Šta je novo?

Koji Free burning software?

Multisession nije besmislen zbog toga, vec zbog mogucih problema koji mogu nastati, tipa ne vidi se prethodna sesija i slicno (sto sam iskusio vise puta). Moze nekad da bude korisno ali veoma retko bar kod mene.
InfraRecorder je takodje veoma solidno besplatno resenje.
Multisession radi savrseno kada se nastavlja disk rezan istim programom ili bar nekim kvalitetnijim - Ashampoo +BurnAware+Aburner+Starburn (ovaj poslednji se ne razvija vec tri godine ali je dobar program) - sve te kombinacije zajedno rade ali preporuka je da se reze jednim programom vise sesija. Kada se reze jednim programom (pozeljno istim rezacem) nema sanse da se pojavi problem ni pod razno, ako je prethodna sesija dobro narezana.
Infrarecorder je program ciji je razvoj zapravo odavno jos prestao, radi ga jedan covek a poslednji update je bio pre cca godinu dana (i ostali su stari bagovi). Open Source je i to je jedino pozitivno s njim u vezi mada se zapravo od toga niko nije ovajdio. Ima problema sa gomilom rezaca i u sustini je obicno smece. Svako ko je probao da jedan disk naraze njime video je da program prvo kompletan sadrzaj kopira privremeno na hard disk (pa sadrzaj je vec na hard disku bre??) pa tek onda reze Zilion klonova ovog programa na netu postoji i svi imaju iste probleme.
Pored Ashampoo-a i BurnAware-a jos bih izdvojio i Aburner - mali program (500KB- 1000 KB) ali ima tonu funkcija, lep i pregledan interfejs i vrlo je pouzdan.

Poslednja izmena:
CDBurnerXP koristimo na 50ak računara kod mene u firmi i nikad nije bilo problema. Jedino ne radi overburn, ali retko ko danas reže filmove na cdima :)

Multisession radi savrseno kada se nastavlja disk rezan istim programom ili bar nekim kvalitetnijim - Ashampoo +BurnAware+Aburner+Starburn (ovaj poslednji se ne razvija vec tri godine ali je dobar program) - sve te kombinacije zajedno rade ali preporuka je da se reze jednim programom vise sesija. Kada se reze jednim programom (pozeljno istim rezacem) nema sanse da se pojavi problem ni pod razno, ako je prethodna sesija dobro narezana.
Infrarecorder je program ciji je razvoj zapravo odavno jos prestao, radi ga jedan covek a poslednji update je bio pre cca godinu dana (i ostali su stari bagovi). Open Source je i to je jedino pozitivno s njim u vezi mada se zapravo od toga niko nije ovajdio. Ima problema sa gomilom rezaca i u sustini je obicno smece. Svako ko je probao da jedan disk naraze njime video je da program prvo kompletan sadrzaj kopira privremeno na hard disk (pa sadrzaj je vec na hard disku bre??) pa tek onda reze Zilion klonova ovog programa na netu postoji i svi imaju iste probleme.
Pored Ashampoo-a i BurnAware-a jos bih izdvojio i Aburner - mali program (500KB- 1000 KB) ali ima tonu funkcija, lep i pregledan interfejs i vrlo je pouzdan.
Isti rezac, Nero 6, pre koju godinu, desavalo se da radi ali se desavalo i da ne radi. A i sama ogranicenja tipa mora isti rezac i isti program, govore da to nije bas sjajno realizovano. Recimo, imam disk koji je do pola narezan, odem kod ortaka da "dorezem" omiljenu seriju, dodjem kuci, kao ono prc, nema prve sesije.
Ako jos dodamo, da ljudi sve manje i manje rezu, i da su diskovi bagatelni (i loseg kvaliteta), ko ce jos da se pati sa multisessionom. Moje misljenje naravno.

InfraRecorder sam koristio dosta manje od ImgBurna, ali nisam imao nikakvih problema, niti sam primetio da se sa HDDa na HDD kopiraju podaci (besmisleno bi bilo), sve je uredno narezano, bez zastoja.

ImgBurn mi se takodje svidja jer zauzima 3MB, a nudi sve sto i ostali (i vise) koji se "rasire" na 20MB.

Zaista stoji da se sve manje reze (mada kako su hard diskovi poskupeli rezanje moze da dozivi neku (privremenu) renesansu). Sa Infrarecorderom nisam imao nista osim problema (necitljivi diskovi) na tri laptopa ciji rezaci rade savrseno sa drugim programima. Program zaista prvo kopira sa hard diska u neki svoj image fajl pa tek onda reze - sumanuto ali je tako ili ja nisam video neko pdesavanje (mislim da sam dobro pogledao). Argumenti sirenja na 20 MB i nije bas od najjacih mada i ja volim da programi zauzimaju sto manje mesta na hard disku. Aburner je tezak tek 500 KB, BurnAware 4 MB instalacija (rasiri se nesto vise na HDD) Ashampoo na cca 25 MB ako se dobro secam - to i nije bas mnogo.
A sto se multisessiona tice..nije naravno idealan ali ionako ogromnu vecinu diskova takve vrste rezem kod kuce a za prenos podataka sa drugog racunara ponesem usb stick ili RW disk. Nero je poznat po tome sto se "ne mirise" sa ostalim programima za rezanje u smislu multisessiona. Gorepomenuti nemaju tih problema jedni sa drugima - proverio licno.

Poslednja izmena:
Nije problem u 20MB prostora, pogotovu danas, ali volim da vidim dobar funkcionalan program koji radi bar isto ono sto i neki 5-10 puta veci. Onda se zapitam sto ovaj zauzima toliko vise. :p

“Problem“ Imgburn-a je što nema klasičnu copy dvd/cd opciju, zbog toga koristim cd burnerxp.

“Problem“ Imgburn-a je što nema klasičnu copy dvd/cd opciju, zbog toga koristim cd burnerxp.
Nesto se ne secam da je pomocu CDBurnerXP moguce kopirati diskove "on the fly" vec program napravi image i reze ga. Ni jedan od besplatnih programa to nema. Ima zapravo neki BurnAware 2.x klon - True burner ima opciju jedini od besplatnih "on the fly" kopiranja ali je bagovit program. Copy disc ne znaci mnogo - uvek mogu da napravim image i narezem ga uz dva dodatna klika misem. Ashampoo ima "copy disc" dugme ali takodje ne radi "on the fly".

Poslednja izmena:
Ne znam na sta mislis kad kazes "on the fly", pa i nero isto to radi, napravi temporary image pa ga potom nareze na disk. Ja bas zato koristim cdburnerxp zato sto ima automatizovanu opciju za kopiranje kao i nero.

^ali nero nije besplatan :p

Ne znam na sta mislis kad kazes "on the fly", pa i nero isto to radi, napravi temporary image pa ga potom nareze na disk. Ja bas zato koristim cdburnerxp zato sto ima automatizovanu opciju za kopiranje kao i nero.
"On the fly" znaci bez privremenog snimanja na disk pa naknadnog rezanja vec direktno sa dvda na dva odnosno CD-a na CDa - "on the fly" - "letece" rezanje ;). Nero moze da reze direktno sa diska na disk uz buffer na hard disku ali se rezanje odvija u realnom vremenu. Nema besplatnog softvera za rezanje koji nudi tu mogucnost. CDBurnerXP napravi ceo image pa ga onda reze a to nije "on the fly". To zapravo moze svaki program za rezanje uz jedan ili dva klika misem, prilicno je svejedno.

http://forum.cdburnerxp.se/viewtopic.php?t=5447

Poslednja izmena:
Ok sad razumem na sta mislis ;) To mi nikad nije trebalo, i ovaj jedan rezac mi je sasvim dovoljan :D
Ne znam da li Ashampo moze to dvd to dvd kopiranje?
Edit: Evo sad sam probao Ashampo burning studio 6 free, i ima tu opciju "copy on the fly" ;)

Poslednja izmena:
Pa trebalo bi da je tako ali ga nisam probao kod kuce na starom desktopu nikada gde imam dva dvd uredjaja a na laptopovima imam samo jedan rezac :) . Bas cu da probam kad sl put odem za Bg.

