Stigao!
Pogledajte prilog 475751
Ovo ne deluje veliko zato što ja imam malu šaku, naprotiv, šaka mi je prilično velika. Ovo mi je prvi trekbol (neću više da pišem trackball, vreme je da usvojimo reč u srpski) gde šaka potpuno leži na uređaju. Fizički je prilično kopija Trackball Explorer koga je Microsoft nekada imao i koji je bio jako popularan. Začudo, USB kabl je samo za punjenje, ne može da radi sa njim, neki od brojnih klonova o kojima sam čitao je mogao, ali EM03 jok. Pošto za razliku od klonova EM03 ima RGB prsten, dugme odozdo za DPI je iskorišćeno da menja/gasi RGB, pa se zato DPI menja držanjem pritisnutog točkića i desnog klika, što je prilično glupo, ali koliko često neko uopšte menja DPI? Ležajevi su odlični, meni deluju da su od keramike, negde sam pročitao da su od cirkonijum oksida, proizvođač nigde ne navodi. Levi i desni klik su mekani i nečujni, dok su forward/back glasni, skroz drugi prekidač. Točkić dobro prihvata za palac i pruža taman koliko treba otpor. Površina je od plastike sa onim gumiranim osećajem.
Treba da ga koristim malo duže, a nisam još isprobao da ga Bluetooth uparim, ali za sada preliminarno mogu da kažem da je ovo najbolji trekbol koji sam ikada probao. Za cenu od 28 evra sa isporukom, ovo je praktično krađa. Čitao sam na šta se pojedini ljudi žale, da trekbol neravno stoji na stolu i klacka se, da kugla nije idealno okrugla i zna da zaglavi, da kugla škripi i preskače, i mogu da kažem da na ništa od toga nisam naleteo. Sad, možda sam ja prosto bio taličan da sam dobio dobar primerak i da postoje problemi sa kontrolom kvaliteta, ali moguće je i da su to sve to bile dečije bolesti ranih primeraka, ovaj model i klonovi su krenuli u prodaju nedavno, 2023.
Dakle, da li smo najzad našli Sveti Gral, trekbal za svakoga? Da li je vreme da penzionišete svoje miševa i pređete na trekbol? Bogami... jeste! Vučenje miša po stolu je ergonomski loše, čak i da vas u ovom momentu ništa ne boli, bolje da na vreme krenete da se navikavate na trekbol. Za ovako smešne pare, definitivno isprobajte budućnost.