Šta je novo?

Mobilni telefon Koji fon odabrati - Nord 2 5G/A52s/Mi 11 Lite 5G NE

Koji mobilni telefon kupiti

blue

Čuven
Učlanjen(a)
12.03.2002
Poena
785
Pošto je ženi vrisnuo fon uzet preko operatera, odlučio sam da je častim novim fonom za novogodišnje praznike. Izbor pao na trio gore zbog slične cene. Najbitnija u celoj priči kamera pa onda baterija i ekran. Šta preporučujete?

Sinoć svima zamenio telefone. Svojevremeno sam uzeo i ženi i klincima RN9P. Posle dao tašti ženin a njoj uzeo RN10P. I prezadovljna je bila fonom. Kao i ja. Sinoć zamenih i klincima telefone. Sin dobio Poco X3 Pro 8/256 a ćerka Mi 11 Lite 5G (običan). I oba su me oduševila na neki način. E sad se i ženi svideo Mi 11 Lite 5G. Kako ćerka kaže, damski telefon. Dobila mint green. E sad, pošto još nisu poslali u a1 poslovnici zahtev za novi telefo, mislite li da se ne isplati da dajem doplatu za Mi 11 Lite 5G. Po meni ne. Jer je u svemu za nijansu lošiji od RN10P. Ekran 90 vs 120hz, kamera 64 vs 108mpxa, baterija slabija. Plus rizik da mi zapadne loš ekran. Šta Vi mislite?

Sinoć svima zamenio telefone. Svojevremeno sam uzeo i ženi i klincima RN9P. Posle dao tašti ženin a njoj uzeo RN10P. I prezadovljna je bila fonom. Kao i ja. Sinoć zamenih i klincima telefone. Sin dobio Poco X3 Pro 8/256 a ćerka Mi 11 Lite 5G (običan). I oba su me oduševila na neki način. E sad se i ženi svideo Mi 11 Lite 5G. Kako ćerka kaže, damski telefon. Dobila mint green. E sad, pošto još nisu poslali u a1 poslovnici zahtev za novi telefo, mislite li da se ne isplati da dajem doplatu za Mi 11 Lite 5G. Po meni ne. Jer je u svemu za nijansu lošiji od RN10P. Ekran 90 vs 120hz, kamera 64 vs 108mpxa, baterija slabija. Plus rizik da mi zapadne loš ekran. Šta Vi mislite?
Naravno da ne vredi menjati to... Bolje onda A52s ili Nord2.

Solomonsko rešenje. Da uzmem ćeri Poco X3 Pro 8/256. Tu nemam doplatu. A ženi da dam Mi 11 Lite 5G? Ćera će biti sretna jer ima isti fon kao brat a koji je ipak bolji za igrice. A žena će dobiti približno isti fon. Ili da čeka15tak dana za koliko su rekli da će imati ponovo u ponudi RN10P?

Na kraju sam i uradio što sam nameravao. Uzeo sam u zameni Poco X3 Pro 8/256. Ženi prosleđen Mi 11 Lite 5G. I zadovoljnija je sa njim nego što je bila sa RN10P. Mislio sam da će biti downgrade u odnosu na RN10P međutim sve što na papiru deluje kao minus nije tolika razlika u realnosti. Ekran je za nijansu tamniji ali podjenako kvalitetan. Slike su u najgoru ruku egal sa RN10P uprkos 108MPx na RN10P. Baterija traje identično u realnoj upotrebi. Kad se uključe igrice tu je već duplo gori od RN10P ali ima logike s obzirom na duplo jači čipset i manji kapacitet baterije. Ono što je ženi najviše leglo je elegatnost telefona. Jednostavno je predobrog oblika, kopaktan i lagan. Milina je držati ga u ruci (poredio i sa mojim P20 Pro).
Sa druge strane, ćerka dobila Poco X3 pro, koji je pravi gejming fon. Kaže da baterija traje i duže nego na starom RN9P, čak i u igrama. Sa Mi 11 Lite 5G nije bila zadovoljna baterijom. Brzo se trošila tokom gaminga. Sad ima isti fon kao brat pa mogu da se igraju koliko im volja.
Suma sumarum - klinci dobili Poco X3 Pro 8/256 (prešli sa RN9P), žena Mi 11 Lite 5G (prešla sa RN10P). Svi zadovoljni i srećni. Naročito ja jer nisam morao da doplaćujem bilo šta.

Evo malo mog iskustva, cisto da se nadje ako neko ima nedomicu izmedju A52S i Nord2 imam ih oba, Samsung koristim kao Sluzbeni, Nord 2 uzeo u telenoru pre 5 dana.

Izrada: Ukratko Samsung je plastican skroz tako da ukoliko se nosi bez case-a deluje skrz jeftino i uzasan mi je osecaj u ruci (ovo je moje subjektivno misljenje). Nord 2 izgleda mnogo vise premium i bas lepo lezi u ruci.
Displej: A52S ima bolji displej, ali jedino ako hoceste da gledate Netlfix ili slicno na jakom suncu :D. Verovatno je da po vidjenim recenzijama neki misle da je za klasu bolji od Norda 2 sto zapravo nije. Nord 2 odlican na suncu nema greske. Sto se tice razlike izmedju 120Hz i 90Hz vidi se razlika ali i to nije nesto astronomski. Sve u svemu bolji na A52S.
Baterija: Stanje baterije je da meni na A52S drzi 2 dana bez problema, znaci dosta razgovora, surf netom, Netflix, Viber, mejlovi... Sto se tice Nord 2 situacija je identicna. (pre update-a Samsunga na Android 12)
CPU: Mediatek 1200 i SD 778G nebo i zemlja. Mediatek mnogo brze procesuira slike prilikom surfa i nema laga, sve otvara momentalno. SD malo otezano dise pri vecem multitasku, zna da stuca iako su strees testovi 84% na A52S, 80% na Nordu 2, Mediatek je za 2 klase bolji procesor.
RAM: UFS 2.1 na Samsungu je osetno sporiji nego UFS 3.1 na Nordu 2. Medjutim Mediatek zna da ne zadrzava appove u sistem stejtu, tj odrzi ih u memoriji pa znaju da se automatski zatvore ili vrate na pocetni ekran (prilikom gejminga) Nadam se da ce se ovo takodje srediti updejtima
UI: Samsung A52S modelu ima ozbiljnih bagova sto se tice Androida 12 i ONEUI 4, dolazi do freez-a telefona na po 5-10 sekundi, zatvaranja appova, batery drain je povecan za 20%... Nadam se da ce brzo updejt koji ce resiti stvari.
Nord 2, ima UI koji je pola Oxygen pola Color OS. Fali mu malo optimizaje jos za procesor i ram, sto je i najavljeno u buducnosti, tako da ce ovaj telefon tek da leti. Od bagova sam naiso na povremeno zatvaranje web browser stranica, i ponekad freez telefona kada se nakace blutut slusalice (traje oko 20ak sekundi). Sve ostalo sjajno.
Networking: A52S ima slab modem u odnosu na Nord 2, sto se tice WiFi i 4G jacine signala. Speedtest je u proseku 17MB/s na A52S u odnosu 70MB/s na Nord 2 pri 5 uzastopnih merenja na WiFi-u, u trenutku pisanja ovog teksta. Nemam drugu karticu da probam LTE. Da napomenem da A52S cesto gubi signal u liftu i podrumu svaki put dok je kod Nord-a 2 u najgorem slucaju 50/50.
Kamera: Nord 2 definitvno, na Samsungu za moj ukus prenaglasene boje. Ne koristim GCam ali verujem da je tada jos bolje.
Fingerprint: Na A52s mi cesto desava da ne uspem da otkljucam telefon pa moram da kucam pin. Ovo se desava svakodnevno a izrazeno je jos vise posle pranja ruku, ciscenja prasine itd). Nord 2 sa druge strane nema nikakvih problema od gore navedenih. Dosta je i sporiji na A52S u odnosu na Nord 2, na Nordu reaguje instant.
Proximity senzor: Baguje na Samsungu, od Androida 12 jos vise mada ovde moram da se ograidim jer Nord 2 imam tek 5 dana. Za sada nije bilo problema.
Zvuk: Samsung ima bolji zvuk generalno, tj ima vise basa i bolje su naglaseni tonovi, no slabiji je u odnosu na Nord 2. Spekerfon takodje bolji na Nordu 2 i to solidno.

Eto drustvo cisto malo iz mog ugla kako stoje stvari. Svakako u odnosu ova dva preporucio bih Nord 2 zbog svega gore navedenog. A52S daleko da je mnogo losiji telefon (za nekoga je mozda i bolji). Ali ako vam je telefon primarno bitan za gledanje video sadrzaja Netflix, HBOGo ili sta vec, preporuka je da idte na Oneplus 8T jer ima HDR pa se lagano gleda u 4k, ova dva jos uvek nemaju HDR serftifikaciju i sumnjam da ce je i dobiti :D

Ako vas zanimaju neki uporedni testovi (Slike, Benchmarci, itd stojim na raspolaganju da ih prikacim :D

Nadam se da sam nekome pomogao pri izboru.

Lep vikend svima zelim.

Dimensity 1200 za dve klase bolji od SD 778G? Kako da ne 😁

Kako stvari stoje danas, prije bih uzeo telefon sa Dimensity novije generacije nego SD, definitivno.

Ako nije bolji, makar je jeftiniji. SD pogotovo flagship, mnogo digne cijenu telefonima.

Dimensity je mene oduševio na Nordu 2

Dimensity je mene oduševio na Nordu 2
Oneplus malo uze saradjuje sa Mediatekom, i to moze biti samo dobro.

Mislim iako je bitan SoC, telefon ne cini samo to. A daleko od toga da je D1200 losiji od SD778, moze biti samo bolji.

Kako rekoh Snapdragon digne cijenu da moraju stediti na drugim stvarima, konkretno kod tog samsunga na izradi, wifi (antene), starija generacija memorije, brza punjenja, sadrzaj paketa i sta znam sta sve ne kako bi zadrzali pristojne cijene.

Ali 100 ljudi, 100 cudi, i dobro sto je tako, da svako bira sta mu odgovara, izbora ima.

Kako stvari stoje danas, prije bih uzeo telefon sa Dimensity novije generacije nego SD, definitivno.

Ako nije bolji, makar je jeftiniji. SD pogotovo flagship, mnogo digne cijenu telefonima.
SD flagship zadnje dve godine je promasaj svakako, em skup, em Samsung proces, em se pregreva.

Nazad
Vrh Dno