Šta je novo?

Koji Antivirus preporucujete?

Osetila se izuzetna nametljivost pa i logicno....

Ne postoji ni jedan program koji sprečava ili pomaže od ljudske gluposti i neznanja, možda AI pomogne u budućnosti. Besplatni AV nisu ništa osetno bolji od Windows Defender-a, većina čak i gori a postali su grdan bloateare i usporenje.
Za komercijalnu upotrebu gde šteta može da bude ogromna a mešanje u system nije od primarne važnosti, samo vrehunski plaćeni programi i to samo zbog stručne podrške u nameštanju i održavanju kao i zbog rešavanja neminovnih problema. Nije dovoljno samo kupiti i instalirati, treba sve namestiti po lokalnim uslovima da bi bio efikasan.
Kasperski ima lokalni office i stručnjake pa bi to po mom mišljenju bio ovde najbolji AV.
Po svojoj prirodi, AV/sigurnosni programi se "mešaju" u system i moraju da budu integrisani sa systemom u velikoj meri. Jedna od najvažnijih stvari je redovno updejtovanje kako definicija tako i samog programa ali i operativnog systema, mora sve da bude usklađno a to nije baš za svakog matera.
PS. Virusi su sada najmanji problem a user najveći.
PS2. Windows Defender u W10 i 11, ne može da se potpuno isključi i ni jedan AV ne može potpuno da ga zameni u svemu.

Nije tačmo-

Uz dužno poštovanje, ne širi dezinformacije. Postoje dedicated softveri za onemogućavanje Windows Defendera, a i drugi načini za deaktivaciju istog.

Do pre par godina (na win10, racunam da radi i na 11) sam koristio programcic koji se zove Defender Control i radio je bez greske. Sada samo instaliram drugi free AV i stavim kao primarni, cisto da ga ne gledam vise. Svakako se moze promeniti registry i ugasiti Windows Defender, ali ga posle nekog win update-a opet aktiviraju.

Poslednja izmena:
Tačno je da se Defender i All Security MS softver može isključiti. To je prvo što radim kada instaliram Windows. Svi ti Antivajrusi imaju nezgodnu narav da brišu SAMO legalni, krvavo zaradjeni narodni softver i ništa drugo.:cool::cool::cautious::cry::cry::cry:🥰☺️😊😇 Ako si "security aware" i paziš šta radiš ne treba ti AV. Eventualno neki pasivni skener za ove neželjene dodatke koje legalni softver instalira. Njega povremeno pokreneš i to je to. Ja sam voleo i koristio Comodo Internet Security on ima i Fajervol što mi treba i imao je AV koji se mogao lepo podešavati da ne briše narodni softver ali sve to troši resurse i pošto nemaju više čist Fajervol ne koristim ga više ali je za mene najbolje rešenje koga interesuju te stvari. Razlika između free i paid varijante je bila u podršci i biznis dodacima koji kućni korisnici ionako ne koriste. Ako bi mi trebao AV ponovo bi instalirao Comodo. 😊😊☺️☺️☺️😇😇😇😇😇😎😎😎😎😎
2025-01-23 12_31_02-.png

Pored defender control, pregazim MS Defender kroz services i registry. Sve u svemu, slazem se sa vecinom da ako si iole scurity aware ne treba ti antivirus. Pre sam koristio ESET, osim sto mi je uspesno obarao performanse PC, drugu vajdu od njega nisam imao 😂 Ako ikada moram da radim sa sumnjivim fleskama, koristim Live USB Linux i zavrsim sta imam

Zanemarimo fleške, šta je sa sajtovima koji često u pozadini pokušavaju da uvale nešto. Jednom mi je Kaspersky preko mrežne zaštite prijavio da neko pokušava da skenira portove ili šta god. Znači hoću da normalno mogu da odem na bilo koji sajt, da li za tako nešto nije potreban Kaspersky ili neki drugi antivirus? neću kliktati na exe fajlove koje stignu mejlom, paziti sa fleškama, za to se slažem nije potreban neki poseban program.
Inače, poslednji Kaspersky ima opciju pretrage da li je tvoj korisnički nalog procureo negde na netu, VPN, pronalaska duplikata na kompu (ne po imenima, već baš po sadržaju). Slažem se da postoje takve opcije i van, ali su po meni ovo korisne stvari.
P.S. izbegavam krekovane softvere, mislim da ima dosta više zlonamernih hakera, nego pre desetak godina, koji ubacuju ko zna šta dodatno.

Zanemarimo fleške, šta je sa sajtovima koji često u pozadini pokušavaju da uvale nešto. Jednom mi je Kaspersky preko mrežne zaštite prijavio da neko pokušava da skenira portove ili šta god. Znači hoću da normalno mogu da odem na bilo koji sajt, da li za tako nešto nije potreban Kaspersky ili neki drugi antivirus?
Firewall pruža veći stepen zaštite od takozvanog "antivirusnog" rešenja. Na žalost, većina učesnika u ovoj temi zna samo za endpoint rešenja koja se instaliraju na samom klijentu. Većina baca novac na spyware tipa KAV, NOD, BitDefender i ostalo bloated smeće. Da stvar bude još crnja, takvi ljudi sebe smatraju ekspertima iz ove oblasti i onda dele savete apsolutnim početnicima. Horror.
neću kliktati na exe fajlove koje stignu mejlom, paziti sa fleškama, za to se slažem nije potreban neki poseban program.
Inače, poslednji Kaspersky ima opciju pretrage da li je tvoj korisnički nalog procureo negde na netu, VPN, pronalaska duplikata na kompu (ne po imenima, već baš po sadržaju). Slažem se da postoje takve opcije i van, ali su po meni ovo korisne stvari.
Kao što rekoh, bačen novac. Od svega toga nema apsolutno nikakve koristi. Bukvalno dajete novac da postanete proizvod i ništa više od toga. A sve zbog toga jer vas mrzi da malo obratite pažnju ili nedaj bože naučite nešto novo. Umesto da na IT forumu u 2025 godini pričamo o free & open source rešenjima i o zaštiti privatnosti, mi se prepiremo da li treba koristiti AV. Jako je tužno videti da je u 2025 godini jedna ovakva tema i dalje aktivna.

Vidiš, ja sam se ranije zaludjivao sa kompjuterima, XP sam instalirao nebrojeno puta i onda se omatorilo, Win7 ostao instaliran godinama. Ne, ne želim da pratim šta se dešava najnovije u bezbednosti, jer koliko god da pratiš, opet nešto novo. Ja hoću da uključim komp, pretražujem šta me zanima i da ne razmišljam previše o stvarima koje nisu bitne za to.
Toliko poruka je napisano kako je sve ovo nepotrebno, kako samo malo treba da znaš i onda si bezbedan, a zapravo niko nije napisao šta to konkretno treba da znaš, pa pretpostavljam da to nije baš tako malo.
Ali, kako god, može i da se zatvori tema i da se napravi nova - AV nije potreban, ovo je sve što vam treba.

AV, tj neki sigurnosni program je potreban da smanji potreba za baš puno pažnje. Moderni operativni systemi su već prilično zaštićeni sami po sebi. Windoews 11 posebno ali ima i dovoljno dobar AV u liku i delu Defender-a, W10 neće više dugo da dobija sigurmosne pačeve alo Defender hoće. To neće biti nešto naročito strašno sledećih godinu-dve.

Vidiš, ja sam se ranije zaludjivao sa kompjuterima, XP sam instalirao nebrojeno puta i onda se omatorilo, Win7 ostao instaliran godinama. Ne, ne želim da pratim šta se dešava najnovije u bezbednosti, jer koliko god da pratiš, opet nešto novo.
Ja sam najverovatnije stariji od tebe, jer dolazim iz vremena kada Windows nije ni postojao. Nemoj starost koristiti kao argument, jer to ovde ne pali.
Ja hoću da uključim komp, pretražujem šta me zanima i da ne razmišljam previše o stvarima koje nisu bitne za to.
I ja isto. Zato ne koristim Windows i nemam nikakav vid endpoint secyritija ni na jednom klijentu. Bilo da je to telefon, televizor, kamere, laptop...itd
Toliko poruka je napisano kako je sve ovo nepotrebno, kako samo malo treba da znaš i onda si bezbedan, a zapravo niko nije napisao šta to konkretno treba da znaš, pa pretpostavljam da to nije baš tako malo.
U ovoj temi nije ništa napisano jer ovo nije tema za to. A o alternativnim rešenjima se pisalo jako jako puno. U ovoj temi ćeš naći ne samo šta je potrebno, već i detaljna uputstva za podešavanje. Ali poznajući mentalitet učesnika ove teme, oni će reći da je to sve prekomplikovano, nepotrebno i da oni nemaju vrmena za to. Lakše je iskeširati neki AV, instalirati i pustiti da placebo efekat odradi svoje.
Ali, kako god, može i da se zatvori tema i da se napravi nova - AV nije potreban, ovo je sve što vam treba.
Ne može da se zatvori tema. Koliko god sam ja protiv korišćenja AV-a, to je na kraju samo moje mišljenje i ništa više od toga. Ljudi imaju pravo da koriste šta hoće, a samim tim imaju i pravo na ovu temu i diskusije u njoj.

Evo kod mene haosa...
Sad udjem u email, vidim jedna poruka u junk folderu, kad tamo poruka sa mog mejla. Pise da mi je pre nekoliko meseci hakovan racunar sa nekim programom, da ima sve moje sifre, podatke i ostalo, i ako mu ne uplatim novac u roku od 48h objavice moje podatke
Sto je najgore, racunar koristim samo za FB, YT i nekoliko foruma, ne pamtim kada sam poslednji put nesto skidao.
Sta sada raditi? Jos uvek imam pristup email adresi, cak je ukljucena i ona dvostruka zastita. Ako promenim sifru na mejlu i ostalim mestima, on ce to opet videti?

***, pa cak i moja slika stoji, mogao bih da se zakunem da je moj email.

A ja ti opet ponavljam da ignorišeš scam. Ako meni ne veruješ, odgledaj ovaj video. Da li je moguće da niste svesni ove prevare ? Ova tema postaje sve tužnija i tužnija. Postoji razlog zašto je taj email završio u junk folderu zaboga.

Ponoviću još jednom.

U pitanju je prevara. Ignoriši i ne paranoiši koliko god podaci delovali uverljivo !!!!

Uh, nadam se da si u pravu.
Ali, zasto kada ga oznacim ne dozvoljava da kliknem na Report, dok na ostalim moze?
***, nije mi svejedno, nikada nisam bio u ovakvoj situaciji.
Dobijao sam ranije ono o nasledstvu i slicne gluposti, ali ovo me bas zabrinulo, pogotovo kada mi nije dao opciju da prijavim mejl.I kada idem na block, pise da nije moguce blokirati tu email adresu.

Uh, nadam se da si u pravu.
Ti onda lepo isprati instrukcije u tom e-mailu. Odradi sve što se traži od tebe i uplati sumu koju traže. Ja ne znam šta drugo da ti kažem.
Ali, zasto kada ga oznacim ne dozvoljava da kliknem na Report, dok na ostalim moze?
Zato što su ti uhakovali mašinu i onemogućili su ti da prijaviš e-mail da nebi reagovao cyber police.

Aaaa, covece, ja pretrnuo, a ti me zezas...
Nisam imao iskustva sa ovim i ne znam, nije mi svejedno.

Ukoliko se i dalje plasis, proveri na mail-u na kojim si sve uredjajima ulogovan na mail i odakle, makar je to lako. Ukoliko ne vidis nista sumnjivo, okej si.

Ukoliko se i dalje plasis, proveri na mail-u na kojim si sve uredjajima ulogovan na mail i odakle, makar je to lako. Ukoliko ne vidis nista sumnjivo, okej si.
Ne mora da gleda, jer bi svakako dobio upozorenje da je njegovom nalogu pristupano sa drugog uređaja i druge IP adrese. Email koji je dobio ima spoof-ovan "sent from" block. Zato nema opciju da prijavi e-mail jer ne možeš da prijaviš samog sebe. I ajde da ne davimo temu ovim glupostima, jer više ne znam da li da se smejem ili da plačem.

@ale - Ako ima nekih nejasnoća u vezi ove prevare, otvori posebnu temu pa tamo kači slike. U suprotnom sledi trajno udaljavanje iz ove teme !!

