Sto se tice Lexmarka, ajde da se ja iskukam 🙂 Imam X1150, koji je po performansama izgledao sasvim okay, dok nisam poceo da ga arcim. Skener radi okay, relativno je brz i dobro funkcionise. Stampa je dobra dok ne napunis kertridze prvi put (a mozda sam ja malo zakasnio sa punjenjem). U njega idu kertridzi 16 i 27 koje sam uspeo da potrosim brze nego sto si rekao bilo sta. Pogotovo na funkciju kopiranja. To se ne isplati nikako. Kertridz se ispraznio dok je indikator pokazivao da je nivo tek na pola. Uredjaj ne moze da funkcionise bez kolor kertridza??? (znaci ako hoces da koristis samo jedan kertridz, to mora biti kolor, mada cu da probam da li moze crni na mesto kolora) Punio sam ih bojom iz epsonovih kertridza (ostaci iz epsonovog plotera) tako da znam da boja nije shit. Moguce je da nije odgovarala, jer sam obavezno morao da odradim par strana da ne bi dolazilo do bilo kakvog razmazivanja i decentralizacije teksta. Glupost koju nikako ne mogu da skapiram je da stampac koristi kolor kertridz za stampanje teksta??? Kada se zagledas vidi se da su slova ofarbana, a ne da je koriscena samo crna. Tj. u pocetku su se strane iz Worda koje nisu imale sliku stampale samo sa crnik kertridzom, a ako postoji kolor slika onda je i tekst bio "farban" u crnu boju. Sto se tice brzine, mislim da je u specifikacijama pisalo 14 strana u minuti (bolje reci u snovima). Toliko moze da izbaci samo ako se stampa u najjadnijem kvalitetu, tj quick, a ako ga stavis na sledeci (ima 4 nivoa kvaliteta) usporava se 4 puta. Nikad nisam probao da stampam na najboljem kvalitetu.
Dakle, da rezimiramo. Ovo je najveci promasaj (i jedini) koji sam imao prilikom kupovine bilo koje kompjuterske opreme. Ne znam kakvi su novi lexmarkovi modeli, ali ovaj ne bi preporucio nikome, osim ako ima para da kupuje nove kertridze, jer je onda okay (a ko je toliko bogat da kupuje kertridze koji kostaju koliko i novi stampac, multifunkcionalni je ipak malo skuplji 🙂 ). Sto se tice HP, nemam pojma kakvi su im pljuckavci, a za lasere samo reci hvale, pogotovo kod starijih modela (serija 4 i pre nje). Od 5ice su poceli da fuserisu sa valjcima, ne znam kakvi su ovi novi 10XX i dalje, mada moja drugarica ima onaj 1020 ili kako vec bese i za sada pici odlicno.