Šta je novo?

Koji Linux mi je potreban a da je što jednostavniji

Goor

Slavan
Učlanjen(a)
31.10.2008
Poena
320
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Pozdravljam vas linux man-ovi :) Ovako, zanima me koji linux da odaberem za sledeću konfiguraciju: Sempron 2200+ (1500MHz), 256 MB DDR, Radeon 9200, HDD 40 GB , na računaru bi se uglavnom baratalo sa netom(surf,download,chetovanje itd...) ali da moze i da pusti muziku,film, da se otkuca nesto i to bi bilo to. Znači osnovni rad na računaru. Bitno je samo da ne bude live distribucija već da se to instalira na HDD-u.
Ja sam ranije koristio Linux Mandrak 9.1 pa 10.1 i ovaj poslednji Ubuntu ali to je prilično komplikovano za osobu kojoj treba računar. Muku muči sa virusima i antivirusima dotična pa da je rešim toga hoću da je uvrstim u Linux svet :D
Hvala unapred !!!

Neki sa KDE (verzije 4), ako hoce vecu udobnost i lakse navikavanje. Narocito ako dolazi iz windows sveta...
Nazalost, neko ko nije vican racunarima, a navikao se na jedno, uvek ce se zaliti kad prelazi na drugo (Znas li kako je takvim osobama preci sa XP na sedmicu).

Kubuntu?

Poslednja izmena:
Ne znam šta je to u Ubuntu toliko komplikovano, ali ajde.Mada, ako je toj osobi Ubuntu komplikovan, šta li reći za ostale distribucije? Možeš da pokušaš sa Fedora ili SuSE linux-ima, oni su relativno user-friendly, mada je Ubuntu i dalje najbolji izbor za početnike.Možda neki derivati ovih glavnih distribucija poput Mint-a ili nekog sličnog, ali za početnike je to otprilike to.

Ne znam šta je to u Ubuntu toliko komplikovano, ali ajde.Mada, ako je toj osobi Ubuntu komplikovan, šta li reći za ostale distribucije? Možeš da pokušaš sa Fedora ili SuSE linux-ima, oni su relativno user-friendly, mada je Ubuntu i dalje najbolji izbor za početnike.Možda neki derivati ovih glavnih distribucija poput Mint-a ili nekog sličnog, ali za početnike je to otprilike to.

Ja sam provalio da se ljudima ne svidja to sivilo, braon, zemljane boje. Ruzan je. Drugo, kod ubuntua, su sva dugmad naopako, podesavanja su izdvojena iz aplikacije, potpuno ima drugu filozofiju. I prozori su naduvani do besvesti, praznog prostora na sve strane.
Meni kod gnome u principu jedino smetaju open i save dialozi. Za ime Boga, nek otvore jednom KDE i nek vide kako se to radi. Svaki put me firefox iznervira kad nesto treba da skinem jer ga napravise u glupom gtk...

Hvala vam, sve distribucije koje ste naveli sam imao i ja na umu, al sam se nadao nekom resenju kojeg se nisam setio. Ma za nju je komplikovan i XP koji koristi vec par godina, bitan je samo face i ostale zabavne stvari na netu tako da... :) I Linux Slax bi otprilike bio ok, ali s obzirom da ima čudnovat DVD a to automatski znači nekad čita nekad ne što dalje znači da bih stalno ja morao da se vrzmam oko tog kompa (a nemam nameru :) ) a i USB priključci na ploči su malo je reći ISKORIŠĆENI pa i USB varijanta otpada te sam zbog toga hteo da to legne na HDD i to je to.

Linux Mint...
jeste ubuntu based, ali je tacno toliko ispeglaniji da nekom ko prelazi bude zgodnije da se snadje+ima sve i svasta instalirano, pa ne mora odmah da kopa po netu...

E probaću taj CrunchBang Linux, to nisam nikad isprobao. I hvala na predlozima !!!!!!!!!

Covek rece 256 mb rama. PC linux nece da moze. Linux mint mi se cini da nece lepo raditi (bice spor). Ubuntu ni ne pokusavaj. Mozda Vector linux ili neki drugi baziran na Slackware-u.

Ja kao neko ko je prosao pocetni period, kazem da je mint sasvim adekvatan onom sto ti trazis.
Mozda samo bolja podrska za drajvere me natjera da predjem na ubuntu.
Inace boja je sasvim nebitna jer sve moze da se promjeni, pa tako ni moj mint nije zelen vise, a izgleda super.

A da joj dodas jos malo rama, nije skupo, a sve ce bolje raditi.

Nije problem u dodavanju rama ali ona NEĆE (zašto ne pitaj). Uglavnom Slax je rešio problema, malo sam imao problema sa pronalaženjem draivera za Lan ali sad sve jako jako lepo i BRZO šljaka. Hvala svima na savetima, svašta sam isprobao ali slax ipak najbolje leži na datoj konfiguraciji.

ja sam skoro probao na slabijoj mašini ovo i super radi, malo zauzeće memorije (samo 60ak MB kad se podigne sistem):
http://crunchbanglinux.org/wiki/screenshots

Izvini ali ovo izgleda odlično! :)

Imam i ja jedno pitanje:
Da li je moguće (reicmo taj navedeni Linux) instalirati na isti HDD na kome ima već 2 Win-a?
I ako jeste, kako ga se posle rešiti? Kako Linux pravi boot fajlove? Nešto kao W7?

Covek je napisao da je resio problem sa Slaxom i zahvalio se na pomoci, a ovi likovi i dalje nastavljaju da nabadaju distribucije :D
Cist WIN :)

Biće i drugih s istim problemom a lepota je bož'ja kad imaš da biraš između tolikih rešenja.

Poslednja izmena:
@SuperStarr:
moguće je instalirati, kao boot manager se koristi (valjda) Grub, ali ja sam toliko u to neupućen da je to strašno :)

Izvini ali ovo izgleda odlično! :)

Imam i ja jedno pitanje:
Da li je moguće (reicmo taj navedeni Linux) instalirati na isti HDD na kome ima već 2 Win-a?
I ako jeste, kako ga se posle rešiti? Kako Linux pravi boot fajlove? Nešto kao W7?

Biće i drugih s istim problemom a lepota je bož'ja kad imaš da biraš između tolikih rešenja.

Наравно да може. Ја сам поред хp-a инсталиро Убунту, и било је веома једноставно(убацио сам збзнтз инст диск, изабро да се инсталира на друго харду и када се инсталиро ресетујем и могу да бирам између два ос-а). Не би ти препоручио инсталацио убунтуа унутар виндовса

Nazad
Vrh Dno