Šta je novo?

Koji MF stampac/skener do 80e?

furov

Slavan
Učlanjen(a)
30.04.2006
Poena
319
Potrebna mi je pomoc oko izbora MF uredjaja.
Da razjasnim razlog kupovine: uredjaj je potreban samo radi povremenog skeniranja/stampanja/fotokopiranja. Ali, bas retko stampanje, napr jednom mesecno po par listova, jer ako imam potrebe za vise stampe to uradim na poslu.
Color stampa dobro dosla ali nije neophodna. Najvise koriscenje MF-a radi skeniranja knjiga, dokumenata,...
Bitno je da ne bude velikih dimenzija, da bi zauzeo sto manje prostora u stanu.
Pozeljna mogucnost refilovanja ketridza.
Da li uopste razmatrati kupovinu ink-jet zbog retkosti upotrebe?

Gledao sam napr: Epson sx218, Canon MG5150, Lexmark s305, ...
Dali se na njima mogu refilovati ketridzi?

Hvala na odgovorima tj pomoci

HP zbog jevtinog i lakog dopunjavanja kertridža. Koliko sam upoznat sa materijom, svi ostali proizvodjači imaju neku dodatnu začkoljicu pri refilu (resetter, čip, šta li već). Često skener deo neće da radi ako nema kertridža ili su prazni. Kad već tako malo štampaš, bolje je da uzmeš samo skener, zapušiće se ili skoriti kertridži ako ne štampaš dovoljno često.

+1 RazbojNick.
Da dodam puno ljudi uzima MF uredjaje (i sa imam par istih - skupljih) jer ima manjka prostor ili su im cenom primamljivi (jeftini). Ali pre nego se odluce za ovaku kupovinu trebali bi da znaju par stvari. Prvo - Jeftini MF ko sto rece "RazbojNick" dele komponente tako ako je jedna od komponenti u kvaru (stampac ili skener) druga nece raditi. Vecina jeftinih ima taj problem (pa cak i neki skuplji) da skeniranje ne radi ako su ketridzi-toneri pazni. U jeftine MF se ugradjuju najeftinije komponente sumljivog kvaliteta. Ako vec nemas mogucnosti da kupis odvojene komponente (po marfiju ako crkne jedna ostaje druga) idi na neku HP model pa onda Lexmark a evo zasto da Canon i Epson izbegnes (u tvom slucaju). Nije kvalitet Canona i Epsona diskutabilan naprotv (imaju odlican kvalitet) ali ove dve firme imaju ugradjene glave u uredjaju (Tacnije Canon ima glavu u modulu koji se moze izvaditi) tako da dodajes samo boju. Oba uredjaja ako dugo nestampas ili retko mogu da "zapuse" glavu. To se resava odnosenjem u servis na pranje iste (kod Canona izvadis samo modul a kod Epsona nosis ceo stampac) upotrebom patrona za ciscenje (imaju specijalnu tecnost u sebi) ili ako si te srece mozes da pritisnes u programu za stampac "cleaning" i sacekas par minuta da on to sam obavi (diskutabilno i polovicno kod novih modela -ako dugo nisi stampao). HP i Lexmark nemaju taj problem jer im je glava na ketridzu sa bojom tako da kad ista "zapekne" samo se kupi novi ketridz. E sad rentabilnost i punjenje. Svima kome nije bas stalo do "boje" savetujem da idu na laser. Zasto zato sto ima veci kapacitet stampe i nemas problema sa za zapusavanjem glave i ciscenjem, a sam otisak je jeftiniji. Iako svi proizvodjaci ink-jet stampaca praktikuju da pisu velike kolicine papira odstapane jednim setom realnost je drugacija jednostavno podeli kod ink jeta to sa 2~2.5X i dobices realno koliko mozes kolora da ostampas (odnosi se na sliku preko cele strane) inace za tekst su priblizno tacni (odnosi se na stampani tekst s proredom). Kod lasera lasera je odnos ostampanih strana slican kao kod ink-jet uz jednu digresiju da toneri za laser imaju kapacitet stampe 2~10x veci, (zavisi od tonera) vecina lasera bilo da je MF ili obican dolazi sa delimicno napunjenim tonerom (da bi smanjili cenu :)) Kvalitet otiska-stampe na obicnom pairu je mnogo bolji kod laserskog stampaca (pogotovo kod kopitanja). Samo punjenje ili refilovanje pa oba MF-inkjet ili MF-Laser je prljav posao dok kod prvog jos i mozes da se igras sa refilovanjem kod drugog su za to zaduzeni servisi... Kod inkjeta imas kao sto rece "RazbojNick" igranje sa resetter za cip, punjenjem, bojom i prljavim rukama :) kod lasera uzmes toner odneses u refil centar i uzmes drugi. Skeneri su odavno postigli svoj zenit i ako se nebavis grafickim dizajnom svaki ce ti sluziti, vecina grafickih dizajnera i onako skenira u 300 do 600 dpi velike cifre su samo markentiski trik i jedno su upotreebljive kod foto slajdova ali za to su namenjeni neki drugi skeneri. Na kraju sta uzeti ako ne mozes da ides na odvojene komponente skener, stampac...vec mora MF. Sto ne pogledas neki ulazni laserski MF mozda nekog Samsung ili Lezmark model jeste malo vise od tvog budzeta ali i toliko vise daje. I naravno na kraju izbegni modele koji nisu zastupljeni u Srbiji dzaba ako kupis "jeftino" MF ako nemas podrsku za njega (servis ketridze-tonere) znam par dugara iz BGD koji su kupili pre par godina Minolte a sad im stoje na ormanima jer nemogu da kupe tonere za isti. Izvini na ovako dugom tekstu ali sam ga napisao i za ostale koji jure neko MF resenje kao mali putokaz sta raditi. Ostalo je na vama najgore je da das pare a da te uredzaj nervira, stoji i skuplja prasinu. Pozdrav

Nazad
Vrh Dno