Šta je novo?

Koje miševe imate?

Logitech pravi uređaje sa loptom na palcu, nisu ni oni loši, ali znaju da zamaraju palac. Sa druge strane, takvi trackball-ovi sa loptom na palcu su jeftiniji i postoji veći izbor, tako da kome ne pravi problem, može i njih da koristi, samo nisu za mene.

Posle nekoliko dana čovek se navikne na trackball i preciznost i brzina u korišćenju mu se vremenom izjednači sa korišćenjem miša. Ja već mogu i brze igre da igram sa trackball-om, problem je samo kad treba velika amplituda pokreta. Ako se napucavamo izdaleka, ja sam u prednosti, ali ako smo blizu i trčimo jedan oko drugoga, tu je nezgodno za mene.

Logitech pravi uređaje sa loptom na palcu, nisu ni oni loši, ali znaju da zamaraju palac. Sa druge strane, takvi trackball-ovi sa loptom na palcu su jeftiniji i postoji veći izbor, tako da kome ne pravi problem, može i njih da koristi, samo nisu za mene.
Da, na palcu je trackball bio, to mi više odgovara zato što mi je palac najmanje "pokvaren", ali svakako bih probao i ostale varijante.
Slabo igram brze igre. Moji refleksi su samo za potezne strategije, a i tu sam spor. :)

Posle nekoliko dana čovek se navikne na trackball i preciznost i brzina u korišćenju mu se vremenom izjednači sa korišćenjem miša. Ja već mogu i brze igre da igram sa trackball-om, problem je samo kad treba velika amplituda pokreta. Ako se napucavamo izdaleka, ja sam u prednosti, ali ako smo blizu i trčimo jedan oko drugoga, tu je nezgodno za mene.
Ja ne mogu ni na poslu da se naviknem na Logitech ergo a kamoli igre da igram. Ovaj trackball tek ne bih mogao🤣. Radial i ulnar nervi vrište i zato sam ga uzeo. Prvo supruzi pa sebi. Valjda ću se navići.

Logi MX Vertical i MX Anywhere 2, drugi upalim kad hoću nešto da igram.

Stigao konačno Ajazz AJ159 APEX, kao i sa tastaturom AK820 PRO jako, jako dobri utisci. Odličan kvalitet izrade, jako prijatna plastika pod rukom, senzor u njemu bi trebao biti jedan od najboljih trenutno - PAW3950, a kao bonus dolazi i sa dockom za punjenje na koji se miš kači magnetno. Nema kao sa razerom nekad ima/nekad nema kontakta već hvata kontakt iz prve magnetom. E da, može da radi i žičano i u BT modu a što se wirelessa tiče dongle mu je integrisan u samom docku.

49 EUR me izašao, ne znam ima li šta bolje za te pare a da je wireless...

Prilozi

• 20250109_213702.jpg
    20250109_213702.jpg
    340.4 KB · Pregleda: 120
  • 20250109_213710.jpg
    20250109_213710.jpg
    266.7 KB · Pregleda: 57
  • 20250109_213730.jpg
    20250109_213730.jpg
    195 KB · Pregleda: 55
  • 20250109_213855.jpg
    20250109_213855.jpg
    291 KB · Pregleda: 54
  • 20250109_213740.jpg
    20250109_213740.jpg
    168.8 KB · Pregleda: 79
Ja sam uzeo attack shark x11 iz zezanja za 20e, pošto sam hteo neki od tih miševa, a da je lagan... Mogu reci da sam oduševljen, eno mx master 3s mi stoji u kutiji :D

Ti "kineski" wireless low weight pacovi kidaju za taj novac.

+1
Ja imam isto Attack Shark, samo X3.
Isto uzet za ~20e.

Naručio sa Ali Express-a, jedva čekam da stigne.

Glavni problem trackball-a je uvek bila cena. Moj Kensington Orbit Fusion sam platio preko 70 evra, a evo nakon par godina korišćenja je razvio probleme sa konekcijom koji se samo pogoršavaju, da mi je pre neki dan došlo da ga otreskam o zid. Tu sam krenuo da gledam alternativu i šokirao se da su braća Kinezi konačno ušli na ovo prilično malo tržište, a ovaj model ProtoArc EM03 je dostupan i pod drugim brendovima, Nulea, Sanwa, Jammu, sa sitnim razlikama, kao što su točkić, površina, prisustvo RGB prstena, dodatni tasteri. Svi features su tu, mnogo DPS postavki, ima i dongle i Bluetooth, može i kablom da se poveže, kojim se takođe i puni preko USB porta. Najzad jedan kompletan proizvod za jako pristojnu cenu, pod uslovom da ga poručite iz Kine, pošto ga svi prodaju zaobilazno preko Amerike, što nakoka cenu na 50 evra.

