Šta je novo?

Koji aparat uzeti

=Ivan=

Čuven
Učlanjen(a)
15.12.2003
Poena
620
Pitanje : Koji aparat uzeti

Bitno: Opticka stabilizacija, Performanse u niskom osvetljenju, Kvalitetni Video Zapis 640x480 30fps, Cena Max = 300eur

Nebitno: Tezina, Izgled.

Izbor:
Canon 710 IS
Canon Ixus 800IS
Fuji F30/31 FD (Koja je razlika????)
NIkon Coolpix L5

Ili Mozda neki drugi??? Obrazlozenja su vise nego dobrodosla!

Poslednja izmena:
Nema stabilizacija i dobar ISO u jednom, moracesh da odaberesh. Od ovih, Canon 710 IS ili Fuji F31fd (razlike su sitne u odnosu na F30, a oba koshtaju isto), s tim shto bih ja uzeo Fujija (manji, bolja izrada, LiION baterija koja drzi nenormalno, veci senzor - bolji iso, veca dinamika).

Poslednja izmena:
U losem svetlu se najbolje snalazi F30/31 (f31fd ima "fokus na facu", malo drugacije meri svetlo, malo drugacije pegla fotke) u smislu da moze da prilicno sigurno fokusira (pogotovo u sirokom delu i uz AF lampu) a i kvalitet fotki na ISO800 kod njega je svemir u odnosu na ostale modele.

Nema stabilizacija i dobar ISO u jednom, moracesh da odaberesh. Od ovih, Canon 710 IS ili Fuji F31fd (razlike su sitne u odnosu na F30, a oba koshtaju isto), s tim shto bih ja uzeo Fujija (manji, bolja izrada, LiION baterija koja drzi nenormalno, veci senzor - bolji iso, veca dinamika).

E sad pitanje oko mobilnosti. Da li ta integrisana baterija moze da drzi vise nego 2 seta od po dve Nimh 2500 mA/h?

Jer cenim da je mnogo lakse i jeftinije napuniti dodatni set baterija nego npr. Nositi rezervnu LI-IOn bateriju i adekvatan punjac.

BTW Dodatno pitanje: Sta je teze/lakse(dobre strane i lose) u varijanti sa Stabilizacijom ili bez nje? Konkretno kod ova dva modela Canon 710IS i Fuji F31fd.

Da li cu moci da sa Fuji F31 snimam mracnije scene mutnije ali bez grain noise-a npr na ISo800 nego u istoj situaciji sa Canon 710 IS i Iso 200 illi 400 sa aktiviranom opticnom stabilizacijom?

Poslednja izmena:
Da li cu moci da sa Fuji F31 snimam mracnije scene mutnije ali bez grain noise-a npr na ISo800 nego u istoj situaciji sa Canon 710 IS i Iso 200 illi 400 sa aktiviranom opticnok stabilizacijom?

Zavisi sta hoces da slikas. Stabilizacija pomaze da sa sto manjim ISO i sto duzom ekspozicijom odslikas ostro staticne motive. Kada je bilo kakav pokret u pitanju, zaboravi na stabilizaciju. Tu je Fuji u velikoj prednosti. Fuji ima manje suma na ISO800 nego Canon na ISO400. Ali, pitanje je sta ces slikati u mraku/losim uslovima. Fuji F30/31 ima neprevazidjen kvalitet fotografija na visokim ISO, u mracnim, losim uslovima.

Znaci samo da proverim da li sam dobro razumeo:

Kod situacije istog osvetljenja i otvora blende.

Veci ISO bez Noise-a = Ostriji snimak (manje zamucenja) statickih i pokretnih objekata
Manji ISO bez Noise-a + IS = Ostriji staticki objekti ali mutniji pokretni objekti.

Ako je tako onda i ja mislim da je Fuji Bolji IZbor jer u situaciji jakog svetla mogu da nasviram ISO i uhvatim i statiku i coveka koji se krece ostro. Dok sa IS-om i nizim ISO samo statiku.

Ispravite me ako gresim?

Poslednja izmena:
Sto se baterije tice, ja imam F30 kod kojeg zaboravljam kada sam ga poslednji put stavio na punjenje, deklarisan je na 580 slika i stvarno izdrzi toliko a moguce i vise.
Sto je najvaznije mozes da ga ostavis bez koriscenja i mesec dana, baterija se ne prazni sama.

Ivane, pogledaj ovu http://www.dpreview.com/reviews/fujifilmf30/page11.asp i sledecu stranu sa ISO800, mislim da ce ti sve biti jasno. A710 IS ima slichan (ako ne i isti) senzor kao Ixus 800, i prave skoro iste fotke. Obrati paznju i na Canon ISO80 vs Fuji ISO400. Slichno shuma, a oshtrije i kontrastnije na Fujiju.

Nije bitno ko koliko obradjuje, voleo bih da vidim na shta bi lichila Canonova fotka kada bi uopshte i mogla tako da se obradi, jer joj fali gomila detalja zbog smeshnog senzora.

Hvala na linku, razlike u senzoru su ocigledne.

Koliko kosta rezervna baterija i punjac za F31 FD i Koliko mu treba da napuni LI-Ion bateruju? Malo mi smeta to sto mi je aparat "vezan" dok se puni baterija, dok kod AA varijante slikas sa jednim set-om dok se drugi puni kod kuce.

To mi je jedina dilema sad.Naravno I to sto moram da pazarim 1gGB xD Karticu koja je skuplja nekih 10 eur od 1 GB SD.

Malo me brine i to sto nema opticki view finder jer sam u testovima video da lcd nije dovoljno svetao. (u odnosu na canon koji je i svetliji i ima opticki view finder)

Poslednja izmena:
Koliko kosta rezervna baterija i punjac za F31 FD i Koliko mu treba da napuni LI-Ion bateruju? Malo mi smeta to sto mi je aparat "vezan" dok se puni baterija, dok kod AA varijante slikas sa jednim set-om dok se drugi puni kod kuce.

Evo ja cu da ti nabavim punjach sa dodatnom baterijom za 17e :) Za punjenje mu treba mnogo manje nego bilo koja AA, znachi oko sat-sat i po, i mozesh da je punish kad hocesh.

Malo me brine i to sto nema opticki view finder jer sam u testovima video da lcd nije dovoljno svetao. (u odnosu na canon koji je i svetliji i ima opticki view finder)

Viewfinder je neupotrebljiv na tim aparatima :)

Upravo sam bacio pogled na S2 i mislim da stoji ista prica ili makar slicna kao sa 710 IS.

Odluka za f30 je pala pre svega zbog osetljivijeg senzora . Stabilizaciju cenim da mogu da nadomestim sa vecim upotrbljivim ISO vrednostima i kracom ekspozicijom.

Poslednja izmena:
Ma ta stabilizacija i nije nesto da ti kazem, ja imam i s2, i s3 i minoltu z5. Najbolji tu je z5, no i to je bedno i jadno. Aj da kazemo da na 1/60 mozes da slikas ko da je 1/80... Malo bolja optika ce ti to isto dati. Mislim nije lose imati, ali nemoj da to bude presudno :D

Ma ta stabilizacija i nije nesto da ti kazem, ja imam i s2, i s3 i minoltu z5. Najbolji tu je z5, no i to je bedno i jadno. Aj da kazemo da na 1/60 mozes da slikas ko da je 1/80... Malo bolja optika ce ti to isto dati. Mislim nije lose imati, ali nemoj da to bude presudno :D

Pa =Ivan= i nije uzeo aparat sa stabilizacijom :D Cemu ovaj post :D :p

Pozdrav!
MrBigJump.gif

Pa cinilo mi se da covek koristio stabilizaciju kao jedan od razloga za eventualno posmatranje s2, pa reko da ga razuverim...
Nego je li ovi forum uvek vako uptight... Osnovnu temu uvek treba pratiti, ali drzati se slepo za nj bi napravilo izuzetno kratke i dosadne postove, po meni...

Ja nalupetao, u ovom postu?!? nenene :D
U nekim drugim mozda, cak verovatno, al ovde nene :D

Treba da obrazlozim ? :)

Ma ta stabilizacija i nije nesto da ti kazem, ja imam i s2, i s3 i minoltu z5. Najbolji tu je z5, no i to je bedno i jadno.

Ovo nema veze sa zivotom, stabilizacije im se razlikuju mozda za dlaku :)

Aj da kazemo da na 1/60 mozes da slikas ko da je 1/80...

Ni ovo nema veze sa zivotom, stabilizacija na tim aparatima omogucava vrlo sigurnih 1/5 na wide, ili 1/60 na najjachem zumu, shto je za iz ruke potrebno 1/400.

Malo bolja optika ce ti to isto dati. Mislim nije lose imati, ali nemoj da to bude presudno :D

A tek ovo :). Kvalitet optike nema nikakve veze sa stabilizacijom...

sem kada optiku od kilo i nesto naslonis na staiv po vetru, ima da bude stabilno samo tako :d

Meni nude Sony S650 na 130 eura. Jel imao ko iskustva sa njim.
Inache ovaj model je izasao u februaru.

Ti Sony Sxxx aparatici su sasvim kul. U pitanju su osnovni modeli i ne mogu se pohvaliti bas nekim velikim brojem opcija i kontrola ali rade odlicno i kostaju malo... Odlicna "lou badzet" kupovina...

Ja mislim baš ništa novo. Možda trolovan A510 ili tako nešto. Postoje A4xx Canoni, ali nisam siguran da sa baterijama, punjačem i karticom može da se uklopi u cifru. U svakom slučaju, malo se stisni do A5xx.

Nazad
Vrh Dno