Šta je novo?

Koji mi server treba? (i još nešto oko mreženja računara kod kuće)

Bane R

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
03.07.2000
Poena
800
Nije mi hitno, ali mi je u planu da nabavim neki server za kod kuće. Naravno, potrebno je i kupiti neki switch, i to je u planu.

E sad, šta i koji meni server treba, ja ne znam, recite mi :). Sada mi ne treba ni jedan, a zatreba će u svakom slučaju ako naleti neki brži net. Isto tako, nisam siguran da li da mi to bude i fileserver. To bi iziskivalo i kupovinu skupljeg harda, a pri param nisam. Dobro, to uvek može da bude opcija. Koja meni mašina treba uopšte. P1, P2? Operativni sistem, ima neko sličnih iskustava. Inače, treba umrežiti 4 računara (neračunajući server), ali to i nema mnogo veze sa ovim serverskim pitanjem.

Bilo koji broadbend ruter po meni vrsi mnogo bolji posao ako vec neces fajl server. onda ti ne treba ni switch jer je integrisan u ruter. Administracija izuzetno laka, ima sve sto ti treba (ukljucujuci i firewall) a cena im krece od 25E. Ja sam izuzetno zadovoljan planetovim ruterom koji je najjeftiniji a verovatno i najlosiji

Uzmi nesto poput LinkSys wrt54g ili wrt54gs jos bolje.
Imas Firewall, 1 dsl / cable modem port + kvalitetan switch 4 porta za ta 4 racunara + wifi opciju za ostalo da kacis na njega. (notebook i slicne stvari) a vidim poceli su i stampaci sa wifi konekcijom da se pojavljuju.
Ja ga koristim vise od 6 - 7 meseci i veoma sam zadovoljan.

Uff ja ne volim ta gotova resenja pa to ti je..
Pazi posto u nekoj blizoj (ili daljoj) buducnosti verovatno planiras da izadjes na net preko tog servera (cabl aDSL wireless).
Ploca KT7(a) (raid - mozes max 8 hardova da prikljucis) ) (jeftina ploca podrzava do 160 GB hardove ako se ne varam)
CPU neki ubogi duron
E sada ako oces file server nije lose da imas i dosta ram-a na njemu

Ako ne znas u Linux-u da se snadjes mozes na tom kompu da dignes win 2000 sp4 i na njemu da stavis kerio win rute. On u par klika moze da ti napravi Nat, vpn i proxy server. moze da sam skenira sve sto prodje kroz njega nekim anti virusem tako da ti na ostalim kompovima ne bi trebali ni firewall-ovi ni av-ovi

nesharm je napisao(la):
Bane, sta ce tebi file server, ako smem da te pitam? :)
Pa da ne mora meni da bude uključen komp ako sestra hoće da pusti xy pesmu ili film. Je l to fileserver :)?

Pancho, je l ti stvarno misliš da tako neko rešenje može da mi pomogne, odnosno reši sve što treba. Ne znam, zato pitam.

Sto se tice Net-a, vecina provajdera koji nudi brzi Net ogranicava najjeftinuju ponudu na jedan nalog = jedan kompjuter. Ne mogu da ti fizicki onemoguce upotrebu, ali mogu da utvrde da vise (umrezenih) kompova pristupa sa tog naloga koji je za home upotrebu i da ti zavrnu nalog. Negde sam video u softveru za podesavanje connection share-inga da cak postoji takvo upozorenje. Kao nemojte deliti konekciju ukoliko nemate dozvolu od provajdera bla bla bla. Mislim da je to bilo u MacOS-u ili Linux-u...

Mada preko rutera mislim da moze da se i to zaobidje...Ali je i dalje rec o zloupotrebi.

Poslednja izmena:
Pa meni je resilo da server ne mora da bude upaljen non-stop da bih imao konekciju. Taj ruter opsluzuje 12 racunara preko 2 switcha. Nikakvih problema nisam imao sa njim (desava se da ze zaglupi povremeno, reda 1 u 20 dana ali mislim da bi neki budzeni server imao potrebu za resetovanjem daleko cesce). Par ljudi (koji su daleko strucniji nego ja) su mi rekli i da mu je firewall sasvim solidan. Verzija firmwarea s kojom dolazi je sranje, obavezno stavi najnoviju. Administracija je izuzetno laka. Od kad sam ga stavio imam utisak i da se odziv mreze smanjio (ne znam strucni termin ali mislim na surfovanje kroz mrezu). Vrlo mali, ne cuje se i ne trosi maltene struju. Sve u svemu za 25E puna kapa.
Sklapani server je verovatno bolje resenje ali kosta nekoliko puta vise a za te pare ima vec da se nabavi neki daleko profesionalniji ruter za koji sam siguran da bi daleko bolje vrsio posao od nekog sklapanog servera.Ako imas para kupi polovan brand server. Ako se odlucis za server izbegni u sirokom luku kombinacije starijih AMD procesora i VIA i AMD chipsetova.
@delimir A kad overklokujes komponente ili instaliras kuci piratski win jer ne vrsis zloupotrebu? Pokazalo se da ljudi u strucnim sluzbama kablovskih provajdera (cast izuzecima) nemaju pojma pa cesto ne mogu resiti ni osnovne probleme. A i boli njih uvo sta ti imas iza NAT-a

PanchoBanilla je napisao(la):
@delimir A kad overklokujes komponente ili instaliras kuci piratski win jer ne vrsis zloupotrebu? Pokazalo se da ljudi u strucnim sluzbama kablovskih provajdera (cast izuzecima) nemaju pojma pa cesto ne mogu resiti ni osnovne probleme. A i boli njih uvo sta ti imas iza NAT-a

Ma OK. Ja samo da napomenem, posto vec preporucujem da se krije od provajdera preko router-a, da je to zloupotreba. Cisto da bude upoznat sa svim cinjenicama. Na njegovoj savesti je da odluci :)

Poslednja izmena:
Pa pazi generalno ako se sakrijes iza nat-a i proxy-a provajder nemaze da vidi koliko je kompova iz rutera nikako sem ako te uzme na zub i izcitava logove po ceo dan :D pa onda kda vidi da je update za neki antivirus 2 puta skinut da te optuzi...

Jer ti kroz taj ruter propustas samo 1 mec i ip adresu a sta se iza njega dogadja to je tajna :)

Prvo ne verujem da ce se bas u isto vreme azurirati antivirus programi na svim masinama, a posto mozes da namestis da se AV azurira automatski na 1 sat nevidim i to kakav je problem.
Iza rutera sa NAT-om nema sanse da te provale koliko imas racunara, tj moguce je ali ako ce to da rade onda bolje nek zatvore firmu.
Bane ako ces da uzimas ADSL vidim da Sezam daje neku profi ili vec kako su je nazvali pretplatu gde ti daju ruter sa 4-portnim switch-om tako da ti je i to jedno od resenja.
Nesto je malo skuplje ali ti koliko se secam daju staticnu IP adresu, domen i mail server ukljucen u tu cenu.

Nazad
Vrh Dno