Šta je novo?

Koji Linux za poslovnu upotrebu?

Matador

Čuven
Učlanjen(a)
17.01.2001
Poena
619
Znaci, koju Linux distribuciju preporucete za svakodnevan kancelarijski rad?

Fedora core 4

Zavisi od toga sta zelis da koristis i koliko je kancelarijsko osoblje racunarski pismeno.

Kao najveci problem prema mom iskustvu se pokazalo kako sekretarici koja je navikla da je "... ikonica za Word ona po sredini ekrana" i koja ne moze da koristi racunar ako se ista ikonica nalazi malo ulevo ili udesno na ekranu - objasnis kako da koristi Linux graficko okruzenje. :wall:

Ja licno koristim CentOS (RedHat Enterprise - ali bez tehnicke podrske) , doduse, ne za kancelarijski posao, ali i Ubuntu se pokazao kao fina distribucija (imas i LiveCD)
SuSE sam napustio jer mi ne radi posao.

Ako hoces da taj Linux zauzme malo prostora - mozda da razmislis o Damn Small Linux-u.

Sve zavisi od tvojih potreba i ukusa. Probaj sam pa odaberi sta ti se najvise svidja. Linux je Linux.

P.S. Ja nekako i dalje smatram da je za kancelarijski posao bolji Windows (mozes da "raspalis" i CS u slobodno vreme :p)

Fedora Core 5 ili SUSE 10.

Suse 10
RedHat 5

Ubuntu za zezanje.

Pridruzujem se i ja sa predlogom... SuSE 10 ili 9.1.....

9.1 sadrži previše mator software (OpenOffice 1.1, recimo). Jeste, može se instalirati i novije, ali ko neće da se zeza nego hoće sve "out of the box", onda Suse 10.

Jos jedan vote za SUSE 10 ali sacekaj jos malo, pa ce SuSE 10.1. Cini mi se da je dosta radjeno na njemu jer je bilo oko 7-8 beta , pa rc 1, 2, 3... Final treba da izadje u maju...

Mislim da ga vredi sacekati.

Final izlazi 11-og maja (ako ne budu kasnili)
I on ti je optimalnor resenje za tvoje potrebe

Pazi ja bih ti bez oklevanja preporucko Slack. Radi isto sto i fedora i Suse. Ponajvise multimedija jer to po defaultu ne radi u pomenutim distroima (divx i mp3) mada i to nije neki problem. Isto tako je saren i lep.
Lepo su ti rekli, Linux OS ti je Linux OS. Zvao se on kako oces. Sve to isto radi samo je malo kozmetike i (novijeg ili starijeg) softvera u pitanju. Na sta si navikao stavi to. Na istom si.

Posto je covek pitao linux za poslovnu upotrebu, koliko znam Red Hat je jos uvek najzastupljeniji mahom zbog web servera koji su na njemu, a Suse za kod kuce jer je vise user friendly, zar ne?
Ili se danas situacija preokrenula u korist Suse-a. Nisam vec vise od godinu dana u linux svetu.

Slackware, SuSe ili Vector, ali sve zavisi od toga čime se baviš i šta ti treba. Ako znaš da radiš sa Linuxom, snaći ćeš se sa svakim distroom, s'tim što je uvek bolje da koristiš neki poznatiji (čitaj=veći) distro, zbog podrške koju možeš naći na forumima. Ja i u poslovnom i u kućnom okruženju koristim Slackware već dugo, i nemam problema niti zamerki.

Fedora core 5.
Posto ti treba za kancelarijske masin, predpostavljam da svi kompovi nisu ujednacene snage, a FC5 sa gnome 2.14 trosi duplo manje resursa nego FC4 a i suse 10, suftware je up to date i 100% je free, ultra jednostavna instalacija, lako podesavanje, literature imas na tone...
Overi ovaj link: http://www.gnome.org/~davyd/gnome-2-14/ ,
uz napomenu da je gnome 2.14 sjajno implementiran u FC5.

Pitanje je otprilike ovakvo: "da li da koristim Uniroyal ili Continental gume na svojoj Skodi Fabii?".

Radice posao koje god da uzmes bez neke razlike.

HAHAHAHAHA bravo Silver. Upravo tako nesto sam hteo da kazem. Sve jedno. Evo drugar vec nekoliko godina koristi Red hat 6.2 Update na najnoviji kernel, fluxbox, gcc i ostale neophodne "sitnice'. Ista instalacija par godina. Eto, znaci nije vazno sta stavljas. Sve je to u sustini isto. To da li je user frendly ili ne uopste ne znaci mnogo. Po meni je Debian mnogo vise frendly nego slack, ali ja ne mogu ni pet minuta tamo jer (iskreno) ne umem da se snadjem sa njegovim skriptama ako nesto moram da menjam zbog, najcesce, hardvera. Navikao sam na slack i drzim se njega ko pijan plota.

Kontam da ne bi trebao da uzima Slack, Debian, Gentoo i ostale distroe sa etiketama "za hakere".

Probao sam dosta Linuxa i ipak su za najbrzi setup i pocetak rada najbolje distribucije tipa SuSE, Fedora (RedHat) itd. (Ubuntu?).

Jeste da sam se najbolje zabavio igrajuci se sa gentoo ali takve stvari jednostavno nisu za kancelariju niti za business gde vreme znaci novac.

Za početak vjerojatno Suse ... instalacija mu je jednostavnija od XP-a, KDE ima Windows look & feel, Yast koji je pandan Control Panelu itd. Netko tko je prije radio samo sa Windowsima bi se vrlo dobro snašao na Suse-u.
Slack je vjerojatno najbazičnija, po konceptu najjednostavnija postojeća distribucija, ali nije preporuka za prvi distro. Iako, postoji jako puno dokumentacije za instalaciju i konfiguraciju, upravo za početnike.
Ubuntu? ... ja sam ga vrtio par dana i to mi je bio prvi susret s Debian distrom, na kraju sam prešao na Debian Etch (+ Icewm).

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno