Šta je novo?

Koji distro probati?

Hvala za info. Obrisah sinoć Cinnamon, LXDE, LXQt i KDE. Kada se upalio, onda mi nestala kanta na desktopu. Videh posle kada sam čačkao da je ustvari otišla ikonica. :D Tako da ću da odradim instalaciju od nule novu i to samo sa XFCE koji i sada koristim, jer sam se igrao i zezao, pa da ne ostaju repovi...

Imam jedno početničko pitanje. Mnogo mi se dopao Hyprland. Sta je pametnije, instalirati neki DE kao sto je Plasma ili XFCE, pa posle instalirati Hyprland, ili na čistu Arch instalaciju staviti Hyprland I polako stavljati pakete koji su potrebni. Ja sam za ovu drugu varijantu ali za nju će mi trebati velika pomoć.

Imam jedno početničko pitanje. Mnogo mi se dopao Hyprland. Sta je pametnije, instalirati neki DE kao sto je Plasma ili XFCE, pa posle instalirati Hyprland,
Nema smisla instalirati Plazmu kao DE a onda instalirati Hyprland kao TWM. Ostavljaš sistem sa mnoštvom nepotrebnih paketa.
ili na čistu Arch instalaciju staviti Hyprland I polako stavljati pakete koji su potrebni. Ja sam za ovu drugu varijantu ali za nju će mi trebati velika pomoć.
Najbolja je čista Arch instalacija i onda instalirati samo ono što je neophodno. Sada imate archinstall skriptu pa je cela instalacija mnogo olakšana za početnike. Koju grafičku kartu imaš ?

S obzirom da mi se bas dopalo, instalirao sam ga na matičnom PC sa RX5700, na poslu intel integralna I na Rpi5. Da mogu u svakom trenutku nesto da probam. Ono sto ne mogu da nadjem je settings panel. Ako instaliram sve posebno, za svaki settings moram pojedinačno da ulazim.

Ne postoji settings panel u Hyprland-u. Sve se konfiguriše preko hyprland.conf fajla. Naravno, postoje gotove skripte koje instaliraju dot fajlove i bukvalno odrade sav posao za tebe i daju ti GUI u kojem možeš da podesiš Hyprland u sitna srevca. My Linux 4 Work YouTube channel ima self made ML4W skriptu koju možeš pokrenuti na tvojoj svežoj Arch instalaciji:

Bash:
 bash <(curl -s https://raw.githubusercontent.com/mylinuxforwork/hyprland-starter/main/setup.sh)

Prati instrukcije i to je to. Ako sve odradiš kako treba, rezultat bi trebalo da bude ovo:

1738503847226.png

GUI program može automatski da edituje hyprland.conf fajl i omogućava ti da podesiš sve parametre. Od razmaka između prozora, preko stila animacije, pa sve do količine blura i pozadine.

S obzirom da mi se bas dopalo, instalirao sam ga na matičnom PC sa RX5700, na poslu intel integralna I na Rpi5. Da mogu u svakom trenutku nesto da probam. Ono sto ne mogu da nadjem je settings panel. Ako instaliram sve posebno, za svaki settings moram pojedinačno da ulazim.
Mnogo je bolje da se ispise sve po config fajlovima.
Imas neke gui varijante koje su ok. Za izgled nwg-look, qt5ct, qt6ct, kvantum manager.
Za podesavanje hyprland-a, ako bas nisi voljan da se igras sa config fajlovima imas HyprGui.
Za waybar mislim da nema nikakav gui za podesavanje.

Imas sistem kljuc u ruke varijante npr. ovo.

Nisam lepo objasnio, mislio sam na opšti settings, za stampac, Bluetooth, network manager... Ili to sve staviti u waybar pa napraviti dugmiće. Radi meni hyprland, i dosta toga sam podesio. Recimo ne znam firewall da instaliram i da li mi treba.
Kao npr, KDE system settings

Nisam lepo objasnio, mislio sam na opšti settings, za stampac, Bluetooth, network manager... Ili to sve staviti u waybar pa napraviti dugmiće.
To su paketi koje moraš dodatno instalirati. Arch Wiki pokriva sve.
Recimo ne znam firewall da instaliram i da li mi treba.
Bash:
sudo pacman -S uwf gufw --noconfirm && sudo systemctl enable ufw && sudo reboot

Grafička podešavanja za firewall se pokreću sa

Kod:
gufw

Mozda ce nekome znaciti.
Imam instaliran Arch Linux i samo Hyprland. Instaliran ufw i gufw, prilikom pokretanja gufw javlja gresku
Kod:
Authorization required, but no authorization protocol specified
Authorization required, but no authorization protocol specified

(gufw.py:16855): Gdk-CRITICAL **: 21:05:57.868: gdk_keymap_get_for_display: assertion 'GDK_IS_DISPLAY (display)' failed
(gufw.py:16855): Gdk-CRITICAL **: 21:05:57.868: gdk_keymap_get_modifier_mask: assertion 'GDK_IS_KEYMAP (keymap)' failed
...

Na Arch forumu su mi resili problem, navodno je problem u kodu i privilegijama za root korisnike.
Mora da si instalira i xhosts i da se promeni /usr/bin/gufw fajl
Kod:
#!/bin/bash
c_user=$(whoami)
xhost +SI:localuser:root
pkexec /usr/bin/gufw-pkexec $c_user
xhost -SI:localuser:root

i onda sve radi.
evo originalana tema

@snaplion možeš njega, a imaš i Tiny Core, Bodhi, Lubuntu... Njih sam probao, ali najviše mi je odgovarao Alpine linux i Tiny Core linux.

Sta preporucujete za stari intel dual sa 2gb rama,za surf?
Puppy linux?
Neće ti pomoći ni jedan distro. Morate da izbacite iz glave taj način razmišljanja. Internet je sam po sebi postao prezahtevan za stare kanturine. Ukoliko sistem nema dovoljno brz procesor, disk, i dovoljno memorije, nema ništa od interneta. Moći ćeš da otvoriš samo web stranice koje su čist HTML sa par sličica ili eventualno da koristiš terminal based browser kao što je w3m. U suprotnom, čim otvoriš youtube, jedan tab ima da pojede svih 2GB i da ti zakuca CPU na 100% i to je to. Lightweight distroi mogu da pomognu starijim mašinama, ali lešinama sa 2GB koje su za otpad, nema spasa.

Nazalost skoro svi sajtovi su JavaScript i optimizovani za threadrippere posto to programeri imaju. Htedoh da kazem salu na stranu ali i nije bas.

Nazad
Vrh Dno