Poslednja izmena:
Znaci mora da je ova opcija "lazna" ;)

Prilozi

• Capture.PNG
    Capture.PNG
    82.2 KB · Pregleda: 136
Ja se izvinjavam na offtopiku, ali ne mogu da nadjem tacno mesto za ovo pitanje
Elem, palim za more za koji dan i rekoh ajd da narezem neku muziku za uz put u autu, ali sta god da narezem nece da radi u kolima. Auto cita stare diskove koje sam rezao pre par godina, ali sa novog lapa nema sanse da procita ista. Diskovi su obicni verbatimovi. Da napomenem da sam drugaru rezao i audio i mp3 diskove za kola i rade bez problema, zna li se gde moze biti problem?

Postoje dva moguća razloga, jedan je da ti se laser "istrošio" i da mu treba štelovanje a drugo je da ti je laser potpuno crkao i da će trebati njegova zamena a možda i kompletna promena radio aparata u tvom automobilu. Neću da nagađam šta je u pitanju kada ne znam ali ako imaš prijatelje koji se bar malo razumeju u automobile možeš da ih zamoliš da vide šta je u pitanju jer iz ovako opisane situacije teško da neko može sa sto posto sigurnosti da kaže šta je u pitanju.

Poslednja izmena:
ja koristim deep burner :)

Imam problem da narežem CD veći od standardnih 702MB...probao sam 2 različita proizvođača CD-a,više različitih programa za narezivanje(cd burner xp,nero 10,ashampoo free) i na 2 različita pc-ja.Ni u jednoj kombinaciji ne vidi pun kapacitet CD-a. U čemu je problem? Koristim Win7 64bit.

Možda je problem u rezaču? Najverovatnije ne prepoznaje cd pravilno. Da li si probao da updateuješ firmware na rezaču na najnoviji dostupan? U krajnjem slučaju - uključi overburn.

Overburn je lutrija i zavisi od diskova i kvaliteta rezaca tj njegovog firmwarea. zavisi takodje i od programa za rezanje. Za overburn bih preporucio neki matoriji Nero 6.x ili 7.x verzije.

Za mene licno je Imgburn previse kompikovan,ima brdo nekih podesavalja.Najjednostavniji je Astro burn lite,posebno kad se reze image file,jedan klik i sve gotovo.

Za rezanje koristim Ashampoo Burning studio 9 i zanima me da li se u ovom programu mogu rezati muzicki fajlovi ali tako da pesme reze "random", a ne onako po izvodjacima. Da li to uopste moze da se podesi? Ranije sam koristio neki Nero i on je isto rezao po izvodjacima, ma kako ja u folderu aranzirao pesme. I ima li neki free program za rezanje koji moze tako da se podesi? Hvala.

Free Disc Burner
FreeDiscBurner_big.png
Requirements
Windows XP SP3, Vista, Windows 7 and .Net Framework 2 SP2
Description
Free Disc Burner writes any files, folders (data) to any disc as well as writes multisession discs (there is a possibility to write up files to the same disc), erases information from a disc, supports Blu-Ray.

Supported Media Types: CD-R, CD-RW, DVD±R, DVD±RW, DVD-RAM, DVD±R DL, BD-R, BD-RE.

Program's Features:

- support of buffer protection technologies (BurnProof, JustLink, etc.);

- speed detection;

- possibility to customize file systems of the disc;

- full/quick erase functionality;

- support of all drives that are recognized by Windows OS;

- multisession or disc-at-once burning to ALL supported media formats including Blu-Ray (BD-R and BD-RE);

- writing of ISO images to ALL supported media formats including Blu-Ray (BD-R and BD-RE);

- easy file/folder manipulation;

- import of all existing data from the disc;

- support of UNICODE file and folder names for multi-byte;

- support of Turn Off Computer function when burning is finished;

- burning DVD video if VIDEO_TS and AUDIO_TS folders are added.

Free Disc Burner contains no spyware or adware. It's clearly free and absolutely safe to install and run.

17mb

http://dvdvideosoft.com/products/dvd/Free-Disc-Burner.htm

Vrh Dno