Šta je novo?

Koji fakultet upisati?

Neo_Matrix

Čuven
Učlanjen(a)
12.08.2003
Poena
649
Posto se blizi zavrsetak srednje skole, polako je vreme da odlucim sta cu i gde da studiram...
Dakle voleo bih da studiram nesto cime se i ovako iz hobija bavim. Znaci racunarima !
Moja trenutna znanja i interesovanja u kompijuterskom svetu su :

webdesign (html, js, php, mysql, css,...)
programiranje (delphi, paskal, basic)

Zeleo bih da zavrsim nesto sto bi imalo ili veze sa mrezama bilo intra ili internetom, ili programiranjem...

Sad sta mi ovde u Srbiji stoji kao mogucnost ?

Da cujem vas, ja sam razmisljao ili o Fon-u ili o saobracajnom, ali neznam kakav je taj informaticki smer na saobracajnom ? ETF ne bih upisivao, rade neke reforme, ko zna nasta ce da lici, a RAF bi upisao, ali nemam novca za tako nesto, tako da u obzir dolaze samo fakulteti koji studente placaju iz budzeta...

Imam i mogucnost br. 2, a to je da odem negde sa strane i da studiram tamo, ali me zanima sta u te svrhe predlazete ? Sad da ne davim, ali jeste glupo da ako imam pare za studiranje po "belom svetu" imam i za Raf, ali ako odem sa strane necu ja placati...

Zanima me znaci sta moze da se studira sa strane, a da ima veze sa ovim gore pomenutim, i eventualno adrese sajtova na kojima bih mogao da se informisem... Prednost imaju fakulteti koji su u zemljama u kojima se govori engleski jezik !

Hvala !!!

Poz.

na ETFu se sprovode reforme, kao rezultat usaglasavanja plana i programa sa Bolonjskom konvencijom. Rezultat svega toga je da je sada fax dooosta olaksan (dvosemestralni predmeti su podeljeni na 2 jednosemerstralna sa kolokviumima i sl.).
Jos jedna stvar koja je pozitivna za tvoju situaciju je sto smanjuju kolicinu matematike, fizike i elektronike na RTI smeru, tj. rachunarskom smeru, koji tebe zanima.
Na kraju, moja preporuka je da zaobidjesh FON i RAF , i dodjesh na ETF :D
Heh... kao plus, upravo nam u RCu (Racunarski centar, namenjem studentima) zamenjuju neke stare celerone na 700MHz sa 42 nova HPova rachunara sa 4kama na ~3GHz itd...

Poslednja izmena:
ja sam se dvoumio izmedju fon-a i pmf-a i na kraju sam upisao vetsh, s tim sto cu posle najverovatnije nastaviti fon, ili tehnicki fakultet u zrenjaninu.
na visoj nema puno teoretisanja(nije da ga nema, ali u manjim kolicinama nego na drugim faxovima) a ima dosta vezhbi.

i meni bi trebali neki sajtovi za studiranje napolju

Hmm.. da li je novi sistem zaista laksi, i da li je taj sistem zaista bolji od programa RAF-a i FON-a? Po meni, to je veliko pitanje.
Mislim da trebaju mnogo vise da urade od pukog cepanja ispita na dva dela, i izbacivanja nekih ionako smesnih ispita, izuzev M3 i E. Mora jos mnogo toga da se promeni.

Da li si se, jox, setio da pomenes uslove u kojima se studira na ETF-u? Da, 42 HP racunara jesu korak napred, ali fakultet hronicno pati od nedostatka prostora i prljavih klupa iz 40-tih godina proslog veka. Dobro je da su se setili da okrece faks. Mislim, ove godine je na ETF-u nenormalna guzva na svim predavanjima, kako za ETA smer, tako i za RTI, i reformisane smerove. :( Asistenti i profani su puni sebe, ponasaju se kao da su bogovi, cast izuzecima. Verujem da nije tako na drugim fakultetima, jer ipak je etf poseban :)

Ako oces samo da programiras, onda zaobidji ETF, i to u sirokom luku :) Jedino, ako zelis da ucis projektovanje procesora, kontrolera...itd, sto je inace vrlo zanimljivo, ali tebe kako kazes ne zanima. Doduse, postoji novi smer koji se zove Softversko inzenjerstvo, i na njemu se izucava samo sw. Po meni, to je super za tebe, ali placa se 2000 evra godina. Zbog toga, to je IMO mnogo skupo, osim ako ne uspes da budes medju prvih 10 na listi.

Cao :)

Btw, ja sam treca godina na etf, smer ETA, i u roku sam davao godine.

