Šta je novo?

Hardver Koji HDD za storage?

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

djape48

Cenjen
Učlanjen(a)
25.10.2011
Poena
154
Kupio bih 3,5" HDD od 4TB za desktop, brzina nije bitna, bitnija mi je pouzdanost/dugotrajnost, eventualno da je tih u radu. Gledao sam najjeftinije modele na Gigatronu

Kupio bih 3,5" HDD od 4TB za desktop, brzina nije bitna, bitnija mi je pouzdanost/dugotrajnost, eventualno da je tih u radu. Gledao sam najjeftinije modele na Gigatronu
Od ta 3, WD Purple jer je CMR a i kao 5400 RPM surveilance drajv trebalo bi da je tih i pouzdan...

WD Red Plus tj. wd40efzx za ~13K dinara, takođe CMR.

U ovom momentu i mene zanima isto ovo

Kupio bih 3,5" HDD od 4TB za desktop, brzina nije bitna, bitnija mi je pouzdanost/dugotrajnost, eventualno da je tih u radu.
Kod mene ima ovo

WD Blue 4TB WD40EZRZ
Seagate Barracuda ST4000DM004 4TB
Toshiba P300 4TB

VIdim da neki pominju to "CMR", nisam nešto u toku oko toga, vidim da pored tog tipa ima i "SMR".
Da li je to neka ozbiljna razlika? Po pitanju pouzdanosti, ili brzine?
Da li je bolji CMR samo za ove veće HDD, ili i inače?

Pronašao sam neku listu List Of WD CMR And SMR Hard Drives, po njoj ovaj WD Blue je CMR, dok je ovaj Seagate SMR, a valjda i Toshiba P300.

SMR diskovi su jeftiniji da se proizvedu, ali mana im je što su zbog drugačije tehnologije upisivanja svedeni na "stavi fajlove jednom i ne diraj puno", tj. više su za arhiviranje nego za svakodnevni rad. Naravno, SMR smanjuje brzinu upisivanja u poređenju sa CMR. Generalno, bolje ti je da ne štediš i uzmeš CMR, ušteda je zanemarljiva.

U tom "nižem" segmentu, recimo do 8TB, rekao bih ti da se držiš pre svega WD-a i HGST-a (ali teško da ćeš naići na HGST; pa Toshibe). Generalno, sve zavisi od modela. Mada, sigurica je da izbegavaš Seagate u potpunosti.

Hvala na pojašnjenju.

Od navedenih me WD Blue najviše privlačio (više od 7 godina imam jedan od 2 TB), a pošto djeluje da je on CMR onda i po tome glas ide za njega :)

Hvala na pojašnjenju.

Od navedenih me WD Blue najviše privlačio (više od 7 godina imam jedan od 2 TB), a pošto djeluje da je on CMR onda i po tome glas ide za njega :)
WD black je бољи од тог диска. Сама чињеница да 10 година производе један исти модел и да није јефтин говори довољно. Некада су давали фабрички 5 година гаранцију на WD black. Oдприлике као на DDR меморију, дакле мала шанса да нешто пође наопачке. Врхунски дискови.

Moj glas za wd red CMR (sad su to "plus"). 8 komada već 4-5 godina rade bez problema u nas-u/računarima. Poprilično su tihi, za razliku od red pro kojih isto imamo nekoliko u kancelariji. Za black/gold kažu da su još bučniji što bi meni iskreno smetalo iako su performanse malo bolje.
U svakom slučaju, bitne stvari uvek bekapuj. I najpouzdaniji hardovi crkavaju

Moj glas za wd red CMR (sad su to "plus"). 8 komada već 4-5 godina rade bez problema u nas-u/računarima. Poprilično su tihi, za razliku od red pro kojih isto imamo nekoliko u kancelariji. Za black/gold kažu da su još bučniji što bi meni iskreno smetalo iako su performanse malo bolje.
U svakom slučaju, bitne stvari uvek bekapuj. I najpouzdaniji hardovi crkavaju
Мој WD Black лепо ради, нисам приметио да је бучан.

WD black je бољи од тог диска.
WD Black je suviše overkill za ono što mi treba. Kad je brzina u pitanju tu je nekoliko Samsung NVMe diskova (970 1 TB i 980 Pro 2 TB), pa mi uz to treba nešto za storage, torenti, filmovi i serije koje gledam preko Plexa, i slično. RPM 5400 je dovoljno. Tu je najbitnija pouzdanost i tišina u radu. Uz to WD Black je kod mene dosta teško naći, a cijene su dosta visoke. Našao sam jedan sa 1 TB koji je 78 €, i jedan sa 2 TB koji je 180 €.

Sa druge strane WD Blue 4 TB je 104 €.

WD Red nisam razmatrao, ima neki WD RED 4TB WD40EFAX za 128 €, ali on je izgleda SMR.

A inače taj Red, on je kao za NAS, ali nije nikakav problem da radi kao običan HDD?
Jer koliko znam za WD Purple kažu da nije poželjno da radi kao običan HDD.

I šta tačno znači to da je Red prilagođen za NAS, kakve drugačije karakteristike ima kada se koristi kao običan HDD, u odnosu na Blue?

Sad vidim kod jednog prodavca HDD SATA3 4TB WD Red WD40EFRX za 120 €, a taj je valjda CMR.

Prije je bio i WD Green, nešto ih ne viđam sada.

A inače taj Red, on je kao za NAS, ali nije nikakav problem da radi kao običan HDD?
Jer koliko znam za WD Purple kažu da nije poželjno da radi kao običan HDD.

I šta tačno znači to da je Red prilagođen za NAS, kakve drugačije karakteristike ima kada se koristi kao običan HDD, u odnosu na Blue?

Sad vidim kod jednog prodavca HDD SATA3 4TB WD Red WD40EFRX za 120 €, a taj je valjda CMR.
Da li je SMR ili CMR ima poente kada se kupuje disk za NAS, jer onda RAID radi sporije ako se napravi sa SMR diskovima.
Što se tiče rada WD Red diskova u non-RAID uslovima, nema nikakve razlike između Green/Blue/Red/Purple/Black.
Red je HDD koji je predviđen da radi 24/7, tj. non-stop, pa je u pitanju nešto kvalitetniji hardver, sa 3 godine garancije, kome je i firmware tako prilagođen, da radi non-stop. U tvom slučaju, vršiće ti posao. Purple nije pametno stavljati u RAID niz, pošto je njihov firmware prilagođen tako da je detekcija greške u toku upisa nešto "labavija", pošto je namena korišćenje u uređajima za snimanje video nadzora, a kad je video u tom slučaju u pitanju, nije od presudne važnosti da se upiše svaki bit.
Koristim već oko 10 godina različite WD Red diskove, od kako su se pojavili, najpre su bili "samo" Red, a kada su "izmislili" SMR i CMR, od tada WD Red Plus. Do sada mi je crkao slovima samo jedan WD Red Plus disk, ali i on je izgleda bio DOA, pošto je počeo da se čuje kao krunjač za kukuruz kada je iskopirao par stotina GB i odmah je izleteo iz RAID-a.
Dakle, mogu mirne glave da ti preporučim neki WD Red Plus kao odličan izbor, pri čemu njih danas prave od 8TB i veće, čisto da znaš.

WD Black je suviše overkill za ono što mi treba. Kad je brzina u pitanju tu je nekoliko Samsung NVMe diskova (970 1 TB i 980 Pro 2 TB), pa mi uz to treba nešto za storage, torenti, filmovi i serije koje gledam preko Plexa, i slično. RPM 5400 je dovoljno. Tu je najbitnija pouzdanost i tišina u radu. Uz to WD Black je kod mene dosta teško naći, a cijene su dosta visoke. Našao sam jedan sa 1 TB koji je 78 €, i jedan sa 2 TB koji je 180 €.
Мислим да ако купујеш добар хард диск, да не треба штедети, подаци су ипак битнији од уштеђеног новца, али добро, како год мислиш да је најбоље.
То је повољно ако је 78 евра. У Србији је око 90 евра тај од терабајт.

Wd red 1tb koji sam kupio pre 8 godina i dalje radi kao prvog dana, koristio sam ga za sve, zadnjih godina kao storage, dok sam nekoliko wd green sa`ranio. Pored red-a imam i neki apacer 1tb na usb kao backup.

SMR diskovi su jeftiniji da se proizvedu, ali mana im je što su zbog drugačije tehnologije upisivanja svedeni na "stavi fajlove jednom i ne diraj puno", tj. više su za arhiviranje nego za svakodnevni rad. Naravno, SMR smanjuje brzinu upisivanja u poređenju sa CMR. Generalno, bolje ti je da ne štediš i uzmeš CMR, ušteda je zanemarljiva.

U tom "nižem" segmentu, recimo do 8TB, rekao bih ti da se držiš pre svega WD-a i HGST-a (ali teško da ćeš naići na HGST; pa Toshibe). Generalno, sve zavisi od modela. Mada, sigurica je da izbegavaš Seagate u potpunosti.
Како ти се чини овај модел

Kada cujem SEAGATE " izbegavati .." , vec sam napisao u vezi diskova za NAS i uopsteno za cuvanje podataka preporuku.
SEAGATE IRONWOLF i PRO verzija, svi su CMR i ugradjuju ih najaci proizvdjaci u svoje NAS "kao prvu ugradnju "
Inace disk iznad je enterprise kategorija - serverski ... ali mu je i cena odgovarajuca.

