Šta je novo?

Koji DVD rezac NEC ili LG

trandas

Čuven
Učlanjen(a)
29.08.2002
Poena
604
Koji je bolji od ova dva, imajuci u vidu da im je cena ista?

U toliko thread-ova se vodi rasprava Pioneer 108/109 vs Nec 35x0 i ti sad uleces sa LG-em o kojem je btw takodje bilo reci, pa jos ako je ista cena izvuci sam zakljucak ;)

pa problem je sto te rasprave nisu zavrsene, tj. po nekima ispada da su prethodne generacije pravile kvalitentnije snimke, a LG se po prvi put pojavljuje kao (kontroverzni) konkurent. E sad da li je LG konkurent zaista ili su to samo tako pokusali da predstave napolju, jos uvek ne znamo...

Kako Leksa ne znamo, neki su probali LG i ispostavilo se da je zaista sjajan pisach, rame uz rame sa Nec-om i Pioneer-om.

Od ta dva rezaca za mene je NEC bolji. Inace Stojim iza toga da su 4x rezaci koa 106, 451s, taleko bili bolji rezaci a bogami i citaci. Posebno sam razocaran pioneer 108. Toliko su ga nahvalili pred novu godinu i sta sad u proseku jednom nedeljno nova tema o njima koliko je zaista "dobar". Meni jedino u cemu su bolji sto brze prebacuju podatke, a i tu znaju neki put da se zaglupe.

mitnick je napisao(la):
Kako Leksa ne znamo, neki su probali LG i ispostavilo se da je zaista sjajan pisach, rame uz rame sa Nec-om i Pioneer-om.

Probalo troje ljudi, od cega dvoje hvale (gedza i calibra) a treci kritikuje (lucky2001) a pritom oni koji hvale nisu dali nijedan sken a onaj koji kritikuje je dao par komada i svi su ocajni, pri cemu se ogradjuje i on sam jer je koristio rezac a ne citac za test, i to druge marke.

filipenko je napisao(la):
Probalo troje ljudi, od cega dvoje hvale (gedza i calibra) a treci kritikuje (lucky2001) a pritom oni koji hvale nisu dali nijedan sken a onaj koji kritikuje je dao par komada i svi su ocajni, pri cemu se ogradjuje i on sam jer je koristio rezac a ne citac za test, i to druge marke.
Pa ljudi dokle poluinformacije da caruju na Forumu? Ja sam rekao da cu uzeti da ga iztestiram, obzirom da je na sajtovima gde je testiran pokupio najvece nagrade i da obecava, tipa
http://www.cdrinfo.com/Sections/Reviews/Specific.aspx?ArticleId=12429&PageId=23
E sad postavlja se pitanje, da li bi neko mogao da prikrije takve mane koje su nagovestene ili je neki trip u pitanju?

Pa to i ja kazem, Gedzo, istestiraj pa da vidimo, ovako je sve poluinformacija, i pohvale i pokude :)

Imam oko 60 raznih skenova, diskova rezanih na Lg-u, kasnije cu ih postovati, narezano je oko 130 diskova. Na zalost ni jedan CD. Skenovi govore dosta.

lucky2001 je napisao(la):
Imam oko 60 raznih skenova, diskova rezanih na Lg-u, kasnije cu ih postovati, narezano je oko 130 diskova. Na zalost ni jedan CD. Skenovi govore dosta.
Koji firmware si koristio?

Uzgred napisite kako vam se prijavljuje LG. Meni je DMA2 (ATA 33), a znam da je prosli model 4160 bio UDMA 4 (ata 66). LG navodi u specifikaciji da je UDMA 66, pa da vidimo ko je u tripu? :trust:

Novi LG, 4163, je jako pristojan kao rezac, sam drajv vrlo kvalitetan, ali jedna cinjenica i dalje stoji: LOSA bre kompatibilnost sa medijima i tacka. Na nasem "trzistu" ima svega i svacega, proverena stvar. Extra prica, kada naidje na medij o kome nema podatke u fw-u, kao da ste palacinku ubacili u njega.
Licno, ne uzdam se previse u skenove, mogu da pokazu i dobru sliku, pa disk nece da procita ovaj i onaj plejer(govorim o dvd filmovima, naravno). A za data podatke: pa ako je nekome nesto bitno, rezace na Pastelima ili Traxdata diskovima, ne na Sao, Mao ili slicnim

BokiPK je napisao(la):
Novi LG, 4163, je jako pristojan kao rezac, sam drajv vrlo kvalitetan, ali jedna cinjenica i dalje stoji: LOSA bre kompatibilnost sa medijima i tacka. Na nasem "trzistu" ima svega i svacega, proverena stvar. Extra prica, kada naidje na medij o kome nema podatke u fw-u, kao da ste palacinku ubacili u njega.
Licno, ne uzdam se previse u skenove, mogu da pokazu i dobru sliku, pa disk nece da procita ovaj i onaj plejer(govorim o dvd filmovima, naravno). A za data podatke: pa ako je nekome nesto bitno, rezace na Pastelima ili Traxdata diskovima, ne na Sao, Mao ili slicnim
Mozes li mi odgovoriti na gore postavljena pitanja?

Gedza je napisao(la):
Mozes li mi odgovoriti na gore postavljena pitanja?

Mogu:
firmware je fabricki bio 102 na poslednjem modelu koji sam propustio na kratko kroz shake. A inace odma flesujem sa fw-om od TBB-a. Nevezano sa kojim fw-om, imao sam generalno dosta problema (doduse jedino tog tipa) sa LG-jem i rezanjem po raznoraznim medijima. Pocev od 8x modela nadalje.
Ne mogu da se setim za DMA. Kabl koji koristim je 80-zilni, ja u winu odmah podesim na "DMA if available" i ne gledam vise.

ja lg ne bih pustio u kucu ni pod razno... na poslu ga imam silom prilika...
svi pljujete liteon, a ja imam 2 dvd i jedan cd rezac i jako sam zadovoljan.. .dokaz da volite da ponavljate ko papige ono sto vas neko nalozi...

nec je po meni takodje jako dobar..

Na pochetku sam koristio 100 ali sam brzo preshao na 102a, za pitanje o udma 2 ili 4 moracesh da sachekash josh 3-4 sata poshto neshto vob-ujem.
Evo je prva tura skenova chisto da opishem u nazivu fajlova ubachena je puna specifikacija i to:
DVD10_silver_LG4163b_4x_NERO6601_Pioneer2_Info-Pro.jpg
dvd10 je nebitna stvar to je broj narezanog diska kako bi kontrolisali pad kvaliteta, Silver-oznaka da je u pitanju "verbatim + silver", LG4163b-naravno prva oznaka je oznaka na kom snimachu je rezan disk, 4x je brzina rezanja, sledece je jasno, Pioneer2 je uredjaj kojim je skenirano negde je pionner negde je pionner2, u pitanju su dva pioneera 108 malo je testirano na jednom malo na drugom ali uglavnom je skenirano na dvojci.

Prilozi

• DVD3_silver_LG4163b_4x_NERO6601_Pioneer2_Info-Pro.jpg
    DVD3_silver_LG4163b_4x_NERO6601_Pioneer2_Info-Pro.jpg
    68.5 KB · Pregleda: 101
  • DVD4_silver_LG4163b_4x_NERO6601_Pioneer_Info-Pro.jpg
    DVD4_silver_LG4163b_4x_NERO6601_Pioneer_Info-Pro.jpg
    67.5 KB · Pregleda: 89
  • DVD10_silver_LG4163b_4x_NERO6601_Pioneer2_Info-Pro.jpg
    DVD10_silver_LG4163b_4x_NERO6601_Pioneer2_Info-Pro.jpg
    68.4 KB · Pregleda: 85
  • DVD11_datawrite_LG4163b_4x_NERO6601_Pioneer2_Info-Pro.jpg
    DVD11_datawrite_LG4163b_4x_NERO6601_Pioneer2_Info-Pro.jpg
    67.4 KB · Pregleda: 80
  • DVD11_silver_LG4163b_4x_NERO6601_Pioneer2_Info-Pro.jpg
    DVD11_silver_LG4163b_4x_NERO6601_Pioneer2_Info-Pro.jpg
    68.5 KB · Pregleda: 83
Znaci, sta je na kraju ispalo. Ne verujem bas previse testovima na sajtovima. Ne kazem da lazu, mozda dobiju neki probrani sample ili ko zna sta. Vise volim da cujem iskustva "obicnih" korisnika, a po njima se LG nije bas proslavio...

Evo sledece ture, ovde sam birao uglavnom one sa najboljim rezultatima, samo da napomenem da sam iskenirao bar 70 diskova a neke i po 4 puta u svim varijantama , kprobe, dvdinfo pro, cd speed quality, cd speed itd. Strashno, rekao bih samo jednu stvar definitivno mu ne leze bash verbatim diskovi, recimo da mu vishe odgovara TDK, onda bih spomenuo situaciju da isti disk skeniran na LiteOn-u 166s ima razlichite rezultate u Dvdinfo pro i kprobu a skale su im malte ne iste u nivoima poniranja i vizuelno izuzetno liche medjutim vrednosti su jako drugachije, chini mi se da su diskovi narezani u LG4163b na neki nachin loshe skenirani u Kprobu i to sa razlikom od 10x, bice daq je to ona pricha sa cd freaks foruma.

Prilozi

• DVD6_pastel_LG4163b_4x_NERO6601_LON166s_K-Probe.PNG
    DVD6_pastel_LG4163b_4x_NERO6601_LON166s_K-Probe.PNG
    11.8 KB · Pregleda: 86
  • DVD10_tdk_LG4163b_4x_NERO6601_LON166s_K-Probe.PNG
    DVD10_tdk_LG4163b_4x_NERO6601_LON166s_K-Probe.PNG
    11.9 KB · Pregleda: 60
  • DVD13_ridisc_LG4163b_4x_NERO6601_Pioneer2_Info-Pro.jpg
    DVD13_ridisc_LG4163b_4x_NERO6601_Pioneer2_Info-Pro.jpg
    68.4 KB · Pregleda: 66
  • DVD18_tdk_LG4163b_4x_NERO6601_LON166s_Info-Pro.jpg
    DVD18_tdk_LG4163b_4x_NERO6601_LON166s_Info-Pro.jpg
    68.9 KB · Pregleda: 84
  • DVD18_tdk_LG4163b_4x_NERO6601_LON166s_K-Probe.PNG
    DVD18_tdk_LG4163b_4x_NERO6601_LON166s_K-Probe.PNG
    11.7 KB · Pregleda: 74
Ovo je tura na kojoj se ochigledno vidi gornja pricha:
DVD11_datawrite_LG4163b_4x_NERO6601_LON166s_Info-Pro.jpg
DVD11_datawrite_LG4163b_4x_NERO6601_LON166s_K-Probe.PNG

Uporedite na primer ova dva skena, videcete da je kprobe prijavio oko 3,7mil PI greshaka dok je taj isti disk ima oko 39000 Pi greshaka u dvd info pro-u, pogledajte skale, jako su slichne samo sto je ona u Kprobu umnozena 10X(zashto? ne bih znao).

Da naglasim jednu stvar, uredjaje sam uzeo na test i to pre 20 dana samo zbog priche na cd freaksu, znachi nisam ih uzeo kao korisnik vec kao tester, do sad sam testirao sve dvd snimache sa nasheg trzishta koji su se ikada pojavili i to ne po komad, vec uvek po 4-5 komada minimum, u Liteonovom sluchaju sam testirao(ali krvavo) preko 15 komada.
Kad kazem test, to znachi narezano bar 100-tinak medija raznih proizvodjacha na jednom uredjaju.
Znam da je vecina chasopisa i test site-ova kod nas siromashna, te im i upotreba vishe od 20-tak medija u testu predstavlja finasijski problem, mislim da je nerealno reci posle 10 ili 20 medija kakav je uredjaj.
Ovo mogu da kazem, ukoliko niste bash neki freak za nekim kvalitetom slobodno mozete pazariti LG4163b, istina je da on ima poseban trip te mu medije za koje ste navikli da su kvalitetnije, ne leze te da smo malo ogranicheni izborom koji bi njemu godio, diskovi ne pucaju, uredjaj je izdrzao 100 medija uz minimalan pad u kvalitetu.

