Šta je novo?

koji eksterni za pc i mac

bojan23

Slavan
Učlanjen(a)
28.05.2008
Poena
319
poneo bih burazeru eksterni hard u uk, pa me interesuju 2 stvari:

1. da li da uzmem FS Storagebird Solo 640GB ili WD My Book Essential 640GB ili nesto trece, ali ne manje od 640gb

video sam izrazito lose recenzije na WD, ali jednostavno nista se ne namece kao alternativa. Opet da pravim eksterni od internog sa kineskim hdd reckom, to mi nekako ne igra, kao ni bilo koja skuplja varijanta.

2. da li ce on taj eksterni hard moci da koristi i na pc-ju i na mac-u normalno, kao bilo koju eksternu memoriju ili je i oko toga neko smaranje

Ha, nosiš burazu hard iz Srbije u UK?
Nadam se da nije suvislo i nekulturno, ali zašto? Ovde su hardovi skuplji nego u UK, pogotovo sada kada je funta depresirala do bola, sada treba kupovati tamo i donositi ovamo.
Anyway, da ti odgovorim na pitanje.
Fujitsu-Siemens Storagebird Solo ili WD My Book? Što se mene tiče svejedno je, sve se svodi na garanciju, izgled i lični odnos prema brendu.
Ja imam My Book-ove i za sada rade ok, bešumni su, jedan se greje kao ringlica, a drugi je hladan samo tako, a oba su od po 1 TB.
Mislim da ti je custom varijanta ipak bolje rešenje, pri čemu ne moraš hard da stavljaš u "žuti" enclosure, ima na tržištu jako dobrih, Coolermaster, Thermaltake, Chieftec,... Ovo je bolja varijanta zato što imaš mogućnost većeg izbora + mislim da ćeš ovde dobiti dužu garanciju na hard (3 god. vs 2 god.).
Što se tiče korišćenja na Mac-u i PC paralelno, imaš dve opcije:
1. Format u FAT32 - što se mene tiče, zaobiđi ovu soluciju
2. Format u NTFS + NTFS for Mac® OS X (http://www.paragon-software.com/home/ntfs-mac/) - ovo je xtra opcija, lično koristim već oko 2 godine i nemam nikakvih problema. OS X vidi NTFS i može da piše i briše po particiji bez ikakvih problema. Bez ovog drajvera OS X će ti videti NTFS particionisani hard, ali nećeš moći da upisuješ i brišeš podatke iz njega, već samo iz Win-a.

Pozz

to oko cene si potpuno u pravu, ali stvar je u podacima koji ce biti na hardu i koje mu nosim.

e sad, sto se tice ovog formatiranja, ja ovde nemam mac, nego on tamo ima i mac i pc. da li ja ovde sa pc-ja mogu da formatiram recimo my book tako da radi i na jednoj i na drugoj platformi. takodje, ovde sam procitao nekoliko postova u kojima se ljudi zale da su zeznuli my book kad su ga formatirali, jer je prestao da im sljaka ok.

i jos jedno pitanje, procitao sam da LaCie hdd-ovi po defaultu rade i na mac-u i na pc-ju. npr. http://www.itsvet.com/proizvod/lacie-301065ek-500gb-7k-8mb-usb2.0/comp_comp_hdd/523/631

jeste da su ovde bezobrazno skuplji nego preko, ali ako je to najlakse resenje, cisto da se ne smaram sa formatiranjem i napravim vecu stetu nego korist?

malopre sam zvao lika koji radi LaCie, kaze da je samo fora da bude fat 32 i da ce da sljaka na obe platforme? ako je to istina i ako necu da skrsim my book ako ga samo pregazim sa formatiranjem...

Da, možeš bez problema bilo koji xterni hard (i My Book, a i bezobrazno skupi LaCie) da reformatiraš u FAT32 i sve će da šljaka i na Mac-u i na PC-u, uz ogradu da FAT32 ne može da barata sa fajlovima većim od 4 giga - ograničenje fajl sistema.
Zato sam ti i preporučio da ga formatiraš u NTFS, a buraz će na svom comp-u da instalira NTFS for Mac® OS X i sve će da radi kao podmazano.
Ovo što se tiče formatiranja i potonje neposlušnosti harda su gluposti, formatiranje nema veze sa time, hard možeš da reformatiraš milion puta iz fajl sistema u fajl sistem i sve će da radi ok, samo će podaci da odu.
Što se tiče LaCie hard diskova oni su odlični, ali bezobrazno skupi, a to što rade po defaultu na Mac-u nema veze sa hardverom, već su preformatirani u prodaji u FAT32 fajl sistem.
Dakle, kupi bilo koji xterni hard, reformatiraj ga u FAT32, nasnimi podatke (osim ako fajlovi nisu veći od 4 giga) i to je to.
Sve će da radi kao sat.
Pozz i sretan put.

pa da, tako cu i da uradim, verovatno u cetvrtak.

znaci da ne cuvam nista od fajlova koji dolaze na hardu po defaultu, odmah u partition magic i do vidjenja-prijatno?

Ako uz My Book dobiješ softver na hardu, zajedno sa njim, iskopiraj ga na neki medij (npr. nareži na CD), šteta da se baci, pa onda format i ćao.

A što se uopšte sa time zezaš? Uzmi bilo koji 2.5"/3.5" hard i Digitus External SATA Docking Station i riješi sve svoje probleme - zauvijek. Imam 8 SATA hardova (60-640GB) koje ovako koristim i sve perfektno radi...

Uređaj ima svoje napajanje, kod mene radi i na Mac-u i na PC-u, transfer je maksimalan za USB, ja prezadovoljan. Samo šaltaš diskove, nema kutija, otvori, zatvori...

Ubodi, upali, odradi, ugasi, izvadi, ... Proceduru ponavljaj do besvijesti...

Nazad
Vrh Dno