Šta je novo?

Koji Linux za Asus F7L-7S025 laptop?

83srdjan

Slavan
Učlanjen(a)
18.10.2007
Poena
304
Neka preporuka posto do sada nikad nisam koristio Linux OS, pa me zanima po vasem misljenju za koji da se opredelim?

Uh, to je mnogo nezgodno pitanje, posto Linuxa za razliku od windowsa ima mnogo razlicitih i svako bira prema svom licnom ubedjenju sta je za njega najudobnije i sl.

Moj odgovor je Slackware (jednostavnost i čistoća), ali ces cuti mnogo razlicitih... Najbolje sam da probas.

uh nemoj slackware ako prvi put dolazis u dodir s linuxom. govorim ti kao neko ko je to uradio. jes da ga od onda koristim, vec ko zna kolko godina, al mnogo je tesko na pocetku.

moj savet bi bio ubuntu, al isto tako mozes da probas i fedoru, i ne znam sad koji su aktualni distroi "za po prvi put" :type:

a sta se desava sa driver-ima hocu li imati problema da ih nadjem ili ce u principu OS sam prepoznati hardware?

nem pojma. skines najnoviji ubuntu, narezes, prvo probas live varijantu.. ako ti se svidi instaliras. ako ne.. ides dalje. mada ja uvek instaliram pa cackam, namestam, zezam se. nema da mi nesto nije proradilo :)

Ако хоћеш да пробаш са Live CD - а онда свакако Убунту. Ако ти се не свиђа имаш PCLos који је покупио исто добре критике. Ако ти се ни тај не свиђа пробај Sabayon. Ово су ти све тзв. "Живе" дистрибуције које можеш да покренеш са цедеа. Ако ти се свиди па хоћеш да инсталираш моја препорука за Fedoru. У себи садржи гомилу апликација и јако лепо препознаје хардвер у већини случајева, али треба имати на уму да линукс на лаптопу може бити поприлична авантура. Ово задње није да бих те одвратио, него само желим да те преипремим на то на мора све да ради оут оф бокс.

Poslednja izmena:
evo upravo sam instalirao ubuntu 8 - cu i imam samo jedan problem kada ubacim jack od eksternih zvucnika ne gasi mi zvucnike na laptopu evo ubih se da podesim ali nikako!

то личи као да нема адекватан драјвер за звучну, мада нисам 100% сигуран.

то личи као да нема адекватан драјвер за звучну, мада нисам 100% сигуран.

Naravno da ima adekvatan drajver za zvucnu, podesi u Sound Properties koji ti je primarni izlaz, u Alsa Mixeru sve imas.

Nazad
Vrh Dno