Pozdrav svima, nov sam ovde. Ipod mozhesh da nadjesh u Apple centru (
www.applecentar.co.yu) ili u Apple prodavnici (
www.mac.co.yu). Ima ga i kod nekih drugih distributera, ali su na navedenim mestima najjeftiniji (na navedenim sajtovima su i aktuelni cenovnici). Naravno, ponuda malo kaska za svetskom, tako da je kod nas i dalje aktuelan Ipod mini i 4G full size Ipod, a u svetu vech Ipod nano (od 2 i 4 GB sa kolor ekranom) i 5G full size Ipod.
Ja lichno sam pre dve nedelje uzeo iRiver H10 Pure (model bez radija) od 5 GB. Uredjaj ima fenomenalan zvuk (super se chuje chak i u drndavim privatnim autobusima), odlichan ekran, mozhesh da gledash fotke i da chitash tekstualne fajlove na njemu. Testovi zvuka uglavnom pokazuju da je malo bolji od Ipoda, narochito ako nabavish bolje slushalice od onih koje dolaze u paketu. Za razliku od Ipoda, ovaj uredjaj ima i snimanje zvuka (koji se odmah enkodira u MP3) - kvalitet je izuzetno dobar, mnoooogo bolji od snimanja na malim flash MP3 plejerima, tako da chak i muziku (pevanje, koncerte, horove i sl) mozhesh da snimish sasvim solidno za pristojnu amatersku upotrebu.
Od loshih strana vredi pomenuti da je iRiver nedavno preshao sa UMS (prenosivi disk) na standard MTP (Media Transfer Protocol), shto znachi da fajlove morash da prenosish posredstvom Windows Media Playera 10 (koji je golo s*anje), a uredjaj u tom sluchaju radi samo na Windowsu XP. Ipak, MTP se mozhe "zaobici" pomocu odlichnog open-source programchica Easy H10, koji ti omogucuje da sam ruchno iskopirash fajlove na H10, a onda ti on, na osnovu plejlista iz Winampa ili foobara napravi bazu podataka na plejeru koja sluzhi da bi plejer mogao da tumachi ID3 tagove (podatke o autoru, albumu, izvodjachu i sl) iz MP3 fajlova, shto je od esencijalnog znachaja za komforno korishcenje plejera i lako nalazhenje pesama na njemu. Plejer sadrzhi i browser pomocu kog je moguce pushtati "ruchno" muzichke fajlove koje si na H10 iskopirao ruchno, a da nisi kreirao bazu podataka. Ipak, za svakodnevno korishcenje je daleko komfornije da koristish meni "Music" koji koristi bazu kreiranu na osnovu ID3 tagova i koji ti omogucuje da birash da li cesh pesme da posmatrash po Artist, Album, Track ili Playlist kriterijumima. Easy H10 sluzhi upravo za to.
Da ne zaboravim da kazhem, da i pored toga shto je H10 MTP uredjaj, dakle nije obichan prenosivi disk, on poseduje i UMS mod, u kom se prijavljuje kao obichan eksterni disk od 5 GB (treba ga resetovati vadjenjem i vracanjem baterije, shto je vrlo lako, a onda ukljuchiti istovremeno drzheci dugme Select i Power), tako da ga je moguce koristiti i za prenos podataka.
Prednost u odnosu na Ipod je to shto je Li-Ion baterija eksterna, tako da se mozhe zameniti ili se mozhe kupiti josh jedna, pa kad se jedna isprazni, imash drugu u rezervi. Nazhalost, baterije, kao i dodatna oprema (npr. dock, koji ti je neophodan za Line-in snimanje, shto je josh jedna mogucnost koju Ipod nema) za sada se ne mogu naci kod nas. Losha strana napajanja je i to shto plejer koristi bateriju i kada je iskljuchen (tj. "uspavan", poshto je stvarno iskljuchen samo kad mu izvadish bateriju), tako da ako ga ne koristish nekoliko (npr. nedelju) dana, morash ponovo da ga punish, bez obzira shto je bio skroz pun. Nachin da se ovo reshi je da ga, po iskljuchivanju, resetujesh - izvadish bateriju i odmah je vratish ponovo. Tada ne "spava", nego je stvarno iskljuchen, a poshto se baterija vrlo lako vadi i vraca u lezhishte, ovo nije neki preteran problem.
Pricha da je loshije izrade nego Ipod ne stoji. Svi glavni delovi su od anodizovanog aluminijuma (kao i Ipod mini), a recenzije na stranim sajtovima kazhu da je plejer vrlo chvrst i otporan na udarce i habanje (naravno, morash da pazish ekran, dugmice i touch-pad koji sluzhi za navigaciju). Uz njega ti dolazi i odlichna futrola od silikona, koja mozhe efikasno da ga zashtiti od prljanja, ogrebotina i lakshih padova, shto je vrlo bitno za HD plejere.
Imaj u vidu da je iRiverova korisnichka podrshka, ukljuchujuci i sajt i sve ostalo (uchestalost unapredjivanja firmware-a i sl) znatno loshija nego Appleova. Sa druge strane, H10 ti pruzha vece mogucnosti nego Ipod mini, ali iziskuje malo vishe napora za inicijalno prilagodjavanje (nije bash "out of the box", premda se tako reklamira).
Imash i model od 6 GB u prodaji, mislim da on ima i radio (uz mogucnost programiranja stanica, snimanja sa radija, ali i programiranja snimanja u odredjeno vreme). Razlika u ceni je relativno mala (oko 2.500 din), no ja bejah nestrpljiv i uzeh 5 GB pure chim sam skupio 21.000, koliko otprilike koshta. Prodaje se u chetiri boje (srebrna, tamnosiva, crvena i tamnoplava), mada ne znam shta je od toga dostupno kod nas. Ja imam srebrni.
Poredjenja radi, Ipod mini od 4 Gb je izmedju 19.000 i 20.000. Ispod ove cene, kod nas ne mozhesh da nadjesh nishta novo shto bi bilo pomenutog kapaciteta, a da valja.
Eto tako. Pozdrav i srecno sa izborom.