Šta je novo?

Koji cd rezac uzeti?

Bad Habbit

Slavan
Učlanjen(a)
23.07.2005
Poena
390
Riknuo mi je ASUS 52x3252 i moram da uzmem novi rezac, cd rezac. Rekli su mi da su lite-on najbolji. Sta bi mi vi preporucili?

Ja sam imao do februara jedan Teac, ali je crko. Posle sam uzeo Sony Combo 52/32/52/16, i do danas me sluzi super. Ja bih ti preporucio isto ASUS 52/32/52, ali mislim da je najnoviju verziju. Tvoja je verovatno imala oznaku 5224, ti nadji neku sa vecim brojem (ne znam tacno koji je).

I ja imam Sony-a i mogu ti reci da me sluzi evo vec 3 godine i radi kao sat ;)
Poz...

Koliko ima smisla uzimati cd rezac a ne dvd rezac!?? To pitanje se tako namece samo od sebe da ne znam ko danas pametan kupuje samo cd rezac.

Marti Misterija je napisao(la):
Koliko ima smisla uzimati cd rezac a ne dvd rezac!?? To pitanje se tako namece samo od sebe da ne znam ko danas pametan kupuje samo cd rezac.

Pitanje na mestu. Jedan mi je rekao da kupuje kombinaciju ASUS CD-RW i DVD-R, zbog osiguranja ako jedna od te dve ode na vecna lovista...
:D

Uvek sam za to da ako se nema za kombinaciju DVD-R/DVD-RW, kupi samo DVD-RW. Koji, pa neko procunja po forumu.

Marti Misterija je napisao(la):
... pa neka onda kupi i dva televizora pa ce biti siguran...

Covek se inace bavi prodajom televizora i VHS recorder-a. :D

I ima dva televizora...

Cudni su ljudi...

Razmisljao sam da uzmem dvd rezac, ali ne znam koliko mi je to pametno, jer bih ga onda koristio i za dvd rezanje i za cd rezanje, pa ne znam koliko bi izdrzao, a cena je ipak duplo veca u odnosu na obican cd rezac. Takodje nisam preterano iskusan u pogledu dvd rezaca, ali ono sto sam imao prilike da vidim, a to je pioneer 109 me je totalno razocaralo. Probavao sam i to na tri razlicita rezaca da prerezem neke diskove koje moj sony dvd citac cita bez problema i ni jedan od njih nije uspeo da ih procita. Opet za taj pioneer kazu da je najbolji pa ako je to tacno, onda eto razloga zasto necu da kupujem dvd rezac, bar dok ne nauce da prave te stvari kako valja.

Kupovati SAMO CD rezac sada ima smisla samo ako se bavis stancovanjem iskljucivo CD-a, pa ocekujes da ce da ti se isplati kroz rezanje.
Ako rezes iskljucivo za back up, krajnje je vreme da pocnes da back up-ujes stvari na DVD-ove.
Moj primer:
Ja imam Pioneer 108 i od kad sam ga kupio, narezao sam oko 300 DVD-ova i mozda oko 40-50 CD-a, a imam ga skoro godinu dana, sto znaci da imam i jos CD rezac on bi mi sluzio za rezanje 50-ak CD-a godisnje sto je naravno smesno.

Dovoljno da izvuces racunicu:
DVD rezac + 300 DVD-a + 50 CD-a = 50 + 115 + 8 evra = 173 evra
CD rezac + 6*300 (otprilike koliko moze puta vise da stane na DVD u odnosu na CD) + 50 CD-a = 20 + 300 + 8 = 328 evra

Racunica je jasna.

Lite-On!!!!!!!!!!!!!!
Ali se naravno slazem sa ostalima da dobro razmislis o DVD-rezacu.

Ja sam isto u tim dilemama. Ali mislim da cu birati izmedju Lite-On-a i Nec-a.

Ja imam LG cd rezac i prezadovoljan sam vec 2+ god.A dvd nec 3540....od skora i isto zadovoljan........

@Marti_M
Potpuno si u pravu, mnogo je bolje sada uzeti neki Pioneer 108 ili 109, ili slicni NEC ili Plextor. Meni je to bila ideja da uradim, ali u trenutku besparice a hitno potrebnog optickog uredjaja, svasta se desava :)

Pioneer 109D je za izbegavanje, dok se 108D ne proizvodi više koliko ja znam (ili ga je baš teško naći)!

Poslednja izmena:
DON je napisao(la):
Dovoljno da izvuces racunicu:
DVD rezac + 300 DVD-a + 50 CD-a = 50 + 115 + 8 evra = 173 evra
CD rezac + 6*300 (otprilike koliko moze puta vise da stane na DVD u odnosu na CD) + 50 CD-a = 20 + 300 + 8 = 328 evra

Racunica je jasna.

Pogledaj test DVD 16x rezaca na http://www.benchmark.co.yu/show_topics.php?toid=11&lito=0&sortiraj=1

Benchmark.co.yu konacno proradio... Prvo elitesecurity.org, zatim...

Licna preporuka Pioneer DVD-RW DVR-109BK 1.57, ili LG DVD-RW GSA-4163B.

Slazem se za kvalitet CD RW ASUS 5232A, mada smatram da je neisplativo, pogotovo ne sada izimati CD-RW.

Asusova kopija 108-ice ili NEC 3540 ili na kraju 109, ako ne valja vratis ga, nije problem.
Ortak mi je preko SBB lokala svukao gomilu stvari i sve narezao na 109, bez ikakvih problema, tako da je to sta ti zapadne.

Saveti tipa:shta tje ti cd rezach,kupi dvd, nisu uopshte na mestu jer se na dvd rezachu ni pod razno ne mogu narezati audio diskovi istog kvaliteta kao shto je to sluchaj sa cdrw.Drugo,chovek je trazio savet za kupovinu cdrw-a,a ne po 244345 put prepucavanje da li je bolji Nec 3540 ili Pioneer 109.

Ma jesam ja trazio vase savet za cd-rw, mada razmisljao sam i to dosta i o toj opciji za dvd rezac. Zasto mislis da je nemoguce narezati dobro audio disk? U cemu je uopste razlika izmedju cd-rw i dvd rezaca kada je rezanje obicnih cd-ova u pitanju?

Kada su dvd rezaci u pitanju, dobio sam savet da uzmem NEC 3540. Sta mislite, da li je bolje uzeti njega ili ove BENQ koje sada cujem dosta hvale?

Ne znam koji model asus-a je crk'o,ali mi se mnogo svidja asus quiet track.Pored toga sony i lg. Kod mene rade bez greske.

@perodeformero:
Ma sta mi rece.
A koliko ti to rezes audio diskova pa da moras da imas poseban ( i sam ne znam koji) CDRW?
Jedino ako stancujes audio diskove.

Poslednja izmena:
Ne radi se o shtancovanju,vetj o kvalitetu narezanog diska.Rezem onoliko diskova koliko zelim...1 ili 200,ali nije poenta u tome,radi se o osetnoj zvuchnoj razlici,naravno na adekvatnim uredjajima,u suprotnom je ova pricha bezpredmetna.

@frenky

Crk'o je upravo taj sto se tebi mnogo svidja.

@Perodeformero

Ovo prvi put cujem, pa ne znam kako, ali ako imas neki nacin da pojasnis malo kako i na sta mislis, bilo bi lepo.

I ja se pridruzujem isto ovom pitanju, ako moze malo pojasnjenja sa nekim dokazima, grafikonima i sl.

Ne vredi pricha o grafikonima i dokazima ako Ti,Vi,Oni ne chuju razliku,a da bi istu chuli potreban je staz od vishe godina aktivnog slushanja muzike i kvalitetni uredjaji na kojima tje se ta muzika slushati.Hi-Fi je oblast u kojoj presudnu ulogu ne igraju podaci,grafikoni i ostale statistike.Malo procheshljajte ovaj forum,kao i mnoge druge koji se bave muzikom i zvukom,a ovde preporuchite choveku koji CDRW uredjaj da pazari ako je vetj takvo pitanje postavio.

Ako si obican korisnik:
* koji ce u kompjuterskim uslovima da snimi par diskova nedjeljno, da ih slusas na kompjuterskim/kucnim zvucnicima (mini linija...)
* koji ce da presnimi po koji DVD film
* koji ce da s vremena na vrijeme napravi backup na DVD (jer backup na CD se vise ne isplati - vrijeme, cijene medija...)

onda ti je dovoljan DVD snimac za sve to.

Ukoliko:
* mnogo snimas audio CD-e
* mnogo ripujes audio CD-a (posebno ostecenih, izgrebanih...)

onda ti treba i dobar CDRW - jer tesko da se ijedan DVD+/-RW uredjaj moze mjeriti po kvalitetu citanja audio CD-a (izgrebanih, ostecenih...) sa dobrim CDRW uredjajem. Kraj price.

Mada, ti mozes da snimas i audio CD-e u ogromnim kolicinama i sa DVDRW uredjajem, samo je pitanje koliko ce ti trajati i kakav ce biti kvalitet snimka (o kvalitetu ripovanja je izlisno i govoriti).

Prije nego sto pocnu oponiranja - drug mi ima TEAC CDRW 24x10x40 uredjaj vec nekoliko godina - garantovano je na njemu snimio nekoliko hiljada CD-a (99% audio cd-a). Kao citac je odlican (to je mislim jedna od posljednjih pravih full-TEAC serija snimaca). Na nivou firmware-a ima kontrolu brzine citanja zavisno od "kvaliteta" medija. Isti izgrebani audio CD je njegov TEAC u Nero CDDVD speed programu (scandisc test) ocitao besprekorno - sve zelene kockice - ali je sam snimac na pojedinim mjestima obalio brzinu citanja cak ispod 1X. Isti audio CD na mom (tada tek kupljenom) LG 8526b CDRW snimacu je u istom nero testu procitan, ali je oko 30%-40% polja bilo zuto (damaged) - ostalo zeleno. LG je taj CD procitao brze od Teac-a (teac-u je trebalo par sati - CD je bio bas zestoko izgreban). Nedavno mi je taj drug nabavio Pioneer 109 DVD snimac; i zalio mi se da neke CDRW diskove koje je snimao kod druga, njegov Pioneer 109 nije mogao da procita...

:wave:

NEC 3540
NEC 3520
LiteON
Benq

Koji od ovih DVD rezaca mislite da je najbolji? Koja je razlika izmedju 3540 i 3520?

Bad Habbit je napisao(la):
NEC 3540
NEC 3520
LiteON
Benq

Koji od ovih DVD rezaca mislite da je najbolji? Koja je razlika izmedju 3540 i 3520?

E o ovome imas bas dosta da citas na ovom forumu.. Pogledaj test DVDRW uredjaja, tamo su testirani NEC 3520A kao i LiteON 1653S. Procackaj malo :)

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno