Šta je novo?

Koji Hdd Uzeti Trebam Pomoc

• Začetnik teme STRMX
  • Datum pokretanja
S

STRMX

Guest
Koji od ovih diskova je najbolji izbor.
Da je brz i tih,pouzdan!
HDD IBM 60 GB, UDMA 133, 7.200 o/min., 2 MB cache
HDD SEAGATE Barracuda ATA5 60 GB, UDMA 100, 7.200 o/min., 2 MB cache
HDD 60 GB Maxtor 6L060J3, 7200rpm, ATA133, 2MB
HDD 60 GB, WD600BB, 2Mb Cache, 7200, Caviar

Pogledaj malo thread-ove u istoj sobi, vec se vode par aktivnih diskusija na tu temu, a o kolicini starijih da i ne govorim...

Inace, gde si nasao Barracudu ATA V ??? Ili je to samo ATA IV ( pa se ono "5" odnosi na UDMA ?)

Po mom interesovanju, valjda ti je odmah jasno za koji sam ja :) - Seagate for ever ! :)

Ja se slazem sa Drapin-om ali bi ukljucio i WD.

drapin je napisao(la):
...
Inace, gde si nasao Barracudu ATA V ??? Ili je to samo ATA IV ( pa se ono "5" odnosi na UDMA ?)

Odgovoricu umesto njega:
ATA5 je ATA100 standard. Nije Baracuda V:(
Btw, IBM i Seagate ne prave ATA133 diskove. Za WD nisam siguran.

a maxtor kakav je to izbor
do njega mogu doci najlakse...
jel on pozdan i tihtype;

BokiPK je napisao(la):
Odgovoricu umesto njega:
ATA5 je ATA100 standard. Nije Baracuda V:(
Btw, IBM i Seagate ne prave ATA133 diskove. Za WD nisam siguran.
Pa ???
Cek da se razumemo: "ATA" je kod Barracude deo naziva modela, a ne oznaka standarda, tako postoji Barracuda ATA III, ATA IV i ATA V, i svi su UDMA5 odnosno ATA100.
Zato sam i pitao jer ono sto je napisano a verovatno prepisano iz nekog cenovnika moze da se protumaci na razne nacine jer je sve zbrda-zdola :( , pa se kod Barracude moze eventualno odnositi na model (ako je greskom napisano 5 umesto V :) )

STRMX je napisao(la):
jel on pozdan i tihtype;
Pa naravno kad je u ovoj <censored> zemlji Maxtor sinonim za HDD, pa ni NEMAS izbor ako se malo ne potrudis :(

Nit smrdi nit mirise. I WD i Seagate su daleko tisi, a samo je IBM manje pouzdan...

znaci da ne uzmem maxtor ako kazes da je bucan

Barracuda

STRMX je napisao(la):
Koji od ovih diskova je najbolji izbor.
Da je brz i tih,pouzdan!
HDD IBM 60 GB, UDMA 133, 7.200 o/min., 2 MB cache
HDD SEAGATE Barracuda ATA5 60 GB, UDMA 100, 7.200 o/min., 2 MB cache
HDD 60 GB Maxtor 6L060J3, 7200rpm, ATA133, 2MB
HDD 60 GB, WD600BB, 2Mb Cache, 7200, Caviar

Od ova 4 modela koja si naveo, ja bih uzeo barakudu.
Ali... nisi naveo tacan model ibm-a. Ukoliko je GXP180 onda bih njega uzeo (iako i ja i dva moja dugara imamo porbleme sa ibm diskovima... pa ti vidi).

I jos jedan aspekt kupovine (po meni najvazniji): uzmi onaj za koji imas najbolju mogucnost reklamacije.

Cek da se razumemo: "ATA" je kod Barracude deo naziva modela, a ne oznaka standarda, tako postoji Barracuda ATA III, ATA IV i ATA V, i svi su UDMA5 odnosno ATA100.
Potpuno si u pravu. Baracuda ATA 5 jeste naziv novog modela koji se skoro pojavio, a bilo je vec komentara na tu temu da se ocekuje da se pojavi u BG, mada i sa ovom cetvorkom neki ljudi muku muce da je nabave :)

A evo i spiska:
ST340017A --- 40GB, 9ms, 2MB, 7200rpm, Ultra ATA/100
ST360015A --- 60GB, 9ms, 2MB, 7200rpm, Ultra ATA/100
ST380023A --- 80GB, 9.4ms, 2MB, 7200rpm, Ultra ATA/100
ST3120023A --- 120GB, 9.4ms, 2MB, 7200rpm, Ultra ATA/100
ST3120024A --- 120GB, 9.4ms, 8MB, 7200rpm, Ultra ATA/100
ST380023AS --- 80GB, 9ms, 8MB, 7200rpm, Serial ATA
ST3120023AS --- 120GB, 9ms, 8MB, 7200rpm, Serial ATA

Ako imas para definitivno uzmi Barakudu i neces se pokajati. IBM bih zaobisao ne zato sto je los (daleko od toga), ali je jednostavno problematican (svaki novi model je bio najavljivan kao cudo koje nema vise bubica kao prethodni modeli, a samo je bilo pitanje trenutka kad ce prvi poceti da crkavaju :( ).
Za navedenog WD-a ne mogu nista da ti kazem, jer nisam imao dovoljno kontakta sa istim, ali su mi nekako oduvek bili odbojni, pa mislim da je kao jeftinija alternativa bolji Maxtor 8 ili 9, mada bilo je price na temu 8 vs 9, pa procitaj malo o tome...
:wave;

Ma slazem se ja da je IBM zakon, ali dok radi, samo sto mnogo cesto crkavaju :(
Mada, znam ljude koji idu logikom: nemam nista bitno na hardu, pa i ako crkne - zamenicu ga jer je pod garancijom, a kad se priblizi kraj garancije prodacu ga, pa cu da kupim novi sa sve garancijom :)
Slazem se sa ovim rezonom, ali ako ti je bitno ono sto je na hardu, mada zato se radi backup na CD-R/RW...
Ma ako si baksuz, crknuce ti bilo koji hard, pa onda bolje da gledas brzinu, a bogami i cenu :p
Ovo zadnje cesto ume da bude presudno :(

Ledeni je napisao(la):

Ako mislish u STORAGE oblasti, onda greshish silno. Ne ide im bash sjajno, tj. nikako im ide, tj. ne ide im... konfuzija :)

STRMX je napisao(la):
jel on pozdan i tihtype;

Ne da je tih, nego nisam bio siguran da radi, dok se mašina nije podigla!

What about WD?

Ima li neko iskustva sa onim modelom JB, 8MB bafer, 80GB?
Je li on ATA133 ili ATA100? Prevashodno me interesuje koliko se cuje?

Re: What about WD?

BokiPK je napisao(la):
Ima li neko iskustva sa onim modelom JB, 8MB bafer, 80GB?
Je li on ATA133 ili ATA100? Prevashodno me interesuje koliko se cuje?

Cena je paprena, tako da ga nece ni uvoziti.

Re: Re: What about WD?

Misko je napisao(la):
Cena je paprena, tako da ga nece ni uvoziti.

Bilo ih je. Pakom je uzeo jednu manju kolicinu. Nekih 15-20-ak eurica su skuplji od klasicnih.
I dalje imaju 120GB model.

Misko je napisao(la):
Zato sto je najbrzi.
pa nije sve u brzini. a i te razlike su zaista minorne, tako da u obzir moras uzimati druge faktore, npr nivo buke

Miroslav je napisao(la):
pa nije sve u brzini. a i te razlike su zaista minorne, tako da u obzir moras uzimati druge faktore, npr nivo buke

Neko drugi bi mogao da kaze da su razlike u buci minorne, a u brzini primetne.

silverglider je napisao(la):
Neko drugi bi mogao da kaze da su razlike u buci minorne, a u brzini primetne.
da su razlike u buci minorne, bas i nisu. a radio sam na ibmu, sada seagate-u, kod svih koje poznajem imam priliku da cujem i vidim maxtora na delu... jednostavno, barakuda mi je najbolje resenje

Vrh Dno