Šta je novo?

KOji monitor 23"- 24"?

Pirate

Čuven
Učlanjen(a)
09.03.2002
Poena
630
Pozdrav

Potrebna mi je mala pomoć. Pošto u firmi zelimo da malo obnovimo računare i tehniku, prvo na red dolaze monitori. Trenutno koristimo 17" i 19" monitore. Moj plan je da se ne uzima nista manje od 23", a lično preferiram 24". Posao za koji će se koristiti je pre svega ms office i crtanje tehničke dokumentacije. Nije ništa zahtevno i ne traže se profesionalne performanse monitora, ali ipak određeni nivo kvaliteta ipak treba da se zadrži.

Pošto su nam konfiguracije stare (i one dolaze na red uskoro da se zamene) monitori moraju da imaju analogni ulaz (VGA), jer nam je trenutno to jedina veza sa grafičkom. HDMI se podrazumeva da postoji, zbog budućeg upgrade-a. Malo sam gledao šta postoji u ponudi i izvoji sam nekoliko modela.

LED MONITORI

24" Philips 246V5LHAB/00 LED
http://www.winwin.rs/pc-periferije-...920x1080-fullhd-5ms-dc10m-1-hdmi-1189941.html

24" Samsung S24C300HS LED
http://www.winwin.rs/pc-periferije-...1920x1080-fullhd-5ms-dc5m-1-hdmi-1183990.html
ili
24" Samsung S24C350HS LED
http://www.winwin.rs/pc-periferije-...1920x1080-fullhd-5ms-dc5m-1-hdmi-1177912.html

LED PLS MONITORI

23.6" Samsung S24B350TL LED PLS
http://www.winwin.rs/pc-periferije-...d-pls-full-hd-1920x1080-5ms-hdmi-1166005.html
ili
23.6" Samsung S24C570H AD-PLS LED
http://www.winwin.rs/pc-periferije-...ls-led-1920x1080-fullhd-5ms-hdmi-1180428.html

LED IPS MONITORI

23" ViewSonic VX2370SMH-LED IPS
http://www.winwin.rs/pc-periferije-...-ips-fullhd-7ms-dvi-hdmi-speaker-1161785.html

23" Dell S2340L IPS LED
http://www.winwin.rs/pc-periferije-...080-fullhd-7ms-dc8m-1-d-sub-hdmi-1162435.html

To je neki budžet sa kojima raspolažemo, otprilike do 18000 din po monitoru. Po tehničkim karakteristikama LED i LED PLS su skoro identični. Kakva su vaša iskustva sa navedenim modelima? Koji bi ste preporučili? Da li je osetna razlika u kvalitetu za IPS u odnosu na običan LED i LED PLS? Pitam ovo pošto ozbiljnije nisam koristio ni jedan IPS monitor. Kao što sam napomenuo, ne zaboravite da će ovi monitori biti povezani (bar privremeno) sa integrisanim grafičkim kartama starim oko 5 godina.

Ako imate još neku preporuku u ovoj klasi, slobodno dajte. Ono što moraju da zadovolje je sledeće: 23" - 24", full HD, VGA i HDMI ulaz, cena oko 18000 din.

Unapred hvala! Pozdrav.

Poslednja izmena:
Neces primetiti bas toliko osetnu razliku izmedju IPS i obicnih LED monitora, ali koliko vidim nije ni cena nesto visa, ovaj Dell IPS mi izgleda najprimamljivije i u ovoj konkurenciji ja se ne bih mnogo ni dvoumio.

HP 23xi. Ispod 19000din trenutno košta. Klasa je sa ovim Dellom, ali za razliku od Della ima mat ekran i DVI. Taj Dell je glaire i kao takvog ga uopšte ne bih ni uzimao u obzir.
Takođe kvalitet samog monitora manje varira od primerka do primerka nego što je to kod Dellovih IPS-ova, što je posebno bitno ako uzimate nekoliko komada.
Ja sam se konkretno dvoumio između 23xi i Dell 2312HM, a pošto mi ergonomija ne igra neku ulogu, uzeo sam HP i stvarno sam prezadovoljan.
Takođe mislim da je greota ne uzeti IPS kad je tako mala razlika u ceni.

Poslednja izmena:
Izvinjavam se sto se ubacujem u temu, ali bas trazim neki monitor za drugara i nabasao sam na ovo. Malo sam gledao review po netu i niko nije ispricao nikakve horor price o njemu a cena mi je izuzetno primamljiva. Jel ima neko iskustva sa ovim modelom?

