Šta je novo?

Koji Hard preporucujete

Qtik

Slavan
Učlanjen(a)
11.12.2005
Poena
301
Potreban mi je novi hard. Veceg kapaciteta, pouzdan i komfitabilan sa mojom plocom. Odavde se vec vidi da je nemam tri blake o Hard diskovima i bilo cemu vezanom za hardver so plz help :)

Moja ploca je asusova : Socket 370. SiS 630ET. SDRAM. VGA Integrated. PCI Audio. ATA100. support ASUS iPanel.

Koji Hard ja mogu da kupim a da mi ne pravi problem sa ovom plocom.

[Ukoliko sam napravio neke strahovite odvale to je zbog neznanja... tako da se izvinjavam unapred, plz HELP :) ]

Koliko ja znam mogo b` da s` ubode neki HDD valjda do 250GB. Nek` me neko ispravi ukoliko grešim. Mislim da se HDD-ovi većeg kapaciteta prave samo u SATA (Serial ATA) varijantama. A tebi treba PATA (Parallel ATA) varijanta.
Mada i to bi moglo da se reši kupovinom SATA kontrolera.

Problem je sto imam 98 kao operativni sitsem. Mada plan mi je bio da taj novi hard vise koristim kao skladiste, znaci hard koji ce da cuva podatke i jedina obrada koja ce da se vrsi je eventualni transfer ili rezanje.

E sad je samo pitanjne proizvodjaca. Koji preporucujete? I naravno cena....
Pretposavljam da cu kupiti neki od 120 GB pa navise...

Poslednja izmena:
Postoje i PATA diskovi veceg kapaciteta.
Moja preporuka ti je da uzmes SATA controler i kupis neki SATA II disk kao recimo Hitachi. Posedujem 4 Hitachija u RAID-u I nikad nisam imao nikakvih problema ni sa jednim. A da uopste se negreju i tisi su od bilo kog harda tipa Maxtor,WD,Seagate...
To ti govorim jer bi ti taj disk kasnije koristio u nekoj novoj masini.Cene diskova SATA vs PATA je krajnje neznatna.
To su moja dva centa.
Pozdrav.

vlada_o je napisao(la):
A da uopste se negreju...
Proveri da li su upaljeni... ;)

Salu na stranu, ne moze nista da se "uopste ne greje"... moze malo da se greje, da bude mlako i sl.

CAR je napisao(la):
Proveri da li su upaljeni... ;)

Salu na stranu, ne moze nista da se "uopste ne greje"... moze malo da se greje, da bude mlako i sl.
Moze kad ga ohladis onda bude cak i hladno :d
Sve sto je ispod tem. covekovog tela za mene je hladno.
Salu na stranu stvarno su diskovi sto se grejanja tice medju najboljima.
I na Maxtorima i na WD mozes da peces jaja na oko :smoke: ,a za Seagate nove modele neznam tj. nisam ih probao. :wave:

vlada_o je napisao(la):
Moze kad ga ohladis onda bude cak i hladno :d
Sve sto je ispod tem. covekovog tela za mene je hladno.
To je zato sto je hladniji od temperature tvoga tela... tj. ima manje od 36-37 stepeni.

Ali on se i dalje greje... jedino se uopste ne greje kada je iskljucen, odnosno ne radi.
vlada_o je napisao(la):
Salu na stranu stvarno su diskovi sto se grejanja tice medju najboljima.
I na Maxtorima i na WD mozes da peces jaja na oko :smoke: ,a za Seagate nove modele neznam tj. nisam ih probao. :wave:
Prema review-ovima sa stranih sajtova, Seagate hardovi se greju umereno... Maxtor-i i WD-ovi su prilicno vruci, bas kako kazes, dok su Hitachi-ji uglavnom " 'ladnjikavi" ;)

Poslednja izmena:
CAR je napisao(la):
To je zato sto je hladniji od temperature tvoga tela... tj. ima manje od 36-37 stepeni.

Ali on se i dalje greje... jedino se uopste ne greje kada je iskljucen, odnosno ne radi.

Prema review-ovima sa stranih sajtova, Seagate hardovi se greju umereno... Maxtor-i i WD-ovi su prilicno vruci, bas kako kazes, dok su Hitachi-ji uglavnom " 'ladnjikavi" ;)

Hvala za preporuke verovatno cu se odluciti za neki Hitachi-ev ili Seagate-ov...

Da li bi neko mogao da me kaze neki dobrar site sa review-ovima.

Tnx

Ja baš nisam siguran da ta ploča podržava diskove većeg kapaciteta od 30GB, zato prvo to proveri pa onda kupuj veći HDD!

Uzmi WesternDigital a sto se tice podrzanja samo odes na WesternDigital sajt i skines DataLifeGuardTool i on ce da ti normalno detektuje pravu velicinu i onda format preko toga pa onda windows.

Potpuno se slazem da je prakticno sve jedno... Ionako kad kupujes HDD uglavnom uzimas najnoviji model za koji verovatno vazi da je tek kratko na trziste i nemozes znati kako se pokazao...
Evo na primer od 40-50 maxtora po selu ja sam video do sada da su crkle samo par DM8 koje su se pokazale kao losa serija i brzi je prestala da se proizvodi..
Ja imam Maxtor 120Gb jedan 2god a drugi 4 godine koji radi 24h i za sada oba rade odlicno.. naravno hladim ih sa usporenim 8cama..
Na poslu sam ima Hitachi 80Gb koji je crkao posle 2 nedelja sad-a 2 WD koji rade vec 1 godinu manje se greju ali onaj od 160Gb je bucniji dosta slicno kao sata maxtor od 120Gb..
to ne znaci da je Hitachi los vec da se tako potrefilo...

PS: Velika steta sto samsung HDD jako slabo ima posto vaze za najtise i najhladnije..

koji god WD da uzmes neces se pokajati!

BEZI OD MAXTORA!

zeljko je napisao(la):
...
Evo na primer od 40-50 maxtora po selu ja sam video do sada da su crkle samo par DM8 koje su se pokazale kao losa serija i brzi je prestala da se proizvodi..
...

Brzo prestala proizvodnja??
Mora da se salis - DM+8 serija se pravi od 2002. godine :d
Uz seriju DM9 - verovatno rekorder u duzini proizvodnje ;)

Koji god hard da uzmes neces pogresiti. Ono sto se ovde provlaci cesto, a bez argumenata, je da Maxtor cesto crkava. To najcesce pisu oni koji uzmu kung-fu napajanje pa krivicu prebacuju na Maxtora.

Najbolje posalji pitanje proizvodjacu maticne - koliki najveci hard podrzava? Verovatno ce ti Asus precizno odgovoriti i reci da flesujes zadnji BIOS na maticnu.
Ukoliko ti ne odgovore ili ti odgovore okvirno - snadji se ovako: kada kupujes hard obavezno se dogovori sa prodavcem da ukoliko ti ga ne podrzi maticna ploca mozes da ga zamenis za neki manji koji ce biti podrzan. Ili najbolje odneses komp kod njega i probate na licinom mestu. Ali obavezno flesuj BIOS pre toga. Ja sam imao plocu Gigabyte sa Intel BX cipsetom i tek flesovanjem na zadnji BIOS mi je podrzala hard od 80 GB.
Inace, bolje je da ti operativni sistem radi sa novog harda, jer ce on verovatno biti brzi od starog u operacijama pisanja i citanja, pa ce ti ceo komp raditi brze.
Pozdrav

Nazad
Vrh Dno