Šta je novo?

koji i3 za socket 1155 uzeti, upgrade sa intel celeron G530

kefalo81

Slavan
Učlanjen(a)
26.04.2008
Poena
350
Procesor koji imam je Intel celeron G530, sandy bridge , socket 1155.
Ploča koju imam je ova http://www.ecs.com.tw/ECSWebSite/Pr...oryID=1&DetailName=Feature&MenuID=103&LanID=0
To je ova mašina iz potpisa. Napajanje za nju je LC POWER 420w.
Rama imam 2x2 gb.

Problem je isti kao i iz ove teme, AMD mašina je sredjena prelaskom sa athlonII 7750be na phenomII x3 720.
http://forum.benchmark.rs/showthrea...I-ili-athloon-II-i-sa-koliko-jezgra-šta-uzeti

G530 ozbiljno zaglupi kod multitaskinga gdje mislim na chrome sa 15 tabova i jedna nezahtjevna igra clash of clans koja se igra preko nekog emulatora ili tako nečeg.

Ta igra koju igram je clash of clans i igra se preko emulatora. Inače i bez te igre kada chrome ostane upaljen veoma teško se budi tj. veoma sporo prelazi iz taba u tab.

Moj budžet je 100 EUR-a, za upgrade procesora.

Moja pitanja su:
1. Koji i3 uzeti i da li uzimati i3 ili nešto je nešto slabije dovoljno za moje potrebe a to je net, office i ponekad film i muzika. Ništa više od toga se ne radi osim ove igrice.
2. Da li će mi i3 biti dovoljan za multitasking jer ima samo 2 jezgra
3. Da li će mi trebati kuler jači od stock kulera ? KUćište mi je prilično malo.
4. Novo ili polovno ?

Unapred se zahvaljujem na odgovoru.

PS: planiram i upgrade rama sa 4gb na 8gb.

ti imas neku svoju logiku i ja to postujem,nema potrebe da se pravdas,tvoj je komp,tvoje su i pare,nije ovo poligon za merenje ko vise zna,ko je u pravu itd,vec za razmenu misljenja i iskustava.cinjenice su da za ofis rabotu ssd je daleko najbolji apgrejd,ako se gusi taj tvoj softver,treba da istrazis sta trosi i tu ulazes novac,mi to nikako ne mozemo unapred znati.

ti imas neku svoju logiku i ja to postujem,nema potrebe da se pravdas,tvoj je komp,tvoje su i pare,nije ovo poligon za merenje ko vise zna,ko je u pravu itd,vec za razmenu misljenja i iskustava.cinjenice su da za ofis rabotu ssd je daleko najbolji apgrejd,ako se gusi taj tvoj softver,treba da istrazis sta trosi i tu ulazes novac,mi to nikako ne mozemo unapred znati.

Slažem se ja sa tobom, odnosno otvoren sam za sugestiju uvjek. Da je drugačije ne bi otvarao temu.
Uzeću SSD ali i cpu jer je 1155 još aktuelan socket i za 50 EUR-a doplate mogu da dobijem i3 što mislim da nije loš upgrade.
Ne kažem da mi treba uvjek ali nekad otvorim 25-30 tabova i vidim da se ovaj celeron guši, tako da...

Npr. i5 bi bio overkill i zato sam se dvoumio da li da idem na to jer je doplata bila 100 EUR-a plus celeron ali 50EUR-a nije mnogo.

kad otvoris sledeci put 30 tabova i kad krene da se gusi sistem otvori resource monitor i vidi gde je usko grlo i to apgrejduj.da se ne kladimo,ali cisto sumnjam da ce da bude 100 % cpu usage sporan.

Ja sam imao G530 (tj imam ga još uvek u drugoj mašini), posle sam se apgrejdovao na i3 2120, pa na i5 2500, sve vreme u kombinaciji sa 8gb rama i SSD-om.

Ono što mogu da ti kažem jeste, da iz mog iskustva i ne računajući igre, nikakav skok u performansama nisam osetio sa G530 na i3 2120, čak bi se usudio da kažem i na i5.

Naravno pričam o standardnoj surf/office/multimedia upotrebi, a takođe imam kao i ti tu naviku da otvaram po 30 tabova u chromeu i nisam primetio bilo kakve anomalije u radu.
Moj savet ti je da prvo dodaš ssd jer on pravi ogromnu razliku, pa ako i dalje ne budeš zadovoljan da uzimaš jači proc.
i3 2100 ti je 60eur i po toj ceni sigurno možeš da ga uzmeš, možda i za manje ako ti se posreći, a za taj G530 bi trebao da možeš dobiti 20e. Kažem čisto da bi imao predstavu kolika je doplata realna.

rev,kako to druze ?
ja imam g1620 trenutno u jednoj masini,planiram da idem na i5.
Kako nema razlike ?
Da dodam,ja sam klasican surfer i filmfil,ne igram igrice.
Imam 2x2gb dd3 i ssd naravno.Sve leti,ali 4k secka.

Prvo koji program za praćenje potršnje resursa računara. Da vidim da li mi se guši HDD,ram ili cpu.

Drugo evo imam otvorenu onu igru iz naslova, chrome sa 16 tabova , skajp i utorent.
Na task menadžeru pokazuje da je ram zauzet 5,92gb a cpu je na 100% zakucan i ne spušta se.
Račuar radi za sada dobro ,ne koči ali ovo da bude na 100% mi nešto ne djeluje ohrabrujuće.

Možda bi taj probram za praćenje potrošnje bio dobra stvar za lociranje uskog grla, samo koji.

zauzetost resursa.png

Poslednja izmena:
Pa ovako za prvu pomoc otvori "Processes" tab I sortiraj po zauzecu CPU.

Evo i to zauzetost resursa 3..png

Inače kad je pukla veza igrice sa internetom opala je zauzetost, kad sam je ponovo pokrenuo, tj. konektova, poletilo je ponovo na 100%

Šta je meni rješenje .
SSD ili CPU?

Normalno je da kad pokrenes igru zagusis taj dual processor (100% CPU), a ni hrpa tabova u Chrome ne pomaze... Ako tebi ta igra radi kako treba (cak i sa 100% zauzeca), a ne primecujes zakucavanje procesora u desktop/office/multimedia upotrebi - ja bih pre SSD, jer ceo sistem postane odzivniji.

Opet, ja sam pre nekih 15ak dana prodao i5 2400 decku koji je pre toga imao G1610, odusevljen je kako mu sve igre poletese nakon toga...

Nije tajna, bio je ovde na oglasima. 11000 din

naravno da utice,pa nemerete ocekujete da neki matori cpu gura 4g,ogroman je to broj piksela...nego,nesto mi je malo cudno da imate za 4k displeje a nema se za polukrsten cpu.

nesic1:

slab je cpu,stucne kad mu uleti jos nesto sa strane da obradjuje.inace svi ti sendi,ajvi itd pentiumi nemaju problema sa 1080p.

Ah da,tvrdim i dalje da grafa ne otvara youtube video kad podesite 4k u settings ukoliko to video dozvoljava.Otvorite task manager,pa ne performance i videcete kako procesor pici.

Na osnovu do sada napisanog ja se pitam koliko je uopšte bitan procesor .
Npr. ja sam svoju AMD mašinu iz potpisa upgrade-ovao sa Athlon II x2 7750be na Phenom II x3 720 i osjetna je razlika. Računar je dosta agilniji.
Namjena je ista kao i INTEL mašina o kojoj pišemo.

Niko nije dao tumačenje slike sa task menadžera .
Da li je meni cpu usko grlo ili ne?

Vrh Dno