Šta je novo?

Koji crno-beli laser?

srbin

Slavan
Učlanjen(a)
12.12.2004
Poena
304
Potreban mi je crno-beli laserski štampač, što jeftiniji, koji štampa kvalitetan tekst i odlične crno-bele fotografije. Napominjem, da mi je štampa fotografija vrlo važna. Reč je o crno-belo-sivim fotografijama mikrostruktura metalnih materijala i to mora da izgleda perfektno kad se odštampa.
Imao sam, i prodao ga vrlo brzo, Samsung ML-1710. Ne da nije bio dobar za štampanje fotografija, nego je i za tekst prilično loš. Ima još dosta mana, ali drugi put o tome. Za fotografije i mogu da mu oprostim jer je 600x600, ali za tekst ne mogu.
Štampač za koji sam utvrdio da dobro odrađuje posao koji mi treba je HP 1200, ali taj odavno nije u prodaji. Njegov naslednik HP 1300 nije toliko dobar kao on, a ne bih ga ni kupio jer mi je preskup, a sa štampačem nemam nameru da zarađujem pare.
Imate li neku ideju, koji bi od jeftinijih štampača mogao da zadovolji moje zahteve, ili bar, gde može da se nabavi jeftin, polovan i potpuno ispravan neki bolji model?

Mozda mozes da probas u nekoj radnji Canon 1120 (HP1100) ako ga jos uvek ima. Kazem ti da vidis gde mozes da probas pa ne moras tu i da kupis, samo da vidis da li ti zadovoljava. Cena mu je negde oko 135 evra.

Poslednja izmena:
To shto ti trazis nema.Najjeftiniji shtampac hp je 1020 koji je oko 12500 a tebi treba bar jedna ako ne i dve klase bolji shtampach.
Kad budesh kupio obrati paznju na cenu novog kertridza kao i cenu reciklaze.

Za kyoceru nemam pojma kakav je štampač. A ovo oko 2900 i 1020 imaš gomilu postova o tome. Upotrebi search, ali ta dva štampača ne izlaze u susret ovome što tebi treba.

Pozdrav.

Kyocera je jako dobar stampac model FS 1020 je za tebe prava stvar imash popust
TJ kupish 4 ili 5 kutija tonera i dobijesh dz shtampach koji je malo bolji od hp 1320
hm imam negde cenovnik kyocera pa ako ti treba shtampach njihov na pm javi

srbin je napisao(la):
Imao sam, i prodao ga vrlo brzo, Samsung ML-1710. Ne da nije bio dobar za štampanje fotografija, nego je i za tekst prilično loš. Ima još dosta mana, ali drugi put o tome. Za fotografije i mogu da mu oprostim jer je 600x600, ali za tekst ne mogu.

Znaci li to da onda i Samsung-ovi multifunkcijski laseri kao npr. model SCX-4100 (koji, cini mi se, koristi isti toner kao i ML serija) imaju isto tako losu stampu teksta i slike?

Pitam ovo jer sam ranije razmisljao o kupovini ovog stampaca, ali sam odustao jer mi se na kraju vise korisnim ucinila stampa u boji HP inkjet-a. Bice dobro ako se ne bih bar tu (u pogledu kvaliteta) zeznuo? :d

Sad samo jos kad bih uspeo da nadjem CISS za HP1510 pre nego sto potrosim originalne kertridze... :trust:

edit (da ne bude sasvim offtopic)

Drug ima HP 1100 (mislim da je to taj, u svakom slucaju onaj tamni sto se vrti na reklami MSGroup-a na PCBerza sajtu kad gledas cene komponenti sa leve strane, a mozda je to i 1020, pitacu ga pa cu ti poslati PM) i stampao mi je nesto sa slikama pre na tom stampacu... Meni je to skroz fino izgledalo, cak neke slike su bolje ispale kad su odstampane nego na ekranu (neki heliksi koji su bili malo zamuceni)... BTW, malo ga inace koristi, pa je stampao sa originalnim tonerom koji je dobio jos pri kupovini.

Poslednja izmena:
to3a je napisao(la):
Kyocera je jako dobar stampac model FS 1020 je za tebe prava stvar imash popust
TJ kupish 4 ili 5 kutija tonera i dobijesh dz shtampach koji je malo bolji od hp 1320
hm imam negde cenovnik kyocera pa ako ti treba shtampach njihov na pm javi

Aha, super stvar. Video sam oglas u Mikru. Prvo sam pogledao cenovnike na sajtovima (npr. www.videodata.info) i zaključio da 4 tonera po 65.49EUR koštaju 261.96EUR i da bih za te pare trebalo da dobijem i štampač. Kad sam ih pozvao telefonom, objasnili su mi da štampač sa ovim tonerima košta okruglo 500EUR. Reklama može dvoako da se protumači, mada ja to njihovo tumačenje ne razumem. Inače, štampač Kyocera 1020D košta 317,40EUR.

.neo je napisao(la):
Znaci li to da onda i Samsung-ovi multifunkcijski laseri kao npr. model SCX-4100 (koji, cini mi se, koristi isti toner kao i ML serija) imaju isto tako losu stampu teksta i slike?

Pitam ovo jer sam ranije razmisljao o kupovini ovog stampaca, ali sam odustao jer mi se na kraju vise korisnim ucinila stampa u boji HP inkjet-a. Bice dobro ako se ne bih bar tu (u pogledu kvaliteta) zeznuo?
Ajd da ti kažem šta mi se nije svidelo. Prva stvar, drajver. Ima opciju za posterizaciju, a nema za booklet štampu, što me je odmah iznerviralo. Sad, to može da se reši na Windows-u pomoću programa FinePrint, ali šta da radim za Linux? Drugo, kućište mu je rezonantno, tako da je poprilično bučan, utoliko pre, što je putanja papira veoma dugačka (mnogo duža nego kod npr. HP 1010). Treće, ne može da ode u stand-by za kraće vreme od 5min (to je minimalno moguće podešavanje u drajveru), i to i ne bi bio neki problem da nema sa strane neki ventilator koji se stvarno čuje sve dok konačno ne ode u stand-by. Četvrto, više puta mi se desilo (a odštampao sam sa njim oko 500 kopija) da pri povlačenju papira izlomi njegovu ivicu (onu koju vuče). Peto, ni kvalietet odštampanih slova nije nešto naročito - krzava su. Npr. probao sam da odštampam tekst u fontu 12 i pored njega crni pravougaonik. Interesantna stvar, pravougaonik je bio dobro popunjen crnom bojom, a na tekstu su se jasno uočavala prazna mesta - kao neki risevi (ali samo kad se izbliza pogleda). Šesto, fijoka za papir je otvorena sa zadnje strane (da bi mogao da primi duže formate papira, al' kome to treba) pa praktično, kao da je nisam ni imao. Zbog toga nikad nisam držao papir u fijoci. Dve stvari koje su mi se stvarno svidele: 1) brzina, čak i pri štampanju velikih fotografija, 2) taster za prekid štampe - cancel (stvarno radi kako treba).

Posebno me interesuju iskustva u korišćenju štampača Canon LBP-2900 ili Canon LBP-3000. Nikako da negde vidim taj štampač uživo. Njegove konkurente HP 1010 i HP 1020 viđam svaki dan, ali mene posebno interesuje Canon. Pre svega, interesuje me kvalitet odštampanog materijala, i njegovo poređenje sa štampačem HP 1010, kao i da li je stvarno istina ono što piše u ovom testu: Test štampača Canon LBP-2900 Da li po Vama rezultat testa važi samo za model koji su testirali, ili je to generalna i tačna ocena štampača. Takođe, interesuje me kvaliet serifnog teksta u fontu 8, kvalitet odštampanih slika i da li drajver ima opciju za booklet štampu? Kako bi ste ga po kvalitetu štampe uporedili sa npr HP1100?

Poslednja izmena:
fanatic je napisao(la):
ZA ovo što tebi treba je HP 1160 ili HP 1320. Od 25.000,00 do 30.000,00 dinara. Nema jeftinije za taj kvalitet.

A šta misliš o HP 1022? Taj bih već mogao da kupim. Da li taj štampač ima realnih 1200x1200 i kakav je kvalitet štampe u odnosu na HP 1200?

Da ne otvaram novi thread...

Koji laser sa 1200 dpi do oko 240€?
Po specifikacijama mi se trenutno najviše sviđa Samsung ML-2250...

Beži od Samsung-a. Loš otisak.

Dobro se pokazao:
PRINTER OKI B4350,22ppm,1200dpi,16MB,30000p/m,p/usb cena: 260.37 EUR
TONER OKI B4300/B4350 (6000 STRANA) EUR=48.73
Kod njega je valjak malo skuplji, ali menja se na 20000 strana.
Bio je na mestu br.1 na sajtu časopisa www.pcworld.com (ne znam da li je još uvek).

Konica-Minolta 1350w cena: 9900 DIN
1200x1200 dpi
Skup valjak ~6000 din, ali se menja na 20000 strana.
Toner ~4500 din za 6000 strana (proveriti)
Reciklaza ~2100 din sa cipom za 6000 strana (jos uvek ima, ali nece dugo. Bice samo cipovi za 3000 strana)

HP 1022 cena: ~200 EUR
1200dpi (al' nisam siguran da je rec o realnih 1200x1200 ili je neka dobra emulacija)
bučan štampač
toner kaseta od HP 1010 (2500 strana)
moguće je i da ima loš drajver (npr. mora da se resetuje ako u toku štampe ostane bez papira)

Kyocera FS-1020D cena: 250 EUR bez PDV-a
1200x1200
mislim da ima i dupleks štampu
veoma jeftin toner
dobri drajveri
valjak traje 100000 strana
veoma pouzdan

Za Lexmark ne znam.

srbin je napisao(la):
Beži od Samsung-a. Loš otisak.
...
Ne znam na osnovu čega to govoriš. Da li iz iskustva sa tim modelom ili si čuo da je tako? Imam baš ML-2250 i dosta se koristi u knjigovodstvenoj agenciji. Štampa se uglavnom u 600dpi kada je izuzetno brz i može bez problema da odštampa veliki broj strana odjednom. Što se tiče rezolucije od 1200dpi kvalitet će zadovoljiti većinu korisnika, naročito kada je u pitanju tekst - tu je vrhunski. Ima (kao valjda i ostali Samsungovi štampači) opciju za čuvanje tonera, što zaista i radi. Nema automatski duplex, ali je kroz drajvere omogućen manuelni i jako se lako koristi. Jedino ima malo bučniji ventilator, međutim on se posle par minuta sam isključi. Toner kaseta je od 5000 strana. Postoji i od 10000, ali ne znam da li ju je moguće kod nas nabaviti.

Osnovno je koja će biti svrha štampač. Za štampu većeg obima, naročito kancelarijsku, svaka preporuka.

Govorim iz iskustva. Imao sam ML-1710 devet meseci i bio sam srecan kao malo dete kad sam ga se otarasio. Napred sam napisao sta sve zameram Samsungu. O modelu ML-2250 sam cuo mnogo losih stvari - osim brzine. Moguce je da ja ima malo vise standarde po pitanju kvaliteta otiska, ali Samsung sigurno ne moze da se uklopi u visu klasu stampaca. Samsung za mene ne dolazi u obzir.

Vrh Dno