Šta je novo?

Hardver Koji kuler za 5800X3D

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

DBraveZ

Čuven
Učlanjen(a)
30.04.2010
Poena
525
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD 5800X3D + Deepcool AK620 Zero Dark
Matična ploča
GIGABYTE B550 AORUS ELITE V2
RAM
CORSAIR Vengeance RGB RT 32GB (2x16) DDR4 3600MHz CL16
GPU
INNO3D RTX 3080 ICHILL X4
Storage
2 x Kingston 2TB KC3000 Nvme M.2 SSD PCIE 4.0 + Crucial MX500 2TB SSD Sata
Zvuk
Edifier R2850DB + Sony WH-1000XM3 + Steelseries Arctis 7P+
PSU
Antec Signature SP1300 Platinum + Seasonic Prime GX-1300 Gold
Kućište
PHANTEKS Eclipse P600S white
Monitor
Dell G3223D + AOC Q3279VWFD8
Miš & tastatura
Logitech G502 X White + Patriot Viper V760
Ostale periferije
PS5 + Hisense 75U8NQ
Laptop
Asus ROG Strix G513QR (Ryzen 7 5800H + RTX 3070 + 16GB + 512SSD), 15,6" 1080p 144Hz
Mobilni telefon
OnePlus 13R + 12R
Pristup internetu
  1. Optički internet
Treba mi pomoc posto vec pocinje da mi se vrti u glavi. Sto duze gledam, vise ne znam sta da narucim, a samo mi jos kuler treba, ostalo je reseno.

-5800X3D
-B450 Tomahawk Max II
-Phanteks Eclipse P600S white
Da ne pisem ostale komponente posto ne uticu na izbor kulera..

E sad, gledao sam sve i svasta.
Noctua je najbolja, ali meni ne izgleda lepo, ne svidja mi se ta boja.
Znaci Dark Rock 4 Pro, DeepCool AK620, mozda i nesto jeftinije poput Jonsbo HX6250, itd.. Bilo bi dobro i da je estetski prijatan za oko :) (na primer neka crna ili bela verzija, da nije klot metalik)

Budzet za kuler mi nije limitiran, ali ajde da kazemo 100e max, svakako bolje ako moze za manje a da je dobar

Znam da se 5800X3D dosta greje, vec su pisali ljudi da ce da radi na 80 stepeni, ali ne zelim ni kuler koji ce da vristi od buke, pozeljno je da spada u tise.

Zasto ne vodeno ?
Nemam pojma, nisam do sada imao vodena hladjenja i nekako me mrzi da sada istrazujem i tu oblast, kako se montira, odrzava itd..

U obzir dolazi sve, i KP, i nase radnje, pa cak ako ima i neki dobrovoljac da dovuce neato povoljno iz Nemacke ili neke druge zemlje.

Hvala unapred svima na izdvojenom vremenu.

PS.
Koji god da je kuler, bitno je i da ce moci u buducnosti da se postavi na AM5.

Sad kada sam odgledao jos neke recenzije, naleteo sam na vodeno DeepCool LS720, cini mi se dovoljno jednostavno da bih mogao da ga montiram bez muke.
Na KP se moze naci za nekih 135e.

Ima li neko iskustva sa tim modelom, da li je dobar za te pare ?

Ako nećeš nešto baš fensi što se osvetlenja tiče (specijalno na pumpi) Tu je Arctic Liquid Freezer II 360, super. Ima i sa (A)RGB ali samo ventilatori. Neki isti cenovni rang. Ima i specijalni adapter za 5000 Ryzen sa offsetom za jezgra jer su takva i na procesoru. Meni je to donelo nekih -5c razlike od centriranog. Jednostavno nameštanje, samo jedan kabl za pumpu i ventove i jedan za (a)RGB.

Potvdjujem za Liquid Freezer II 360. Fenomenalan kuler za taj novac.

Imao je samo jednu manu ali to su rešili u novijim revizijama.

Ok, hvala, razlika u ceni izmedju DeepCool LS720 i Arctic Liquid Freezer II 360 je nekih 14e, nije mnogo, tako da bih uzeo onaj koji je bolji.
Estetski mi se vise svijda LS720, ali moram da pogledam neke uporedne recenzije, da vidim ima li uopste neke razlike izmedju ova 2.

Imam Phanteks Eclipse P600S, ne bi trebalo da imam problema sa montazom.
Imam 2 ventilatora sa prednje strane koja ubacuju, jedan sa zadnje koji izbacuje - ova 3 sa vodenog bi stavio na vrh kucista, pretpostavljam da i oni treba da izbacuju vazduh van ?

Ok, hvala, razlika u ceni izmedju DeepCool LS720 i Arctic Liquid Freezer II 360
LS720 i Liquid Freezer su tu negde, Deepcool model je odlican, takodje imas u domacoj prodavnici odvojeno adapter za offset koji mozes da ukombinujes sa Deepcool-om. Isto efekat ima kao sto dolazi u kutiji sa Arctic vodenim, sto ga @CountMike, poslacu ti link.

Jos jedan glass za Arctic Liquid, ja sam prilicno zadovoljan (5900x). Zapravo, meni je jako bitan stealth look, bez RGB baljezgarija, tako da mi je i to bio faktor. :)

Nema veze, ja sam grobar. 🙃

Samo da proverim oko offseta o kojime se povela prica.
Oni se stavljaju za vodena hladjenja?
Razlog je jer jezgro na 5800X3D nije na sredini cipa, jel to poenta ?

A na vazdusnim kulerima nema tih offseta, tu je sve standardno ?

Razlog je jer jezgro na 5800X3D nije na sredini cipa, jel to poenta ?
da
Oni se stavljaju za vodena hladjenja?
Samo su za vodena pravljeni do sad
A na vazdusnim kulerima nema tih offseta, tu je sve standardno ?
nazalost nema, mada ne bi ni toliko efekat imalo (vodenima pomaze pristojno zbog kako su drukcije dizajnirani iznutra) da su ovi listici sa slika ispod bolje pozicionira. Vazdusna nemaju kompleksne useke i specifican tok vode pod pritiskom kroz mali lavirint.
maxresdefault.jpg

afa96d23-d3da-4d57-85cb-ae10bc92951d.jpeg

mada mislim i za druge stvari unutra vodenog bloka pomaze:

2-Figure1-1.png

Poslednja izmena:
Da li bi DeepCool Gammaxx L120 v2 AIO mogao da pruzi dovoljno hladjenja 5800X3D-u? Razmatram ga za kupovinu za R5 5600, ali bih ga u nekom buducem periodu verovatno zamenio X3D-om, pa ne znam da li bi i njega mogao da adekvatno rashladi? Kuciste je SilverStone FT03 i ono ima podrsku samo za AIO 120-ice, a ovaj Gammaxx L120 mi fino izgleda, a i povoljan je (oko 6k din.).

Da li bi DeepCool Gammaxx L120 v2 AIO mogao da pruzi dovoljno hladjenja 5800X3D-u? Razmatram ga za kupovinu za R5 5600, ali bih ga u nekom buducem periodu verovatno zamenio X3D-om, pa ne znam da li bi i njega mogao da adekvatno rashladi? Kuciste je SilverStone FT03 i ono ima podrsku samo za AIO 120-ice, a ovaj Gammaxx L120 mi fino izgleda, a i povoljan je (oko 6k din.).
Teorijski može ali је na granici u tom kućištu. Ja sam skoro prešao sa 5600 na 5800x3d i razlika u temperaturi je baš primetna čak i sa CO na -30.
Trenutno imam 3 ventilatora na CPU kuleru, 2 na vrhu kućišta i 2 dole. Sa CO na -30 procesor ide do nekih 70C u igrama.

Noob pitanje, sta je CO? :unsure: Kuciste ima podrsku za sest ventilatora: 1x120mm exhaust fan na vrhu (tu bi isao 120 AIO), 1x92/80mm optional fan pri vrhu kucista, a dole mogu 2x120mm ili 2x80mm intake fan-a (imam 2x80 Arctic F8 PWM PST).

Noob pitanje, sta je CO? :unsure: Kuciste ima podrsku za sest ventilatora: 1x120mm exhaust fan na vrhu (tu bi isao 120 AIO), 1x92/80mm optional fan pri vrhu kucista, a dole mogu 2x120mm ili 2x80mm intake fan-a (imam 2x80 Arctic F8 PWM PST).
Curve optimizer. Ukratko undervolt AMD procesora tj. pomeranje fabričke krive napon-frekvencija-temperatura. Rezultat su manje temperature na istoj frekvenciji. Naravno sve to treba testirati ali npr. 5800x3d odlično trpi undervolt.
Svakako opremi kućište sa ventilarima. Mislim da će to biti OK.

Nazad
Vrh Dno