Ne postoji informatički smer na Saobraćajnom. Postoji telekomunikacioni smer, ali nema to veze sa programiranjem, osim par predmeta.

Ja sam bio u istoj dilemi kao i ti i na vreme sam shvatio da na bilo kom fakultetu neću ništa korisno naučiti o kompjuterima odnosno programiranju više od onoga što znam (razmišljao sam o Elektrotehnici, Fon-u, Matematičkom). Na kraju sam upisao Saobraćajni, ptt smer (sada se podelio na telekomunikacije i poštanski). Nadam se da ću uskoro postati inženjer PTT saobraćaja a u slobodno vreme učim programiranje.

Poslednja izmena:
Jao........... da su mi sada vase godine, sa ovom pamecu.

"Kids", zaboravite nase "faxove", isfrustrirane profesore, nadrkane asistente, salterske sluzbenike iz studentskih sluzbi i sl. Idite u bilo koju normalnu zemlju, bilo gde. Ako mozete, idite cetvrtu godinu srednje u USA, pa jurite koledz, makar isli ponovo u cetvrtu, ili pauzirali godinu.
Idite u Italiju, tamo je recimo drzavni ekonomski (za njega znam tacno) 1270 € godina, kod nas je vise (u najbednijoj zemlji na balkanu). Ni ostali faxovi nisu nesto skupi, plus provedete 4-5 godina u EU, mozete i da se posle ozenite, radite po malo, na crno, sivo, belo.
Samo nemojte da stracite i upropastite svoju mladost i zivot u ovoj dolini zla, u kojoj cete na kraju, posle faxa otici u vojsku (ili cete prekinuti fax zbog nje) gde ce vas neki kriminalac ubiti na strazi.

Molim vas sve, poslusajte me, to vam sve govorim iz iskustva. Svaki iole pametan covek, koji zna jezike, poznaje racunare, i hoce da radi, naci ce dobro placeni posao napolju, od koga ce moci da zivi, da uzme stan i kola na kredit, dok ce ovde od slicnog posla moci manje vise samo da prezivljava. I to ce biti tako jos dugo vremena!

Programiranje kao struka prestaje bas da bude "sigurica" za posao zbog sve vece teznje za totalnom globalizacijom, sto ce reci, sto bi neko placao naseg programera 1000$ mesecno, kad isti posao mogu da mu odrade Kinezi i/ili Indijci za 5-10 puta manje love? Slicna situacija je i u inzinjerskim disciplinama, ali ne bas toliko radikalna.

I ja se bas opasno lomim, posto sam 4. godina na FTN-u u NS-u, Elektro odsek, usmerenje automatika i upravljanje sistemima, sto tek kod nas nije ni malo razvijeno, a pitanje je i kako/koliko ce se narednih godina razvijati. Nisam odabrao programiranje (mada mi to bas najbolje lezi, a ovde ima mnooogo matematike, koja ne da mi ne lezi, nego je jednostavno ne volim), jer mi jednostavno ne deluje dovoljno kreativno i perspektivno. Put od programera do soft-inzenjera je prilicno dugacak, a nekako ne mogu sebe da zamislim da par godina po 10-ak sati dnevno programiram neke klase za projekat koji ne znam (i ne treba da znam!) cemu sluzi i da se bavim cistim fizikalisanjem, samo sto ne koristim za to svoje telo, vec mozak, pre nego sto "upgade"-ujem svoje radno mesto. Da li zapaliti negde (bilo gde!) napolje po zavrsetku faxa ili prvo upisati postdiplomske (profa koji je doktor nauka mi kaze da se uopste ne glupiram sa magistraturom!), uopste nisam pametan. Otici napolje fino zvuci na prvi pogled, ali ostaviti sve za sobom, drugare, devojku (i ovako ludim sto ona studira u BG-u, a ja u NS-u i ponekad se ne vidimo i 2 nedelje), roditelje (sada vise ne u smislu da su oni potrebni nama, vec obrnuto)... bas i nije jednostavno. Bar se meni tako trenutno cini.

Imam par drugara na ETF-u u BG-u i cini mi se da se muce sa toliko totalno nepotrebnih stvari, zato sto se profesorima i asistentima digao na pogresnu stranu, pa se onda izivljavaju na studentima nekim zadacima koje ni sami ne umeju da rese. Nisam siguran da li vredi najbolje godine zivota ostaviti na faxu. Opet, u NS-u sve deluje previse lako i stvarno nemam pojma koliko ljudi znaju kada ga zavrse. Ja trenutno imam prosek skoro 9.5 (tacnije 9.48), a nisam bas nesto siguran u svoje (ne)znanje. Opet u BG-u se rade neke stvari koje ti NIKADA u zivotu nece biti potrebne i koje vuku korene od vremena Franc-Jozefa:). Valjda ce to srediti ovim "upgrade"-om plana i programa.

Elem, raspisah se ja i otvorih dusu:), nego Neo, dobro razmisli gde sebe vidis za 5, 10 godina i shodno tome odaberi svoj poziv.

Neo_matrix, idi nesto povali, pa nam se onda javi :D
Lako ces za fax :)

Pazi, ne moras nista upisivati, tj. ne moras upisivati ono sto bi hteo kasnije da radis, jer ako si samouk i ako ti ide od ruke, onda tako nastavi, i probaj da upises nesto drugo, sto bi ti kasnije pomoglo u zivotu, ako ne uspes u onome cime se trenutno bavis!!!

Nemoj upisivati ETF zbog programiranja, jer dok dodjes do istog opasce ti kosa :)
Sad kao nesto smanjuju programe, ali lazu, programi su isti kao i ranijih godina, jedino sto su OET podelili na OET1 i OET2 (a kolicina gradiva je ostala ista).

Lupas VooDoo!
Nije cilj da se smanji trenutni program, nego da studenti lakshe nauce gradivo koje su ucili i do sada. Tako da ce isto gradivo koje su do sada uchili na OETu, sada uchiti na OET1&2, znachi podeljeno, sto je po defaultu lakse!

Misa063 je napisao(la):
Ako mozete, idite cetvrtu godinu srednje u USA, pa jurite koledz, makar isli ponovo u cetvrtu...

Ovo ne da ne moze, nego te lepo vrate nazad, pa se slikaj. Provereno znam, ortakovog brata su tako.

Otis'o decko posle zavrsene cetvrte godine u XI bgd gimnaziji, i upisao opet 4. u USA. Isao nekih mesec-dva tamo, dok nisu dobili sva njegova dokumenta odavde. Pozovu ga na razgovor, objasne mu da ne moze tako, i decko isp*shi za studiranje. Im'o je srecu da nije dobio i zabranu ulaska u USA, zbog prevare...

Za Nea_matrixa: Ja sam na FON-u:

U toku je neka reforma, izbacuju se stare stvari (npr. PASCAL zamenjuju Javom), a uvode nove (C#, koji ja trenutno pohadjam). Predmeti se prebacuju iz godine u godinu (nista strasno po studente).

Neces mnogo videti od programiranja, pogotovu u prve dve godine (imas samo dva koliko-toliko informaticka predmeta). Uglavnom ces imati organizacione i ekonomske predmete u tom periodu. Trenutno sam na trecoj, tu je situacija nesto bolja. Poseti forum iz mog potpisa, pa se slobodno raspitaj...

Ako mislis da steknes neko novo opsirno programersko znanje samo dolazeci na predavanja i vezbe i citajuci fakultetsku literaturu, zaboravi. To ces morati sam.

Licno mogu da ti preporucim FON, dolazi redovno na odredjene predmete (videces sam koje), raspituj se kod kolega/asistenata/profesora za sve sto ti nije jasno (i za ono sto jeste ;) ). Malcice je problem sa organizacijom, ali od cega ce drugo da Fakultet Organizacionih Nauka da pati ako ne od neorganizovanosti :D

RazbojNick je napisao(la):
Ovo ne da ne moze, nego te lepo vrate nazad, pa se slikaj. Provereno znam, ortakovog brata su tako.

Otis'o decko posle zavrsene cetvrte godine u XI bgd gimnaziji, i upisao opet 4. u USA. Isao nekih mesec-dva tamo, dok nisu dobili sva njegova dokumenta odavde. Pozovu ga na razgovor, objasne mu da ne moze tako, i decko isp*shi za studiranje. Im'o je srecu da nije dobio i zabranu ulaska u USA, zbog prevare...

Mislim da je to u njegovom slucaju slucajnost, ne proveravaju oni to bas tako. Mora da ga je neko prijavio, ima i toga, koliko hocete.

Ali svejedno, mislio sam onaj ko je trenutno na cetvrtoj, da se ispise, ode da usavrsi jezik i nastavi godinu tamo. Uvek moze da smisli neki izgovor, zasto je ostavio skolu, ako ga ikada i pitaju, to bar nije tesko.......
Nemate pojma koliko je dece odavde otislo na taj nacin, u poslednjih pet-sest godina i nikada se nisu ni vratili, a to je izmedju ostalog i najelegantniji nacin da se ode u USA.

jox je napisao(la):
Lupas VooDoo!
Nije cilj da se smanji trenutni program, nego da studenti lakshe nauce gradivo koje su ucili i do sada. Tako da ce isto gradivo koje su do sada uchili na OETu, sada uchiti na OET1&2, znachi podeljeno, sto je po defaultu lakse!
Ja sam dekana onomad razumeo da oni gledaju i da smanje kolicinu gradiva...

Elem, Neo (ne izlazi napolje :d ), ako si pri parama, Softversko Inzenjerstvo na ETF-u izgleda kao fino... 0x222E0 dindzi godisnje :d , nema budzeta...

Ima budzeta za prvih 10 na listi, pa ako Neo ima prosek 5.00 i planira da 100% uradi prijemni, eto njemu najboljih besplatnih studija racunarstva u SCG. Bar je tako bilo prosle godine.

Moja preporuka je da pokusas da polazes prijemni na nekoliko fakulteta/skola. Uglavnom se polaze samo matematika (sem na ETF-u, gde je obavezan i test iz fizike). Saobracani i masinac zaobidji u sirokom luku ako su ti raunari buduci zivotni poziv. Nista tamo neces korisno nauciti. Pokusaj obavezno da polazes prijemni i na Visoj elektrotehnickoj skoli, smer Racunarska tehnika.

Ako se odlucis za FON, ili ces ga pljuvati ili ce ti se svideti, zavisi kako se postavis. Tacno je da ima gomila menadzerskih i organizacionih predmeta, ali veruj mi da je dobro nauciti osnovne stvari recimo iz ekonomije i marketinga koje ce ti sutra kako inzenjeru koristiti. Slobodnog vremena imas, taman toliko da redovno dajes uslov za sledecu godinu, i da usput ucis nesto sto tebe zanima.
Inace, u prvoj godini postoji predmet Uvod u Informacione sisteme na kome se uce osnovne stvari koje ce ti trebati na kasnijim godinama studija, mada predpostavljam da 99% stvari iz 1. semestra vec znas. U drugom semestru slusaces vise o teorijskom aspektu informacionih sistema, koje sve vrste IS-a postoje itd. Na vezbama cete se kroz studijski primer informacionog sistema studentske sluzbe upoznati sa projektovanjem i izradom jednostavnog IS-a. Radicete seminarski u Access-u, i to u timovima od po 3-4 clana.
Na drugoj godini od informatickih predmeta, imaces Principe programiranja, u okviru kojih se uce osnove Objektno orjentisanog programiranja, a sve kroz programski jezik Java. Dobicete CD sa svim potrebnim materijalom - Java SDK, editore, tutorijale, knjige... Kurs vodi prof. Vladan Devedzic jedan od najvecih likova na fax-u. Predavanja su mu izuzetna, pa mozes da svratis cetvrtkom od 8:15-10:00 ili petkom od 18:15-20:00 da malo oslusnes atmosferu.

Inace, rece ti Razbojnick da posetis www.fonforum.org i pitas sta te interesuje. Kad si vec tamo, obavezno pogledaj FON FAQ.

Poslednja izmena:
Offtopic:

freeman je napisao(la):
...Dobicete CD sa svim potrebnim materijalom - Java SDK, editore, tutorijale, knjige...

Sto i meni nisu udelili malo toga...

freeman je napisao(la):
...Kurs vodi prof. Vladan Devedzic jedan od najvecih likova na fax-u. Predavanja su mu izuzetna, pa mozes da svratis cetvrtkom od 8:15-10:00 ili petkom od 18:15-20:00 da malo oslusnes atmosferu...

Dobro, necemo sad da se zanosimo, jeste covek extra lik i drzi dobra predavanja, ali da su izuzetna, to vec... Nijedna predavanja nisu izuzetna :d

jox je napisao(la):
Lupas VooDoo!

Smanjenje gradiva nije cilj katedre za OET, ali jeste cilj dekana. Kao sto je on rekao, ici ce se na to da studenti uce i Nauce gradivo. Dekan je spreman za korenite reforme, ali dosta (starih) profesora se opire. Uostalom, zar nisu izbacili neke predmete vec sada? To je smanjivanje gradiva, zar ne :)

jox je napisao(la):
Lupas VooDoo!
Ti svakako moras to da polozis da bi zavrsio fax, tako da dodjes na isto :wall:

Brdo. Ali tek u 2. godini :d DOlazi mnogo ranije do diferencijacije smerova pa su mnoge stvari preuredjene, izbacene, dodate...na nekim smerovima mnogi ne tako laki ispiti mogu da se uopste ne biraju jer su izborni, a ranije si morao da polazes i da cutis

Evo mojih saveta:

1. Inostranstvo treba da ti bude apsolutni prioritet: ako ikako mozes bezi iz zemlje. Ovde nema buducnosti. Ako ti se pruzi bilo kakva prilika, ne oklevaj.

2. Privatni faxevi su mnogo laksi od drzavnih, ako imas para idi na njih. Isplatice se, zivce ne mozes da kupis, a i ranije ces zavrsiti, tako da ces pre poceti da radis i samim tim "otplatiti" privatni fax.

3. Nikako ETF. Jes da je njegova diploma najkorisnija kod nas, ali jednostavno, nije vredno truda. Veruj mi. Doduse, sada je olaksan jedno 20 posto.

Poslednja izmena:
Mozda bi trebalo da se raspitas za Visu elektrotehnicku, tj najbolje da se javi neko ko tamo studira. Kao sto rece kolega iznad, ETF daje malo u odnosu na trud koji moras da ulozis, pa cak i ovako "olaksan". Uz to, sama zgrada fakulteta je sumorna, pa i to donekle otezava :)

A moze i da dodje u NS. ;)
Kod nas je Elektro laganica.

Geek_master je napisao(la):
3. Nikako ETF. Jes da je njegova diploma najkorisnija kod nas, ali jednostavno, nije vredno truda. Veruj mi. Doduse, sada je olaksan jedno 20 posto.
ETF diploma je, naprotiv, najkorisnija u inostranstvu... ovde ti je isti k*rac im'o pravni im'o ETF...

Visha ETSH je dosta lagana, ko god je upishe zavrshi u roku (and then, to su u glavnom ljudi koji zaglave na nekom fakultetu pa upisu vishu zbog diplome)...

Ja bih ti preporucio odsek za softversko inzenjerstvo na etf-u,koji sam ja upisao ove godine.Znaci programiranje radis od skoro prvog casa,naravno kreces od pico computer-a,pa preko paskala,pa sve do C++ i Jave.Jedini problem je skolarina koja je tih 2000 evra,ali kad sve saberes i oduzmes isplati se.Kao prvo stalno si u jednoj ucionici koja je extra opremljena(HP-ov projektor,extra klupe,...) i na kraju svakog casa dobijes ostampane slajdove sa predavanja.Ne moras da se brines da ti neko ne zauzme mesto kad skoknes do WC-a,a od sledece nedelje treba da se osposobi i laboratorija sa extra kompovima i extra brzom vezom(dl je oko 500kb/s) koje ce svaki student SI-a moci da koristi dva sata dnevno.Sto se tice predmeta idi na http://www.etf.bg.ac.yu/ pa na nadji odsek SI i vidi predmete,prijatno ces se iznenaditi,znaci nema puno matematike,a fiziku imas samo u jednom semestru.U svakom slucaju za sada je extra na faxu,nadam se da ce i tako ostati.Ove godine se upisalo samo 39 studenata, a onih prvih deset su neki likovi iz matematicke imnazije od kojih sestorica nisu ni polagali prijemni(imali su nekakve medalje sa nekakvih takmicenja).Ja sam sve ukupno imao 96 bodova,pa nisam usao medju tih prvih deset,sto znaci ako nisi bio 5.00 i ako ne uradis 100% prijemnog,sledi ti placanje.

Cutter je napisao(la):
Kao prvo stalno si u jednoj ucionici koja je extra opremljena(HP-ov projektor,extra klupe,...)
Jao, ovo sam video juce... ja i ortak 'tedosmo da udaramo glavama u zid, jerbo kad smo mi upisali nisi imao ni gde da p*shash ko chovek (tojest imao si, ali nije bilo bash zdravo :d )

@cutter

S obzirom na novac koji dajes za studije, ja mislim da su uslovi koje si naveo podrazumevani. Da ne placas nista, onda bi to bilo super. Ovako, ti ipak placas 2000€ a i dalje ides u isti (prljavi) wc kao i mi "smrtnici" :D

Hm.. Mislim da je 2000 € godisnje za studiranje u srbiji zaista smesno...

Pa nisam ja mislio tako,nego kazem da nisu izmislili smer da bi samo uzeli kes,nego stvarno pokusavaju da naprave nesto novo.

To su mogli napraviti i bez superopremljenih ucionica i 2000 evra godisnje... mislim, potpuno je normalno da ETF ima softverski smer u okviru "standardne ponude", a ne kao odgovor privatnim fakultetima...

Nazad
Vrh Dno