Defender je ok,za one koji vole nesto vise preporucujem Symantec Endpoint Protecton 14.

Sve je jasno, meni ne moras da objasnjavas. Kazem, neka proveri ako i dalje sumnja, da bi namirio sopstveni psihu, nista drugo.

Ovim bih zavrsio diskusiju na datu temu.

Vidiš, ja sam se ranije zaludjivao sa kompjuterima, XP sam instalirao nebrojeno puta i onda se omatorilo, Win7 ostao instaliran godinama. Ne, ne želim da pratim šta se dešava najnovije u bezbednosti, jer koliko god da pratiš, opet nešto novo. Ja hoću da uključim komp, pretražujem šta me zanima i da ne razmišljam previše o stvarima koje nisu bitne za to.

Srećom pa je vrijeme XP-a odavno iza nas. Microsoft je uspio da počev sa 8.1 i kasnije sa 10 i 11 poprilično poboljša sigurnost Windowsa u odnosu na XP i njegove prethodnike. Nakon aprila 2016. Windows Defender je postao ozbiljan igrač nakon odluke Microsofta da konačno počne označavati adware programe kao malware jer su postali poprilično napasni (DLL injection, DNS hijack, ubacivanje ddoatnih parametara u LNK fajlove za browsere). S druge strane, klasični antivirusni programi su počeli da ubacuju razne gluposti i postali su adware/spyware, na stranu što oduvijek narušavali stabilnost sistema.
Na jednom domaćem forumu sa nekada volontirao u uklanjanju malwarea sa zaraženih sistema pa na osnovu tog iskustva mogu mirne savjesti reći da je danas Defender uz adblocker sasvim dovoljan za obične korisnike osuđene na korišćenje Windowsa 10 i 11.
Za sve ostalo tu je VirusTotal i virtuelna mašina.
Ko još želi dodatne provjere na raspolaganju su standalone alatke za skenrianje i tzv. rescue discovi za provjeru.

hvala za info za Defender UI.

što se tiče firewalla, koristim Netlimiter, prilično je dobar. Ako ima neki bolji, pišite.

A što se tiče hakovanog maila/šifara, možete proveriti na https://haveibeenpwned.com/Passwords i https://haveibeenpwned.com/
unese se ili email ili šifra da proverite da li je u bazi podataka sa hackerskih foruma. Legitiman sajt.

Od kada su mi hakovali Instagram, glupim p**n fišingom a koristio sam istu šifru za gmail, te je i on provaljen lako bez 2FA, uz gomila sačuvanih login šifara na tom gmailu nalogu jer sam sa njim koristio chrome, nije mi bilo svejedno. Bolje je isključiti browserove password menadžere. i uključiti dvostruku verifikaciju, koja iako teoretski kukijima može da se zaobiđe, ipak znači.
proveriti security na: https://myaccount.google.com/security

KeePassXC Password Manager

Koristim ga lokalno, na računaru, kao glavnog menadžera lozinki. Izuzetno koristan program sa ekstenzijama za browsere. Podesite jačinu enkripcije, keyfile, kao i dodatni verifikacioni ključ i Master lozinku, i sve šifre čuvate lokalno u bazi, povremeno bekapujete folder gde su sačuvane šifre i sve ok.

ekstenzije za browser:

uBlock Origin (dok još uvek radi) https://chromewebstore.google.com/detail/ublock-origin/cjpalhdlnbpafiamejdnhcphjbkeiagm

Privacy Badger https://chromewebstore.google.com/detail/privacy-badger/pkehgijcmpdhfbdbbnkijodmdjhbjlgp

Decentraleyes https://chromewebstore.google.com/detail/decentraleyes/ldpochfccmkkmhdbclfhpagapcfdljkj

Poslednja izmena:
I kada instalirate po ta 3-4 antivirusna,firewal i spam filtera na kraju dobijete samo usporen računar. A ne znate da sam Microsoft u samom Windowsu po defaultu je uključio svoje špijunske prateće elemente, i dok se ne isključe stalno ste praćeni, i sam sistem non-stop radi u pozadini.

Nazad
Vrh Dno