Šta je novo?

koji mp3 plejer sa 5gb ili vise mem a da nije iPod??

boggyman

Čuven
Učlanjen(a)
15.09.2000
Poena
619
i da se uklapa u cenu do nekih 200 evritja??

uzeo bih ipod, ali dobavljaci kod nas su mnogo bezobrazni sa cenama, a i nisam siguran da li moze da se koristi kao prenosivii hard, sto bi bila primarna namena doticnom uredjaju.

razmisljao sam da uzmem neki obican prenosivi hard, ali mi se nekako vise svidja varijanta da imam i jedno i drugo u jednom :D

anyone?

boggyman je napisao(la):
i da se uklapa u cenu do nekih 200 evritja??

uzeo bih ipod, ali dobavljaci kod nas su mnogo bezobrazni sa cenama, a i nisam siguran da li moze da se koristi kao prenosivii hard, sto bi bila primarna namena doticnom uredjaju.

razmisljao sam da uzmem neki obican prenosivi hard, ali mi se nekako vise svidja varijanta da imam i jedno i drugo u jednom :D

anyone?

iPod moze da radi najnormalnije kao USB disc tj prijavljuje se kao removable storage...

Cena kod nas uopste nije veca nego u EU mozda 10E max.
Za 200 tesko da ces moci to da dobijes.

Za te pare, samo preko. Moj ortak je uzeo u Austriji (tj. doneo mu je neko) Rio Carbon. 5GB, radi extra, dobre sluske idu uz njega, platio ga je 145 evra.

kod nas....tesko

Kod nas za te pare, tesko. Ipod moze da se koristi kao prenosivi hard disk, ali ne i da podatke nabacene u mp3 formatu mozes odmah i slusati. Da li si siguran da ti treba bas 5 GB? Moja preporuka ti je da potrazis radije varijante playera sa flash memorijom, umesto ovih sa hard diskom, ako ce mu ucestali transport biti vec osnovna namena. Ima zanimljivih playera od Iriver-a ili samsunga kapaciteta 1 i 2GB, verujem da ima i vecih kapaciteta, potrazi. Cuo sam pre neki dan da postoji cak i verzija Ipoda istog kapaciteta sa flash memorijom. Takodje, jos jedan savet, biraj one sa standardnim baterijama umesto onih sa ugradjenim svojim. Ako si on the road...to ce ti svakako koristiti.

off topic: da ne otvaram novu temu...da li neko zna koliko kosta ipod mini 4gb?? i gde se moze naci kod nas....ako ga uopste ima

hvala

Pozdrav svima, nov sam ovde. Ipod mozhesh da nadjesh u Apple centru (www.applecentar.co.yu) ili u Apple prodavnici (www.mac.co.yu). Ima ga i kod nekih drugih distributera, ali su na navedenim mestima najjeftiniji (na navedenim sajtovima su i aktuelni cenovnici). Naravno, ponuda malo kaska za svetskom, tako da je kod nas i dalje aktuelan Ipod mini i 4G full size Ipod, a u svetu vech Ipod nano (od 2 i 4 GB sa kolor ekranom) i 5G full size Ipod.

Ja lichno sam pre dve nedelje uzeo iRiver H10 Pure (model bez radija) od 5 GB. Uredjaj ima fenomenalan zvuk (super se chuje chak i u drndavim privatnim autobusima), odlichan ekran, mozhesh da gledash fotke i da chitash tekstualne fajlove na njemu. Testovi zvuka uglavnom pokazuju da je malo bolji od Ipoda, narochito ako nabavish bolje slushalice od onih koje dolaze u paketu. Za razliku od Ipoda, ovaj uredjaj ima i snimanje zvuka (koji se odmah enkodira u MP3) - kvalitet je izuzetno dobar, mnoooogo bolji od snimanja na malim flash MP3 plejerima, tako da chak i muziku (pevanje, koncerte, horove i sl) mozhesh da snimish sasvim solidno za pristojnu amatersku upotrebu.

Od loshih strana vredi pomenuti da je iRiver nedavno preshao sa UMS (prenosivi disk) na standard MTP (Media Transfer Protocol), shto znachi da fajlove morash da prenosish posredstvom Windows Media Playera 10 (koji je golo s*anje), a uredjaj u tom sluchaju radi samo na Windowsu XP. Ipak, MTP se mozhe "zaobici" pomocu odlichnog open-source programchica Easy H10, koji ti omogucuje da sam ruchno iskopirash fajlove na H10, a onda ti on, na osnovu plejlista iz Winampa ili foobara napravi bazu podataka na plejeru koja sluzhi da bi plejer mogao da tumachi ID3 tagove (podatke o autoru, albumu, izvodjachu i sl) iz MP3 fajlova, shto je od esencijalnog znachaja za komforno korishcenje plejera i lako nalazhenje pesama na njemu. Plejer sadrzhi i browser pomocu kog je moguce pushtati "ruchno" muzichke fajlove koje si na H10 iskopirao ruchno, a da nisi kreirao bazu podataka. Ipak, za svakodnevno korishcenje je daleko komfornije da koristish meni "Music" koji koristi bazu kreiranu na osnovu ID3 tagova i koji ti omogucuje da birash da li cesh pesme da posmatrash po Artist, Album, Track ili Playlist kriterijumima. Easy H10 sluzhi upravo za to.

Da ne zaboravim da kazhem, da i pored toga shto je H10 MTP uredjaj, dakle nije obichan prenosivi disk, on poseduje i UMS mod, u kom se prijavljuje kao obichan eksterni disk od 5 GB (treba ga resetovati vadjenjem i vracanjem baterije, shto je vrlo lako, a onda ukljuchiti istovremeno drzheci dugme Select i Power), tako da ga je moguce koristiti i za prenos podataka.

Prednost u odnosu na Ipod je to shto je Li-Ion baterija eksterna, tako da se mozhe zameniti ili se mozhe kupiti josh jedna, pa kad se jedna isprazni, imash drugu u rezervi. Nazhalost, baterije, kao i dodatna oprema (npr. dock, koji ti je neophodan za Line-in snimanje, shto je josh jedna mogucnost koju Ipod nema) za sada se ne mogu naci kod nas. Losha strana napajanja je i to shto plejer koristi bateriju i kada je iskljuchen (tj. "uspavan", poshto je stvarno iskljuchen samo kad mu izvadish bateriju), tako da ako ga ne koristish nekoliko (npr. nedelju) dana, morash ponovo da ga punish, bez obzira shto je bio skroz pun. Nachin da se ovo reshi je da ga, po iskljuchivanju, resetujesh - izvadish bateriju i odmah je vratish ponovo. Tada ne "spava", nego je stvarno iskljuchen, a poshto se baterija vrlo lako vadi i vraca u lezhishte, ovo nije neki preteran problem.

Pricha da je loshije izrade nego Ipod ne stoji. Svi glavni delovi su od anodizovanog aluminijuma (kao i Ipod mini), a recenzije na stranim sajtovima kazhu da je plejer vrlo chvrst i otporan na udarce i habanje (naravno, morash da pazish ekran, dugmice i touch-pad koji sluzhi za navigaciju). Uz njega ti dolazi i odlichna futrola od silikona, koja mozhe efikasno da ga zashtiti od prljanja, ogrebotina i lakshih padova, shto je vrlo bitno za HD plejere.

Imaj u vidu da je iRiverova korisnichka podrshka, ukljuchujuci i sajt i sve ostalo (uchestalost unapredjivanja firmware-a i sl) znatno loshija nego Appleova. Sa druge strane, H10 ti pruzha vece mogucnosti nego Ipod mini, ali iziskuje malo vishe napora za inicijalno prilagodjavanje (nije bash "out of the box", premda se tako reklamira).

