Šta je novo?

Koji fakultet upisati?

Razbijas se 5 godina sa matematikom, fizikom, mehanikom (ne daj boze fluida), da bi "prodavao", "programirao" i "prevodio"??? :wall::wall::wall:

to su neki od primera u kojima su se ljudi nasli i delatnosti u kojima su uspesni a najbitnije, ispujeni

fizika, matematika, kao i filozofija i psihologija te uce da mislis u konceptima i uce te da ucis

kad steknes odredjeni skillset, isti brzo postane obsolete / outdated

fakultet treba da te uci nacinu ucenja i razmisljanja. za konkretni skillset imas kurs ili ucis sam.

trudi se da budes haker i dizajner (dizajner nije samo fancy baja koji crtka nesto lepo), a ne inzinjer

masinac ti daje najbolju osnovu po pitanju bilo kog tehnickog posla, bolju nego ETF

to sto ga malo njih upisuje? klinci danas generalno slabo upisuju fakultete gde treba da se uci i radi i koji nisu fancy.

pobornik sam klasicnih nauka, fundamentalnih nauka i klasicnog obrazovanja

Nije potreban samo kliker. Rad je nesto sto ce nadokanditi sve pa cak i ako nemas kliker. A sam kliker ti sam po sebi ne znaci nista... Potencijalna energija koja jos nije presla u kineticku...

Ja sam ove godine upisao ETF, odsek SI, i znam da jedno na ETF i MATF, RAF nemas neke sporedne stvari koje mene licno ne zanimaju, tipa menadzment, ekonomije razne i to. Ja sam trazio dakle, nesto gde cu uciti programiranje & related vecinu svog vremena, a ne nesto gde ce me zamarati sa kojekavim glupostima. Ko zeli da se bavi nekom drugom granom IT, neka izabere po svom ukusu, ko zeli da se bavi suvim programiranjem nema sta da trazi na FONu...

kasno pisem

ali te ''gluposti'' su jako bitne nebitno sta radis

kako mislis biti programer bez rudimentarnog znanja project management? ti business predmeti su ono gde masa tehnickih genija shteka i ono sto ih posle odredjenog stadijuma drzi dalje od uspeha

Hvala svima,
vidim da neki savetuju ETF neki masinac,i ja sam svestan da je masinska industrija kod nas propala ali za 4-5 god kad ga zavrsim ko zna ....Na masincu sam video da ima onaj noviji smer IT i pricao sam sa masom ljudi sa FON-a koji kazu da je smer mnogo mnogo bolji nego na FON-u ali da su oni upisali fon jer se lakse zavrsava ...Na ETF-u bih isao na telekomunikacije,tu sam cuo jako dobre price o kasnijem zaposljenju i visokoj plati kao i o prioritetu zaposljavanja u odnosu na srodne smerove na drugim faxevima ...

Oba faxa deluju odlicno,ETF znatno popularniji -sto kazete svi oce fancy fakultete.
Cenim da se na oba faxa stice kvalitetno znanje i da ce to znanje biti cenjenije nego diploma valjda tome tezimo.Videcu jos imam fore do pola 1 ,pa javljam sta sam uradio....Ako imate jos neku ideju recite

Hvala svima jos jednom

godpodo matematika na pmf je trenutno najperspektivniji faks...otvara se citav spektar poslova u finansijskom sektoru gde fali dosta kadra koji je matematicki pismen jer ekonomski fakulteti ne pruzaju potreban nivo a u vecini slucajeva kadar koji dolazi sa ekonomskog je second class za matematiku, cast izuzecima.;)

Hvala svima,
vidim da neki savetuju ETF neki masinac,i ja sam svestan da je masinska industrija kod nas propala ali za 4-5 god kad ga zavrsim ko zna ....Na masincu sam video da ima onaj noviji smer IT i pricao sam sa masom ljudi sa FON-a koji kazu da je smer mnogo mnogo bolji nego na FON-u ali da su oni upisali fon jer se lakse zavrsava ...Na ETF-u bih isao na telekomunikacije,tu sam cuo jako dobre price o kasnijem zaposljenju i visokoj plati kao i o prioritetu zaposljavanja u odnosu na srodne smerove na drugim faxevima ...

Oba faxa deluju odlicno,ETF znatno popularniji -sto kazete svi oce fancy fakultete.
Cenim da se na oba faxa stice kvalitetno znanje i da ce to znanje biti cenjenije nego diploma valjda tome tezimo.Videcu jos imam fore do pola 1 ,pa javljam sta sam uradio....Ako imate jos neku ideju recite

Hvala svima jos jednom

Odgovorno mogu da tvrdim ono sto sam tvrdio i pre 6 godina :), a to je da sa IT smerom, tj. sa dobrim znanjem softverskog inzenjeringa vrlo brzo mozes doci do stipendije i do kasnijeg zaposlenja u struci i to sa vrlo solidnom platom i velikom perspektivom koja zavisi skoro iskljucivo od tvoje sposobnosti.

Sto se telekomunikacija tice - dobro proveri to sto si cuo, posto je realna situacija totalno drugacija. Znam i ja par ljudi koji su se solidno zaposlili u Telekomu i VIP-u, ali su oni u beznacajnoj manjini. Nazalost.

Masinac, smer AU (automatsko upravljanje). Zaista odlican smer, medju najtezim na faksu (necu da kazem najtezi da ne bi bilo nepotrebne diskusije oko toga), ali po meni veoma perspektivan smer za buducnost. I sada ovde kod nas relativno lako moze da se nadje posao sa ovim smerom. A siguran sam, posto radim u struci i zavrsio sam ovaj smer, u buducnosti ce biti mnooogo vise posla.

Ali odlicno poznavanje matematike je ranije bilo neophodno da bi se smer zavrsio bez vecih problema, a sada po Bolonji sve smerove, ukljucujuci i ovaj, je neuporedivo lakse zavrsiti nego pre.

Stvarno bih voleo da je tako bajno-sjajno...

mashinski daje fenomenalnu bazu za masu toga

istina je da malo masinaca ''radi u struci'' (struka ti je, inace, ono od cega doneses chek kuci), ali nauce brzo bilo koji posao. moji masinci rade od prodaje preko programiranja do prevodilastva i jos gomile poslova

Izgleda da ti masinstvo ti dodje kao gimnazija: zavrsis i imas dobru osnovu, ali ne mozes da radis dok ne naucis jos nesto :D

Na zalost, trend na trzistu je da iz meseca u mesec cak i raznorazni inzenjeri (gradjevinci, arhitekte, masinci, tehnolozi, ...) ne mogu da nadju posao, sto do pre par godina (sem masinaca, njihov čabar je dublji) nije bio slucaj.

Srecom, inzenjeri sa IT prizvukom su i dalje zasticeni kao beli medvedi :)

EDIT: Tek sad videh otkad ova tema vuce korene... :) Bash mi je bilo extra zanimljivo da iz danasnje perspektive bacim pogled na pricu :)
Jox, sta ti kazes na sve to? :) ETF ili FTN, kako god se okrene zavrsis u istoj "rupi" :d :D

:happy:
Upravo... i tema je pogresno naslovljena, trebalo bi razmisljati "Sta zavrsiti" (po mogucstvu u roku), ne "Sta upisati"...

Kako se zove taj nov IT smer na mašincu?

Evo skoro sam pravio neku tabelu da bi uporedio beogradske faxove koji nude racunarske smerove, pa reko da je postavim ovde mozda ce nekom koristiti. Doduse ove tabele nemoraju ovako izgledati obzirom da na svim fakultetima ima veliki broj izbornih predmeta. Ja sam se maksimalno trudio da gde postoji izbor ubacim predmete vezane za programiranje.
Inace mene bi recimo zanimalo konkretna iskustva sa tehnickim uslovima studiranja? Na primer kako su opremljene laboratorije na razlicitim fakultetima, zatim kako su organizovani razliciti kursevi iz odredjenog programskog jezika (na primer C ili JAVA) na odredjenom fakultetu i slicno.

14izjwp.jpg

Ako te zanima programiranje, beži od studijskih programa koji imaju dosta matematike. Rekao bih ti i da odmah uzmeš da učiš programiranje u praksi, da ne gubiš vreme na faksu, ali postoji šansa da će ti se to obiti u glavu u budućnosti. Ipak ne želiš ceo život da kucaš kodove, već sa jedno 35-40 da budeš neki rukovodilac.

Ipak ne želiš ceo život da kucaš kodove, već sa jedno 35-40 da budeš neki rukovodilac.

ROFL

Mozda sa 35-40 zeli da bude jos bolji programer (sa 10-15 godina) nego sto je bio kad je zavrsio FAX? ili matas da je to "neuspesni" programer kad i dalje programira sa 35-40 god?

Ako studiras za programera i u startu sanjas o danu kad ces prestati da programiras i preci u "menadzere", nesto je tu debelo trulo :(

Ako te zanima programiranje, beži od studijskih programa koji imaju dosta matematike. Rekao bih ti i da odmah uzmeš da učiš programiranje u praksi, da ne gubiš vreme na faksu, ali postoji šansa da će ti se to obiti u glavu u budućnosti. Ipak ne želiš ceo život da kucaš kodove, već sa jedno 35-40 da budeš neki rukovodilac.

Ma neinteresuje mene da izaberem neki od ponudjenih faxova, mozda eventualno neki master program. A i to samo ako je moguce upisivati sa jednog faxa drugi master.
Kao sto rekoh mene interesuju konkretna iskustva studenata na pomenutim faxovima o programerskim predmetima i kako ih izucavaju, kako polazu, generalno kako su organizovani programerski kursevi.
Pozdrav

Nazad
Vrh Dno