Šta je novo?

Koji hard disk?

HiMan

Čuven
Učlanjen(a)
26.12.2002
Poena
609
Hteo bih da zamenim sadasnji hard(quantum 10 gb) sa novim ali ne znam koji.Problem je sto je ploca stara pa ne znam kako ce raditi.
Ploca je via 693 apollo pro plus.Vazno je da disk bude pouzdan.
Pomozite.

Nije problem u tome da li je disk Maxtor, seagate, wd ili ibm vec u tome da li ce ga moja ploca podrzavati.Ukratko, koji bi bio najveci kapacitet tog diska?

HiMan je napisao(la):
Nije problem u tome da li je disk Maxtor, seagate, wd ili ibm vec u tome da li ce ga moja ploca podrzavati.Ukratko, koji bi bio najveci kapacitet tog diska?
Pa za pocetak potrazi najnoviji bios za tvoju plocu i pogledaj na sajtu proizvodjaca ploce da li pise koji je max. kapacitet koji podrzava. Ako si u mogucnosti da pozajmis od nekoga hard ubodi ga u plocu, pa vidi da li ga prepoznaje bez problema, jer su velike sanse da ne vidi hardove vece od 32GB, a tesko ces naci nove od 30GB ili jos teze od 20GB :(
U tom slucaju postoje velike sanse da fleshovanje ploce pomogne, a ako ne upali preostaje ti jedino da probas da instaliras na hard EZSmart ili da mu smanjis kapacitet (losija varijanta, jer deobar deo diska ostaje neiskoriscen).
E sad, pitanje je koja je nova granica za hard ako fleshujesh plocu (trebalo bi da ne bude problema sa 40/60GB)...

HiMan je napisao(la):

Moja Chaintech 6ATA2 sa istim chipsetom vidi bez problema Maxtor 40gb...Mislim da je ogranicenje 80gb, ali nisam bas siguran.

To je pre ogranicenje BIOS-a nego chipset-a, tako da sa novim BIOS-om bi trebali da rade svi novi diskovi.

Alexandar je napisao(la):
To je pre ogranicenje BIOS-a nego chipset-a, tako da sa novim BIOS-om bi trebali da rade svi novi diskovi.

Naravno, ali nema novijeg BIOS-a od ovoga koji ja imam na ploci.

Problem je u tome sto ne mogu da nadjem novi bios za plocu.Stari sejt proizvidjaca se izgleda ugasio a novog nema.Pokusao sam da nadjem preko google-a ali bezuspesno.Ako neko zna gde da nadjem bios neka pomaze.
Inace proizvodjac ploce je Lucky Star.

HiMan je napisao(la):
Problem je u tome sto ne mogu da nadjem novi bios za plocu.Stari sejt proizvidjaca se izgleda ugasio a novog nema.Pokusao sam da nadjem preko google-a ali bezuspesno.Ako neko zna gde da nadjem bios neka pomaze.
Inace proizvodjac ploce je Lucky Star.

Kazi ime i prezime ploce(tacno u slovce). A hdd ce ici ili 40GB ili 60GB. Na vece kapacitete slobodno zaboravi. Cak i uz one maxtorove programcice za varanje BIOS-a, imaces problem sa kontrolerima.

Kao sto sam vec napisao ploca je:
Lucky Star via 6v693 apollo pro plus

HiMan je napisao(la):
Kao sto sam vec napisao ploca je:
Lucky Star via 6v693 apollo pro plus

To je oznaka chipseta, a ploca obicno ima ime i prezime. Rusi imaju odlicnu podrsku za lakistar ploce, tamo sam nalazio biose za neke P1 i P2 ploce. Potrazi malo(po slici, oznakama na ploci, ...) Sajt valjda bese www.luckystar.ru(ili www.lucky-star.ru) ili tako nesto.

Nazad
Vrh Dno