Imash i model od 6 GB u prodaji, mislim da on ima i radio (uz mogucnost programiranja stanica, snimanja sa radija, ali i programiranja snimanja u odredjeno vreme). Razlika u ceni je relativno mala (oko 2.500 din), no ja bejah nestrpljiv i uzeh 5 GB pure chim sam skupio 21.000, koliko otprilike koshta. Prodaje se u chetiri boje (srebrna, tamnosiva, crvena i tamnoplava), mada ne znam shta je od toga dostupno kod nas. Ja imam srebrni.

Poredjenja radi, Ipod mini od 4 Gb je izmedju 19.000 i 20.000. Ispod ove cene, kod nas ne mozhesh da nadjesh nishta novo shto bi bilo pomenutog kapaciteta, a da valja.

Eto tako. Pozdrav i srecno sa izborom.

hvala na ovako opsirnim informacijama....230 jura pfff gledacu da mi donese neko od preko.....

Ortakinja je kupila Olympus m:robe 5Gb, i posto nema komp dala ga je meni da ga napunim muzikom (posto, to naravno, ne mozes da izvedes bez kompa :} ).
Ona ga je platila 19.500,00 din sto se meni cinilo previse jer nemam pojma kakve su cene, pa sam pogledao na netu i nasao da moze da se kupi za 150$ !!!!
Pogotovo su povoljni ti 'mali' modeli od 5 ili 20 Gb, jer su napolju vec aktuelni oni od 100 ili cak 200Gb.
Ako ikako mozes probaj da ga kupis napolju.
Inace, taj Olympus nije losa spravica, jako lepo dizajniran (crni, senzorski dugmici), ali je meni pravio problem na XP-u bez SP2.

hvala na odgovorima...
mene nije bilo posto mi je riknuo hard na notebooku 2.put za 10 meseci, pa nisam mogao da ucestvujem u raspravi :(
pogledao sam ih gomilu za ovih nedelju dana, sto kod drugara, sto po prodavnicama...
od svega mi se najvise svideo iPod mini 6GB, iRiver H10 i Creative Zen touch (ili tako nesto ako sam dobro zapamtio naziv), a da se uklapa u cenu. e sad, ne mora bas do 200 €, moze i malo vise...

e sad, za iPod, drugar nije bio siguran da li moze kao usb drive, pa sam zbog toga postavio ovo pitanje... on mi je bio prvi izbor, ali sad kad sam saznao sta jos mogu da uzmem, tek sad ne znam sta bih!!! :D
Trenutni favorit je iRiver :eyebrows:

Bice to jedna teska odluka :D

pozz i hvala

Upravo testiram Creative player kao deo testa iPod Mini VS Zen Micro. Zen je teska kopija iPoda ali dosta neuspesna. Daleko od toga da je los player ali iPod je jednostavno bolji. Isto vazi i za iRiver H10. Radio po meni nije nikakav plus utoliko sto nikad necu stici ni da ga ukljucim pored nekoliko GBa muzike.
Po 666-ti put: Glavna prednost iPoda je u Click wheelu odnosno easy interfejsu koji je jednostavno savrsen. NIJEDAN drugi player nema tako dobro resenu navigaciju kroz fajlove a to je veoma bitno zbog kolicine pesama koje staju u isti.

Pozdrav!

Čudno je kako ljudi imaju protiv iPod-a dosta toga a nerazumeju pravi koncept, pardon, uspešan koncept jednog uređaja!
Čak daju prednost drugim player-ima koji imaju snimanje, radio... i šta li još toga a sve to je toliko komplikovano da je to strašno!
Pravi uspeh iPod-a je jednostavnost ukomponovana sa vrhunskom besplatnom džubox aplikacijom iTunes (i naravno Music Store, i od skora Podcast), i tu svaki drugi player izgleda smešno.

Poslednja izmena:
LUC1FER je napisao(la):
Po 666-ti put: Glavna prednost iPoda je u Click wheelu odnosno easy interfejsu koji je jednostavno savrsen. NIJEDAN drugi player nema tako dobro resenu navigaciju kroz fajlove a to je veoma bitno zbog kolicine pesama koje staju u isti.
Nisam probao iPod ali mi se cini da click wheel nema toliku prednost kada su pesme smestene u foldere (albumi), jer nema potrebe da se brzo predje preko velikog broja fajlova. Zar nije bitniji kvalitet zvuka i trajanje baterije od ergonomije i izgleda?

Darko Selakovic je napisao(la):
Čudno je kako ljudi imaju protiv iPod-a dosta toga a nerazumeju pravi koncept, pardon, uspešan koncept jednog uređaja!
Čak daju prednost drugim player-ima koji imaju snimanje, radio... i šta li još toga a sve to je toliko komplikovano da je to strašno!
...i tu svaki drugi player izgleda smešno.

Zavisi shta ti od plejera treba. Meni je, kada sam kupovao iRiver H10 bilo veoma bitno da kupim uredjaj koji ima kvalitetnu reprodukciju muzike, laku navigaciju (H10-ov touchpad nije mnogo loshiji sistem od ClickWheela; priznajem da potonji IZGLEDA neuporedivo shmekerskije, ali probao sam oba sistema i mogu da kazhem da navigacija nije uopshte losha ni na H10), dobar dizajn, kvalitetno kucishte (i ovde je iPod, konkretno Mini, u blagoj prednosti, jer je lepshi i ima kucishte iz jednog komada aluminijuma, ali i H10 ima solidan dizajn i vecim delom je aluminijumski) i solidno snimanje zvuka (bolje nego na vecini flash plejera, na kojima je praktichno neupotrebljivo), poshto tu mogucnost zaista dosta koristim. Radio ni ne postoji na modelu koji sam ja uzeo (u pitanju je H10 5GB Pure), niti me interesuje, a kolor ekran mi jeste simpatichan i imam neke fotke na plejeru, mada bih zaista mogao i bez toga.

Nishta na iRiveru H10 nije komplikovano i iPod u tom smislu apsolutno nije ni u kakvoj prednosti. Prednost je, eventualno, u korisnichkoj sluzhbi, shto je, medjutim, u Srbiji potpuno irelevantno, jer i jedna i druga kompanija ionako svoje proizvode ovde prodaju preko lokalnih distributera, a ne preko sopstvene mrezhe, tako da je od tehnichke podrshke malo koristi za ovdashnje korisnike.

Inache, protiv iPoda nemam nishta, naprotiv. Dizajn je fantastichan, sve je sleek i radi kao podmazano... Medjutim, chinjenica je da i on ima svojih nedostataka (veoma podlozhan ogrebotinama i otiscima prstiju; bateriju je teshko samostalno zameniti i na taj nachin se krshi garancija; torbica ne dolazi besplatno uz plejer, kao ni punjach niti bilo shta drugo od dodatne opreme, a svi opcioni dodaci su jezivo skupi), kao i to da njegove performanse i mogucnosti nisu kompatibilne sa potrebama svakog korisnika (zvuk je dobar, ali nije najbolji moguc na ovoj kategoriji uredjaja, nema snimanja zvuka bez krpljenja - instaliranja Linuxa na plejer ili kupovine dodatnog uredjaja, a i tada su mogucnosti ogranichene - ovo je, dodushe, ispravljeno na novom modelu, ali dok on stigne do Srbije,...). Samo je u tome stvar.

Pozdrav, Kirill

ipod nano?

Da li je neko imao iskustva sa iPod nano ? Dolazi u crnoj i beloj varijanti i verzijama od 2 i 4 giga (koristi flash ram). Cene u inostranstvu su 200 i 250$ (2 ili 4 giga, jel). Generalno pitanje za iPod - kako se prebacuje muzika, samo preko iTunes-a, ili moze normalan copy-paste? Kako se prebacuju custom fajlovi, i da li se na kompu koji nema iTunes moze prochitati sadrzaj uredjaja (muzike i non muzike). Malo smara ta filozofija proizvodjacha da uredjaj vezuju za upotrebu nekog njihovog programa koji vam pri tom odredjuje i organizuje podatke u memoriji, mislio sam da je to prevazidjeno, ali sada vidim da je josh uvek aktuelno. OK je da daju tu mogucnost, ali i da daju opciju "snalazi se sam" ukoliko to neko zeli :).

thanx ppl
LePiaf

LePiaf je napisao(la):
Generalno pitanje za iPod - kako se prebacuje muzika, samo preko iTunes-a, ili moze normalan copy-paste?
Ne može normalan copy-paste, bar ne sa Win platforme. Ili preko iTunes-a, ili preko plug-ina za Winamp.

LePiaf je napisao(la):
Kako se prebacuju custom fajlovi, i da li se na kompu koji nema iTunes moze prochitati sadrzaj uredjaja (muzike i non muzike).
Dakle, iPod se može koristiti i kao storage drive - i samo taj deo možeš videti iz, recimo, explorera. Možeš ti tu ubaciti i MP3 fajl, ali ga iPod-ov player neće ni videti.
Muziku koju imaš na iPod-u ne možeš videti iz explorera.
Dakle, odeš kod prijatelja sa iPod-om, hteo bih baš da uzmeš nešto od njegove muzike - to može samo ako:
1. u storage delu nosiš plugin za Winamp (prijatelj, pretpostavka, koristi baš Winamp)
2. da imaš baš iPod-ov USB kabl kod sebe

LePiaf je napisao(la):
Malo smara ta filozofija proizvodjacha ...
Grešiš. Ne smara malo.
I pored toga, ja i dalje obožavam svog mini-ja, i da ponovo kupujem MP3 plejer, bio bi to sigurno opet iPod.

LePiaf je napisao(la):
Da li je neko imao iskustva sa iPod nano ? Dolazi u crnoj i beloj varijanti i verzijama od 2 i 4 giga (koristi flash ram). Cene u inostranstvu su 200 i 250$ (2 ili 4 giga, jel). Generalno pitanje za iPod - kako se prebacuje muzika, samo preko iTunes-a, ili moze normalan copy-paste? Kako se prebacuju custom fajlovi, i da li se na kompu koji nema iTunes moze prochitati sadrzaj uredjaja (muzike i non muzike). Malo smara ta filozofija proizvodjacha da uredjaj vezuju za upotrebu nekog njihovog programa koji vam pri tom odredjuje i organizuje podatke u memoriji, mislio sam da je to prevazidjeno, ali sada vidim da je josh uvek aktuelno. OK je da daju tu mogucnost, ali i da daju opciju "snalazi se sam" ukoliko to neko zeli :).

thanx ppl
LePiaf

Niko ne moze da me ubedi u kvalitet navigacije kod H10 jer sam se licno uverio da je mnogo losija od iPodove kao i kvalitet zvuka. H10 je mnogo tisi.

Upravo testiram Nano. Odlican je plejer. Dizajn je savrsen, ekran fantastican...uskoro ce nadam se i test na benchu.

PS.Izasao je na www.benchmark.co.yu test Apple iPod Mini vs Creative Zen Micro

LUC1FER je napisao(la):
Niko ne moze da me ubedi u kvalitet navigacije kod H10 jer sam se licno uverio da je mnogo losija od iPodove kao i kvalitet zvuka. H10 je mnogo tisi.

OK, tvoja rech protiv moje. Ipod mini sam imao prilike da koristim jedan dan, isprobao sam ga i jachina zvuka je slichna - na H10 je neshto glasniji, izuzev ako nemash verziju evropskog firmware-a koja onemogucuje maksimalnu jachinu zbog poshtovanja nekih debilnih francuskih propisa o ogranichenju maksimalne jachine zvuka na prenosivim plejerima. Ja uopshte ne osporavam kvalitet Ipod-ovog dizajna i reprodukcije zvuka, ali mi jako smeta diletantska ubedjenost da niko drugi sem Apple-a nije u stanju da proizvede kvalitetnu stvar. Jedna paralela: imao sam prilike da radim na Macu i osecaj je zaista fantastichan, ali se korishcenjem PC-ja danas u velikoj vecini oblasti (a grafichkim dizajnom, CAD-om i drugim srodnim oblastima u kojima se rachunari intenzivno koriste profesionalno se bavim vishe od deset godina) postizhe isti nivo produktivnosti i jednak kvalitet izlaznih rezultata, shto je jedino merodavno. Da se vratim na temu: navigacija na Ipodu jeste neshto bolja, to sam i ranije napisao, ali ClickWheel nije bash toliko genijalan izum da bi se osporavao kvalitet svakog drugog reshenja. Ipod sluzhi za slushanje muzike, a ne za divljenje njegovom dizajnu - isto je i sa H10. Nema idealnog proizvoda, a konkurencija upravo postoji zato da bi se svako, prema sopstvenim potrebama i prioritetima, opredeljivao za ono shto mu najvishe odgovara. Ni jedna od verzija Ipoda dostupnih kod nas ne zadovoljava sve moje potrebe, dok je H10 proizvod koji to chini u najvecoj mogucoj meri. Da sam mogao da kupim H320 (koji je po svim zvuchnim i tehnichkim karakteristikama, inache, daleko ispred bilo kog Ipoda), svakako bih ga uzeo, ali ga vishe nema kod nas u prodaji. Pozdrav!

Ako mozes da nabavis plejer iz inostranstva, probaj Rio Carbon. Meni se jako svideo.

Ima 5 Gb, super zvuk, male dimenzije, 20 sati litijumsku ugradjenu bateriju koja moze da se puni i preko usb-a, radi kao UMS i ultra je jeftin. jeste da nema radio i da se kroz pesme browsuje samo po informacijama iz id3 tagovima (znaci po atoru, nazivu pesme itd), ili po prethodno napravljenim plejlistama (nema mogucnost pravljena liste na samom plajeru) i da nema igrice kao sto ima iPod ali kosta u USA oko 160 dolara
a to je, slozicete se svi, ultra jeftino. :p

postoji i verzija sa 6 Gb.

www.rioaudio.com

Da sam mogao da kupim H320 (koji je po svim zvuchnim i tehnichkim karakteristikama, inache, daleko ispred bilo kog Ipoda), svakako bih ga uzeo, ali ga vishe nema kod nas u prodaji

Ovo je kljucno. Tehnickim karakteristikama da ali na papiru.
Recimo iPod Video je ispred h320 i to debelo i sta sad? Po realnim testovima(ne papirnim karakteristikama) je na prvom mestu po kvalitetu zvuka, displaya i interfejsa. Proveri sam po sajtovima koji testiraju mp3 plejere. iRiver je popustio i po kvalitetu izrade. Meni je H10 kad sam ga prvi put video izgledao skroz plasticno.
Naravno da treba da postoji konkurencija ja samo hocu da objasnim ljudima da je iPod jednostavno iznad ostalih plejera. Znam dosta ljudi koji nisu bili zadovoljni svojim iRiverima, Creative plejerima ali ne znam nikog ko je bio nezadovoljan svojim iPodom.
Toliko :D

Pozdrav!

Scorpio(DDMF)! je napisao(la):
Rio je dobar izbor, mada bi trebalo obratiti paznju na to da je Rio zvanicno ugashen, pa nece pruzati podrshku za svoje playere... :(

POZ:wave:

Nisam bas razumeo. Sta je ugaseno? Sama proizvodnja plejera ili rio audio kao firma? I gde si nasao tu vest?

Mada sam i ja racunao da necu imati podrsku na proizvod koji sam kupio na sasvim drugom komtinentu. A i sta cu ja sa podrskom? Bitno je da sljaka. Sad ako bude da mu crkne baterija ili sl. to je rizik na koji sam od pocetka bio spreman, jer se po ceni isplati koristiti ga makar i godinu dana. A za vreme za koje moze da se desi neka ozbiljnija havarija, pojavice se ko zna kakvi i sa ko zna kolikom memorijom plajeri... pa bice red na smenu :)

Nazad
Vrh Dno