Šta je novo?

Koji file manager koristite?

Nabukodonosor

Čuven
Učlanjen(a)
10.12.2003
Poena
815
Cisto kao neki poll, zanima me koji file manager koristite? Palo mi je ovo na pamet iz razloga sto je drugaru neki njegov poznanik, koji jel da zivi negde preko, rekao nesto na foru "sta ce ti ovaj total commander, ko to jos koristi, to je izaslo pre 15 godina". Na moju zalost nije mu rekao sta je alternativa koju on koristi. Ja licno koristim TC vec godinama unazad, i nisam do sada sretao file manager koji meni licno vise odgovara. Malo sam sokiran cinjenicom da se toliko godina unazad TC vizuelno ne menja, nema opciju npr. za skinove, ali opet, to je jedino sto mi smeta. Dakle, sta vi koristite kao windows file manager? Mislim da se Windows Explorer i ne racuna u file manager. :smoke:

Licno koristim Total Commander, mozda ima boljih, ali mene sluzi savrseno. Ne smeta mi to sto se u zadnjih par godina nije vizuelno
menjao, vec je zadrzao old school imidz :) Uzgred koja je poslednja verzija? Ja koristim 8.01 final.

Free Commander. Realno, samo mi treba zbog dual prozora. Da Windows Exploder ima to, FC ne bi' ni koristio.

Poslednja izmena:
Total Commander Ultima Prime.

Taj ultima prime mi je mnogo natrpan, da ne kazem bloatware. Bas ima dosta stvari koje mi ne trebaju. Mozda je onaj PowerPack neka sredina izmedju ta dva.

Ja sam sa mojim tc prezadovoljan.
tcmdpp20_big.gif

Pogotovu mi znaci funkcija kada drzim pritisnut space, on selektuje i odredi velicinu direktorijuma i tako sve dok nepustim dugme ili ponestane direktorijuma i datoteka :D

Windows Explorer

total cma pack, ima i skin, plugin, listen sve potrebne. a poseduje i lang english extend, gde stvarno su sve opcije... i to je to. mislim da je najbolje sto ima bez ikakvih mudrovanja. ali poenta je ččemu menjati nešto što je dobro. šta bi dobili da se skin promeni ? pre sma koristio powerpack, ali on nema nove update. da bi posle svatio da je CMA ono sto je nastavljeno posle power pack. ima u sebi i usb verziju. i redovno se update.

od kad znam za sebe tc.
mada postoji dosta dobra free alternativa tc-u koji trenutno testiram
Kod:
http://multicommander.com/

Kod mene je ovako, ja ga podesio kako meni odgovara.
TC.jpg

Windows explorer jedan zakačen uz levu a jedan uz desnu ivicu. TC više od decenije nekoristim. I koliko se sećam jedino za šta je bio koristan je pregled linux sistemaiz windows uz pomoc plugina.

Za mene je TC bloat koji skidam sa računara uz gomilu drugh loših rešenja tipa winamp, ACDSee, razni kodeci itd

Au. Svasta ce covek da cuje. Ja smem da se kladim u koliko god hoces para da postavimo npr. 20 zadataka tipa da se prekopira 10 fajlova iz foldera u folder, da se promeni ime 10 foldera, da se uzme 10 fajlova i da se ispred svakog doda 1. 2. 3. 4. itd, da se otpakuje i zapakuje 10 fajlova, da se 10 fajlova prebaci na neki ftp server, i jos nekoliko tome slicnih zadataka da cu ja preko TC-a sve to da zavrsim dok ti jos radis prvih par zadataka u windows exploreru.

Vidim da svi TC korisnici drze prikaz svih informacia (full) za fajlove i direktorijume. Zbog cega su vam potrebne sve te informacije? Ja drzim na brief.

@kritika:
TC je zaista neprevazidjen alat. Ja uopste ne koristim Windows Explorer, jer je nepregledan i cesto se nelogicno ponasa. Trosi previse mesta na ekranu i vise otvorenih Explorer prozora pravi haos na ekranu.

ja drzim iz navike i nekako mi peglednije
a ko jos cita i slusa kritiku

Multi Commander takođe, potpuno besplatan čak i za komercijalnu upotrebu, dual panel, radi bez greške.

Kada bih rekao Norton Commander for DOS, vi bi mi slali poruke ˝??????????˝ ali Total Commander mu je naslednk a Norton me je preporodio kad se pojavio. Napisati roman da se prešaltuje pola bednog diska od 250 MB je baš bilo bolno za prste i tastaturu. I sada kad sam u full screen Command promptu ako treba nešto brzo da uradim onda idem peške ali ako ima više od 2 reda pisanja onda se vratim na TC. Dva prozora Windows Explorera nisu loša ideja ali onda uvek ostane gomila u Prefetchu pa treba posle da se čisti. Moj favirite je trenutno TC 7,55 sa svim opcijama od kojih upotrebljavam možda 20% ali neka ih, zlu ne trebalo, leba ne jedu. Ponekad upotrebim čak i FTP a i zgodan je za lunjanje po kućnoj mreži. Svaka particija i svaki disk imaju svoje deskriptivno ime pa fajlovi obično završe na pravom mestu ako mi prst ne sklizne na digmetu miša, onda brza pretraga ( brža nego na windowsima ) očas nađe šta se izgubilo. Ima tu još dobrih stvari , pravljenje zip, rar i 7zip ova i njihovo otvaranje i manipulacija. otvaranje ISO fajlova. F7 napravi novi folder za čas. Tu su i razni listeri za binary i hex, HTML itd. Toliko mi je važan TC da mi je praktično desktop i uvek stoji otvoren u pozadini. E, da, sećali se neko kako je file manager izgledao u Win 3, ? Atari ST ?

Ja sam koristio Dos Navigator jer mi je bio pregledniji od plavog NC-a. Danas koristim TC. Najvise od svega koristim multi rename tool i ftp klijent. Jedna jako korisna stvar je search u kombinaciji sa feed to listbox. Windows explorer mi je neupotrebljiv.

Au. Svasta ce covek da cuje. Ja smem da se kladim u koliko god hoces para da postavimo npr. 20 zadataka tipa da se prekopira 10 fajlova iz foldera u folder, da se promeni ime 10 foldera, da se uzme 10 fajlova i da se ispred svakog doda 1. 2. 3. 4. itd, da se otpakuje i zapakuje 10 fajlova, da se 10 fajlova prebaci na neki ftp server, i jos nekoliko tome slicnih zadataka da cu ja preko TC-a sve to da zavrsim dok ti jos radis prvih par zadataka u windows exploreru.

Skroz si u pravu, slažem se stobom za sve što si naveo. Ima samo jedan problem u tome što si naveo. Koliko ti često u svakodnevnom raud otpakuješ i zapakuješ 10 fajlova, menjaš imena svih 10 foldera stavljaš ispred njih brojeve itd.
Ako to zaista radiš svakodnavno ostaje li ti iole vremena za neki drugi ozbiljniji posao

@kritika:
TC je zaista neprevazidjen alat. Ja uopste ne koristim Windows Explorer, jer je nepregledan i cesto se nelogicno ponasa. Trosi previse mesta na ekranu i vise otvorenih Explorer prozora pravi haos na ekranu.

Tačno, lepo si rekao alat, ali koji zbog navedenog ne smatram bitnom alatkom za svakodnevnu upotrebu računara. Od čini mi se windowsa 95 nisam se susretao sa tim da se nelogično ponaša. A od kad windows tj. 7 ima lepljenje uz ekran, dva otvorena završavaju sav svakodnevni posao.
Kritika da više otvorenih prozora pravi haos na ekranu je tačna ali nevidim razloga za otvaranje više od dva što podiže produktinost a za većinu stvari je dovoljan i jedan. Otvori više TC i dobićeš haos na ekranu.

A koliko se ljudi navikavaju na TC nabolje ilustruje činjenca da sam viđao gomilu korisnika koja takoreći nezna D disk da nađe a kamoli šta komplikovanije jer nema instaliran TC

p.s.
Izneseno je lično mišljenje takođe nikom neosporavam da je TC dobra alatka pa čak ni da ga koristi u svakodnevnom radu iako je to po meni višak na računaru. Svako drugačije mišljenje poštujem ali se neslažem sa njim

Poslednja izmena:
Sve zavisi od toga kako i za koji posao upotrebljavas racunar. Kod mene na poslu dnevno provlacimo gigabajte podataka i baratamo sa stotinama fajlova. Veruj mi da je mnogo lakse selektovati nekoliko fajlova u levom prozoru i sa Alt+F5 kompresovati u folder u desnom, nego gubiti vreme sa right click pa Archive with..
Ako treba da na brzinu pogledam sadrzaj fajla, F3 otvara viewer koji pored ascii i text ima i hex, multimedia i svasta nesto. Meni to mnogo znaci, tebi verovatno nista ne znaci.
Nelogicno ponasanje je sto windows razbacuje prozore kako mu padne na pamet. Ne ume da zapamte gde je prozor nekog foldera bio poslednji put otvoren na desktopu, previse prostora se trosi na toolbar i sidebar, ...

Očito ti je na poslu veoma koristan. Poenta je da li ti je toliko bitan i kući? Da li kući svaki čas gledaš ascii ili hex, svaki čas desetina foldera dodaješ brojeve ispred itd.

Poslednja izmena od urednika:
Total Commander je tata za rad sa velikom kolichinom fajlova - chesto radim sa projektima od 10 000, a ponekad i do 150 000 fajlova. Explorer je postao bolji u Windows 7, ali je po svojoj upotrebljivosti josh uvek daleko iza TC.

Total Commander.
Na računaru i na mobilnom telefonu :p

Vrh Dno