Šta je novo?

Koji digitalac kupiti?

Popudopulus

Slavan
Učlanjen(a)
23.10.2007
Poena
305
Kupio bih aparat cija bi cena maksimalno bila 13.000 dinara, ponuda je raznolika a ne znam koje marke bih trebao da izbegavam. Od prilike sta bi trebalo da ima: 8MPix, 4x optički, 2GB, da bude tanak bez one budze za saku i naravno da video snima sa zvukom. Sto se tice baterije, da li je bolja interna ili obicne AA?
Pitanje sto se tice memorija, vidim da neki proizvodjaci aparata imaju mogucnost koriscenja samo sopstvenih dodatnih memorija, da li su one bolje i brze od XD i SD i u cemu je razlika izmedju XD i SD, primetio sam samo razliku u ceni?!

Ako ti je bitan kvalitet slika uzmi pre Canon nego taj Olympus... pogledaj malo druge teme u ovom delu foruma pa ce ti biti jasno zasto je tako...

Canon ima najkvalitetnije slike (bar tako kazu) ali nemoj olako da izbacujesh ostale proizvodjache iz razmatranja... Olympus FE320 (moze da se nadje za 12000 i manje mozda) je skroz dobar aparat i po kvalitetu slike je veoma blizu ako ne i bolji od Canona (4xx i 5xx) (imash na benschmark sajtu test pa se mozesh i sam uveriti)... Canon je po dizajnu (bar meni) stvarno najgori... Ne mislim samo na 4xx seriju vec i na 5xx itd. (mada se ukusi razlikuju)... Ona budza za shaku je skroz bezveze, tu se slazem sa tobom...

Neki ljudi gledaju samo kvalitet fotografije ali meni je bitna i kompaktnost (estetski izgled manje-vishe)...

Shto se tiche baterija... Ne znam da li je bolje imati punjive AA baterije ili li-Ion bateriju u aparatu... Ako se desi da Li-Ion baterija propadne (a to je neminovno pre ili kasnije), onda ce zamena baterije sigurno vishe koshtati nego menjanje najobichnijih punjivih baterija i pitanje je da li cesh moci da je nadjesh u prodaji za godinu dana, recimo... Koliki je zivotni vek tih Li-Ion baterija koje stavljaju u aparate, stvarno ne znam, jer sam do sad imao iskljuchivo aparate sa punjivim AA baterijama koje mozesh da kupish skoro na svakoj trafici (mada su mi one dosta brzo propadale)... Prednost AA punjivih baterija je i ta shto mozesh da kupish 2 seta baterija i da koristish jedan dok se drugi puni... Tako da nikad necesh morati da chekash da se baterije napune...

Poslednja izmena:
Budza za shaku je naravno pozitivna stvar, da bar nekako mozesh da drzish aparat u ruci za razliku od onih koji su kao tabakera i koji u svakom trenutku samo shto ne ispadnu iz ruke. A shto se tiche poredjenja kvaliteta slike, ne znam kako si to zakljuchio da Canon ima slichne fotografije, Canon u toj klasi pravi ubedljivo najbolje, a FE320 ne moze ni u kom parametru slike da se takmichi sa njim, razlika je drastichna u korist Canona, pogledaj ponovo primere iz Banetovog testa.

Aj neko neka odgovori na pitanje za baterije...

Aj neko neka odgovori na pitanje za baterije...
ako idu samo 2 baterije u aparat, to je neviđena gnjavaža. pola sata dok napuni blic, prazne se na svakih 50 snimaka... ali, ako ih ima 4, to je već druga priča.
Li-ion baterije sigurno traju duže od samog aparata, to nemoj da brineš.
najbolje je ako ima 4 AA baterije (uvek možeš da dokupiš ako ti zatrebaju), pa Li-ion, a najgore sa 2 AA baterije.
a naravno ako imaš rezervnu Li-ion možeš da :banana:

Najbolje je imati LiION bateriju, jer ne morash da mislish na nju, mozesh da je punish 3x dnevno po 15 minuta, a rezervne su odavno jeftine. Ja koristim NiMh samo za blic jer nemam izbora, i to su jedine baterije na koje moram da mislim kada sam ih punio i koliko ce mi trajati, iako naravno imam rezervne.

Ali to u svakom sluchaju ne treba da ima veze sa izborom fotoaparata, pogotovo ne u ovoj klasi gde ljudi naprave 1000 fotografija godishnje i to ako mnogo pucaju.

Hvala Vam na odgovorima, pojasnili ste mi sliku oko nekih stvari!!!
Dobio sam preporuku za ove modele Canon A580/A590 i Fuji A900, neki su i ispod cene koju sam naveo i uz neke od njih se dobija kartica 2GB, dve Li-Ion baterije i torbica, jedino sto imaju losije rezolucije i nizak FPS (20FPS za neke), sta Vi mislite o tome?

Poslednja izmena:
Hvala Vam na odgovorima, pojasnili ste mi sliku oko nekih stvari!!!
Dobio sam preporuku za ove modele Canon A580/A590 i Fuji A900, neki su i ispod cene koju sam naveo i uz neke od njih se dobija kartica 2GB, dve Li-Ion baterije i torbica, jedino sto imaju losije rezolucije i nizak FPS (20FPS za neke), sta Vi mislite o tome?

Moja greska, pise 20 FPA, e sad mi je vec zabuna u glavi, koja je razlika izmedju FPS i FPA?

Ixus 70 nema stabilizaciju slike zar ne? Samo modeli koji u nazivu sadrze IS...

Da, kolko sam uspeo informacija do sad da skupim, IS je njihova skracenica za stabilizaciju slike.

Aj kad sam vec tu, kopao sam informacije o raznim aparatima i odluka je na kraju pala na dva modela Canon A720 i Ixus70, prvi ima AA baterije, 6x opticki zoom i naravno sporiji blic a drugi ima Li-Ion bateriju ali samo 3x opticki zoom. Da li moze mnogo da smeta spori blic?

Ne moze da ti smeta mnogo spori blic, necesh da pucash njim 5 fotografija u sekundi ;)

A720 i Ixus su potpuno razlichiti aparati, prvi ima full manuelne komande, stabilizaciju i veci je, dok je Ixus obican idi0t, nema IS i to je ultrakompakt klasa, nema manje od toga :)

Ima Ixusa sa IS... nego hoces reci da se Ixus serije ne isplati uzimati?
Zavisi šta hoćeš sa njim... Ako ti je najvažnije da aparat možeš da nosiš kao privezak za ključeve, da fensi izgleda, da samo stisneš dugme i slikaš, i pri tome da dobiješ pristojnu fotografiju kupuješ Ixus.
Međutim, ako ti ne smeta što aparat nije veličine kutije šibica, ako te zanima da malo čačkaš manuelna podešavanja, i da počneš da učiš nešto o fotografiji... onda se ne kupuje Ixus, već Axxx.
Znači svaki ima neku svoju ciljnu grupu... i prosto od tvojih prohteva zavisi koji ti više odgovara, i koji ti se više isplati.

Poslednja izmena:
Mozda nece 5 u sekundi, ali moze da smeta kada, recimo, neko diplomira pa se skupi rodbina da mu cestita, a od fotografa se zahteva da snimi svaki poljubac ;)

To ne moze ni jedan mali aparat, tako da je svejedno :)

Ima Ixusa sa IS... nego hoces reci da se Ixus serije ne isplati uzimati?

Ima sa IS, ali je pomenut 70 koji nema.

I rekao sam vec, Ixus je obican idi0t, i ako ti to radi posao, medju najboljima je, novi modeli su sigurno najbolji kao potpuno automatski dzepni aparati.

Vrh Dno