Šta je novo?

Koji HDD od 1,5 tb?

Učlanjen(a)
03.07.2002
Poena
690
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel 13600K
Matična ploča
DeepCool AK620 White
RAM
64 GB Kingston Fury Renegade DDR4 3600 Mhz
GPU
Gigabyte GeForce 3060Ti Gaming OC 8GB
Storage
KC3000 PCIe 4.0 NVMe M.2 SSD 2 TB, Seagate Firecuda 530 M.2 SSD 2 TBCrucial® MX100 SSD 512 GB, Western Digital, Western Digital Caviar Green WD20EARX 2 TB
PSU
CHIEFTEC CTG-650C 650W A80 series Full
Monitor
Dell 24"
Mobilni telefon
Samsung A52S
Pristup internetu
  1. Optički internet
Kratko i jasno, koji biste mi model preporučili?

1.5TB postoje uglavnom samo "green" varijante, odlično kako storage ili backup, loše (u smislu performansi) kao boot disk...

Ostavio bih ovaj Seagate od 320 gb svakako za boot i igre. I razmišljao sam najviše o tom Westernu.

Vidim da F2 radi na mrtvih 5400 obrtaja, mislio sam da su takvi HDD-ovi odavno izumrli.

Najgore je što ne znam da li će mi ovaj Seagate od 320 gb biti dovoljan za aplikacije, s obzirom da sam planirao da kada uzmem novi HDD, stavim i Windows 7 kao sekundarni OS. Ne znam koliko bi F2 mogao da bude sporiji od njega.

Za F3 nemam pojma ni kada će se pojaviti ni da li će biti povoljniji recimo od ovog Western Greena koji radi na 7200 obrtaja. Mislite da on ne vredi tolike pare?

Realno ne znam koje aplikacije imas ali 320 je bas bas dosta, pa f2 ima takav transfer da cu ga ja cim se ponovo pojavi po regularnoj ceni staviti za sistemski disk sebi... ocekujem da ne primetim razliku u odnosu na AAKS, ili da bude jedva primetno.

Najbolji posao u ovom trenutku ti je f2 1.5 +f3 0.5, imas na f3 jedno 200 giga za b-up, + extra brz sistemski disk.... ovo sto sad imas prodas i cao...

Realno ne znam koje aplikacije imas ali 320 je bas bas dosta, pa f2 ima takav transfer da cu ga ja cim se ponovo pojavi po regularnoj ceni staviti za sistemski disk sebi... ocekujem da ne primetim razliku u odnosu na AAKS, ili da bude jedva primetno.

Najbolji posao u ovom trenutku ti je f2 1.5 +f3 0.5, imas na f3 jedno 200 giga za b-up, + extra brz sistemski disk.... ovo sto sad imas prodas i cao...

Planiram da ovaj Western od 500 giga dam bratu. Dao bih mu ga i sve i da mu ne treba, bezveze mi je da ga prodajem budzašto. Seagate mi je glupo da menjam jer mi je to sistemski disk, mrzi me da dižem novi OS kada nema nikakve potrebe. Ako F2 nije uopšte spor kako kažeš, onda ću ga uzeti, pa ću ga koristiti što je moguće manje za aplikacije.

Ja trenutno imam F3 od 500GB i savršeno radi. Nikada mi komp bolje nije radio. S tim što planiram uskoro najverovatnije taj F2 od 1.5TB za storage. Sve preporuke za nove Samsungove diskove, s tim što kao što su gore već naveli za sistem ti je najbolje da uzmeš f3 (brz, tih, milina imati ga u kompu).

Da, ali F3 beše ne postoji u varijanti od 1,5 gb i ne znam kada će se pojaviti. Da znam da će to biti uskoro i da će imati neku razumnu cenu, sačekao bih.

Seagate mi je glupo da menjam jer mi je to sistemski disk, mrzi me da dižem novi OS kada nema nikakve potrebe.

Jesi cuo za kloniranje diskova? :eyebrows:
Ja sam u poslednje 4 godine promenio 4 sistemska hdd-a a OS mi je i dalje ostao isti sa onog prvog.

Čuo sam, ali nisam radio :) Ne, zaista ne vidim potrebu da prodajem Seagete za budzašto.

Jok, nego nema potrebe da ne prebacis sistem na novi disk ako je brzi. I realno ne verujem da ista od aplikacija sem baza podataka, obrade video materijala i takvih stvari trazi zaista brz disk. Igre i tako ucitaju nivo i cao, dal to traje 25 ili 35 sec nije bitno...

Uzeo sam na kraju Samsung F2 od 1,5 tb, za 8800 dindži :)

Nisam baš neki veliki stručnjak za HDD-ove, pre par dana sam prvi put uključio neki test performansi. Ono što primećujem do sada jeste da se zaista smešno greje, potpuno je mlak. Za sada ću ga koristiti za čuvanje blu-ray sadržaja i backup loseless muzike, mada možda probam i nešto od igara koje se inače dugačko učitavaju.

ermm, a za taj samsung f2, kad kazete da je pozeljno da sluzi samo za storage, jel moze nesto da mu
fali ako svakodnevno gledam filmove i slusam muziku (do izbezumljenosti) koju uskladisim na njega ? :trust:

Radio bi u tandemu sa WD od 640Gb na kojem mi je OS

Pa čak i blu-ray standard maksimalno prenosi 5 mb podataka u sekundi, a to je zaista smešno malo čak i za ovaj hard. Razlika bi morala da se oseti jedino kod učitavanja igara.

Lepo sam se ovde (i u srodnim temama) informisao, pa rekoh da ne otvaram novu temu - moja je dilema za nijansu drugacija.
Dakle, treba mi dodatni hard za tovarenje slika (ukljucujuci i RAW), interno ugradjen, minimum 1TB.
Kandidati:
1. 1TB Seagate Barracuda 5900rpm 32MB ST31000520AS - 6470 din. (najniza cena)
2. 1TB Samsung HD103SI 5400rpm 32MB F2 Eco Green - 7020 din. (hvaljen)
3. 1TB Samsung HD103SJ 7200rpm 32MB F3 SpinPoint - 7020 din (hvaljen)
4. 1TB Western Digital WD10EARS-00y5b1 64MB Green Power - 7230 din (veci cache)
5. 1.5TB Samsung HD154UI 5400rpm 32MB F2 Eco Green - 8880 din (povoljna cena, hvaljen)

Svi 1TB su sa dve ploce, a 1.5TB sa tri. Ovo su cene koje sam ja danas nasao. WD10EADS sam nasao za 6900 din, ali sa 3 ploce.
Pitam se:
a. Da li 7200rpm donosi vise buke u odnosu na 5400rpm?
b. Da li za namenu koju sam opisao 64MB cache poboljsava performanse?
c. Da li 3 ploce donose vise buke u odnose na 2?

Svi odgovori mogli bi teorijski da glase "da", ali me interesuju licna iskustva.
Potrosnja me ne zanima, imam ok napajanje, a zagrevanje mi takodje ne predstavlja problem (bar mislim).

Pazi veci kes treba da pegla slabije performanse uvek bilo i ostalo.

Imao sam do skoro dva IBM-a, sa po 2MB kesa ali na 7200 RPM, i danas ti diskovi su kod komsinice i cepaju kako brzo dizu XP. Drugim recima kes ne sluzi mnogo cemu...

4. 1TB Western Digital WD10EARS-00y5b1 64MB Green Power - 7230 din (veci cache)
a. Da li 7200rpm donosi vise buke u odnosu na 5400rpm?
Obrati paznju na EARS disk - on spada u nove Advance Format diskove sto znaci da ima sektore od 4KB. Ne bih da prepricavam sta je to posto ni sam ne znamo previse ali svodi se na to da uz XP mozes da imas slabije performanse ako ne koristis WD Alignment Tool. Vista i Win7 su OK, jedino si opet u potencijalnom problemu ako koristis cloning utility-e. Par linkova:

http://www.tech-news-daily.info/wes...d-format-the-4k-sector-transition-begins.html
http://www.hardwarezone.com.ph/news/view.php?id=15346&cid=9
http://wdc.custhelp.com/cgi-bin/wdc...Xh0PWFkdmFuY2VkIGZvcm1hdA!!&p_li=&p_topview=1

Sto se tice buke 7200 vs 5400, to zavisi od diska do diska, a i kako i gde je disk montiran. Meni je Samsung F2 1,5TB imao seek noise kao i WD640blue dok su oba bila u kucistu na Xigmantekovim gumicama. Samsung u idle se jedva cuo dok je WD bio za nijansu glasniji. Kada sam Samsung izvadio racunara i prebacio u eksterno kuciste, tada je poceo bas da se dere i iznenadjujuce ja glasan cak i u idle (citav sto rezonira od diska ako ga postavim na pogresno mesto) - bas sam neprijatno iznenadjen.
Ranije sam imao diskove okacene na lastis i to je definitivno najtisa varijanta - mislim da bilo koji noviji disk od 7200 na lastisima moze biti tisi od 5400 diska koji je usrafljen za lose kuciste.

Nazad
Vrh Dno