Šta je novo?

Koji codec je najbolji za gledanje DivX filmova ?

ne

Čuven
Učlanjen(a)
14.06.2003
Poena
609
Cuo sam da je xVid verzija DivX cdec-a i da je najbolja.
Da li je moguce gledati sve filmove samo sa xVid-om?
Drugar ima neku verziju DivX codeca, ali kada pusti neke filmove nema zvuk ili jos nesto zeza. Kaze da mora posebno da instalira codec za video i codec za zvuk?
Postoji ili "univerzalni otvarac" za sve DivX filmove ili to zavisi od vremena kada su ti filmovi konvertovani jer su ranije korisceni stariji codec-i koji su nekompatibilni sa ovim novijim?

sta je sve potrebno ...

Nije dovoljan samo XVid .. zavisi od formata kojim je komprimovan film a i zvuk ... u principu Xvid i neki AC3 codec bi trebalo da bude dovolnjo ali ako zatrazi jos nesto ... uostalom instaliras pa ako ti trazi nesto, nemas zvuk sliku ... instaliras dalje :)

Sta je potrebno za gledanje DivX-a:

Pentium 2 na 300 MHz sa 128 MB RAM-a i 8 MB grafickom karticom kao neki minimum.
Moguce je i na eventualno slabijim masinama ali sa programom QuickView Pro.

Instalacija filtera i programa:
==================
1. Instalirati DivX 3.11 codec (moze i 4.11, 5.0x ali je bolje sa 3.x)
2. Instalirati ffdshow filter
3. Instalirati XVid codec
4. Instalirati av3 codec
5. Neki od plejera
- QuickView Pro Ver. 2.51 (DOS) za vrlo slabe masine http://www.multimediaware.com/qv/
- BS Player za malo jace http://www.bsplayer.org
- RadLight http://www.radlight.net/
- Micro DVD Player v1.2 http://www.tiasoft.de

Podesavanja:
========
1. Instalirajte DirectX 8.1
2. Proverite da li je u Device Manegr-u dodeljen DMA pristup diskovima i CD-Romu
(Start/Control Panel/System/Device Manager/ Properties za HDD i CD i u Settings Cekirajte DMA i resetujte masinu)
3. Obavezno smanjite rezoluciju na 640x480 ili 800x600
4. Ubraznje za DivX smanjite na minimum (Preferences/DivX kod BS Playera CPU Quality stavite na 0)
5. U properties za graficku karticu pod Advanced/Performance smanjite Hardvare Acceleration na sredinu ukoliko je na full (Start/Control Panel/System/Performance)

Problemi:
======
Ukoliko nemate sliku ili zvuk u nekom filmu moguce je da nemate instaliran neki od pomenutih codec-a ili je film komprimovan nekim drugim codecom. Skinite program GSpot http://www.headbands.com/gspot/ i ucitajte film u njemu pa proverite koji vam codec nedostaje.

Gledanje DivX-a zvanog Dvix je postalo poprilicna muka u "moderna" vremena...

Ovi Grozdini saveti su za "sirotinjske" masine od pre cca 5god...

Univerzalno resenje (Codec) jos uvek NE postoji a izgleda i potrajace dok se ne pojavi.

Xvid je samo jedna od mogucnosti i NIJE najbolja. Kolju se medjusobno Divx 5 i Xvid i imaju u vidu komercijalizaciju na veliko!
DivX 5 NIJE besplatan. A ni Xvid u "biznis" svrhe.

Petljavinu, (novo nastalo) seckanje, izaziva ZVUK, jer se kod novijih tzv DVD rip-ova kodira D3D suround stereo... To je razlog za primenu tzv A C3 codeca koji taj zvuk prevodi u obican stereo.

Programi koji ovo koriste kao i ffdshow filter i jos neki drugi zagusuju masinu i kolju se medjusobno... Cuce u background-u (pozadini) i cekaju svoju priliku. Zagusuju i obicnom radu (bez multimedije) jer pri skoro svakom "interupt-u" proveravaju da'l treba da se aktiviraju. Kad imas vise takvih eto belaja. Ovaj sistem rada je postao vrlo popularan pa tako sad rade i win-modemi, virus skeneri (oduvek) i jos neki drugi...

Da bi sve funkcionisalo "kao nekad" treba ti sledece:

1.Poskidati/unistiti/deinstalirati SVE codece.
2. Instalirati Najnoviji Windows media player (Microsoft!) jer vuce gomilu Codeca!
3. Sad neki od video codeca (Divx 5 i Xvid je kompatibilan sa 3.11 pa tog treba zaboraviti)
4. Onaj AC3 filter ali SAMO ako si nesrecnik koji nema na ploci integrisan CMI Audio chip ili Live ili Audigi D3D audio. Ako imas CMI onda instaliraj "nove" UDA drivere i vozi. Ovi imaju Xear "tehnologiju" koja je u stvari virtuelni D3D audio na stereo zvucnicima i pusta, uz obradu, D3D audio! Za sve ovo je mnooogo bolji DX9! DX8 samo za nesrecnike...
5. Pristojan player! Ovo je stvar ukusa i petljavine... Preporucujem BSplayer (najnoviji) jer ima daleko najostriju sliku! Onaj uDVD je poodavno zastareo. Playeri imaju ugradjene svoje filtre ili specificnu obradu pa se razlikuju. Moguce je dodavati i eksterne filtre ali je tek to petljavina.

Ne gubi vreme sa ovoliko teksta nego skini "klcodec204f.exe" (ne znam tacan link jer sam ga skidao na poslu ali mislim da ces bez problema da ga nadjes na google-u). To je set skoro svih codec-a koji postoje sa instalacijom BS playera: samo 3 klika i sve sto to treba za bilo koju vrstu audio/video zapisa je na tvom racunaru.

Evo i linka: http://home.hccnet.nl/h.edskes/mirror.htm

Kopirao sam raniji tekst pa sam prevideo ovo ...

deka je napisao(la):
Ne gubi vreme sa ovoliko teksta nego skini "klcodec204f.exe" (ne znam tacan link jer sam ga skidao na poslu ali mislim da ces bez problema da ga nadjes na google-u). To je set skoro svih codec-a koji postoje sa instalacijom BS playera: samo 3 klika i sve sto to treba za bilo koju vrstu audio/video zapisa je na tvom racunaru.

Slazem se ja sam instalirao Klite kodek...

Pozdrav

Nikako ne instalirati glupe codec packove, jer mogu da ubiju sistem iz zezanja...99% filmova su uradjeni u divx ili xvid codecima, tako da je dovoljno instalirati ta dva...uz to treba instalirati elecard mpeg2 decoder, jer je potreban za SVCD filmove...

sa ffdshow filterom i ac3 codecom moze da gleda 99% filmova... ne treba mu nista drugo osim ako nece da radi enkodiranje.

Ipak je bolja varijanta DivX + XviD , kvalitetniji je prikaz nego sa ffdshow-om. Probao sam par filmova , naravno ukljucen je bio image enhancement za sve.

Ima bar jedan film za koji je izricito potreban divx 3.11 alpha, a to je Winnie Pooh - onaj sa tigrom, crtani naravno. I to zbog zvuka, ako se ne instalira 3.11a nema zvuka, ma sta uradio.

Zbog toga, ja instaliram sledecim redom:
Divx3.11alpha
Divx5.05 bundle free
XviD (neki noviji)
AC3 sound codec

Podesavanja za quality svagde stavim na max, za jacu mashinu.
Sa ovim otvaram SVE filmove, i sliku i zvuk.

Moze i to da se resi, tako sto ripujes DivX audio codec iz 3.11, ja sam to radio svojevremeno jer 4.xx nije hteo da pusta zvuk.

driver je napisao(la):
Nikako ne instalirati glupe codec packove, jer mogu da ubiju sistem iz zezanja...99% filmova su uradjeni u divx ili xvid codecima, tako da je dovoljno instalirati ta dva...uz to treba instalirati elecard mpeg2 decoder, jer je potreban za SVCD filmove...

Ma ne samo sto pokokaju sistem ili dodaju koljace vec i ubace zastarele verzije umesto novih!

Onaj (preporuceni) K-Lite je bas takav...
A pride na spisku za dl ima i jos starija varijanta istog...

btw koji, gde, kako, elecard?

dejandj je napisao(la):
...

Ma ne samo sto pokokaju sistem ili dodaju koljace vec i ubace zastarele verzije umesto novih!

Onaj (preporuceni) K-Lite je bas takav...
A pride na spisku za dl ima i jos starija varijanta istog...

btw koji, gde, kako, elecard?

Izvinite ako sam nekoga uvredio, ja koristim K-lite kodek i sistem mi odlicno radi, XP home edition.

Pozdrav!

Zelislav

zelislav je napisao(la):
...

Izvinite ako sam nekoga uvredio, ja koristim K-lite kodek i sistem mi odlicno radi, XP home edition.

Pozdrav!

Zelislav

Ma nema nikakvih uvreda!
Samo pricamo sta MOZE da se desi... (Nije obavezno)
I meni je on neko vreme radio sasvim pristojno, ali...

ciscenje codeca

Par pitanja vezano za ovu temu. Koji je najbolji nacin da se ociste nepotrebni codeci? Jer, neki i dalje vrse svoju funkciju tj. kolju ostale iako su deinstalirani. Dakle ima li neka alatka za ciscenje, ili se moraju juriti izmedju sistemskih fajlova? Ako je ova druga opcija neophodna, kako ih razlikovati od ostalih fajlova?

Re: ciscenje codeca

Blanik je napisao(la):
Par pitanja vezano za ovu temu. Koji je najbolji nacin da se ociste nepotrebni codeci? Jer, neki i dalje vrse svoju funkciju tj. kolju ostale iako su deinstalirani. Dakle ima li neka alatka za ciscenje, ili se moraju juriti izmedju sistemskih fajlova? Ako je ova druga opcija neophodna, kako ih razlikovati od ostalih fajlova?
regserv32 /u imefajla
fajlovi sa codecima imaju ekstenziju .ax i nalaze se u \windows\system32 (naravno pod 2k/xp, za 9x ne znam) a imena su im dovoljno prepoznatljiva (bar većini :mrgreen:)

Ja licno nikad nisam imao dobro iskustvo sa CODEC PACK-ovima bilo kakve vrste.

Moja preporuka ti je da nabavis DivX, XviD za video i LAME kodek za audio. Mislim da ces moci gledati jedno 95% svih filmova tj. video zapisa koji danas dolaze na CD-ovima. Inace nemoj da instaliras svakakve kodeke jer ce ti napraviti, kao sto je vec receno, veliku zbrku. Mozda i tu zbirku bi trebalo da dodas OGG i to je to.

Ja otpilike ove kodeke instaliram na svaki racunar koji konfigurisem i niko mi se nije pozalio (od onih prosecnih korisnika) da nesto nece da mu radi.

Nazad
Vrh Dno