Šta je novo?

Hardver Koji cpu odabrati? 22k din

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

Milos23

Poštovan
Učlanjen(a)
21.10.2014
Poena
51
Moja oprema  
Mobilni telefon
huawei p30
Pozdrav,

Uskoro sastavljam konfiguraciju za komp koji će mi služiti za posao (Illustrator, Cinema3d , monitor qhd).
Budžet za cpu je oko 22k , Da li uzeti ryzen 7 5700g ili nešto drugo ( sa inegrisanom grafikom) ?

Sličnu dilemu imam i ja, samo što za klince konfiguracija treba i da dobro igra igrice...
Ono što sam doznao, intel sa integrisanim grafikama je donekle brži u testovima, ali se značajno više greje.

Ako nemaš grafičku, ryzen 7 5700g je u definitivno najbolji izbor do 24000, do 30000 ipak intel i5 12600k zbog tog famoznog quicksync-a. Drugo intel možeš koristiti i na ddr5 ploči, ryzen ne, tako da je više future proof. Stoga ja čekam da se pojavi u oglasima neki polovan 12600 od oko 170-180 eur.

Pitanje je samo, na koji iskreno namam odgovor, da li je ipak bolje uzeti stariji procesor tipa R5 3600 i kupiti bilo kakvu pristojnu grafičku (Rx 580, 1060 npr) ili novije generacije CPU sa integrisanom grafom bolje radi ovo što si naveo.

Hvala na odgovorima.
Vidim Zorkos je pomenuo kupovinu preko oglasa. Kakva su ti iskustva sa kupovinom polovnih komponenti?

Videh da se i nov r7 5700g prodaje za oko 160 evra...

Hvala na odgovorima.
Vidim Zorkos je pomenuo kupovinu preko oglasa. Kakva su ti iskustva sa kupovinom polovnih komponenti?

Videh da se i nov r7 5700g prodaje za oko 160 evra...
Procesori se generalno tesko kvare i najmanje su rizicni za kupovinu kao polovni, jos ako ima pisanu domacu garanciju to je ok. Ipak kod ryzena moze biti iskrivljenih pinova pa treba sve proveriti testirati na licu mesta kod prodavca ili kako se vec dogovorite.

Procesori se generalno tesko kvare i najmanje su rizicni za kupovinu kao polovni, jos ako ima pisanu domacu garanciju to je ok. Ipak kod ryzena moze biti iskrivljenih pinova pa treba sve proveriti testirati na licu mesta kod prodavca ili kako se vec dogovorite.
Da li znaš gde je najpovoljnije kupiti nove komponente?

@Milos23 tema nije za takva pitanja. postoji soba "gde da kupim" za pitanja gde se mogu kupiti konkretne stvari

Vrh Dno