Lichno ja bih se opet opredelio za Pioneer 108 ili nec 35XX seriju, jedina mana nec-a je ne postojanje podrshke u nijednom skeneru, kad bi postojala podrshka, verovatno bi moja prevaga pala na nec. Ukoliko poretite p108 i LG4163b u dvdinfo pro-u mogu samo da kazem da sam dobijao od 2 do 3 puta kvalitetnije rezultate. Pricha nije zavrshena ovo je jako nov uredjaj, chekamo nove Fw-ove, ovi skenovi su ionako bili radjeni za neke strane forume te ce itekako biti razmotreno u buducim fw-oma kako povecati kompatibilnost.

Prilozi

• DVD11_datawrite_LG4163b_4x_NERO6601_LON166s_Info-Pro.jpg
    DVD11_datawrite_LG4163b_4x_NERO6601_LON166s_Info-Pro.jpg
    68.4 KB · Pregleda: 61
  • DVD11_datawrite_LG4163b_4x_NERO6601_LON166s_K-Probe.PNG
    DVD11_datawrite_LG4163b_4x_NERO6601_LON166s_K-Probe.PNG
    11.9 KB · Pregleda: 77
  • DVD11_datawrite_LG4163b_4x_NERO6601_Pioneer_Info-Pro.jpg
    DVD11_datawrite_LG4163b_4x_NERO6601_Pioneer_Info-Pro.jpg
    68.9 KB · Pregleda: 85
lucky2001 je napisao(la):
....
ukoliko niste bash neki freak za nekim kvalitetom slobodno mozete pazariti LG4163b,
....

Ja nisam freak za kvalitetom, niti se nesto razumem u ovu DVD bench problematiku, ali me interesuje sta realno gubim ako pazarim LG umesto NEC-a, uz pretpostavku da cu uvek rezati na npr. TDK medije? NEC 3520 je toliko bucan da ga jednostavno ne zelim na svom stolu sve i da je najbolji na svetu. Ok, razumem ljude koji iskljucivo rezu, ali gledanje DVD filmova ili sl. je jednostavno besmisleno uz tolike decibele :S:

Kako ti bre bucan, pa vrati ga na fabricki firmware, ili ga ogranici Nero DriveSpeedom na 5x kad gledas filmove.
Svi kukaju zbog riplocka i garancije, a riplock napravljen da nebi bili bucni.

t.o. je napisao(la):
Kako ti bre bucan, pa vrati ga na fabricki firmware, ili ga ogranici Nero DriveSpeedom na 5x kad gledas filmove.

Jednostavnije je da uzmem LG. Nekom ko nareze par backup-a mesecno to nije smak sveta (bar se nadam ;) )

Ne rece za UDMA.

nije mi jasno sto je toliko ljudi zapelo za LG.
nisam ukapirao zasto su se prosto fiksirali za njega?

postoje provereni rezaci kao sto su pioneer, nec asus...

Poslednja izmena:
Gedzo, mislim da je 4163B napravljen i deklarisan kao ATA-33, a da su samo sa prethodnim modelom probali 66.

Po mom (relativno kratkom) iskustvu 4163B je solidan rezac; nisam ga testirao posebno bas kao test, ali bas nikakvih problema nije bilo u svakodnevnom radu. Sa druge strane, ovde kod mene je malo drugaciji izbor medija, a i nikome nije zao da da neku siccu vise za malo bolje stvari. Uzet bas on zbog DVD-RAM opcije.

Sorry, zaboravio sam da ti odgovorim sinoc, da udma2 je u pitanju.

Hvala na ptvrdi za DMA33. Ladno su na sjtu prepisali specifikaciju od 4160 i naveli da je 66ica.
Testirao sam i ja i nisam naisao ni na kakve probleme, ali videcemo, ja to natenane. Inace i ja koristim OK medije tako da ce iskustva izneta biti sa Verbatimom i Intenso medijama.
Za xavera:
Nije niko zapeonego treba proveriti sve proizvode na trzistu, a inace ovaj LG ima ono sto drugi nemaju, a nekome bas to treba: DVD-RAM.

jedno pitanje?
zasto se odustalo od 8MB buffer-a na DVD rezacima?
prvi MSI-jev 4-brzinski je imao 8, a kasnije svi po 2MB!
za LG-jeve mislim da su svi imali po 2MB!
Pioneer 108D ima 2MB!!!!
pa mislim da je za DVD rezanje bas komotno 8MB!!!

Nazad
Vrh Dno