Šta je novo?

Koji antivirus program?!?

• Začetnik teme Začetnik teme outlaw
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

outlaw

Uzvišen
Učlanjen(a)
11.01.2002
Poena
2,525
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen™ 7 5700X w/ AMD Wraith Prism LED RGB Cooler
Matična ploča
MSI™ B450 Tomahawk Max
RAM
32GB DDR4 3200MHz Kingston™ Fury Beast RGB KF432C16BB12AK2/32
GPU
Gigabyte GeForce RTX™ 3070 Ti GAMING OC 8G
Storage
ADATA XPG SX8200 Pro NVMe SSD 512GB M.2 2280 PCIe & WD Red Plus WD40EFPX 4TB CMR
Zvuk
Creative Sound Blaster Z
PSU
BeQuiet Pure Power 12M 750W ATX 3.0
Kućište
NZXT H5 Flow w/ 4x Arctic P12 PWM PST A-RGB 0dB & 2x Arctic P14 PWM PST A-RGB 0dB circus
Monitor
Samsung SyncMaster 2443BW 24" 1920x1200
Miš & tastatura
Logitech G502 Hero & Logitech K740 Illuminated Keyboard
Mobilni telefon
Samsung Galaxy S26 Ultra
Pametni uređaji
Samsung Galaxy Watch6 Classic 43mm
GoPro HERO12 Black
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Narode, kratko pitanje:

koji antivirus program mi preporucujete? Dvoumim se izmedju Norton AntiVirusa 8.0 i Kaspersky AntiVirusa 4.0... Ili mozda neki treci? Naravno, McAfee-ov firewall se podrazumeva.

Napominjem da se radi o racunaru u firmi, koji je umrezen u mrezu od oko 100-nak racunara, a bice koriscen (citaj: izdrndan 🙂) uglavnom na Internetu. Dakle...

Hvala unapred...

Moja preporuka je Kaspersky AVP v3.5. Ima sve što ti treba, skenira mail-ove skriptove pa čak i office dokumenta. Nije zahtevan, veoma je brz i što je možda najbitnije, nema zabeleženih slučajeva nekompatabilnosti ili klanja sa drugim programima, čime se ne može pohvaliti verzija 4 kao ni jedna Norton aplikacija. Naravno instaliraj Control Centari imaćeš kontrolu i automatsko ažuriranje svih klijent računara. Ma AVP rulez! 🙂

ZoNi je napisao(la):
Norton AV 2003
firewall: Oupost Firewall Free ili ZoneAlarm (kakav, bre, McAfee!?)

Pa nemam pojma, instalirao sam ga kao preporuku sa download.cg.yu, koji su takodje preporucili i ZoneAlarm Pro, tako da sam se odlucio sa ovaj prvi. Za sada mi vrlo dobro vrsi posao, ali probacu i ZoneAlarm...

Jel imas iskustva sa NAV2003?

Preporuka AVP 3.5 ili 3.6 . Četvorka će ti uspavati računar.

ma

avp 3.5 je zakon i lako se krekuje i nerma problema za update

Stvarno ne mogu da verujem da ce mo po milioniti put da diskutujemo o istoj temi ! 🙁 🙁 🙁 Ne znam da li o bilo cemu ima vise thread-ova nego o anti virus programima...a ni firewall-ovi ne zaostaju !

Aman ljudi, ovo nije chat, sve sto je ikada napisano se nalazi zapamceno u bazi, dajte malo upotrebljavajte Search opciju, stvarno...🙁

I razumem nekog newbie-ja koji nije jos u toku, ali onda treba fino coveku objasniti i uputiti ga kako da sto efikasnije koristi forum i iz njega izvece maksimum korisnih informacija. Medjutim vidim da se umesto toga cak i eminentni i vidjeniji clanovi "prime" i krenu po stoti put u istu pricu ! 🙁

dajte ljudi zalepite ovaj ili neki slican tread na vrh strane, stavite mu sticky

Moram da priznam da sam malo planuo kad sam video naslov thread-a i postavljeno pitanje, pa sam prenebregao recenicu o mrezi.

Dakle da se malo korigujem - o profi serverskim ili mreznim resenjima za zastitu bas i nije bilo previse reci, ali to ne menja mnogo smisao i svrhu moje reakcije koja je ipak na mestu - outlaw je to spomenuo onako usput, kao da i nije toliko vazno.

Ipak da se izvinem magick-u koji se barem jednom recenicom na to osvrnuo pa time njegov post dobija ipak neku tezinu, iako je ponavljanje hiljadu puta ponovljenog.

Ako na internet idete preko jednog servera, instaliras na njega lepo linux, firewall, proxy, (i ostale servise koji ti trebaju - mail server, na primer) od antivirusa recimo FProt za linux i zavrsio si posao. Tada se sikjuriti administracija mreze u mnome svodi na administraciju jedne masine. Na lokalne windows masine ti tada firewall ne treba, a AV u zavisnosti koliko si paranoican 🙂 Ukoliko hoces biti 100% siguran, instaliraj. Sto se dileme oko AV programa tice, jos uvek mozes da ih iscackas za dz - uzmi i probaj i jedan i drugi, to ce ti biti najbolja vodilja.

Ne mogu da veruje da niko nije spomenuo NOD32 ?!?!

Nebojsa Lukic je napisao(la):
Ne mogu da veruje da niko nije spomenuo NOD32 ?!?!
Šta je NOD32 ?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?

🙂

do jaja AV.

Samo i samo AVP 3.5. Imamo srece sto nam drapin nije izbacio starije threadove o ovoj temi - scrollovali bi nadole do prekosutra!😉

Jedno pitanje upuceno svima - ako imate lokalnu mrezu sa routerom, kao izlaskom na internet, sta ce vam firewall na svakoj masini ? Pa cak i AV ?

Jedno pitanje upuceno svima - ako imate lokalnu mrezu sa routerom, kao izlaskom na internet, sta ce vam firewall na svakoj masini ? Pa cak i AV ?

Prеviše ljudi nosi još više CD-a po džepovima, nikad se ne zna ko šta može da gurne u drajv !

zormanic je napisao(la):
Prеviše ljudi nosi još više CD-a po džepovima, nikad se ne zna ko šta može da gurne u drajv !

Tu onda treba opaliti shamar ili adminu ili harambasha-korisnicima.
Kada su korisnici lokalne mreze sami sebi najveca opasnost, onda im treba jedan firewall u glavi, izgleda.

magick je napisao(la):
Moja preporuka je Kaspersky AVP v3.5. Ima sve što ti treba, skenira mail-ove skriptove pa čak i office dokumenta. Nije zahtevan, veoma je brz i što je možda najbitnije, nema zabeleženih slučajeva nekompatabilnosti ili klanja sa drugim programima, čime se ne može pohvaliti verzija 4 kao ni jedna Norton aplikacija. Naravno instaliraj Control Centari imaćeš kontrolu i automatsko ažuriranje svih klijent računara. Ma AVP rulez! 🙂

A sta je bilo sa onom pricom da noviji Updateovi zezaju ukoliko je OS XP?
Potrazio sam ove postove, jer mi AVP 4 strasno koci. Tj. radi sve OK, dok iz Windows Commandera ne udjem u neki direktorijum gde postoje exe fajlovi koje on odmah pocne da skenira i prakticno zakuca masinu...uspori je mnoogooo puta.

Ili kada preimenujem neki fajl, nije vazna ekstenzija isto se desava dok ga ne odskenira.

Dakle, da li AVP 3.5 radi bez problema pod XPom?

silverglider je napisao(la):
kako me ruter stiti od virusa?? 😕 dzaba mi i ruter i firewall kada na mail serveru nema av zastite...

nego jedno pitanjce kada smo vec kod servera i antivirusa - da li je moguce konfigurisati nortona da se updatuje sa servera a ne sa interneta - da li mu je dovoljno samo upisati u setovanjima proxy (posto svi racunari i ovako izlaze na net preko servera (wingate - kao proxy))

Zato sto malo ko ima router, firewall masinu i direktan internet link 🙁 . Uglavnom nekoliko masina ima modeme, svako se kaci za sebe i skida sa neta sta hoce, klijenti (a i zaposleni) donose sumnjive diskete i CD-ove...

ZoNi je napisao(la):
ja mislim da kada su u pitanju AV i firewall programi, uvek treba uzeti najnoviji, jer on sigurno ispravlja sve potencijalne mogucnosti "zlocestog" delovanja, koje su postojale kod starijih verzija...

Pa vecina AV programa istog proizvodjaca koristi istu antivirusnu bazu bez obzira na verziju (barem je tako kod Nortona i Kasperskog). Znaci i AVP 3.x i KAV 3.x i KAV 4.x otkrivace iste viruse. Ako je i starija verzija imala neku rupetinu u samom engine-u, sigurno je do sada zakrpljena nekim update-om.

mikis je napisao(la):
Ako je i starija verzija imala neku rupetinu u samom engine-u, sigurno je do sada zakrpljena nekim update-om.

da... po toj logici super je koristiti WinNT+SP6, jer je u njemu ispravljeno sve sto u Win2K+SP3 ili WinXP+SP1... ne mislim ja da to nije potpuno tacno, ali kad vec instaliras program (a sa nasim cenama 🙂 mozes da biras sta god hoces!) onda instaliraj novu verziju, koja (najcesce) ima lepsi izgled, brze radi, ima bolje optimizovan kod...

mikis je napisao(la):
Zato sto malo ko ima router, firewall masinu i direktan internet link 🙁 . Uglavnom nekoliko masina ima modeme, svako se kaci za sebe i skida sa neta sta hoce, klijenti (a i zaposleni) donose sumnjive diskete i CD-ove...

D-KEE je napisao(la):
kako me ruter stiti od virusa?? 😕 dzaba mi i ruter i firewall kada na mail serveru nema av zastite...

Radi se o tome da su to sve jako lose koncipirane mreze. Sve moze da se slozi lepo kada se sedne, razmisli i isplanira.

Sta je najvaznije u firmi ? Da se radi osnovna delatnost. To diktira besprekornu sigurnost podataka i sve vrste dokumenata u firmi. Firma se najlakse stiti od spoljnog sveta tako sto se napravi jedan izlaz na internet i na tom mestu vrse sve provere i filtriranja. Ako se dozvoli svakome da se kaci na internet kako hoce i da donosi sw kakav ko pozeli, posao admina postaje nemoguc i on ne moze vise da odgovara za tu mrezu. Da se razumemo, najveci prioritet nije lakoca odrzavanja mreze, ali se u ovom slucaju poklapa sa sigurnoscu, finansijama, itd. Smisao mreze jeste da se u dobrom delu stvari ponasa kao jedan entitet (odredjene print tacke, sistem skladistenja dokumenata na serveru, hijerarhija i klasifikacija pristupa, itd). Ako radi svako za sebe, dzabe ste krecili.

Elem, u svakoj manjoj i srednjoj firmi (velike imaju drugacije resurse i izbor resenja) moze vrlo lako da se napravi jedan ili vise internet servera. Ne treba zakupljena linija. Cak ako se ne moze izvaditi ISDN, moze se uzeti vise analognih linija - vec i sa dva paralelno vezana 56k modema stvari bivaju lakse. Taj server se napravi routerom, tu se instalira firewall koji brani celu tu mrezu, uradi se lep masquerading, proxy. Instalira se na njemu mail server i u njega ukljuci AV koji filtrira celokupnu postu koja pristize. To je jedno resenje koje je budzetski vrlo prihvatljivo - to moze da radi jedan P2 racunar sa nekoliko analognih linija. Cak moze lepo da se reorganizuje mreza u manje workgrupe koje imaju svoje izlaze na net (nekome mozda ni ne treba http, nego samo email), sa svojim subnetwork resenjima. I sve to moze da kosta vrlo malo, a da se lako i efikasno odrzava.

A zaposleni moraju tu da prate pravila firme u kojoj rade. Sta ima ko da donosi i instalira svasta ? Restriktivna politika odmah - sw moze da se instalira samo preko mreze, sa servera; poskidati sve sta moze da ugrozi sigurnost. Tu je problem sa ljudima, ne sa sigurnoscu mreze, i tu nije problem sa softverom. Ako svako moze da radi sve sta hoce, to je suplje kao svajcarski sir - svaka karika moze da uzrokuje problem u celoj firmi, samo ako zaboravi nesto da uradi ili proveri ili tako nesto. To je preveliki luksuz. Umesto da se u lokalnoj mrezi svako plasi svakog, sva provera se svodi na jedno prilazno mesto i odrzava od stane admina (kao profesionalca).

ZoNi je napisao(la):
da... po toj logici super je koristiti WinNT+SP6, jer je u njemu ispravljeno sve sto u Win2K+SP3 ili WinXP+SP1... ne mislim ja da to nije potpuno tacno,

Pa u prilicnoj meri je tacno. Mi smo navikli da je sve dzabe, pa nije problem uzeti sve najnovije i najlepse. Da li znas da ogroman broj firmi napolju i ne pomislja da predje na Windows XP, a neki ni na Windows 2000. Sto se servera tice situacija je ista: veliki broj ih i dalje drzi NT4 (sa najnovijim SP-om, naravno), a Novell 3.11 i slicne "starine" da ne pominjemo.

Logika je tu jasna: zasto placati za nesto sto je novo, pretrpano nepotrebnim opcijama, bagovito, neispitano i (pre)skupo? Sto se AV programa tice, kao sto rekoh, i AVP 3.0 i KAV 4.0 ce te zastititi od potpuno istih virusa.

ali kad vec instaliras program (a sa nasim cenama 🙂 mozes da biras sta god hoces!) onda instaliraj novu verziju, koja (najcesce) ima lepsi izgled, brze radi, ima bolje optimizovan kod...

E to bih voleo da vidim, ajde za lepsi izgled, ali nova verzija programa koja brze radi i ima bolje optimizovan kod... je nesto sto se mora traziti svecom 😀 Drugo, ne zaboravi da nema vise "nasih cena"... Kad posle nove godine finansijska policija krene po firmama da popisuje sta ko ima od softvera i koliko ga je platio, ta logika moze skupo da kosta. Direktor MS-a YU je vec najavio kako ce to da izgleda: izabrace 10-15 firmi za primer i tuzice ih dok im ne ogule kozu s ledja, pa ce ostali da razmisle da li zele da se to i njima desi.

Radi se o tome da su to sve jako lose koncipirane mreze. Sve moze da se slozi lepo kada se sedne, razmisli i isplanira.

Vidi slazem se ja s tobomu potpunosti, u ostalom i meni je to "struka". Medjutim, problem je sto je ovo zemlja Srbija. Prvo, vecina "malih i srednjih" firmi ima samo po nekoliko zaposlenih i nema mogucnost da za stalno zaposli administratora. Na zalost, ni ponuda istih nije na zavidnom nivou. Obicno se to svede na sina nekoga od zaposlenih ili na klinca iz komsiluka koji tu na svaku masinu nakrka softver od par hiljada €, a o sigurnosti zna koliko iz filma "Hackers".

Drugo, iako se sve to lepo osmisli teorijski sudaris se sa problemom da je u ovoj zemlji nemoguce dobiti najobicniju telefonsku liniju, makar bio spreman da je platis iz sopstvenog dzepa! ISDN je misaona imenica osim ako ti kum nije direktor Telekoma, a DSL mozes dobiti bez problema -- ako imas slobodnu paricu i pored 1000 i kusur € za opremu (sebi i provajderu!) spreman si da placas 100€ po gigabajtu prenetih podataka

Moja poenta je bila u organizaciji. Internet pristup treba da se koncentrise u tacke koje mogu da se kontrolisu. Vise analognih linija sam pomenuo upravo zbog nemogucnosti dobijanja neceg boljeg, a da se protok koliko-toliko poboljsa. Naravno, sve ce raditi i sa jednom linijom. Ukoliko firma ne moze da obezbedi ni jednu liniju, onda moze gazda sam sebi da puca u glavu.

Naravno da ne mora svako da ima administratora, ali moze uvek neko da se "iznajmi" da uradi posao. Problem sa Srbijom je to "sto su u Srbiji svi majstori". Neko nauci da namesti IP adresu na racunaru i ubode kabl u lan kartu i odmah je administrator. E, na scenu tu stupa forum koji bi morao makar ograniceni broj ljudi malo da ocisti od nedoumice "kako to resiti". Zato sam i pomenuo kako bi to moglo da se resi - a ne da se opet se svede na "jeste, lose je to, ali tako je kako je, nakrkajte svi jos firewalle, antiviruse i StaJosSveNe" i zavrsili smo posao. Najgore sto mozemo da uradimo jeste da slegnemo ramenima i nastavimo u tom smeru.

Naravno da ne mora svako da ima administratora, ali moze uvek neko da se "iznajmi" da uradi posao. Problem sa Srbijom je to "sto su u Srbiji svi majstori". Neko nauci da namesti IP adresu na racunaru i ubode kabl u lan kartu i odmah je administrator.

Slazem se ja sa tobom. Problem je u opstoj needukovanosti ljudi, tj. vlasnika i odgovornih u firmi. Ljudi koji nesto znaju nece da rade za sitne pare. Vlasnicima je opet sve to skupo i ne shvataju zasto to ne moze da uradi mali Perica iz komsiluka za saku bonbona. Navikli su da se gvozdjurija placa a da softver i pamet dolazi besplatno. E, kad im se zapati virus i formatira hardove ili im neko potrosi svo uplaceno internet vreme, onda se tek sete da pozovu nekog strucnijeg, ali tad vec bude kasno.

Nazad
Vrh Dno