OK! Hvala na odgovorima. Lično nisam ni razmišljao o IPS modelima dok nisam pogledao cene. Mislio sam da su prilično skuplji, u odnosu na obične LED monitore. Da budem iskren, računam da bi nam i običan LED bio sasvim dovoljan, jer će i to biti bukvalno veliki skok u odnosu šta trenutno koristimo, kako gabaritno tako i po pitanju kvaliteta prikaza.

Voleo bih iskreno da to bude što veća dijagonala. Zbog toga i nekako više preferiram 24" modele. Caka je što se ovo uzima za "duži" period, sigurno na jedno 3-5 godina, tako da bih hteo da se izvučem maksimum iz ove nabavke. Ipak je monitor ono u šta najviše gledamo/koristimo na poslu. Ne znam da li mi je ispravna ova logika, tj: da li je mozda bolje uzeti neki "skuplji" model LED PLS (npr 23.6" Samsung S24B350TL) u odnosu na jeftinije IPS modele (u koji i spadaju gore pomenuti Dell i ViewSonic)?

Poslednja izmena:
TN izbegavaj. Ne isplati se uzeti dosta lošiji panel za relativno malu razliku u ceni, naročito ako vam trebaju monitori na duže staze.
Što se tiče PLS i IPS, oni bi trebali, makar po ovome što sam čitao na netu, da imaju skoro iste karakteristike, iako je PLS kao Samsungova jeftinija alternativa IPS-u. Dakle tu već ne treba upoređivati panel vs panel već isključivo konkretne modele.
E sad, da li se isplati uzeti taj Samsung ili ne, to već ne bi mogao da ti kažem jer nigde nisam video monitor a kamoli ga koristio. Međutim primetio sam da je 95% rezultata za S24B350TL sa istočnoevropskih sajtova, što može da znači nešto, a i ne mora.
Ako mu daješ prednost zato što ima 0.6" veću dijagonalu onda nemoj, to je smešna razlika.
U svakom slučaju ostaje preporuka za HP 23xi.

Vidim ti imas taj 23xi. Malo sam se zainteresovao za taj monitor (ali ne znaci a priori da cu ga automatski i kupiti). Koristio bih ga iskljucivo za surfovanje po internetu. Igrice ne igram niti me one interesuju. A filmove gledam na tv-u. Da li ima onih probijanja svetla sto je karakteristicno za LED tv-a. Jedino sto mi se ne dopada sto nema mogucnost kacenja na nosac i sto nije pivot.

S obzirom da sam skoro uzimao monitor, i u kratkom vremenskom periodu posedovao i tn i ips, maximalna preporuka za ips, razlika se odmah primeti i neuporedivo je bolja.

mislim da si bez potrebe sebi postavio ograničenja u vezi sa time da ti trebaju monitori baš sa HDMI ulazom.

ja sam primetio da mnogi aktuelni monitori nemaju hdmi ali zato svi imaju DVI ili DP ulaz koji se pomoću jednostavnog i jeftinog adaptera mogu povezati sa HDMI izlazom računara tj grafičke karte.

napisao si da vam monitori trebaju za tehničke crteže, a svi monitori koje si naveo su 16:9 (1920x1080) , i ja mislim da je to zbog ograničavajućeg uslova koji si sebi postavio da imaju hdmi.
bolje juri monitore 16:10 (1920x1200) , komotniji su za rad.

16:9 proporcija ekrana i hdmi port su usko vezani sa upotrebom monitora za gledanje video sadržaja, dok su svi monitori namenjeni radu (dizajn, grafika, tehnika...) u stvari 16:10.

mislim da si bez potrebe sebi postavio ograničenja u vezi sa time da ti trebaju monitori baš sa HDMI ulazom.

ja sam primetio da mnogi aktuelni monitori nemaju hdmi ali zato svi imaju DVI ili DP ulaz koji se pomoću jednostavnog i jeftinog adaptera mogu povezati sa HDMI izlazom računara tj grafičke karte.

Ooo, pa ne. Nije nikakvo ogranicenje. DVI je ravnopravno resenje. Licno kuci i sam imam DVI to HDMI adapter.

napisao si da vam monitori trebaju za tehničke crteže, a svi monitori koje si naveo su 16:9 (1920x1080) , i ja mislim da je to zbog ograničavajućeg uslova koji si sebi postavio da imaju hdmi.
bolje juri monitore 16:10 (1920x1200) , komotniji su za rad.