Како ти се чини овај модел
HGST diskovi su veoma poznati po pouzdanosti - konstantno najniži postotak otkazivanja sa malom divergencijom po podacima Backblaze-a (ako se izuzme WD iz poslednje ture statistike gde je manji uzorak + 'mlađi' diskovi/ili ako se ekstrapolira izađe na slično, što je donekle i logično jer je WD kupio ogranak HGST). Obično tako bude i u drugim statistikama. Kakav je konkretno taj model, ne znam. Neki modeli imaju veoma nizak postotak otkazivanja, neki imaju nešto veći, ali gledano u odnosu na ostale, ispod proseka je.
E sad, za šta ti konkretno treba i da li se isplati u odnosu na druge opcije... to je već nešto drugo. Obrati pažnju na "Power disable" sposobnost koja dolazi sa Ultrastar diskovima, koja sprečava da se disk koristi sa nekim starijim napajanjima. Neki diskovi je imaju, neki ne, mislim da je taj disk ima. Ovde imaš jedno (rekao bih, nesrećno) rešenje da se ovo 'prevaziđe'.

Kada cujem SEAGATE " izbegavati .." , vec sam napisao u vezi diskova za NAS i uopsteno za cuvanje podataka preporuku.
SEAGATE IRONWOLF i PRO verzija, svi su CMR i ugradjuju ih najaci proizvdjaci u svoje NAS "kao prvu ugradnju "
Inace disk iznad je enterprise kategorija - serverski ... ali mu je i cena odgovarajuca.
Što se tiče 'najjačih proizvođača' koji stavljaju Seagate diskove u svoje uređaje, razlog je veoma prost. Gledano iz ugla 'najjačih proizvođača', tu je ekonomski aspekt - najisplatljiviji diskovi (Seagate daje najniže VP cene), a za uzvrat Seagate dobija jak marketing (i vraća poverenje koje se veoma slabo oporavljalo do pre koju godinu).

Što se suštinski vidi i u Backblaze statistici i godišnjem postotku otkaza (AFR) koji Seagate ima, a koji je uglavnom dvaput ili triput veći od ostalih proizvođača. Krajnje je logično da ušteda na materijalima i komponentama dovodi do većeg postotka diskova koji su otkazali, kao na primer čuveni ST3000DM001 kada su se dosetili da izbace vibracioni senzor, pa iako su znali da je disk veoma faličan, nastavili da ga prodaju (ali su skratili garanciju sa 3 godine na jednu godinu). Tako je i završio u proizvodu jednog 'najjačeg proizvođača' -- Apple-u.
Datenrettung says that this failure in the Seagate drive design is the cause behind nearly every Time Capsule failure it has seen. It says that while data recovery is sometimes possible, it requires “very high effort,” and in some cases, the data is not fully recoverable.
-- https://9to5mac.com/2021/07/08/apple-time-capsule-failure-hard-drive/
To koji brend koristi šta, nije indikativno o mnogo čemu, jer svi oni imaju redudantnost ugrađenu u svoje proizvode, pa se stoga sve svodi na ekonomsku računicu (tj. oni očekuju da disk otkaže, dok prosečan korisnik ne). Drugo je kad disk radi solo, onda je poželjno da izabereš što pouzdaniji disk. Što se najbolje vidi po krivama koje prikazuju očekivani radni vek diska.

Ko je osmislio rešenje da mu otkaz jednog diska nije ništa, ok, Seagate se moožda isplati. Možda. Uglavnom ne. U Evropi su cene u rangu sa WD-om i Toshibom, sa začkoljicom da Seagate ima gori AFR. U Americi/Kanadi, jedno vreme je Seagate bio defakto najjeftiniji disk (van tzv. 'enclosure-a'), ne znam da li je i dalje. Nakon 2-3 diska u sistemu, "price premium" koji Seagate dodaje za spašavanje podataka se uopšte ne isplati. A pošto je većina forumaša iz Srbije/BiH malo mi je upitno kako uopšte ide ceo proces slanja diska Seagate-u i gde tačno (i to pod uslovom ako otkaže u prve tri godine).

Pa ako mesas babe i zabe .. dobijes razne statistike.. i citas ih na razne nacine. Ja sam preporucio disk koji ima AFR 0,73 ili nize.
Nisam preporucio neki XY Seagate.. a takodje i glupavi prizvodjaci servera i NAS-ova ne stavljaju "lose" i jeftine diskove u svoje uredjaje.
Nemaju bas neku racunicu , a sledila bi i jakao losa reklama.
Da ponovim , ne postoji disk koji nema sansi da crkne i ako sve svoje bitne podatke drzis na jednom disku .. to je jako jako lose.

Nazad
Vrh Dno