ide samo na kolor glavu, odnosno da hoce da stampa samo ako je ona prisutna. (U opcijama za printovanje namesi se print color as black and white i stvar je zavrsena). Jedno vreme imao sam funkcionalnu samo B/W glavu a ipak je radio kao stampac i skener. Pre dve godine sam kupio komplet bocicu od 330 ml crnila za Lexmark i tri bocice od 100ml za boje za manuelno dopunjavanje iglom i spricem i radilo je sve vreme savrseno!!! Upravo sam juce zavrsio sa crnilom i u nedostatku drugog uzeo sam od cerkinog HP all-in-one crnilo da dopunim. Nema veze jedno sa drugim - odmah je pocelo da se razmazuje i da mi prlja ivice strana, dakle ne odgovara potpuno, mada radi. Mozda zato Epsonov-a tecnost nije bila OK (uostalom potpuno je razlicita tehnologija pumpica, pa je i normalno da ne bude OK). Crkla mi je kolor glava prosle godine i to se nije moglo popraviti, ali mi je u GOLUM servisu covek zamenio ceo taj deo tako sto je sa drugog bacenog demontirao i sada radi. Skener je OK, mada u potpunosti odgovara ceni uredjaja, dakle nista posebno. Sve u svemu, za te pare ja ne samo sto sam zadovoljan, vec sam i prezadovoljan. Do sada me je stampanje kostalo 600 kinti crnilo i 900 kinti kolor dopunjavanje, a odstampao sam brdo papira, ali i lepih kolor fotografija na 160 gramskom HP papiru za kolor slike - sasvim pristojno. Najlepsi je deo software All in one koji radi super. Dakle, da li je Lexmark All in one odlican uredjaj? Jeste za pare koje dajes. Da li je trajan, pouzdan i visokog kvaliteta? Ni slucajno - sve je stvar srece, ali i umeca koriscenja. ZA te pare vise nego dobar, ali ako ti stvarno treba dobar printer ili skener onda se ispruzi i kupi laser kolor printer i skener sa prosvetljavanjem za slajdove i to je to. Koliko para, toliko i muzike.

Nenac me je preduhitrio, rekao bih par reci reg.useru...
Svaki proizvodjac ink-jet stampaca ima svoju tehnologiju koju razvija, i koja ima svoje karakteristike. Glavna razlika je u izbacivanju mastila iz kertridza, postoje termal i piezo tehnologije, samim tim i potpuno razlicita mastila...
Da li si nekad probao da sipas odlican EURO Dizel u juga? Pa sto, kvalitetno je to gorivo :D
inace koristim Lexmark Z612 godinu dana, i to sam poceo slucajno, covek odustao od kupovine, hitno mi trebao stampac, pa sam ga otvorio i krenuo da stampam...
Jos uvek koristim originalne kertridze (koji su stigli uz stampac), odstampao sam 2000+ kopija, sto dokumenata, sto full dvd omota, refilovao sam kertridze bar 20 puta.
Jedan savet za refilovanje : obavezno koristi tecnost za ciscenje kertridza (providna, koristi se kad zapeknu kertridzi, ima je kod svakog prodavca mastila) da bi svakih par punjenja ocistio dizne, i time produzio vek trajanja kertridza.
Par stvari sto se tice HP-a:
1. Mnogo kvalitetnija i brza stampa, koja ima i svoju cenu
2. Refill kertridza mnogo smanjuje kvalitet (nije razmazano, nema strafte, jednostavno slabiji kvalitet, bledje...)
3. Softver za skeniranje je zab'o na par masina dok sam ga instalirao, budi obazriv...
Ako se setim jos necega dodacu.
Pozdrav, Nebojsa.

Pozdrav mom imenjaku koga sam preduhitrio. Ali, kada je vec krenulo, onda da dodam. Kada mi je crkla kolor glava na Lexmarku (ne mislim na cartridge, vec na elektroniku koja povezuje kontakte za pumpice i kontrolor) kupio sam HP all in one serija 7000 i uz njega dobio HP435 digitalac - tama za cerku kao poklon. Kada sam ga montirao na cerkinom kompjuteru proradio je odmah - posle nekih sat vremena postavljanja gomile drajvera i silnog softvera za skeniranje, direktno stampanje kolor slika, citanje memorijskih kartica itd. Cerka je odstampala par fotografija, nekoliko dokumenata i to je bilo to. Ja sam stampao nesto malo dok je Lexmark bio na popravci i kvalitet je OK, posebno su fotografije bile sjajne (zahvaljujuci posebnoj glavi za to). Onda se Lexmark vratio i krenulo je besomucno drndanje mog Lexmarka, dok je cerkin kompjuter koriscen samo kada sam ja bio na mom, pa je time i HP bio redovno NE koriscen. Posle par meseci kartridzi su zapekli, vodjica glava nije htela da radi pa je otisao u Golum. Tamo su ga isprskali sa WD40, drmnuli malo eprome i opet radi. Sa novim kartridzima, naravno, a to je jeftino do mojega. HP435 je proradio posle nekih 25 mejlova razmenjenih sa amerima sve dok nisam uzeo sajdzijsku lupu i baterijsku lampu i ustanovio da su braca ameri malo savili nozice na kontaktima za memorisjku karticu...Onda sam preduzeo hirurske zahvate i iz cistog srpskog inata popravio potpuno novi i nikada koriscen foto aparat. A da samo znam zasto sam to uradio? Slike su cudo, mislim u pravom smislu reci...Nemam nista protiv HP, ali sasvim je jasno da kod nas svasta dolazi, pa nije cudo sto ni HP nije onakav kakav je u USA. Isto djubre kupili smo istovremeno i na poslu i svako jutro sa odusevljenjem gledam kako mi pojede jednu stranu papira samo da bi odstampao poruku kako je ziv zdrav i lepo radi. To ne mogu da iskljucim nikako, a gomila uludo odstampanih papira samo raste. Da ne kazem kako se i toner trosi. Ako je i od amera, mnogo je...

Nazad
Vrh Dno