Evo malo mog iskustva, cisto da se nadje ako neko ima nedomicu izmedju A52S i Nord2 imam ih oba, Samsung koristim kao Sluzbeni, Nord 2 uzeo u telenoru pre 5 dana.
Izrada: Ukratko Samsung je plastican skroz tako da ukoliko se nosi bez case-a deluje skrz jeftino i uzasan mi je osecaj u ruci (ovo je moje subjektivno misljenje). Nord 2 izgleda mnogo vise premium i bas lepo lezi u ruci.
Displej: A52S ima bolji displej, ali jedino ako hoceste da gledate Netlfix ili slicno na jakom suncu

. Verovatno je da po vidjenim recenzijama neki misle da je za klasu bolji od Norda 2 sto zapravo nije. Nord 2 odlican na suncu nema greske. Sto se tice razlike izmedju 120Hz i 90Hz vidi se razlika ali i to nije nesto astronomski. Sve u svemu bolji na A52S.
Baterija: Stanje baterije je da meni na A52S drzi 2 dana bez problema, znaci dosta razgovora, surf netom, Netflix, Viber, mejlovi... Sto se tice Nord 2 situacija je identicna. (pre update-a Samsunga na Android 12)
CPU: Mediatek 1200 i SD 778G nebo i zemlja. Mediatek mnogo brze procesuira slike prilikom surfa i nema laga, sve otvara momentalno. SD malo otezano dise pri vecem multitasku, zna da stuca iako su strees testovi 84% na A52S, 80% na Nordu 2, Mediatek je za 2 klase bolji procesor.
RAM: UFS 2.1 na Samsungu je osetno sporiji nego UFS 3.1 na Nordu 2. Medjutim Mediatek zna da ne zadrzava appove u sistem stejtu, tj odrzi ih u memoriji pa znaju da se automatski zatvore ili vrate na pocetni ekran (prilikom gejminga) Nadam se da ce se ovo takodje srediti updejtima
UI: Samsung A52S modelu ima ozbiljnih bagova sto se tice Androida 12 i ONEUI 4, dolazi do freez-a telefona na po 5-10 sekundi, zatvaranja appova, batery drain je povecan za 20%... Nadam se da ce brzo updejt koji ce resiti stvari.
Nord 2, ima UI koji je pola Oxygen pola Color OS. Fali mu malo optimizaje jos za procesor i ram, sto je i najavljeno u buducnosti, tako da ce ovaj telefon tek da leti. Od bagova sam naiso na povremeno zatvaranje web browser stranica, i ponekad freez telefona kada se nakace blutut slusalice (traje oko 20ak sekundi). Sve ostalo sjajno.
Networking: A52S ima slab modem u odnosu na Nord 2, sto se tice WiFi i 4G jacine signala. Speedtest je u proseku 17MB/s na A52S u odnosu 70MB/s na Nord 2 pri 5 uzastopnih merenja na WiFi-u, u trenutku pisanja ovog teksta. Nemam drugu karticu da probam LTE. Da napomenem da A52S cesto gubi signal u liftu i podrumu svaki put dok je kod Nord-a 2 u najgorem slucaju 50/50.
Kamera: Nord 2 definitvno, na Samsungu za moj ukus prenaglasene boje. Ne koristim GCam ali verujem da je tada jos bolje.
Fingerprint: Na A52s mi cesto desava da ne uspem da otkljucam telefon pa moram da kucam pin. Ovo se desava svakodnevno a izrazeno je jos vise posle pranja ruku, ciscenja prasine itd). Nord 2 sa druge strane nema nikakvih problema od gore navedenih. Dosta je i sporiji na A52S u odnosu na Nord 2, na Nordu reaguje instant.
Proximity senzor: Baguje na Samsungu, od Androida 12 jos vise mada ovde moram da se ograidim jer Nord 2 imam tek 5 dana. Za sada nije bilo problema.
Zvuk: Samsung ima bolji zvuk generalno, tj ima vise basa i bolje su naglaseni tonovi, no slabiji je u odnosu na Nord 2. Spekerfon takodje bolji na Nordu 2 i to solidno.
Eto drustvo cisto malo iz mog ugla kako stoje stvari. Svakako u odnosu ova dva preporucio bih Nord 2 zbog svega gore navedenog. A52S daleko da je mnogo losiji telefon (za nekoga je mozda i bolji). Ali ako vam je telefon primarno bitan za gledanje video sadrzaja Netflix, HBOGo ili sta vec, preporuka je da idte na Oneplus 8T jer ima HDR pa se lagano gleda u 4k, ova dva jos uvek nemaju HDR serftifikaciju i sumnjam da ce je i dobiti
Ako vas zanimaju neki uporedni testovi (Slike, Benchmarci, itd stojim na raspolaganju da ih prikacim
Nadam se da sam nekome pomogao pri izboru.
Lep vikend svima zelim.