Šta je novo?

Koji distro probati?

Hvala, probacu to. Ovo je bio slucaj za Mint, videcu da li ce biti problema i sa Ubuntu, pa ako bude probacu preporuceno :)
Linux Mint ima Edge verziju koja koristi 6.xx kernel. Možeš i njega da probaš. Ta verzija Mint-a se reklamira kao distro koji je za noviji hardware. Na kojoj mašini ti to pokušavaš? Koja je LAN kartica odnosno matična ploča ?

@whis

Kada sam napisao da se salis, mislio sam na tvoju konstataciju da na YT nema nista :) Nadji neki tutorial za linux na YT, mnogo brze i lakse ces da naucis nesto o linuxu nego sto ces ovde postavljanjem pitanja i cekanjem na odgovor. Znaci, prvi korak je odgledas par klipova da se edukujes, a onda ako ima potrebe postavis pitanja za stvari koje ti nisu jasno. Recimo ovako nesto za pocetak

Mozda nije lose da krenes sa ZorinOS-om

stim sto ovde postoji osnovna (besplatna) i placena verzija.

Linux Mint ima Edge verziju koja koristi 6.xx kernel. Možeš i njega da probaš. Ta verzija Mint-a se reklamira kao distro koji je za noviji hardware. Na kojoj mašini ti to pokušavaš? Koja je LAN kartica odnosno matična ploča ?

Maticna Gigabyte B550 Aorus Elite V1

@whis

Kada sam napisao da se salis, mislio sam na tvoju konstataciju da na YT nema nista :)
To se odnosilo na to da ne mogu da nadjem resenje za kontektovanje kablovskog interneta. Uglavnom i ono sto sam nasao nije radilo.

Zorin mi se npr svideo, interfejs... ali me je odvuklo to sto ima i placenu verziju a besplatna je ogranicena.

Zorin mi se npr svideo, interfejs... ali me je odvuklo to sto ima i placenu verziju a besplatna je ogranicena.
Kako misliš ograničena? Kao recimo šta konkretno? Jedina razlika što u plaćenoj verziji imaš predrfinisana 6 izgleda i preinstalirana gomila programa. Što možeš i sam da uradiš, ako ti je uopšte potreban sav taj softver.

Zorin dosta kasni sa novijim verzijama kernela i paketa.
Probaj Ubuntu ili Fedoru, prvo live. Ako radi sav hardver, instaliraj. Ako ne, probaj rolling koje je Alex preporučio

Ta ploča ima 10Gb Realtek čip i za nju preporučuju minimalno 5.15 kernel, ali u praksi nije tako. Potreban je 6.6 kernel za neke revizije čipova. Zorin je smeće, drži se mainstream distroa zbog podrške. Za početak prvo probaj neki rolling kako bi se uverio da LAN radi. Posle ćeš lako naći distro za instalaciju.

Kako misliš ograničena? Kao recimo šta konkretno? Jedina razlika što u plaćenoj verziji imaš predrfinisana 6 izgleda i preinstalirana gomila programa. Što možeš i sam da uradiš, ako ti je uopšte potreban sav taj softver.
Najvise sam mislio na te izglede i to.

Zorin dosta kasni sa novijim verzijama kernela i paketa.
Probaj Ubuntu ili Fedoru, prvo live. Ako radi sav hardver, instaliraj. Ako ne, probaj rolling koje je Alex preporučio
Za Ubuntu sam se odlucio trenutno ali cu svakako u buducnosti da probam i druge pa koji budu odgovarali mojim kriterijumima njega cu da izaberem.

T Potreban je 6.6 kernel za neke revizije čipova. Zorin je smeće, drži se mainstream distroa zbog podrške.

Eto vidis, taj podatak nisam pronasao. Samo sam pokusavao sa kernelima ispod 6.0. Imacu to u vidu sada kada budem instalirao Ubuntu (ako net bude zezao)

Kakva su iskustva sa Archcraft?

Archcraft je rolling release i nije za početnike.

Ta ploča ima 10Gb Realtek čip i za nju preporučuju minimalno 5.15 kernel, ali u praksi nije tako. Potreban je 6.6 kernel za neke revizije čipova. Zorin je smeće, drži se mainstream distroa zbog podrške. Za početak prvo probaj neki rolling kako bi se uverio da LAN radi. Posle ćeš lako naći distro za instalaciju.

Instalirao sam juce Ubuntu zadnju verziju i nisam imao problema sa netom, automatski mi je prepoznao wired connection. :)

Vrv Ubuntu koristi kernel koji radi kod mene, dok je sa Mintom drugacije.

Instalirao sam juce Ubuntu zadnju verziju i nisam imao problema sa netom, automatski mi je prepoznao wired connection. :)

Vrv Ubuntu koristi kernel koji radi kod mene, dok je sa Mintom drugacije.

Ćuti, može da čuje zlo. Mene je moj kućni ruter ubijao u pojam preko godinu dana sa dve različite verzije Ubuntua, nikad nisam uspeo da provalim koji mu je đavo da mi pri butu samo odjednom ethernet mreža ne radi. Izgleda da je prestalo otkako sam flešovao novi BIOS na ploču, samo se molim da opet u nekom trenutku ne krene.

Pored win 11 na kompu koji je star 10 godina instalirao sam i Linux Mint 22 cinnamon,posle 2 dana cackanja,primetio sam sto se puštanja filmova tiče da je video nekako usporen,kao da nedostaju čini mi se drajveri za grafiku.Sa onim njegovim difolt plejerom je to najmanje izrazeno,ali i vlc i smplayer imaju taj problem .Mislio sam da su codeci u pitanju ali vidim taj njegov paket codeca je instaliran,dobro se sećam da mi je to prvo trazio prilikom same instalacije Minta.
Graficka je radeon 7700 HD,jel ima neki drajver za linux ili šta mi valja činiti?

Kucaj u terminalu

lspci -k | grep -EA3 "VGA|3D|Display"

ako nemas instalirane amd drajvere, kucaj dalje

sudo apt update
sudo apt install firmware-amd-graphics

Ovako instaliras otvorene AMDGPU drajvere, koji su obicno ukljuceni u kernel, zato prvo proveri da li ih ima.

Pored win 11 na kompu koji je star 10 godina instalirao sam i Linux Mint 22 cinnamon,posle 2 dana cackanja,primetio sam sto se puštanja filmova tiče da je video nekako usporen,kao da nedostaju čini mi se drajveri za grafiku.Sa onim njegovim difolt plejerom je to najmanje izrazeno,ali i vlc i smplayer imaju taj problem .Mislio sam da su codeci u pitanju ali vidim taj njegov paket codeca je instaliran,dobro se sećam da mi je to prvo trazio prilikom same instalacije Minta.
Graficka je radeon 7700 HD,jel ima neki drajver za linux ili šta mi valja činiti?
Trebao si drugi distro da instaliraš, jer Mint je sam po sebi zahtevan i nikad ti neće raditi fluidno kao win.

Linux Mint je zahtevan koliko i bilo koji drugi distro, a sam Mint podrzava i druga graficka okruzenja. Moze da proba Xfce Edition koji je lightweight varijanta u odnosu na Cinnamon.

Ako covek ima 4gb rama ili manje, pa da i misli o tome 😅
Ako ima 8gb ili vise, nek ubaci sta njemu odgovara od DE, sad gledati sta zauzima 100 ili 200-300mb manje/vise bzv potpuno.

Ja sam davno korisio Red hat 9 i Mandriva koji je tada bio na 3 CD-a. To je radilo glatko i fluidno. Ovi sada Linux-i mi ne rade kao Windows 10 što se tiče brzine. Kao da ih guši nešto i da je odziv sekundu sporiji. Očigledno nisu dobro ispeglani i nisu kompatibilni sa hardware-om. Oseti se to u radu, a testirao sam dva na istoj desktop mašini koja je sklopljena do sitnih detalja i iskorišćena maksimalna brzina. Sistem na Win 10 se posle 2 godine podiže za 5 sekundi, dok na Linux-u to nisam uspeo i ako je NVME disk.

