Šta je novo?

Koji linux na slabom laptopu?

Dekster

Slavan
Učlanjen(a)
05.02.2008
Poena
309
Pozdrav narode. :wave:

Ovako,imam laptop Dell Inspiron 3800 Intelov procesor 500 MHz,4GB hard i 128MB rama (znaci stara kanta).Trenutno imam XP na tom laptopu koji "jedva" radi.
Moje pitanje je sledece koji distro bi mogao da stavim,dodao bi jos rama ako treba...

Da li mogu pri instalaciji ceo hard da uzmem i kako bi mogao da podelim particije,da ponovim imam hard od samo 4GB.

Ako bi neko mogao detaljno da mi objasni particionisanje oko distroa koji me preporuci..

Poz,
Dekster :)

Poslednja izmena:
mozes da stavis bilo koji distro a ja ti preporucujem vector (kao i search jer je ovo 20. put da neko pita koj linux da stavi na slab racunar). a pri particionisanju stavi swap jedno 256mb a ostalo neka ti bude root...

Poslednja izmena:
Znam da je ovo 100-ti put da neko postavlja slicnu temu,ali nisam video slicnu konfiguraciju.. :)

Jel mozes sve da mi pojasnis oko particionisanja..? Sta jos treba da namestim? Znam da se swap pravi 2xRAM..

Poslednja izmena:
potrebno je da imas jednu root (/) particiju na kojoj ce ti se nalaziti instlacija.. stavi desetak giga za svaki slucaj mada ti verovatno nece biti potrebno... napravi koliko god hoces particija na kojima ces drzati podatke. Neka ti root particija bude ReiserFS ili Ext2/3.

potrebno je da imas jednu root (/) particiju na kojoj ce ti se nalaziti instlacija.. stavi desetak giga za svaki slucaj mada ti verovatno nece biti potrebno... napravi koliko god hoces particija na kojima ces drzati podatke. Neka ti root particija bude ReiserFS ili Ext2/3.
Cu ovog, stavi desetak giga... :D LOL!
A kaze decko ima samo 4 giga hard :D

Znaci treba ti jedna za os, jedna za swap i jedna za podatke.
Mada, mozes i jednu za os i podatke i jednu swap, mada ne znam koliko je to preporucljivo... Sigurica ti je recimo 1.5 za os, oko 300 za swao i ostalo za data.

Pa ti vidi kako ces...

U principu, minimalistički gledano - dovoljna je samo jedna, za /, pošto swap može da radi i okviru nje kao file (u principu, uvek može da se kreira swap file u okviru neke od lin particija i tako proširi swap memorija; moguće je i po potrebi kreiranje više swap fajlova i njihovo otkačivanje kada za time više nema potrebe). Sa starim kernelima je postojala razlika u performansama (swap particija je bila brža), ali sa 2.6 kernelima nema praktično razlike u brzini.

Poslednja izmena:
A koji distro je "najbolji" za moj laptop?

Poslednja izmena:
Koji god noviji i popularniji; da postoji jedan jedini koji je "najbolji" svi bismo samo njega koristili.

Lično bih išao uvek na popularne i aktuelne distroe sa dosta podrške i dokumentacije, nego na neki "egzotični" distro. Pa onda taj instalirani distro (tipa opensusea) malo srediti - pogasiti nepotrebne servise (to prvo radiš i na windowsu nakon instalacije), izabere se neki lakši desktop (recimo xfce umesto kde/gnome okruženja) i na kraju dobiješ lightweight verziju.

Koji god noviji i popularniji; da postoji jedan jedini koji je "najbolji" svi bismo samo njega koristili.

Lično bih išao uvek na popularne i aktuelne distroe sa dosta podrške i dokumentacije, nego na neki "egzotični" distro. Pa onda taj instalirani distro (tipa opensusea) malo srediti - pogasiti nepotrebne servise (to prvo radiš i na windowsu nakon instalacije), izabere se neki lakši desktop (recimo xfce umesto kde/gnome okruženja) i na kraju dobiješ lightweight verziju.

Koji noviji moze raditi na ovoj "masini" od laptopa,xexe? :trust:

Najnovija verzija neke popularne distribucije, s'tim da pri instalaciji treba voditi racuna sta se instalira. Na 4GB ne moze da se instalira kompletan distro, ali ako zelis da tu vrtis neki mali server (posto si ovu temu prebacio iz dela Serveri), 4gb je sasvim dovoljno.

Ja mislim, da svi ovi koji pricaju nikada nisu probali da instaliraju neki moderniji Linux na masinu sa 128 RAM-a. Vecina ti nece raditi (zahtevaju preko 512MB RAM-a).

Ja ti preporucujem da stavis Xubuntu..koji dolazi po defaultu sa lightweigh okurzenjem...i kazu da moze na 128RAM-a.

Ima neke minimalisticke dist., ali su one prevashodno specializovane (router...)

Ja mislim, da svi ovi koji pricaju nikada nisu probali da instaliraju neki moderniji Linux na masinu sa 128 RAM-a. Vecina ti nece raditi (zahtevaju preko 512MB RAM-a).

Linux ne zahteva toliko RAM-a, nego pojedina desktop okruženja za komotan rad. Instalirao sam bio debian4 na mašinu bez X-a na mašini sa 64MB i OpenSuse 10.3 na mašini sa 128MB memorije sa XFCE-om kao defaultnim managerom (osnovni development paketi, multimedia, osnovna mrežna administracija i nešto igara za grafičko okruženje i to je sve zauzelo na disku cirka jedan i po gigabajt, ne računajući swap particiju).

Zenwalk sasvim lepo radi na takvoj konfiguraciji (dovoljno je 2GB za instaliaciju), a mogu i jos neke "lakse" distribucije kao Puppy ili DSL

Hvala svima za preporuke.. :wave:

Linux ne zahteva toliko RAM-a, nego pojedina desktop okruženja za komotan rad. Instalirao sam bio debian4 na mašinu bez X-a na mašini sa 64MB i OpenSuse 10.3 na mašini sa 128MB memorije sa XFCE-om kao defaultnim managerom (osnovni development paketi, multimedia, osnovna mrežna administracija i nešto igara za grafičko okruženje i to je sve zauzelo na disku cirka jedan i po gigabajt, ne računajući swap particiju).

Na tom sam i ciljao Xubuntu ima po default-u XFce. Ako se stavi jos stariji XFce i neki X 3.X, ima da ide relativno dobro.

Zašto misliš da će XFree86 3.x ići "relativno dobro", a aktuelni xorg ne?

Da ne otvaram novu temu..
Koliko bi bio problem ako laptop nije povezan na internet? :trust:

Vrh Dno