Šta je novo?

Koji bandwidth za pracenje videa preko remote-a?

mister Mrva

Čuven
Učlanjen(a)
21.08.2003
Poena
620
Znaci interesuje koji bi mi upload trebao da bih mogao preko softvera tipa Hamachi, VNC da pratim fullscreen video na udaljenom racunaru. Fps je nebitan, bitno mi je da vidim promenu slike, dakle da znam da se video vrti. Trenutna konekcija je 192k (up) i to nije dovoljno.

Team mi ne odgovara zbog poruke koja ostaje po gasenju konekcije, mislim mogao bih posle da se kacim necim drugim da je izgasim ali je glupo. A za bandwith me nisi izgleda razumeo, pitanje je koliki mi up treba na udaljenom racunaru da bih ja kod kuce mogao da pratim video koji se vrti na njemu.

*** opet te ne razumem. Bandwidth ima upload!?
Paket koji imam na udaljenom racunaru je 2Mbit/192Kbit. Hoces da kazes da je paket xxxMbit/256Kbit dovoljan?

Ne znam šta i kako definišeš bandwith. Ja sam uspeo da pratim film oko 10 frejmova u sekundi, na 1Mbit/256k ADSL preko TeamViewera.

Pa to mi reci, 256kbit upload. 10fps je odlicno i bilo bi mi i vise nego dovoljno, mada ja sa 192k ne mogu da pratim preko RealVNC-a. Moracu da probam kako stoji Hamachi po tom pitanju, ili da procackam malo VNC opcije.
A bandwidth=broj bita u sekundi tj brzina linka :)
Hvala za info, a ako neko ima neki tip mozda za optimizaciju VNC-a neka pise.

Svi ti free programi ti ostavljaju neku poruku,VNC ima najjadniji framerate.Mozes da probas na www.logmein.com pa da video stavis kao topmost,a poruka i ako izadje nece se videti ;)meni je na najjadnijim konekcijama radio sasvim solidno.

Nemoj da zaboravis da svi ti programcici mogu da ti naprave ****** sa rezolucijom i bit depth-om slike na udaljenom racunaru.

Poslednja izmena od urednika:
Samo, nisam razumeo iz svega ovoga. Kakva poruka je problem? Misliš, kada se završi "gledanje" on izbaci "Thank you for using...".

Bas ta. Na racunaru ide video fullscreen i moram povremeno da se nakacim da proverim da li je sve OK. Iako je namesteno u plejeru always on top poruka iskoci preko videa. LogMeIn i VNC nemaju nista slicno pa bih njih koristio.
Ovo za sje...... rezolucije i bit depth-a prvi put cujem, do sada nikada slicnih problema.

Naravno da nema to je cena besplatne verzije a da se kupi preskup je.

499.- € jeste mnogo, ali ako sagledaš da će ti to koristiti, mada 500 evra... Ufff... Ne znam.

po mom iskustvu VNC dosta trosi protok u odnosu na recimo RDP (Remote Desktop Connection). iako ga je MS napravio, zvuci cudno, ali RDP radi fenomenalno brzo (u odnosu na VNC koji sam dosta koristio pre RDP-a). a i valjda uz svaki XP/Vista/7 stize vec instaliran RDP klijent i server, pa da kazemo vec imas sve sto treba :)

ako ti se ipak VNC najvise svidja onda mozes pre kacenja da u klijentu namestis da se prikazuje mali broj boja (recimo 65k ili 16 boja) i to deluje da bi trebalo da bude ok za napisani upload.

inace sta je problem? to sto ti se sporo menja slika kada se nakacis VNC-om ili ti je prostor gde treba da bude film stalno crna slika?

Uglavnom je crn ekran, povremeno vidim i po neku sliku. Probao i greyscale i isto. Znam da je RDP najbrzi ali ako se tako nakacim prvo ce izlogovati usera da bi se ja preko RDP-a ulogovao a to ne sme da se desi.

Rezime:
- cilj je da gledaš Video stream koji ti pravi IP kamera na udaljenom PC-u pa je to samo jedan mali lokal program na remote PC-u !
- 256Kbps upload ti je dovoljan (a i nemaš bolje u ponudi za start broadband cenu za sad)
- Svaki remote desktop program zbog svoje namene (da prenosi desktop dešavanja i upravlja OS-om sa lokal admin nalogom) će imati dobar overhead zbog svoje osnovne svrhe a tvoj je ciljda gledaš samo rezultat jednog malog programa.
- pretpostavljam da si rešio problem poznavanja IP adrese sa dinamičkim DNS-om ako već ne plažaš fix IP.

Probaj da promeniš logiku razmišljanja i da optimizuješ prenos jer je to najslabija karika u lancu. Remote admin SW (pa i VNC koga najviše koristiš) ostavi za namenu koju ima u osnovi a to je da administriraš sa njim remote PC i tako će ti trošiti najmanje resursa ali samo u retkim admin poslovima. Tretiraj PC kao stream server i encoder sa te kamere i na http server postavi Log-in. Imaš besplatnih SW-a za to a mislim da je najčešće korišćni u takve svrhe (free) proizvodi real.com player, realnetworks.com encoding i streaming. Ti kao klijent bi mogao jedino da pristupiš tom streamu i imaš najoptimalniji prenos videa koji želiš da gledaš bez overheada.

Ne gledam stream sa IP kamere vec fullscreen video koji vrti plejer, uglavnom 720p video, a radim i administraciju na udaljenom PC-ju preko softvera po potrebi.

Svejedno ne bih mogao da se ulogujem kao vec ulogovani korisnik da bih video njegov desktop.

Jeste. Probao sam i Radmin i cak i kada stavim 1-bitni kvalitet slike (crno belo) ne vidim sliku. Nista mi nije jasno, kao da nije problem samo u brzini linka.

ako vidis sve drugo osim dela prozora gde treba da se prikazuje video (kada nije full screen), tj. taj deo je uvek crn onda je problem sto taj plejer pusta video pomocu overlay-a.

to je najbrzi nacin i najpogodniji za gledanje, jer najmanje opterecuje komp (tj. ne bavi se procesor crtanjem), ali je to negodno kada uradis screenshot, jer je taj deo gde ide video crn, a sve ostalo se vidi. mozda je to i ovde slucaj. probaj da u plejeru ugasis overlay prikaz, ali uz napomenu da ce to verovatno da ti dodatno optereti komp.

neko drugo resenje bi bilo da se periodicno hvata screenshot ekrana i kaci na web, pa kad hoces samo da vidis situaciju (a ne da radis administraciju), onda samo u browseru pogledas tu sliku (recimo jpg) i znas situaciju.

Pao mi je na pamet i renderer, Haali se ovde koristi. Koristio sam RealVNC, LogMeIn, Radmin i veceras na preporuku probam Tight i UltraVNC i sa oba dobijem sliku i mogu da je pratim :) Jeste bedan fps ali nebitno. Ultra se pokazao brzim tako da cu njega koristiti, jedino smara sto izbacuje "Run As" dijalog kada se menjaju podesavanja pa ih treba sacuvati ali nema veze.

P.S. A neverovatno je koliko je TeamViewer brzi od svega ostalog, a baziran je bas na UltraVNC-u.

Hvala svima, pozdrav

Ispostavilo se da je problem i u grafici na jednom od 2 racunara. Prastari Radeon 7000, ni sa UltraVNC-om nema slike, dok na drugom gde je Intel GMA3150 sljaka fino.

Vrh Dno