Šta je novo?

Koji fakultet, oblast IT

Corey

Slavan
Učlanjen(a)
14.01.2005
Poena
319
Ovako, sledeće godine treba da upisujem fax, pa sada u totalnoj zbrci jer ne znam ni gde ni šta.Znam samo će biti nešto u vezi PC-a al ne znam tačno šta, pa me zanimaju mišljenja iskusnijih ljudi, studenata i ostalih koji znaju bilo šta o ovoj temi da nešto kažu.Sistem učenja, da li se uči gomila bezpotrebnih stvari, nalaženje posla itd...
Trenutno sam za FON, ali ipak bi da čujem ostale, hvala.

Što se tiče IT-a, ne bih preporučio FON. Gradivo je previše opširno i šturo, i ima puno predmeta koji nisu vezani za IT (prva godina ti je opšta kao u gimnaziji). Možeš da biraš između ETF, RAF i VETŠ po mom mišljenju. Ako imaš pare, preporučio bih RAF, ako nemaš, onda ETF na budžet, a onda tek na VETŠ (ja sam trenutno na VETŠu, nove računarske tehnologije, ETF nisam upisao zbog fizike, dok za RAF nisam imao kintu).

Ako ti treba neka informacija što se tiče VETŠa slobodno me kontaktiraj.

Poslednja izmena:
Na FONu na smeru ISiT se uci menadzment i IT veoma siroko (programiranje, mreze, internet, baze podataka....).

A koja oblast ITa je u pitanju ? Programiranje,Mreže,HW,Baze,upotreba ozbiljnih aplikacija u biznisu,grafici,muzici,..? Šta te najviše interesuje,širok je to pojam ? U svakom slučaju Internet je najbolji fakultet - jeftiniji od svih,ima najveću biblioteku,potrebne i neophodne stvari su ti uvek dostupne,možeš da čuješ komentare mnogih i najbolje odvajaš samo ono što ti treba i što te interesuje.A posao ti neće naći fakultet (u 98% slučajeva) već veza,a zadržaćeš ga svojim znanjem (ili napredovati).Suzi malo izbor,pa da te posavetujem.Pozz

Ovako, sledeće godine treba da upisujem fax, pa sada u totalnoj zbrci jer ne znam ni gde ni šta.Znam samo će biti nešto u vezi PC-a al ne znam tačno šta, pa me zanimaju mišljenja iskusnijih ljudi, studenata i ostalih koji znaju bilo šta o ovoj temi da nešto kažu.Sistem učenja, da li se uči gomila bezpotrebnih stvari, nalaženje posla itd...

nemoj fon, ja sam na njemu ne svidja mi se uopshte..mnogo menadzmenta i ekonomije i cuda..tek na 3oj godini ozbiljno krenesh da radish javu i ostalu algebru i programiranje..
sreca pa dosta toga shto me interesuje sam sam nauchio iz knjiga i sam ali ako bi da studirash programiranje ili sisteme idi na pmf ili etf..
ili najbolje na raf ako imash 3000evra za godinu

Moja kombinacija je bila VETS (smer Računarske Tehnike) + CISCO CCNA i sada planiram Microsoft-ov Sistem Engineer,a kod kuće sam učim polako PHP,znam SQL,HTML,treba mi još i JavaScript,CSS i XML,a sve to za Client-Server aplikacije (WEB).Ako ćeš na tu stranu,lepa kombinacija.

Ja bih ti preporucio FON, smer IS, nekako mi je to najbolji odnos tezina/priznatost diplome. ETF je tezak, mada ne znam kako je na smeru Softversko inzenjerstvo (koji je iskljucivo samofinansirajuci), MF takodje tezak, doduse ima ovaj novi smer R, koji je oslobodjen dosta gradiva iz matematike, od privatnih RAF i FIT su ok, ali sad idu ove akreditacije pa ce biti problema za sve priv. fakultete.

VETS su strukovne studije (prethodno nabrojani fakulteti su akademske studije), i dobar je izbor ako zelis to.

Znam za nekoliko ljudi koji su odmah posle FON-a krenuli da rade u SAP-u, dosta putuju po EU, a i sire, plata standardna ali tu su dnevnice i ostalo, posao nije hardcore programiranje vec optimizacije softverskih resenja za firme.

A to da ces ono sto ti treba nauciti na faksu, to zaboravi. Naucice osnove i teoriju, a sve ostalo ces morati sam.

Poslednja izmena:
Covek je pitao za IT (Informacione Tehnologije), prema tome zasto ga pitate koja je oblast u pitanju? :D

Ocigledno da ga to interesuje, a ne programiranje / baze podataka / itd...

Moj ti je predlog da zavrsis FON + da zavrsis Microsoft ili Cisco kurseve. FON takodje ima i odlican master program, pogotovo za one koje interesuje IT, pa ti uvek kao druga opcija ostaje da zavrsis VETS + Fon master studije.

Pozdrav

Gde moze posle VETS-a FON master studije, nema sanse, mozes eventualno na trecu da se upises uz diferencijalne ispite.

Nije da baš nešto znam kako je tamo ali ja ne bih upisao RAF. Koliko čujem (sa raznih ali i ne baš pouzdanih strana) RAF je klasičan privatni fakultet koji završi svako ko je upisao a jedini uslov da se upiše je da se ima kinta.
Imaš tri fakulteta kod nas koja vrede za IT to su ETF, MF i FON.
Mislim da se na FON-u manje uče (potrebne) stvari nego na ETF-u i MF-u ali se isto tako manje uče i nepotrebne stvari.

Lično mišljenje bolji ali i teži su ETF i MF ali FON je sasvim dobvoljan za dobar posao.

Ali ima i drugih puteva do posla i znanaj u IT-u. Znam za slučaj devojke koja je završila Višu Poslovnu (neki it smer), radila kao tehnička podrška u firmi, izučila posao, završila Microsoft kurseve za SQL i Visual Studio (c#) i dobila posao iz prve, tretiraju je rame uz rame sa ljudima koji su završili fakultete.

Znači prevashodno se traži znanje, a posle toga diploma. Opet ja volim da imam diplomu fakulteta ali to ujedno znači i veliko gubljenje vremena na učenje nepotrebnih stvari.

Sad ti vidi šta ti se najviše sviđa.

Poslednja izmena:
Preporucujem ti FIT, imaju i studiranje na daljinu :)

ako si bio dobar u srednjoj skoli i mislis da mozes dobro da odradis prijemni razmisli o SI na ETFu.
nije tacno da nema stipendija.prvih 10 na listi dobija stipendiju.e sad,nije bas tako lako uci u prvih 10,ali nije ni ne moguce.ja sam bio u srednjoj sve cetiri godine oko 4.5 i odradio sam prijemni 19/20 i nekako dobio stipendiju (doduse,bio sam 10,ali opet,bitno je da nisam platio).

sto se tice samog smera,verovatno cu moci mnogo vise da ti kazem za koji mesec (ove godine sam upisao),ali su mi utisci za sada dosta pozitivni.

mada,veruj mi da si prerano poceo da razmisljas o tome.ja sam se odlucio za ovo tek posle prijemnog (polagao sam i na PMFu i na ETFu i dvoumio sam se skroz do dana upisivanja).
spremaj ti lepo matu za prijemni i onda ces lako odluciti kada za to dodje vreme.

Gde moze posle VETS-a FON master studije, nema sanse, mozes eventualno na trecu da se upises uz diferencijalne ispite.

Moze provereno, idi na sajt FON-a i pogledaj uslove za upis na ovogodisnje master studije. Prema bolonjskoj deklaraciji, mozes nakon vise da upises master bez problema...

Ozbiljno programiranje (Java/C++/OpenGL) se radi koliko znam najvise na matematici... Dakle PMF, ako imas zivaca i snage da se nosis sa propratnom matematikom. Ako trazis soft programiranje tipa PHP/baze/ostatak mozes i na FON (imaces vremena da se igras na svoju ruku).

Osim toga, predlazem RWTH Aachen ili Uni-Karlsruhe ako znas nemacki ili engleski jezik... jedni od najboljih u Evropi za IT. Stipendije su takodje moguce... :wave:

@aLti : Da nisi ti to nešto pomešao...Mislim da se VETŠ ne vodi (niti će koliko znam) kao trogodišnji fakultet već visoka škola strukovnih studija,a posle takvih mogu samo,specijalističke studije,pa čak i na FONu - ali ispravi me voleo bih da znam.Na sajtu FONa ne piše ništa za VETŠ već samo da može master sa trogodišnjeg fakulteta i to prva godina mastera transfer (10-11 ispita) pa tek onda master program.Znam da može sa Računarske Tehnike na VETŠu na RAF,na dvogodišnji master bez razlike u ispitima (direkt četvrta),a sa malom razlikom i sa Novih Računarskih Tehnologija,mada se to svodi na FON fazon.Ako imaš neke bolje informacije javi.Pozz

P.S. i za specijalističke studije mora transfer program.

Poslednja izmena:
Ako bi privatni razmotri i ovo <godina 1500e>

Ja sam treca godina na FPI-u. Odabrao sam smer graficki dizajn. Sto se fakulteta tice mogu samo da kazme sve najbolje. Ko hoce da nesto nauci, itekako ima mogucnosti. Nastavni kadar je odlican, uslovi odlicni. Naravno sve zavisi od tebe koliko hoces i sta hoces... na Master studijama imas smer "bezbednost informacionih sistema". To planiram ja da zavrsim. Ali, ukoliko bas hoces IT, onda idi na FON. On ima dobar Master program. Sve u svemu, ako te bude zanimalo slobodno me kontaktiraj na pm, tu sam sta god da ti zatreba!

RAF ;) Ne brini, ne prolazi se lako, nije 'klasican privatni fax', odlicnih smerova ima, dobrih profesora i stalno se poboljsava ... Eto, ukratko.

@aLti : Da nisi ti to nešto pomešao...Mislim da se VETŠ ne vodi (niti će koliko znam) kao trogodišnji fakultet već visoka škola strukovnih studija,a posle takvih mogu samo,specijalističke studije,pa čak i na FONu - ali ispravi me voleo bih da znam.Na sajtu FONa ne piše ništa za VETŠ već samo da može master sa trogodišnjeg fakulteta i to prva godina mastera transfer (10-11 ispita) pa tek onda master program.Znam da može sa Računarske Tehnike na VETŠu na RAF,na dvogodišnji master bez razlike u ispitima (direkt četvrta),a sa malom razlikom i sa Novih Računarskih Tehnologija,mada se to svodi na FON fazon.Ako imaš neke bolje informacije javi.Pozz

P.S. i za specijalističke studije mora transfer program.

U pravu si - ne može sa VETŠ-a na FON. Sa VETŠ-a možeš na Elektronski u Nišu (i to mora da polažeš razliku) i možda na FTN u Novom Sadu.

U pravu si - ne može sa VETŠ-a na FON. Sa VETŠ-a možeš na Elektronski u Nišu (i to mora da polažeš razliku) i možda na FTN u Novom Sadu.

Meni drugar sa VETS-a rece da moze na FON ali to svi izbegavaju zbog ogromne razlike ispita i da se ljudi uglavnom odlucuju za Singidunum

Poslednja izmena:
@Ball

Moj ortak zapalio sa NS,odvališe ga od razlike.Upisuje treću direktno s tim da pored redovnih ispita mora još 6 celih i dva po pola razlike da položi.J***š master čuvaj zdravlje :)

Eh, slatke muke. :) Bile su neke priče da će VETŠ da uvede strukovni master, ali koliko vidim ništa od toga.

Ozbiljno programiranje (Java/C++/OpenGL) se radi koliko znam najvise na matematici... Dakle PMF, ako imas zivaca i snage da se nosis sa propratnom matematikom. Ako trazis soft programiranje tipa PHP/baze/ostatak mozes i na FON (imaces vremena da se igras na svoju ruku).
Ma kakav FON bre :d Da tamo uci managemant, a o IT-u samo povrshno. Pa 99% brucosa se danas skoluju za kojekakve managere. Ko bre to jos trazi u svetu. :)
PMF i ETF su jedino ozbiljni u tome, sto naravno ne znaci da ce nauciti da radi, ali ce steci dobru osnovu na ovim fakultetima i naravno, radne navike ! ;)

Osim toga, predlazem RWTH Aachen ili Uni-Karlsruhe ako znas nemacki ili engleski jezik... jedni od najboljih u Evropi za IT. Stipendije su takodje moguce... :wave:
Pa ne ide tamo bas svako ?! ,) ;) Mislim, moze, ali ako se dobro plati.

Tezina ulaska na budzet je obrnuto srazmerna tezini fakulteta. Stoga ces na PMF na I-smer moci da se upises opusteno na budzet.
Traje 3 godine osnovne studije, kasnije jos 2 godine master. Matematike ima podosta, ali u razumnoj meri u poredjenju sa ranijim R-smerom. Programiranje ces nauciti verovatno dosta temeljnije i bolje nego na FON-u, neces nauciti 100 programskih jezika za 21 dan, :d ali ces posle ovoga moci lako da naucis bilo sta. Radi se C i Java, mozes kasnije da izaberes npr. razvoj kompajlera, kompjutersku grafiku, baze podataka imas u 3 godini kao obavezan predmet. Na drugoj godini se bazicno radi i x86 asm, sto svakako nije lose. Problem su na drzavnim fakultetima kao i obicno kadrovi. Na PMF-u ces sigurno steci dobru matematicku osnovu, koja ce ti mozda trebati a mozda i ne. U svakom slucaju ako mislis da ides preko granice ETF ili PMF ce ti se daleko vise priznavati nego li VETS , FON ili nedaj boze neki privatni fakultet.
Da se razumemo, VETS uopste nije losa skola, ali je ipak samo VETS.
Prednost privatnog fakulteta je sto ce ti mozda obezbediti posao po zavrsetku studija, sto naravno ne mora da bude slucaj. Kod PMF-a ili ETF-a ces morati sam da se snadjes, ali ne verujem da ce ti biti sa tim fakultetima mnogo tesko da nadjes pristojan posao. Naravno, uvek ce te pitati sta ti zaista znas da radis i kroz kakva poslovna isqustva si prosao.

Poslednja izmena:
Koliko ja znam, svaki student sa VETS-a moze provereno da upise strukovne master studije na FON-u. Ne moze akademske master studije (mada, ovo ti treba samo ako hoces da ides dalje, na doktorat).

Prema novim merilima - niko ne gleda broj godina koliko si studirao, nego broj bodova. I gledaju da li si imao strukovne ili akademske studije. Mada, ako neko hoce da se bavi informacionim tehnologijama - tu treba puno prakse, a ne filozofiranja - dakle strukovne studije su prakticnije po tom pitanju.

Na kraju krajeva, evo sta pise na FON-ovom sajtu:

Na specijalističke strukovne studije može se upisati lice koje je završilo osnovne akademske studije ostvarivši najmanje 240 ESPB bodova. Na specijalističke strukovne studije može se upisati i lice koje je ostvarilo najmanje 180 ESPB bodova na osnovnim akademskim ili strukovnim studijama, uz obavezu da prethodno pohađa i uspešno završi odgovarajući transfer program FON-a za specijalističke strukovne studije sa kojim ostvaruje ukupno najmanje 240 ESPB.

Ako neko ko je zavrsio VETS hoce da upise master na FON-u, mora da odradi razliku u ispitima (VETS po novom vredi 180 bodova). To je nekih desetak ispita, otprilike...

Pozdrav :)

Ja sam na FPI, Singidunum. Odlican je faks, ali prva i druga godina ima i malo vise ekonomskih predmeta. Btw, preporuka i za RAF i BARN. Uzgred, nije tacno da je RAF klasican privatni fakultet, nije u pitanju kinta nego znanje koje se tamo stice, a vec su se i studenti RAF-a pokazali na delu. Tako da te price cuo sam od "dosta pouzdanih strana" ne mogu da prodju za ovaj veoma odlican fakultet.

Ja sam treca godina na FPI-u. Odabrao sam smer graficki dizajn. Sto se fakulteta tice mogu samo da kazme sve najbolje. Ko hoce da nesto nauci, itekako ima mogucnosti. Nastavni kadar je odlican, uslovi odlicni. Naravno sve zavisi od tebe koliko hoces i sta hoces... na Master studijama imas smer "bezbednost informacionih sistema". To planiram ja da zavrsim. Ali, ukoliko bas hoces IT, onda idi na FON. On ima dobar Master program. Sve u svemu, ako te bude zanimalo slobodno me kontaktiraj na pm, tu sam sta god da ti zatreba!

Evo i moj glas ide za FPI. Odlicni uslovi rada, odlican nastavni kadar i program. Iako sam na jednom drugom fakultetu ovog Univerziteta, upoznat sam sa programom i radom FPI, tako da ne pricam napamet :wave:

Poslednja izmena:
E to za FON strukovne studije nisam znao, to je tek krenulo od ove godine.

Dosta toga zavissi čime bi konkretno želeo da se baviš u budućnosti.

Ako želiš HC programiranje, matematički je solidna izbor, ali ćeš da se okoziš. Ako želiš da učiš i malo fizika i elektrotehnika, pravac ETF, ali ćeš i tu da se okoziš :). Što se FONa tiče, mislim da to trenutno nije rešenje za IT.

Od privatnih imaš FPI koji je relativno jeftin i solidan. Kako i koliko se uči na IT smeru ne znam, imam prijatelje na grafičkom i zadovoljni su.

BARN je gubio pa dobijao licence i sl. Nudi i distance learning, ali ne nudi Master. Inače BARN je od početka poslovanja proimenio i nekoliko imena, tako da možda više i nije BARN :D

RAF je, ponovo HC, programiranje, i nije lak kako neko spomenu, niti se završava samo novcem.

Ja sam na FITu, te o tome najviše mogu i reći. Na smeru sam menadžement IT sistema, i ako želiš tako nešto manje-više ti je jedini izbor. Na FITu postoji i čisto IT smer, koji je okrenut programiranju, sa akcentom na JAVA-i. E-learning je solidan, ali pošto si iz Bga, pretpostavljam da si mislio da studiraš uživo? Ja sma FITom za sada, genearalno zadovoljan.

Pre nego što doneseš bilo kakvu odluku... moraš da vidiš malo konkretnije čime bi hteo da se baviš, kako zamišljaš svoja buduća/potencijalna radna mesta, radni dan i sl.

Isčitaj pažljivo liste predmeta na smeru, kad to uradiš brobaj i opise predmeta tj. sadržaj gradiva da nađeš. Raspitaj se na koj se način polažu istipti, odi kod nekog i prelistaj knjige/sveske/šta već. Takve stvari će ti mnogo potpunije dati utisak o budućim studijama.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno