Како ти се чини овај модел
Prodaja racunara i racunarske opreme
www.atom.rs
HGST diskovi su veoma poznati po pouzdanosti - konstantno najniži postotak otkazivanja sa malom divergencijom po podacima Backblaze-a (ako se izuzme WD iz poslednje ture statistike gde je manji uzorak + 'mlađi' diskovi/ili ako se ekstrapolira izađe na slično, što je donekle i logično jer je WD kupio ogranak HGST). Obično tako bude i u drugim statistikama. Kakav je konkretno taj model, ne znam. Neki modeli imaju veoma nizak postotak otkazivanja, neki imaju nešto veći, ali gledano u odnosu na ostale, ispod proseka je.
E sad, za šta ti konkretno treba i da li se isplati u odnosu na druge opcije... to je već nešto drugo. Obrati pažnju na
"Power disable" sposobnost koja dolazi sa Ultrastar diskovima, koja sprečava da se disk koristi sa nekim starijim napajanjima. Neki diskovi je imaju, neki ne, mislim da je taj disk ima.
Ovde imaš jedno (rekao bih, nesrećno) rešenje da se ovo 'prevaziđe'.
Kada cujem SEAGATE " izbegavati .." , vec sam napisao u vezi diskova za NAS i uopsteno za cuvanje podataka preporuku.
SEAGATE IRONWOLF i PRO verzija, svi su CMR i ugradjuju ih najaci proizvdjaci u svoje NAS "kao prvu ugradnju "
Inace disk iznad je enterprise kategorija - serverski ... ali mu je i cena odgovarajuca.
Što se tiče 'najjačih proizvođača' koji stavljaju Seagate diskove u svoje uređaje, razlog je
veoma prost. Gledano iz ugla 'najjačih proizvođača', tu je ekonomski aspekt - najisplatljiviji diskovi (Seagate daje najniže VP cene), a za uzvrat Seagate dobija jak marketing (i vraća poverenje koje se veoma slabo oporavljalo do pre koju godinu).
Što se suštinski vidi i u Backblaze statistici i godišnjem postotku otkaza (AFR) koji Seagate ima, a koji je uglavnom dvaput ili triput veći od ostalih proizvođača. Krajnje je logično da ušteda na materijalima i komponentama dovodi do većeg postotka diskova koji su otkazali, kao na primer čuveni ST3000DM001 kada su se dosetili da izbace vibracioni senzor, pa iako su znali da je disk veoma faličan, nastavili da ga prodaju (ali su skratili garanciju sa 3 godine na jednu godinu). Tako je i završio u proizvodu jednog 'najjačeg proizvođača' -- Apple-u.
Datenrettung says that this failure in the Seagate drive design is the cause behind nearly every Time Capsule failure it has seen. It says that while data recovery is sometimes possible, it requires “very high effort,” and in some cases, the data is not fully recoverable.
--
https://9to5mac.com/2021/07/08/apple-time-capsule-failure-hard-drive/
To koji brend koristi šta, nije indikativno o mnogo čemu, jer svi oni imaju redudantnost ugrađenu u svoje proizvode, pa se stoga sve svodi na ekonomsku računicu (tj. oni
očekuju da disk otkaže, dok prosečan korisnik ne). Drugo je kad disk radi solo, onda je poželjno da izabereš što pouzdaniji disk. Što se najbolje vidi po krivama koje prikazuju
očekivani radni vek diska.
Ko je osmislio rešenje da mu otkaz jednog diska nije ništa, ok, Seagate se moožda isplati. Možda. Uglavnom ne. U Evropi su cene u rangu sa WD-om i Toshibom, sa začkoljicom da Seagate ima gori AFR. U Americi/Kanadi, jedno vreme je Seagate bio defakto najjeftiniji disk (van tzv. 'enclosure-a'), ne znam da li je i dalje. Nakon 2-3 diska u sistemu, "price premium" koji Seagate dodaje za spašavanje podataka se uopšte ne isplati. A pošto je većina forumaša iz Srbije/BiH malo mi je upitno kako uopšte ide ceo proces slanja diska Seagate-u i gde tačno (i to pod uslovom ako otkaže u prve tri godine).