Šta je novo?

Koji kuler za Q6600?

Missoni

Slavan
Učlanjen(a)
12.02.2006
Poena
309
Uzeo sam danas ASUS P5Q-E i Intel Q6600 ali ne zelim da ih ubacim sa box kulerom... nasao sam vise postova na ovu temu ali me zanima sta danas preporucujete od kulera? Nemam nameru da klokujem 6600, zelim tih (oko 20db odnostno raspon tipa 17-24db) kuler koji ce hladiti kako treba... Kuciste je Chieftec LBX i ima dva bocna 92mm fana kao i pozadi 120mm... ne racunam napajanje i fan za hard koji je izolovan od ostatka kucista... Znaci bez kloka, tih kuler a namerno nisam naveo sta sam sve video ovde kao primere... ako moze pomoc sa par saveta od ljudi koji imaju bas Q6600 a onda bih probrao...

Hvala unapred na svakom savetu i pomoci :)

Thermalright HR-01, ako ti je skup onda OCZ Vendetta 2

Sada imam Arctic Cooling Freezer 64 Pro koji u silent modu drzi AMD X2 3800+ na 25C ako ne i manje... ne cuje se prakticno i zelja mi je da tako nesto uzmem za Intel... Vendetta 2 sa 32db je preglasna a CM Hyper TX2 povoljna cena ali ima dosta komentara kako se prilicno tesko montira... ne znam da li fan na kuleru moze da se drzi u silent modu preko BIOS-a... toliko sam kulera video na forumu a cini mi se da sam negde za TX2 procitao da ne moze da se obara 1800rpm iz BIOS-a?

Hvala na predlozima, AC Freezer sam platio 35€ i to je neki max koliko bih dao i za novi kuler.

THERMALTAKE CL-P0464 DuOrb - interesantno ali imam ASUS P5Q-E na kojoj su pipe-ovi sa rebrastim hladnjacima oko podnozja za procesor... mozda bolje da pitam koji kuler imate u kombinaciji sa ovom plocom zato sto ovaj Thermaltake, ma koliko zanimljiv bio, tesko da moze tu da se uglavi...

Za sada CM Hyper TX2 izgleda OK ali problem je ta montaza o kojoj citam dosta kao i obrtaji fana na kuleru...

Gledam po netu, OCZ Vendetta 2 je po svim merilima odlican osim 32db pri 1500rpm... ne smem ni da zamislim tu buku... ima PWM uz koji verovatno u mirovanju ima tih 20db koji su uvek malo vise nego deklarisano a kuciste se nalazi u sobi gde spavam tako da... stvarno jurim na sve strane zeleci da sto pre ubacim novu plocu i procesor ali nikako sa box kulerom... ne da posle rasklapam kako bih stavljao pravi.

Gledam po netu, OCZ Vendetta 2 je po svim merilima odlican osim 32db pri 1500rpm... ne smem ni da zamislim tu buku... ima PWM uz koji verovatno u mirovanju ima tih 20db koji su uvek malo vise nego deklarisano a kuciste se nalazi u sobi gde spavam tako da... stvarno jurim na sve strane zeleci da sto pre ubacim novu plocu i procesor ali nikako sa box kulerom... ne da posle rasklapam kako bih stavljao pravi.
stavis scythe s-flex d koji vrti na 840rpm i buka mu je 9dB (po specifikaciji scythe_a). imam 2 ta u kucistu i mogu ti reci da se jedva (ali jedva) cuju. naravno ne moze ventilator da bude skroz necujan (osim kada ne vrti).

tr hr-01 dolazi bez ventilatora zato treba malo vise para, ali mozes staviti ventilator po zelji, recimo taj scythe ili recimo noctua nf-p12 (koji moze da vrti na 600rpm)

Poslednja izmena:
Verujem, sve ispod 11db se vodi kao necujno, ne bukvalno ali nema sanse da ga cujes osim mozda tihog shuma... Izgleda sam bas zapostavio trziste fanova, kada sam uzimao ove moje trziste u Srbiji pre godinu dana nije postojalo, niko ih prakticno nije prodavao... Sada gledam ove Noctua 12-ice (NFS12800)... to moram da uzmem i zamenim u kucistu... hvala ti puno, znaci savet je Vendetta 2 sa Noctua fanom? Cak i onaj sa vecim brojem obrtaja, vecim protokom uz 17db spada u prilicno tihe... u tom rangu mi je kuler u napajanju koje je skoro necujno... :) Verovatno je to kombinacija koju cu uzeti... mozda jos neki savet ali Ilidan hvala ti sto si mi skrenuo paznju na ove fanove.

