Šta je novo?

Koji foto stampac

zorg

Čuven
Učlanjen(a)
05.02.2004
Poena
605
Treba mi fotorealisticni stampac koji pravi kvalitetne fotke A4. Brat mi je slikar, i jako cesto ide u foto radnju, i redovno mu zahebu slike pa ih radi opet i tako u krug...
Sad, gledam Canon PIXMA iP3600 9600x2400 dpi, 1pl kapljica... Valja li on za tako nesto, ima li bolje sto se tice kvaliteta otiska? Brzina i slicne karakteristike su apsolutno nevazne jer planira da stampa u malom obimu. Koliko uopste takav stampac moze da se kvalitetom priblizi foto radnji, posebno sto se tice dubine boja, kontrasta, dinamickog raspona i sl?

I ja sam uvek jurio InkJet stampac koji ce svojim otiskom da se priblizi pa cak i uradi bolje fotke od onih iz foto radnje. Iz licnog iskustva i promenjenih 7-8 InkJet stampaca od 97' mogu ti rece sledece

Najbolji a ujedino i najgori stampac koji ce zadovoljiti svakog umetnika je Epson Stylus Photo njihov otisak je neuporediv zbog tehnologije stampe i samih mastila, zadovoljice te i model u klasi 100€ cak i modeli koji nisu foto daju izvrsne fotgrafije u stampi (4 odvojena ketridza). Otisak na obicnom 80g papiru je fenomenalan a na foto je po meni cak i bolji od fotografija koje dobijas u foto radnjama. E sad dolazimo do onog najgori reciklaza ketridza je gotovo nemoguca ili je to toliki sizifov posao da se neisplati ja sam imao 3 Epson modela i jedino oni stari bez cipa i one patrone sto nije iznuta izuvijana su se lako reciklirali ovi novi digao sam ruke...osudjen sam na originalne tonere. Proveri kako se nabavljaju i dali ih ima. Zamene tonera nekim od drugih firmi koje rade za epsona je bacanje para otisak nikad nije kao sa originalnim. Blesavi epson cisti glavu bojom tako da posle svakog ciscenja potrosi i malo boje pa nemoj da se zacudis da posle 10-tak stampanja ti toner padne za 1/4. I ako ga nekoristis blesavo resen koncept glave u stampacu moze dovesti da se ista zapusi, aonda su tu druge muke. (modeli koje sam imao i jos imam su 640, c64, Photo 830u*)
Canon sto se tice otisaka najblizi je Epsonu pa ako bi Epsonu dao ocenu 10 Canonu bi dao ocenu 8.5 canon ima jako dobre stampace mozda bas nisu kao epson za umetnike ali kad se uradi fina kalibracija i ako se koriste originalni toneri i dobar foto papir dake jako dobre rezultate cak odlicne po isplativosti je na prvom mestu njegovi ketridzi jako dugo traju a imas i jako dobre Pelikan (Germany) boje za reciklazu koje su po meni cak i bolje od originalnih jos ako nadjes one prazne ketridze koji su vec napravljeni za dopunjavanje i teraj glava moze da se kupi i jednostavno zameni (BJC 3000, PixmaPro 9000, i865*) i na kraju HP neznam mnogi se kunu u HP s obzirom da imam 4x godina i da se bavim dizajnom vec 2x godina mene HP nikad nije udostojio odusevljenja kao stampac za umetnika. Mozda imam prevelike kriterijume od HP po meni ima glomazne drajvere i zahtva jako puno kalibracije da bi se postigao dobar kvalitet kolornog spektra jednostavno od HP sam jedino zadrzao A3 Color laser i to vise zbog ekonomicnosti i toga sto je mrezni stampac pa ga svi u kuci koristimo za stampanje za grafikue zaboravi pravi jako dobar otisak na obicnom papiru recimo ocena bi bila 6-6.5 na foto papiru ne moze da se meri cak ni sa najeftinijim InkJet stampacem (Photosmart 8640, HP 5500n) Mosda nisam objektivan u vezi HP ali to je misljenje i moje zene koja je profesionalni fotograf (radi za casopise) Mada cu se ograditi zenin brat je kupio neki HP Photo koji me je rijatno iznenadio kvalitetom slika ali neznam koji je model dao bi ocenu 7-8 ali za taj model - * Boldirano je ono sto je jos uvek u zivotu i sto se koristi
Da rezimiram
Epson - najbolji kvalitet stampe (10) / jako skupo odrzavanje, ne ekonomican(5) - los refil (jedini pravi stampac za dizajnere i umetnike)
Canon - Odlican kvalitet stampe (8.5) / odlicno odrzavanja, jako ekonomican (9) - odlican refil (jako se priblizuje epsonu ali ga nije dostigao trazi kalibraciju i setovanje da bi bio odlican)
HP - Vrlodobar kvalitet stampe (7-8) / odlicno odrzavanje, solidna ekonomicnost (7-8) - odlican refil (jos kaska za Epsonom i Canonom mada koristi Canon tehnologiju - poslednje generacije prijatno su me iznenadile)

Naravno na kraju za koji se god model odlucis ostaje ti da odradis finu kalibraciju izmedju onog sto vidis na monitoru i onog sto dobijes u stampi. ja sam to odradio sa kalibratorom koji sam dobio uz monitor (Eizo) nekih 1h posla i iznadices se.. Naravno to zahteva da ubuduce kad odradis kalibraciju koristis isti set boja (ako recikliras od istog prozivodjaca pomogucnoscu fabricke bocice sa bojimm za refil) i fotopapir istih karasteristika (slojevi. emulzije itd..pise na svakom papiru). I da ti napomenem ono da kupujes boje za refil u onim bocicama (homemade) zaboravi. Firme kupe te boje na galone pa ih prepakuju tako da nikad ne znas koji si kvalitet dobio (nije ujednaceno kao fabricki setovi za refil) imao sam priliku da vidim jednu bocu od 5L koja ja imala 1cm taloga na dnu..(crna boja)
Neznam dali sam ti pomogao umetnik umetniku ali to je neko moje iskusto

Poslednja izmena:
@zorg

Tvom bratu je bolje da vreme potrosi na trazenje neke foto radnje gde radi neko iskusan i ima i zeli da posveti malo vremena slikama koje izradjuje.

Ink-jet stampaci za profi upotrebu su "veoma skup sport".

@zorg

Ink-jet stampaci za profi upotrebu su "veoma skup sport".

Kaze i vlasnik pixme ip4500.
Color kertridzi koji se dobiju uz stampac su samo demo varijanta jako brzo se potrose.
Nisam uspeo da nadjem neku zamenu (mozda nisam trazio na pravom mestu)
ali je preostalo kupovanje 5 novih originalnih koji su otprilike 2200-3000 kom.
Svi kertridzi su sa chipom tako da ako se ide na neku alternativu treba znati kako to zaobici.
Slike jesu kvalitetne ali malo je to skupo za moj ukus.

Hvala na odgovorima, pogotovo vanyadds na opsirnom i poucnom postu.
Kako sam shvatio, bolje je izabrati stampac koji ima glave u kertridzima sa bojom, pa ako rikne ne moram da bacam stampac. Koristio bih samo originalne boje, zbog kvaliteta, znam da je skupo, ali kazem, on ne bi mnogo stampao, mozda jednu fotku dnevno, cisto i zbog odrzavanja... Za Epsona nisam znao da daje najrealniji otisak u toj klasi, pogledacu njihove modele. Jel njima glava u stampacu ili u kertridzu?
@sasa022 - ima on svoju foto radnju i podesio je monitor prema njihovoj masini, ali dok ode, pa se vrati po fotke, pa nekad ne ispadne kako treba, zavisno ko je radio i da li je ispostovao korekcije...
@/\_JoE_/\ - jel ta cena od 2200-3000din po jednom kertridzu? Onda je stvarno jako skup sport :( Koliko moze da istera A4 fotki sa jednim kompletom?

moja greska 1300-2000 ali po komadu.
Sto se trajanja tice jos ih koristim a prosek stampe je full color a4 na 5dana.
Kada se potrose razmislicu sta cu.

Epson ima glavu ugradejenu tako da se nemoze menjati sastavni deo je mehanizma za stampanje i svaka promena zahteva servis i strucno znanje.
Cenon ima glavu koja se stavlja u poseban modul tako da se moze vrlo lako zameniti mana je sto glava kosta vise od 1/2 cene stampaca kod nekih modela. HP i Lexmark imaju glave na ketridzima tako da sa svakom promeneom boje dobijes i novu glavu za stampanje. Kod Epsona i Canona glave su deklarisane na 5000 - 10000 strana neki modeli i vise (naravno proizvodjaci lazu jer se radi o standardnih 5-10% pokrivenosti) racunaj da ako stampas na full A4 formatu neces moci da izvuces vise od 80 -150 strana zavisno od kapaciteta patrona-ketridza i naravno budi spreman da yellow menjas cesce jer nju stampac najvise trosi za dobijanje nijansi. Crna se najmanje trosi. Epson, Canon i HP kod novih modela i naprednih crnu nedobijaju iz CMYK-a vec imaju odvojeni ketridz sa crnom.

Nanišanio sam sad Epson Stylus Photo R285, deluje mi kao štampač koji može da zadovolji moje potrebe... Jel se dobija sa kertridžima standardnog kapaciteta kakvi se inače prodaju ili su samo demo kertridži? Stotinjak A4 fotki je ok za set kertridža... Za ovog Epsona su oko 1100din po komadu, pa onda puta 6...

Ja sam malo zakrzljao sa ovim novim stampacima..tako da ne znam da li dolaze sa full ketridzima ili imaju one demo. Najbolje je da vidis na Epsonovom sajtu sta pakovanje poseduje tu i napisu koji ketridzi dolaze u startu...E nekad su lepo davali pune patone sa bojom..danans ce sve da urade samo da bi skinuli cenu proizvodu.
Jos jednom da ti napomenem EPSON BOJOM IZ KETRIDZA CISTI GLAVU...i za to bi trebalo ob.... konstruktora istih jer bez obzira stampao svaki dan po 1, 10 ili 20 fotki on ima neku logiku ciscenja. Moja 830u zna danas da odstampa 30listova i sutra ujutru da cisti glavu ko da nije stampala pola godine. Ne znam dali su sa novim serijama uradili nesto po tom pitanju - ali nervira kad potrosis 1/3 boje na glupo produvavanje dizni na glavi...Valjda se drze da kvalitet otiska ima svoju cenu...

Postoje i zovu se Dye-sublimation printer koriste specijalne CMYK ribone koliko ja znam za transfer boje sa njih ma medij to su cinimi se oni mali stampaci sto se reklamiraju da se na njih kaci foto aparat direktno. Dolaze sa ketridzom u kojem je ribon i papir, a formati su im jako mali mislim 8x12cm ili tako nesto, veliki formati su jako skupi (temperatura koja je porebna da se sa ribona prenese boja na papir je >200 C). Problem je u ketridzima za velike formate imao sam prilike da vidim neke foke koje su radjene na nekom takvom "malom" printeru mislim da je bio HP ili Samsung...s obzirom da su stampane u direktnoj konekciji sa entry-level Nikonovog aparata kvalitet je bio katastrofa (glavni krivac je aparat) tako da nisam mogao da ocenem upotpunosti kakave bi fotke bile naprimer iz APS, Corel Painter i slicnih programa

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno