Šta je novo?

Koji Cloud koristite i za sta?

owim

Slavan
Učlanjen(a)
03.03.2011
Poena
395
(Molim moderatora da premesti temu ako sam je otvorio na pogresnom mestu.)

Drzite li podatke u oblaku? Kom? Koliko? Koje? Koliko ste zadovoljni? Rado bih procitao nekoliko licnih iskustava. :)

Imam vlasiti "oblak", htpc na koji mogu da se nakacim odakle hocu :)

takodje... probao gotovo sve i skapirao da je to ubedljivo najbolje resenje... a plus masina radi malo foldinga tako da ne trosi struju za dzabe...

Kakvo je iskustvo sa besplatnim oblacima, Box-om, Sky Drive-om, Amazon Cloud-om...?

Lični oblak je samo računar na koji se kačiš VNC-om ili sličnim programom? Ali onda nemaš podršku za iPhone, Android, zar ne? Ako je FTP, onda može i sa ovih platformi.

Nije li osnovna ideja oblaka da ne moraš da kupuješ hardver, da ne brineš o bekapu i da je dostupan uvek, sa svakog uređaja, i da bude easy to use and secure enough? :)

Dropbox već par godina unazad... Ima windows klijent koji napravi folder na hdd-u koji se sinhronizuje sa serverom, radi na androidu veoma lepo... U stvari, toliko mi je dobar da mi je cela baza firme na dropboxu :D

Evo link, ako se registruješ preko mene, dobijamo obojica po 250MB dodatnog prostora :d

http://db.tt/oXabgrCS

Hvala, već imam DropBox i Windows klijent (ali ga ne koristim), a nedavno sam u okviru akcije otvorio nalog na Box.net, gde se dobije 50GB! Naravno, ograničenje je da pojedinačni fajl ne može da bude duži od x MB, mislim 200.

Koliko si zadovoljan DropBox-om, za šta ga sve koristiš, koje si mane primetio? Ako mogu to da te pitam, jer kažeš da ga koristiš par godina, znači da si veteran! :)

Ja sam kevi namestio dropbox za sinhronizaciju njenih racunara u kancelariji i kod kuce. Ono sto je dobro kod dropboxa je to sto je jednostavan za koriscenje. Upravo ovo sto onua govori, lepo kopiras u taj folder sta ti treba i to ti se pojavi na ostalim racunarima, a imas i Public folder u koji mozes da strpas ono sto hoces da podelis sa ostalima putem www linka. Link dobijes tako sto kliknes na fajl i imas opciju da kopiras link.

Kome treba vise prostora, moze za 10$ mesecno da uzme 50 GB, a ima i vecih paketa. Imali su sad i akciju dok su testirali beta verziju programa, ako odradis automatski upload fotografija/video snimaka, za svakih 500 MB uploada, dobijes jos 500 MB na prostor do odredjene kolicine. Za prvi upload, takodje dobijes 500 MB. Ja sam tako dogurao do 7.5 GB, sto je pristojno za jedan "oblak". Meni dovoljno za ono sto mi treba. Jedini problem predstavljaju slabe upload brzine kod nas u zemlji, retki su oni koji imaju barem 1 Mbps, pa je upload vecih fajlova mucenje.

Cini mi se cak da sam pre neki dan primetio da, ako imam na dva racunara u lokalnoj mrezi instaliran dropbox i ubaci se neki fajl/folder, on to sinhronizuje preko LAN mreze, sto je prilicno dobro zbog same brzine sinhronizacije.

Na Android sam instalirao i BOX uz foru da otkljucam 50 GB prostora, samo sto se boxu u odnosu na dropbox pristupa iz browsera, nema klijent za komp kao sto to dropbox ima.

Prednost cloud servisa koji se nude "tamo negde" je taj sto ne moras da brines o hardveru, backupu i ono sto je vazno kod tih servisa, brzini pristupa. Nije veliki problem napraviti neki lokalni "oblak", i to relativno jeftino, ali on mora da je stalno ukljucen, da se pazi na hardver, backup...

Mislim da ce se u buducnosti vise forsirati upravo ovaj nacin skladistenja podataka. Kad dodjemo do takvih brzina koje ce moci da se mere sa brzinama koje imamo u lokalnim mrezama, potreba za skladistenjem veceg broja HDD-ova ce nestati.

Poslednja izmena:
Koristim Dropbox vec duze vreme, par prijatelja sam isto ubacio i mahom delim projekte i dokumente vezane za neke ispite. Naravno, public folder koristim kada uploadujem neke dokumente javno ili jednostavno zelim nekome da posaljem nesto, mnogo mi je jednostavnije da mu posaljem link da preuzme nego da gubim vreme sa uredjivanjem e-mail poruke.

+ 1 za dropbox

posebno je interesantna opcija sto moze u browser-u da se vrati neka ranija verzija dokumenta koji je vise puta editovan.....
tacno se vidi datum izmene....ko je vrsio izmenu i sa kog racunara......i pre nego sto napravis restore mozes da pogledas dokument

Hvala na prikazu DropBox-a! Da li je neko probao ostale poznate oblake, kao Sky Drive, Amazon Cloud i slične? Da li još neki nudi udobnost kroz klijente za Win/telefon, kao DropBox?

Prosto da imamo DropBox da uporedimo sa nečim :). Možda MediaFire?

posebno je interesantna opcija sto moze u browser-u da se vrati neka ranija verzija dokumenta koji je vise puta editovan.....
tacno se vidi datum izmene....ko je vrsio izmenu i sa kog racunara......i pre nego sto napravis restore mozes da pogledas dokument
Ovo koristim sa Google Docs, mogu sve izmene da vratim unazad i ako je šerovan dokument može da se vidi ko je i kada napravio izmenu.

Ako se ne varam, i Google daje oblak uz standardni account, valjda može do 2GB da se uploaduje u Google Docs od sadržaja koje Google Docs ne čita/raspoznaje. Ako je DOC fajl ili PPT, onda se ne računa. Mislim da je tako nešto bilo, pišem napamet. Generalno sam vrlo vezan za Google servise, najviše bi mi odgovaralo kad bi oni ponudili neki veliki oblak. Pa da me imaju svuda i lepo prate. :)

Poslednja izmena:
Za dokumente koje trebam nekom da dam ili da ih imam svugde, koristim google docs. Probacu i dropbox, da vidim sta je drugacije.

Javljam se i ja sa svojom kombinacijom clouda i programa za backup čim dođem sa posla.

Što se tiče ostalih, imam Box.com ali ga ne koristim jer nema windows klijent a nisam uspeo da nađem third party software... Druge nisam ni probao.

E da, imam i Picasu ali i nju ne koristim :)

Poslednja izmena:
kako mislis da kupujem novi hw? imam komp koji je stalno ukljucen, i previse prostora na njemu, ups i brz net... od uredjaja svi koje koristim imaju podrsku i za VNC i ftp... dakle i ios i android... o tome da li je bezbedno je suludo i pricati :)

sto se tice lakoce koriscenja mislim da bi i moj macor to mogao da uradi :d

sto se tice pouzdanosti ja sam par puta streamovao film, cisto radi probe i radilo je lagano... :)

@akki
Moze kratki vodic za korisnike - kako to napraviti, koje aplikacije... for dummies :).

Hvala!

Da li je neko probao ostale poznate oblake, kao Sky Drive, Amazon Cloud i slične? Da li još neki nudi udobnost kroz klijente za Win/telefon, kao DropBox?

Koristim SkyDrive - 25GB prostora ali limit je 50MB po fajlu koliko se secam.Sinhronizacija ne postoji u klasicnom smislu nego postoji njihova druga usluga.
Za sinhronizaciju (ujedno i backup vanzih dokumenata) koristim Windows Live Mesh koji daje 5GB prostora i pri promenama fajlova/izmene fajla automatski sve to sinhronizuje sa bazom na internetu i ima mogucnost da se koristi istovremeno na vise racunara.Naravno sve je free.

iCloud za Apple uredjaje.

Google Docs za Office.

plus DropBox jer ga drugi koriste :)

E ova tema i mene zanima. Do sad nisam koristio ni jedan cloud servis, a potreban mi je da bih prvenstveno skladištio svoj fotografije, pošto mi one najviše znače.

Pa me zanima koji je cloud relativno siguran.

Za fotografije koristim Pikasu za koju ne znam koliki je limit i imageshack.us koji ima neogranicen limit ali u besplatnoj verziji fajlove do 10MB. Nije user friendly kao Picasa, ali je pouzdan za ove 2 god koliko koristim.

imageshack mi je uzasno spor i nervira me. A za picasu me zanima da li je moguće praviti privatne albume, vidljive samo meni? Takodje da li mogu slike uplodovati na recimo dropbox?

Možeš naravno. Možeš sve na dropbox da okačiš.

Koristim Sky Drive, jer je Dropbox premali. 5GB sinhronizovanih podataka + 20 GB storage, i nema kalkulisanja i natezanja - sve bitno ce stati u 25GB.

Dropbox je vrlo fin za rad, ali ja ga koristim samo za sync keepass baze na android i ubuntu mašinu. Celih 15KB. :D
Za slanje velikih fajlova drugim osobama koristim mediafire.

Da li je neko probao nešto "alternativno", kao što su SugarSync, Amazon Cloud Drive, ili manje poznate ZumoDrive, TeamDrive, SpiderOak, Syncplicity, OpenDrive?

Ima i Minus. Ja sam ga otvorio sa istoimenom android aplikacijom (ima i za iPhone i iPad, kao i desktop verzije i browser extensions), ali ga nisam koristio. 11GB prostora, a vidim da može i do 50GB da se dobije free.

Hvala za update. Pobrojali smo mnoge oblake, hajde sada konkretno iskustvo: za sta ih najviše koristite i koje funkcije vam se (ne) dopadaju? Da li je neko koristio uslugu koja nije besplatna?

Koristim Dropbox i Box.com.

Box.com koristim samo za share aplikacija a Dropbox za sve ostalo. U kombinaciji sa Cobian Backup softverom je Dropbox nezamenljiv.

Box.com me nervira što samo uz doplatu dobijate windows klijent, ovako free, mora sve preko browsera.

Vrh Dno