Šta je novo?

Koji linux za intel quad core?

misterno

Čuven
Učlanjen(a)
01.04.2003
Poena
619
Treba da odaberem linux za intel quad core procesor. Zelim da mi linux prepozna
po instalaciji sva cetiri jezgra.
Gledao sam suse 10.3 i nisam siguran da podrzava quad core.
Najnoviji Ubuntu navodno podrzava
RedHat Entrprise 5.1 bi trebalo.

Osim toga treba na novom linuxu da mi radi program koji za sada radi pod starim RedHat 9.0. Ne razumem se oko kompatibilnosti.

Ima li pomoci?

Najnoviji Slackware, instalirano na Xeon quad core. Cetiri "pigvina" :D

Poslednja izmena:
Instaliraj bilo koji linux. Skini najnoviji kernel sa http://www.kernel.org/ (stabile version), kompajliraj ga sa ukljucenom podrskom za tvoj procesor i uzivaj ;)

Treba da odaberem linux za intel quad core procesor. Zelim da mi linux prepozna
po instalaciji sva cetiri jezgra.
Gledao sam suse 10.3 i nisam siguran da podrzava quad core.
Najnoviji Ubuntu navodno podrzava
RedHat Entrprise 5.1 bi trebalo.

Osim toga treba na novom linuxu da mi radi program koji za sada radi pod starim RedHat 9.0. Ne razumem se oko kompatibilnosti.

Ima li pomoci?

Treba ti samo SMP kernel, na bilo kojoj distribuciji ... svaka distribucija obično nudi više kernela, ovisno o tipu procesora (AMD ili Intel), broju jezgri/procesora isl. Takav kernel ne mora uvjek biti po defoltu instaliran, ali se može povući sa repozitorija što je i najlakši način da dođeš do njega. Također možeš kompajlirati vlastitit kernel u kojem je uključena SMP podrška, u tom slučaju preporuka je da koristiš službeni kernel source od distribucije (da minimiziraš probleme koji se mogu javiti).

Verziju kernela možeš provjeriti sa:
Kod:
uname -rv

Rezultat bi trebao biti nešto kao:
2.6.18-53.1.4.el5 #1 SMP Fri Nov 30 00:45:16 EST 2007
- verzija, redni broj builda, SMP podrška, datum builda

Poslednja izmena:

Ima li pomoci?

Ja cu da se fokusiram na ovaj deo price - rad programa koji je radio po RH 9.0 i da li ce raditi na novim distribucijama.

Ne znam o kom programu se radi ali u svako slucaju siguran sam da imas README fajl u kome pise sta programu treba da bi radio (koje biblioteke i sl.)

Ako je u pitanju web aplikcija nemas sta da brines - radice 100%. Jedino u slucaju jsp-a i tomcata treba biti pazljiv koju verziju jave treba instalirati na sistem. PHP/Mysql kombo prolazi glat.

Ukoliko imas sors-kod programa u najboljoj si situaciji - rekompajliranje sa novijim bibliotekama ce verovatno proci, a ako ne prodje doinstaliranje starijih (takozvanih compat) libova ce resiti posao.

Ako je aplikacija u RPM/bin formatu, tj ako je vec iskompajlirana, sanse da aplikacija proradi iz prve su slabe, ali i dalje imas dobre sanse da instalacijom compat libova resis problem.

Meni su oduvek najveci problem predstavljale linux aplikacije pisane u kylix-u, jer su one prilicno rigorozne sto se tice libova sa kojima rade. Obzirom da je kylix vec godinama zapostavljen od strane Borlanda to i ne cudi. Nadam se da ces imati srece da ne naletis na kylix aplikaciju :)

poz.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno