Šta je novo?

Koje Pojacalo?

Pinki

Čuven
Učlanjen(a)
22.03.2002
Poena
619
Treba mi pojacalo (kucno, ne gitarsko) za zvucnike koje posedujem (4X50W, ali to nije bitno). Koje mi vi preporucujete, a da nije skuplje od 200dm?

???
200dm ? Za pojacalo ? Jel si ti siguran da tako nesto uopste postoji ?

Ajd, ja sam u nekim drugim hi-fi vodama, pa sam se bas iskreno zaprepastio, nisam ni znao da ima pojacala za te pare...bas me interesuje sta ce da kazu ljudi koje se razumeju u taj deo trzista...

BTW, kao to mislis zvucnici 4x50W ? Jel su to cetiri kutije, pa zelis da prikljucis oba para istovremeno ?

drapin je napisao(la):
???
200dm ? Za pojacalo ? Jel si ti siguran da tako nesto uopste postoji ?

Postoji, sto da ne... da ti vidis sta sam kupio za 70DM... moj burazer od tetke se krstio 4 puta...

Jel ti treba novo ili polovno pojacalo? I kako mislis da prikljucis 4 zvucnika na njega? Po dva u paru?

Ljudi, sta se to mlatite!? Imam i ja kuci Tehnics pojacalo pa mogu da se ubace 4 zvucnika (mislim ima 4 ulaza za 4 zvucnika), plati sam ga 100 dm, oznaka je (SU-650)!
Da li postoji nesto slicno za te pare???

Aponen je napisao(la):
Kakvi crni ULAZI za zvucnike? FX
Uvek možeš da se dernjaš u zvučnike i da to snimiš :D

Pinki je napisao(la):
Ljudi, sta se to mlatite!? Imam i ja kuci Tehnics pojacalo pa mogu da se ubace 4 zvucnika (mislim ima 4 ulaza za 4 zvucnika), plati sam ga 100 dm, oznaka je (SU-650)!
Da li postoji nesto slicno za te pare???

Ne postoji nista osim Techniksa za te pare. Kupi jos jedan i uzivaj. ;)

Mislim da na ovom forumu postoje dve jasno razdvojene klase korisnika muzickih uredjaja:
oni koji bi da imaju sto bolji zvuk (mere opremu stotinama/hiljadama Ç)
i
oni koji bi da prodju sto jeftinije (tu se ubraja Pinki, a i ja nazalost )

Pre nekih par nedelja sam pitao za savet za samogradnju, misleci da prodjem jeftinije nego da kupujem neke nove (takodje radjene, rezonujuci da ja to mogu isto tako dobro, samo za dz),
a ljudi mi krenuli navoditi kombinacije za 500 - 1200 DEM !!!

Ima nas koji zivimo i za nesto drugo sem dobrog zvuka... nema ljutite :)

100% si upravu, ne greska, 1000% si upravu, ljudi ne veruju da postoji nesto sto se zove " ekonomski zivot " i da neko nije u stanju da da 1000 - 2000 maraka za j..... pojacalo!

Ne znam cemu ova dva prethodna post-a, posto niko od prethodnika nije sugerisao da treba kupovati skupe uredjaje ili ne daj Boze nipodastavao ili izrugivao one koji nemaju ili nece da daju velike pare za ozvucenje.

Ja sam konkretno lepo rekao da iskreno ne znam dali tako jeftino pojacalo postoji i da se nadam da ce me demantovati neko ko se razume u taj deo trzista (ponavljam se, znam...). Nadam se da nisam ja izazvao ovakav komentar, jer sam samo bio iskren i jos i pozeleo da neko drugi pripomogne...(sto je uostalom Aca kasnije i uradio...)

Usput budi receno, hi-fi jeste izuzetno, "ne greska", stravicno skup hobi, (pogotovu u poredjenju sa kompjuterima) i mislim da je sasvim normalno da se vecinom dobijaju takvi odgovori (Re: Lemilica's post) jer su ljudi koji se time bave navikli da recimo 500DEM ne predstavlja nista, da je to suma s kojom tesko moze nesto ozbiljno da se zapocne, da ne kazem da je u onim "visim" krugovima to cena recimo jednog prosecno dobrog interkonekcijskog kabla... cene uredjaja su jednostavno takve (ne kod nas, nego inace...) i to nema nikakve veze sa ljudima i njihovim "karakternim osobinama"...

drapin je napisao(la):
i to nema nikakve veze sa ljudima i njihovim "karakternim osobinama"...

Mislim da grešiš, i to mnogo :) Bio je članak jednom u nekim stranim novinama (New York Times ili slično), o vlasniku ne_znam_sad_tačno_koje HI-FI firme koji se obogatio na tim osobinama ljudi da im uvek treba nešto ultrta-mega-giga, a prodaje stvari po nekim giant cenama.

Heinz je napisao(la):
Mislim da grešiš, i to mnogo :) Bio je članak jednom u nekim stranim novinama (New York Times ili slično), o vlasniku ne_znam_sad_tačno_koje HI-FI firme koji se obogatio na tim osobinama ljudi da im uvek treba nešto ultrta-mega-giga, a prodaje stvari po nekim giant cenama.
Pazi, moja konstatacija se odnosi na ono sto je napisao Lemilica i u tom svetlu ne gresim. Da ponovim, on se zali na ljude koji su mu savetovali zvucnike od 500-1000DEM. A ja mu odgovaram da su cene jednostavno takve i da nisu ljudi i njihove "karakterne osobine" krivi sto zaista jesu visoke...

E sad tvoja konstatacija da ljudima uvek treba nesto ultra-mega-giga jeste mozda tacna ali ne moze da se veze iskljucivo za hi-fi, nego onda moze da se primeni na svaku oblast zivota i potrosackog drustva i mentaliteta. Ljudi uvek teze i zele najbolja kola, najvecu kucu, najskuplju odecu, najekskluzivnije ovo ili ono...to je jednostavno u ljudskoj prirodi.

A na hi-fi-ju se, bez obzira na taj clanak (koji nisam citao), veruj mi sigruno niko nije bas mnogo obogatio, ima neuporedivo profitabilnijih oblasti...
Tacno je da su zarade PO UREDJAJU u vrhunskom hi-fi-ju cesto ogromne, jer vazi nepisano pravilo da se bilo kojoj komponenti cena odredjuje na osnovu zvuka a ne na osnovu ulozenog novca za njenu proizvodnju. Znaci ako je neko genijalac pa je uspeo na napravi recimo pojacalo koje ga u proizvodnji kosta recimo 500$ a ono svira kao konkurentska pojacala od 10000$, on ce ga bez grize savesti za toliko i prodavati.
Problem je u tome sto je to trziste na globalnom nivou vrlo malo i sto ce on takvih pojacala od 10000$ da proda svega nekoliko komada godisnje u celom svetu. Sto i nije neka zarada...

Tačno je da sve ima svoju cenu, ali ako me neko odere za 9.500 $ onda mislim da tu neko nije normalan :)

Heinz je napisao(la):
Tačno je da sve ima svoju cenu, ali ako me neko odere za 9.500 $ onda mislim da tu neko nije normalan :)
:D
Sta da ti kazem, pokusaj to da posmatras kao npr. umetnicko delo: neki poznati slikar napravi sliku, boja i platno ga ne kostaju vise od 100$ i slika nakon par godina ili decenija dostigne cenu od nekoliko desetina hiljada $.
Da si kolekcionar i da imas brdo love, i kupis tu sliku, dali bi smatrao da te neko odrao ???
To ti je trziste: stvari ne vrede onoliko koliko stvarno kostaju nego onoliko koliko trziste odredi da vrede, i tu niko nikoga nije odrao, nego je samo neko zaradio - paradoksi kapitalizma...

Situacija moze da se primeni na hi-fi: pouzdano znam ljude (ovde u Beogradu !) koji ce da daju 10000$ za ono pojacalo da ne trepnu, a nikada te pare ne bi dali za kola, a platiti 250$ graficku kartu smatraju apsolutnom ludoscu !!!
Zasto ? Zato sto je ono pojacalo, bez obzira sto unutra ima par delova, jako dobra investicija: za deset godina mogu biti sigurni da ce ga prodati dalje za recimo 7-8000$, sto je uzimajuci u obzir amortizaciju vrlo mali gubitak i mala cena placena za posedovanje necega sto im predstavlja zadovoljstvo. Kola placena isto toliko ce za isto vreme mnogo vise da izgube na vrednosti, a ona graficka ce za samo godinu dana da izgubi 2/3 vrednosti.
Objektivno, ono sto je izgledalo jeftino i(ili) opravdano je ustvari cisto bacanje para...

Sve je to zanimljivo i blesavo, ali odoh ja totalno u off topic, sad ce neko da me ctp; :)

Da ne bi zauzimao prostor i citirao drapinov post samo cu reci da se u potpunosti slazem sa iznetim konstatacijama!
Jednostavno nekome ne vredi zamena neke hi-fi komponente od recimo 200 EUR za onu od 1000 EUR jer jednostavno NE MOZE da oseti nikakvu razliku u kvalitetu zvuka, dok neko drugi ima dovoljno suptilan i istreniran sluh da ce da oseti mnogo manju razliku u kvalitetu zvuka, i to ce mu nesto znaciti. Slicna prica je i za kvalitet prikaza neke graficke kartice ili monitora.
Ali jedno sigurno stoji SVAKOME PO ZELJAMA I DZEPOVNIM MOGUCNOSTIMA!!!
O ukusima ne vredi ni razgovarati!
Sto bi nas narod rekao "biraj ago sto ti drago!".

Pozdrav!

Kao prvo, hteo bih da kazem da je drapinovo glediste veoma zanimljivo. Nema svrhe pricati da li je neko u pravu, to je jednostavno tako kao sto je rekao, postoje razliciti kupci.

E sad drapine, vidi ovako... sam si kriv za ovu diskusiju. Covek je lepo pitao sta za 200DM, a ti si se pitao da li postoji pojacalo za 200 DM? Mnogo si usko shvatio pojam "pojacalo"....

E sad ja da pomognem ako mogu. Pinki, malo si me zbunio kad se raspitujes za pojacalo, a kazes da ga vec imas kuci :)
Nije ni bitno, ono sto ti ja preporucujem jeste da potrazis polovno. Znaci oglase u ruke, pa odes da pogledas svako...
Snaga uopste nije bitna, bitan je kvalitet, ali obicno ih cene po snazi.

Kad budes kupovao, obrati paznju na sledece:

Trazi od onog ko ti prodaje da ti ga ukljuci na neke zvucike (po mogucstvu sto bolje :)) E, naravno prva stvar je kako ti to subjektivno zvuci.
Druga stvar je kvalitet potenciometara. Znaci, ukljucis pojacalo, ne pustas nista nego samo da radi na prazno, i vrtis potenciometar levo-desno. Ako je prasina usla u potenciometar, on ce da pocne da krci, sto ce ubrzo prestati. Ako nadjes neko koje ne krci ni malo, uzimaj ga odmah. E da kad smo vec kod toga, bitan je i odnos signal/sum, to jest koliko se suma cuje iz zvucnika kad je pojacalo ukljuceno i ne pustas nista.
Dalje, pusti muziku, i lupi pojacalo sa svake strane. Ukoliko dodje do najmanjeg prekida, ne kupuj, ima poneki hladan lem, i to ce sve cesce da zeza.
Na kraju pogledaj impedansu (4 ili 8 oma) da se slaze sa tvojim zvucnicima da ne bi bilo boom kad ga budes slusao na max volume-u. Inace ako ga ne pojacavas "preko pola" to i nije toliko bitno.

Ima jako dobrih i ocuvanih polovnih pojacala iz inostranstva, npr svaba ga zavalja za 100 DM, samo da ga se otarasi da kupi novo, neko ga dovuce ovde, ugradi se i proda ti...

Nazad
Vrh Dno