Šta je novo?

Koji disk na koji kontroler?

lab310

Čuven
Učlanjen(a)
08.05.2005
Poena
660
Imam plocu Asrock B75 koja poseduje 3xSATA3 i 5xSATA2 konektora. Jedan SATA3 konektor kontrolise cipset (znaci intel kontroler) a preostala 2 nezavisni ASMedia ASM1061 kontroler koji je takodje na ploci. Ne znam koji od ova dva kontrolera upravlja SATA2 prikljuccima.
Dilema je: gde prikaciti SSS (Samsung EVO) a gde HDD (WD 640AAKS). Mislio sam da SSD prikacim na SATA3 Intel, a HDD ili na SATA3 ASMedia ili na SATA2. Druga varijanta je da oba budu na SATA3 ASMedia. U oba slucaja, optiku sam mislio da stavim na neki SATA2 prikljucak.
Sta je bolje? Iz vremena PATA diskova znam da je uvek bilo bolje da se diskovi povezu na vise kontrolera (ako ih ima), ima li to smisla na SATA?

Poslednja izmena:
Sve bih vezao na Intela-a, ako moze. Obzirom da verovatno ne moze,
u tom slucaju.
SSD na sata 3 - Intel
HDD na sata 3 - AsMedia
DvD na sata 3 - AsMedia

SSD obavezno na Intel SATA3, kao što ti je borab odgovorio. Inače, niti taj WD, niti optički uređaj, nisu ni blizu da zasite propusni opseg SATA2 porta, tako da njih slobodno možeš da staviš na Intel SATA2 (Asmedia upravlja samo dodatnim SATA3 portovima). Nećeš pogrešiti ni ako ih staviš na ove druge...

Što se PATA diskova tiče, znam da je imalo veze sa performansama, povezuješ li diskove na različite kanale kontrolera ili su oba na istom (Master-Slave). Za SATA diskove to nije od značaja, jer svaki ima posebnu vezu sa kontrolelerom.

Ja sam na MSI X79 GD45 Plus (2 SATA III i 4 SATA II konektora) Samsung 840 EVO i WD 640 Black (AALS) vezao na SATA III, a WD 2 TB Red (EFRX) i DVD-RW na SATA II, realno za sve sem najbrzih obicnih hardova ne moze ni da se oseti razlika

Ja bih sve stavio na Intel kontroler a u BIOSu bih iskljucio AsMedia... SSD na SATA3 a HDD i optiku bez ikakvih problema mozes da stavis na SATA2 jer ionako nece iskoristiti u potpunosti brzine koje nudi SATA2.

Nazad
Vrh Dno