Šta je novo?

koji linux da instaliram?

• Začetnik teme Začetnik teme ctebah
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

ctebah

Čuven
Učlanjen(a)
14.05.2002
Poena
619
hteo bih da vidim kakav je to sistem pa bih vas molio da mi preporucite neku distibuciju koja je po vama najbolja, ako nije problem napisite i sajt gde moze da se skine(ako je to moguce). obican sam smrtnik koji komp koristi za internet, gledanje filmova, slusanje muzike, a odigram i neku igru :beat:

Ja imam neki Linux Knoppix 3.1 koji moze da se pokrene sa CD-a i kada ukljucis komp i boot-ujes sa CD-a otvori ti se Linux. Potpuno je funkcionalan, a kad ti je dosta izvadis CD i restart. Naravno moze i da se instalira, ali ti to za probu nije potrebno...

Poz.

Mojne preporučuješ ljudima Mandrake 9.2, posebno ako imaju LGjeve CDROMove ili CDRWove.

Sa www.mandrake.co.yu :

Ažurirano 14 novembra 2003: LG je izbacio firmware update-ove za veći broj modela (i za one koji nisu navedeni u listi dole), kao i proceduru oporavka uređaja koji su pogođeni ovim bagom (opis problema dalje u tekstu). Preporučujemo svim korisnicima da , ukoliko su im uređaji eventualno bili pogođeni ovim bagom da odrade ovaj postupak oporavka uređaja. Svi ostali koji poseduju LG CD ćitače treba da upgrade-uju firmware svog uređaja i da nakon toga izvrše instalaciju ili ažuriranje Mandrake Linux 9.2.

Firmware updateovi i procedura oporavka su dostupni na LG-ijevom veb sajtu i na Dell Support. Da bi pronašli potreban firmware na LG veb stranici, kliknite na "Product Support" a zatim izaberite "Device Driver" sa levog navigacionog menija, zatim izaberite "CD-ROM" proizvod i imaćete mogućnost izbora različitih zip fajlova koji sadrže ispravljene firmware updateove. Firmware se može aktivirati jedino sa MS-DOS 6.0 boot diskete.

Ukoliko nemate MS-DOS flopi (a verovatno je tako) , onda skinite FreeDOS floppy image i kreirajte boot disketu sa naredbom "dd if=FDBOOT.IMG of=/dev/fd0 bs=1440k".

NAPOMENA: Na osnovu informacije koja je dobijena od LG Electronics' tehničke službe samo su CD-ROM modeli ugroženi ovim bagom . DVD-ROM/R/RW i CD-RW modeli nisu ugroženi.

Problem sa LG CD-ROM uređajima je otkriven nakon objavljivanja kernela koji dolazi sa Mandrake Linux 9.2 . Ovaj problem se sastojao u tome što je kernel slao instrukciju FLUSH_CACHE LG CD-ROM uređaju koja je činila da uređaj postane neupotrebljiv jer mu je birisala firmware. Ovo se dešavalo usled toga što LG CD-ROM uređaji nisu kompatibilni sa ATAPI specifikacijama. Specifikacija koja ne zahteva implementaciju FLUSH_CACHE komande u drajveru, i vraćajući grešku (ili ne čineći ništa) bi bilo ispravnon ponašanje uređaja. Nasuprot tome, ponovno korišćenje komande je suprotno specifikaciji i LG ponovo koristi komandu FLUSH_CACHE da bi izmenio firmware uređaja. Ova FLUSH_CACHE komanda je podržana samo kod CD-RW ili DVD-RW uređaja; LG-based CD-ROM uređaji razumeju ovu komandu kao UPLOAD_FIRMWARE komandu.

Dakle nije bas tako strasno ,)

instalirao sam Mandrake 9.2 ali nemam drajver za misa i modem, mis je intellimouse microsoft explorer 3.0a USB, a modem je lucentov win modem(onaj najprostiji). Gde mogu da nadjem drajvere?

ctebah je napisao(la):
instalirao sam Mandrake 9.2 ali nemam drajver za misa i modem, mis je intellimouse microsoft explorer 3.0a USB, a modem je lucentov win modem(onaj najprostiji). Gde mogu da nadjem drajvere?
Google naravno, za misa ti valjda ne treba, imas ovde negde uputstvo kako da aktiviras tocak i to je dovoljno...

ctebah je napisao(la):

Mis mozes da teras i sa generic 2/3 button drajverima, nije nikakav problem..

A za modem, Plug N Pray! 🙂 Cak i da nadjes drajver, moguce da nece raditi.. Ipak je to Windows modem.

Za modem probaj www.linmodems.org - neki drajveri postoje, ja imam lucenta i radi mi savrseno u mdk 9.2

hvala svima, sto se tice modema skinuo sam neke drajvere tako da se nadam da ce problem da bude resen. a sto se tice misa problem je sledeci: ja izaberem microsoft explorer kod opcije za biranje misa i mis radi sve dok ne pokrenem neku aplikaciju kada prestaje sa radom, trenutno sam nabavio usb>ps2 prikljucak i radi kao ps2 mis bez problema, ali opet trebalo bi da radi i kao USB?

Ako koristis neki konfigurator, izaberi obican usb generic mouse.

Nazad
Vrh Dno