16:9 proporcija ekrana i hdmi port su usko vezani sa upotrebom monitora za gledanje video sadržaja, dok su svi monitori namenjeni radu (dizajn, grafika, tehnika...) u stvari 16:10.

Da, u pravu si! U sam sam poceo zadnjih dana da razmisljam u tom pravcu. Neki 16:10 monitor. Ali realno, cenovno ne mozemo da dobacimo do njih, bar ne do onih u klasi 23"- 24". U svakom slucaju hvala na predlogu.

Vidim ti imas taj 23xi. Malo sam se zainteresovao za taj monitor (ali ne znaci a priori da cu ga automatski i kupiti). Koristio bih ga iskljucivo za surfovanje po internetu. Igrice ne igram niti me one interesuju. A filmove gledam na tv-u. Da li ima onih probijanja svetla sto je karakteristicno za LED tv-a. Jedino sto mi se ne dopada sto nema mogucnost kacenja na nosac i sto nije pivot.
Uopšte nema probijanja, osvetljenje je potpuno ravnomerno i crna je stvarno crna. Osim svog, nakon što sam ga uzeo, video sam još jedan 23xi i jedan 23bw (što je isti monitor samo u crnoj verziji) i sva tri su podjednako dobra, tako da mislim da nije do primerka nego da su generalno dosta dobri. U odnosu na Dellove mu je ergonomija jedina mana, a i to je uslovno, jer meni idealno čuči na stolu baš ovako i ništa ja tu ne bi menjao čak i kad bih mogao. Što se tiče svega ostalog, osvetljenja, probijanja, input laga, maksimalnog refresh rate-a (HP može fura full HD na 75hz) i najbitnije po standardu kvaliteta po meni je HP bolji, čak i od odličnog Dell primerka. Inače imam i dosta iskustva sa Dell IPS-ovima pa ne pričam napamet, a iako vidim da su ljudi generalno zadovoljni njima, čini mi se da kriminalno loših primeraka ima procentualno daleko više nego što je po meni prihvatljivo, što je i bio glavni razlog da uzmem 23xi i to praktično na slepo, umesto U2312HM. E sad, ako ti baš treba mount i pivot onda ovo nije monitor za tebe, ja za tim nisam imao potrebe.

Poslednja izmena:
2312hm losih primeraka na trzistu ima mnogo jer se reklamirani primerci neretko vracaju u prodaju dok se ne prodaju
inace ako uzmes dobar primerak i dalje je odlicna kupovina

Poslednja izmena:
Mislim da je to sa Dell vec bajata prica. Na poslu smo uzeli 7 komada + kolega jedan privatno i nismo imali problema. I nisu uzeti u istoj turi nego pojedinacno sa nekim vremenom izmedju i to ne od istog distributera. Rekao bih da si siguran. Naravno, sluze nas k'o zmajevi :).

Uopšte nema probijanja, osvetljenje je potpuno ravnomerno i crna je stvarno crna. Osim svog, nakon što sam ga uzeo, video sam još jedan 23xi i jedan 23bw (što je isti monitor samo u crnoj verziji) i sva tri su podjednako dobra, tako da mislim da nije do primerka nego da su generalno dosta dobri. U odnosu na Dellove mu je ergonomija jedina mana, a i to je uslovno, jer meni idealno čuči na stolu baš ovako i ništa ja tu ne bi menjao čak i kad bih mogao. Što se tiče svega ostalog, osvetljenja, probijanja, input laga, maksimalnog refresh rate-a (HP može fura full HD na 75hz) i najbitnije po standardu kvaliteta po meni je HP bolji, čak i od odličnog Dell primerka. Inače imam i dosta iskustva sa Dell IPS-ovima pa ne pričam napamet, a iako vidim da su ljudi generalno zadovoljni njima, čini mi se da kriminalno loših primeraka ima procentualno daleko više nego što je po meni prihvatljivo, što je i bio glavni razlog da uzmem 23xi i to praktično na slepo, umesto U2312HM. E sad, ako ti baš treba mount i pivot onda ovo nije monitor za tebe, ja za tim nisam imao potrebe.
Sto se tice nosaca to bi moglo da se preskoci. A pretpstavljam da posto je 23" nema potrebe ni za pivot funkcijom. Moj trenutni Samsung monitor je pivot ali je 19".

Vrh Dno