Ja sam kevi namestio dropbox za sinhronizaciju njenih racunara u kancelariji i kod kuce. Ono sto je dobro kod dropboxa je to sto je jednostavan za koriscenje. Upravo ovo sto onua govori, lepo kopiras u taj folder sta ti treba i to ti se pojavi na ostalim racunarima, a imas i Public folder u koji mozes da strpas ono sto hoces da podelis sa ostalima putem www linka. Link dobijes tako sto kliknes na fajl i imas opciju da kopiras link.
Kome treba vise prostora, moze za 10$ mesecno da uzme 50 GB, a ima i vecih paketa. Imali su sad i akciju dok su testirali beta verziju programa, ako odradis automatski upload fotografija/video snimaka, za svakih 500 MB uploada, dobijes jos 500 MB na prostor do odredjene kolicine. Za prvi upload, takodje dobijes 500 MB. Ja sam tako dogurao do 7.5 GB, sto je pristojno za jedan "oblak". Meni dovoljno za ono sto mi treba. Jedini problem predstavljaju slabe upload brzine kod nas u zemlji, retki su oni koji imaju barem 1 Mbps, pa je upload vecih fajlova mucenje.
Cini mi se cak da sam pre neki dan primetio da, ako imam na dva racunara u lokalnoj mrezi instaliran dropbox i ubaci se neki fajl/folder, on to sinhronizuje preko LAN mreze, sto je prilicno dobro zbog same brzine sinhronizacije.
Na Android sam instalirao i BOX uz foru da otkljucam 50 GB prostora, samo sto se boxu u odnosu na dropbox pristupa iz browsera, nema klijent za komp kao sto to dropbox ima.
Prednost cloud servisa koji se nude "tamo negde" je taj sto ne moras da brines o hardveru, backupu i ono sto je vazno kod tih servisa, brzini pristupa. Nije veliki problem napraviti neki lokalni "oblak", i to relativno jeftino, ali on mora da je stalno ukljucen, da se pazi na hardver, backup...
Mislim da ce se u buducnosti vise forsirati upravo ovaj nacin skladistenja podataka. Kad dodjemo do takvih brzina koje ce moci da se mere sa brzinama koje imamo u lokalnim mrezama, potreba za skladistenjem veceg broja HDD-ova ce nestati.