@illidan
nf-p12 moze da vrti na 900, 1100 i 1300rpm a ne 600, ako mislis na noise adaptere za regulaciju sto idu uz kuler.. ali nebitno, imam 2 kom na geminu i rade na 1300rpm, 19,8 db, 54cfm, cuju se tek kad je mrtva tisina u sobi, svaka preporuka

@dziggy
Vidim da si iz NS-a pa ne znam gde si kupio nf-p12 ? U Bg sam nasao nf-s12 seriju i to samo na jednom mestu... Vidim da p12 serija ima veci CFM a to je ipak presudno kod odvodjenja toplote sa kulera. Moze i na priv poruka, da se ne reklamira firma... Isto pitanje i za Ilindan-a, ako si iz Bg javi mi gde mogu naci taj Noctua fan, zbog smera duvanja na Vendetta 2 vise mi odgovara taj kuler... vazduh prolazi kroz kuler i pipe-ove direktno na pipe-ove i perca rashladnog sistema ploce a onda na zadnji 120mm fan koji sve to tera napolje zajedno sa napajanjem...

Jos da mi kazes gde si ti kupio nf-p12? :) U NS ili si porucio negde? Da znam gde da trazim, kazem da sam preko neta nasao samo jednu firmu u Bg koja prodaje Noctua i to samo s12 seriju.

Ispravka, nasao sam nf-p121300 - znaci 1100-1300rpm i 12-19db uz 54CFM. Samo da ih imaju, sutra ih uzimam. Hvala na savetima :)

Javljam ako sam nasao i svoje utiske.

@illidan
nf-p12 moze da vrti na 900, 1100 i 1300rpm a ne 600, ako mislis na noise adaptere za regulaciju sto idu uz kuler.. ali nebitno, imam 2 kom na geminu i rade na 1300rpm, 19,8 db, 54cfm, cuju se tek kad je mrtva tisina u sobi, svaka preporuka
da moja greska nf-s12 vrti na 600rpm sa U.L.N.A. a p12 na 900

E sad... posle svega, malo neocekivano... uzimam Thermaltake CL-P0401 :)
Ima fantstican protok 86.5 CFM uz potenciometar kojim se regulisu obrtaji od 1300-2000rpm... 16-24db tako da sa malim brojem obrtaja, protok je preko 50 CFM a 'glasnost' nekih 16-17db (toliko je i kuler na AMD koji sada imam a 'glasan' je toliko da se tek cuje tihi shum)...

Uzeo sam ovo zato sto sam gledajuci sve ostale kulere bio vrlo blizu da uzmem neko vodeno hladjenje ali kako nemam nikakva iskustva sa njima ovo mogu nazvati nekim 'prelaznim' resenjem... relativno je jeftin - 3000din i krecem uskoro sa montazom... kuciste je vise nego komotno da vec sada razmisljam o sledecem koraku koji ce biti neko vodeno... ali to tek kasnije...

Hvala na savetima, jeste da vas nisam bas poslusao ali nasao sam zato Noctua fanove u Bg a to ce mi zatrebati sigurno kada ovi Acousti dust proof odrade svojih 5god...

Tako mi i treba... U stvari nisam pogresio u izboru nego Thermaltake CL-P0401 ima nevidjenu glupost kada je napajanje u pitanju... kada zelite da montirate kuler, kablovi za napajanje i potenciometar 'izlaze' sa leve strane napajanja na samoj ploci tako da moraju ici oko kulera sto je totalno neprakticno ako imate P5Q-E (ili bilo koju drugu plocu tog tipa) koja ima pipe-ove i rebraste hladnjake oko procesora, sa svih strana prakticno... Zato menjam za Thermalright HR-01 Plus, prihvatili su zamenu uz jedan Nocuta fan... Therlamtake V1 je sasvim OK, velika bakarna perca (15cm) ali samo za onoga ko ima dosta prostora oko procesora...
Ipak ce biti sto sam prvo planirao, po preporuci illidan-a :)

Izvinjavam se sto kao padobranac upadam u temu, crko mi box kuler na e8400, ne vrti se a kad se vrti to je u rasponu od 300 do 900 obrtaja, kad ne radi ploca mi pisti naravno. Moze preporuka nekog dobrog kulera do 25 eura ako ima, naravno moze i jeftinije.

Nazad
Vrh Dno