Ne. Nisam običan korisnik i Widnows podešavam 3 dana da bi mogao tako da radi. :D Otkriću ti jednu tajnu, a to je da je mnogo bitan i redosled instalacije drajvera, programa... ;)

Pa nemoj da odaješ tajne, nego otvori temu i sve to lepo napiši. Na YT-u nemaš rezultat boot-a win-a 10 sa nvme-a ispod 10 sekundi (čak mislim da je bliže 15 sekundi), ko bude usnimio rezultat od 5 sekundi zagarantovan mu je hall of fame.

bwt. verujem da ovde na forumu i nema puno običnih korisnika.

Ne znam da li računaš prvu sekundu od kako pritisneš taster ili kada se pojavi učitavanje sistema?

Kada pritisnem power taster to mi je nulta sekunda, tad kreće da radi štoperica :) Mislim da nije ovde mesto za diskusiju optimizaciji učitavanja win-a, modovi će sve ovo da pobrišu. Inače i linux može da se optimizuje, da se podesi koji će servisi da se startuju a koji su nepotrebni, zatim paralalno učitavanje servisa, isključivanje nepotrebnih kernel modula i još puno drugih stvari koje mogu da se urade.

Slažem se. Trenutno na laptop-u koristim MX Linux kao test. Nešto mi se on pokazao dobar od strane drugih korisnika za neku svakodnevnu upotrebu. Šta misliš o njemu?

Licno ne koristim linux distribucije koje ne koriste systemd kao sistem inicijalizacije (init system), MX koristi SysV. Od Debian stable distribucija koristim LinuxMintDE na kucnom desktopu, pogotovo sto je ona fixed release za razliku od MX-a koja je semi rolling dok su starije verzije isto bile fixed release. Prednost MX-a bi trebalo da se ogleda u podrzanom hardveru, ali ja ni sa klasicnim Mintom ni sa LMDE nisam imao problema ni sa jednom komponentom, a instalirao sam ih i na raznim laptopovma i na raznim desktop konfiguracijama.

Kucaj u terminalu

lspci -k | grep -EA3 "VGA|3D|Display"

ako nemas instalirane amd drajvere, kucaj dalje

sudo apt update
sudo apt install firmware-amd-graphics

Ovako instaliras otvorene AMDGPU drajvere, koji su obicno ukljuceni u kernel, zato prvo proveri da li ih ima.
Hvala na info,proverio sam imam drajvere definitivno.Verovatno se resilo nekim update koji je bio,sada video funkcionise normalno ok mi je ovaj mint za neku osnovnu upotrebu,surf ,multimedija,libre office otvara i win office fajlove.

Ja sam probao mnoge na ovoj virtualnoj mašini ali ZorinOS PRO je najbolji. Ne interesuje me kakvo mu je sučelje da li šljašti ili je plazma ili gnome već samo aplikacije a Pro verzija je prilično nabildovana i lako se može naći na netu pro verzija. Prijatan je na oko. Više ne gledam ni u jednu drugu. Recimo Manjaro je lep i lepo radi i veoma mi se vizualno sviđa ali to je to. Nema ništa drugo na njemu potpuno mrtav Linux. Ali zato Zora rastura bre. Možeš da napraviš sučelje kakvo god hoćeš.... :):);););):):):cool::cool:🥰🥰🥰🥰🥰😊😊😊😊😊🥹🥹🥹🥹🤗🤗🤗🤗🤗🤗
2024-09-22 14_05_24-Koji distro probati_ _ Page 101 _ Benchmark Forum - Brave.png2024-09-22 14_03_20-Koji distro probati_ _ Page 101 _ Benchmark Forum - Brave.png

Nazad
Vrh Dno