Ja neću da ga hvalim dak ge dobro ne isprobam, ali ako se bude dobro pokazao kao što i drugi korisnici tvrde, eto ga konačno posle toliko godina trackball za mase. Već sam rekao, miš je samo za decu, za nas matorce je trackball. Kad osetiš taj komfor u radu, nema tu povratka na miš. Spas za sve nas sa bolovima u ramenu, laktu, šaci ili u mom slučaju, prstima.

Stigao!

IMG_20250111_151546.jpg

Ovo ne deluje veliko zato što ja imam malu šaku, naprotiv, šaka mi je prilično velika. Ovo mi je prvi trekbol (neću više da pišem trackball, vreme je da usvojimo reč u srpski) gde šaka potpuno leži na uređaju. Fizički je prilično kopija Trackball Explorer koga je Microsoft nekada imao i koji je bio jako popularan. Začudo, USB kabl je samo za punjenje, ne može da radi sa njim, neki od brojnih klonova o kojima sam čitao je mogao, ali EM03 jok. Pošto za razliku od klonova EM03 ima RGB prsten, dugme odozdo za DPI je iskorišćeno da menja/gasi RGB, pa se zato DPI menja držanjem pritisnutog točkića i desnog klika, što je prilično glupo, ali koliko često neko uopšte menja DPI? Ležajevi su odlični, meni deluju da su od keramike, negde sam pročitao da su od cirkonijum oksida, proizvođač nigde ne navodi. Levi i desni klik su mekani i nečujni, dok su forward/back glasni, skroz drugi prekidač. Točkić dobro prihvata za palac i pruža taman koliko treba otpor. Površina je od plastike sa onim gumiranim osećajem.

Treba da ga koristim malo duže, a nisam još isprobao da ga Bluetooth uparim, ali za sada preliminarno mogu da kažem da je ovo najbolji trekbol koji sam ikada probao. Za cenu od 28 evra sa isporukom, ovo je praktično krađa. Čitao sam na šta se pojedini ljudi žale, da trekbol neravno stoji na stolu i klacka se, da kugla nije idealno okrugla i zna da zaglavi, da kugla škripi i preskače, i mogu da kažem da na ništa od toga nisam naleteo. Sad, možda sam ja prosto bio taličan da sam dobio dobar primerak i da postoje problemi sa kontrolom kvaliteta, ali moguće je i da su to sve to bile dečije bolesti ranih primeraka, ovaj model i klonovi su krenuli u prodaju nedavno, 2023.

Dakle, da li smo najzad našli Sveti Gral, trekbal za svakoga? Da li je vreme da penzionišete svoje miševa i pređete na trekbol? Bogami... jeste! Vučenje miša po stolu je ergonomski loše, čak i da vas u ovom momentu ništa ne boli, bolje da na vreme krenete da se navikavate na trekbol. Za ovako smešne pare, definitivno isprobajte budućnost.

Ja sam Razer Viper Ultimate & Razer Deathstalker V2 Pro (zamijenila je Ajazz AK820 PRO od 20e sa Temua) spakovao u kutije, čuda rade Kinezi... :)

Prilozi

• 20250110_141922.jpg
    20250110_141922.jpg
    279.2 KB · Pregleda: 106
Stigao!

Pogledajte prilog 475751

Ovo ne deluje veliko zato što ja imam malu šaku, naprotiv, šaka mi je prilično velika. Ovo mi je prvi trekbol (neću više da pišem trackball, vreme je da usvojimo reč u srpski) gde šaka potpuno leži na uređaju. Fizički je prilično kopija Trackball Explorer koga je Microsoft nekada imao i koji je bio jako popularan. Začudo, USB kabl je samo za punjenje, ne može da radi sa njim, neki od brojnih klonova o kojima sam čitao je mogao, ali EM03 jok. Pošto za razliku od klonova EM03 ima RGB prsten, dugme odozdo za DPI je iskorišćeno da menja/gasi RGB, pa se zato DPI menja držanjem pritisnutog točkića i desnog klika, što je prilično glupo, ali koliko često neko uopšte menja DPI? Ležajevi su odlični, meni deluju da su od keramike, negde sam pročitao da su od cirkonijum oksida, proizvođač nigde ne navodi. Levi i desni klik su mekani i nečujni, dok su forward/back glasni, skroz drugi prekidač. Točkić dobro prihvata za palac i pruža taman koliko treba otpor. Površina je od plastike sa onim gumiranim osećajem.

Treba da ga koristim malo duže, a nisam još isprobao da ga Bluetooth uparim, ali za sada preliminarno mogu da kažem da je ovo najbolji trekbol koji sam ikada probao. Za cenu od 28 evra sa isporukom, ovo je praktično krađa. Čitao sam na šta se pojedini ljudi žale, da trekbol neravno stoji na stolu i klacka se, da kugla nije idealno okrugla i zna da zaglavi, da kugla škripi i preskače, i mogu da kažem da na ništa od toga nisam naleteo. Sad, možda sam ja prosto bio taličan da sam dobio dobar primerak i da postoje problemi sa kontrolom kvaliteta, ali moguće je i da su to sve to bile dečije bolesti ranih primeraka, ovaj model i klonovi su krenuli u prodaju nedavno, 2023.

Dakle, da li smo najzad našli Sveti Gral, trekbal za svakoga? Da li je vreme da penzionišete svoje miševa i pređete na trekbol? Bogami... jeste! Vučenje miša po stolu je ergonomski loše, čak i da vas u ovom momentu ništa ne boli, bolje da na vreme krenete da se navikavate na trekbol. Za ovako smešne pare, definitivno isprobajte budućnost.
30$ na Amazonu sa kuponom i odlučih da probamo i supruga i ja. Hvala na recenziji.

Ja sam Razer Viper Ultimate & Razer Deathstalker V2 Pro (zamijenila je Ajazz AK820 PRO od 20e sa Temua) spakovao u kutije, čuda rade Kinezi... :)
Da li možemo da dobijemo linkove odakle si poručio i tastaturu i miša? Hvala.

Hvala i od mene za recenziju.
Šteta što nemaš neki procenat, jer mislim da si još jedan prodao. :)

Prodavao ga je Kinez po ceni od 16 dolara za količinu od bar 1000 komada, ovaj trekbol je nerealno jeftin, a dobar. Teoretski bi bio odličan posao prodavati ih, problem je što trekbol nikoga ne interesuje. Sve je počelo kad je jedan kolega u nekadašnjoj firmi doneo na posao trekbol zbog bolova u laktu, za par meseci pola odeljenja je prešlo na trekbole, ja među prvima, jer nisam mogao da klikćem koliko me je boleo kažiprst. Ko god je bio znatiželjan da proba, na kraju je kupio svoj. Problem je samo nagovoriti ljude da probaju, oni obično navikli na miša i drugo ih ne interesuje. Zato se kao Dositej trudim da prosvetlim narod. :)

Koji model si porucio, tracball na palcu ili kaziprstu?

Imaš par postova iznad model i sliku.

Još par obzervacija sad kad sam koristio EM03 malo duže. Blutooth radi odlično, uparuje ga iz prve bez cimanja. Kugla kad se malo zamaže kao da blago lepi, što se oseća pri vrlo sitnim pokretima, treba malo više sile da se pomeri. Nije ništa drastično, to primećujem ja koji sam trekbol veteran, drugi možda neće. Verovatno će mu trebati više čišćenja, pogotovo sa tako malim ležajevima. Pitao sam podršku od čega su ležajevi, rekli su pitaće u fabrici, pa će mi javiti.

Moram da kažem da mi ne prija toliko da držim kompletnu šaku na trekbolu. Prsti mi se ka dole šire, umesto da obuhvataju uređaj, kao na mojim drugim trekbolima. Sad, to nije mana, na tržištu ima puno i potpuno ravnih trekbola, svi mi imamo različite šake i različite preference. I dalje ostajem pri tome da je ovo najbolji trekbol za cenu, ali mi oblik ne leži toliko dobro kao kod njegovih prethodnika koji su mi anatomski super pasovali.

MChose L7 Pro (china wireless 3395 8000Hz 40g) 35eur

L7_pro_01.jpg

L7_pro_02.jpg

L7_pro_03.jpg

L7_pro_04.jpg

mislis ZT Unit :D

ne koristim podloge, macka ih unisti :D

Evo ih i moji,za desktop razer a za lap top Asus Rog Puggio 2
20250115_215412.jpg20250115_215419.jpg20250115_215424.jpg20250115_215657.jpg

U Lidlu opet u ponudi bežični miš za 600 rsd i komplet tastatura i miš za 1800 rsd

Ne valja to, imam mislim sve njihove modele. Kinder jaje plastika, osećaj u ruci nikakav a i pri korišćenju nisu čemu. Bolje uzeti ove Kineze preko Temu uz kupone. Mada ja lično čekam da Kinezi izbace neki kršten magnezijumski koji nije gadan i šupalj kao trenutno aktuelni modeli koje imaju u ponudi.

Imaš par postova iznad model i sliku.

Još par obzervacija sad kad sam koristio EM03 malo duže. Blutooth radi odlično, uparuje ga iz prve bez cimanja. Kugla kad se malo zamaže kao da blago lepi, što se oseća pri vrlo sitnim pokretima, treba malo više sile da se pomeri. Nije ništa drastično, to primećujem ja koji sam trekbol veteran, drugi možda neće. Verovatno će mu trebati više čišćenja, pogotovo sa tako malim ležajevima. Pitao sam podršku od čega su ležajevi, rekli su pitaće u fabrici, pa će mi javiti.

Moram da kažem da mi ne prija toliko da držim kompletnu šaku na trekbolu. Prsti mi se ka dole šire, umesto da obuhvataju uređaj, kao na mojim drugim trekbolima. Sad, to nije mana, na tržištu ima puno i potpuno ravnih trekbola, svi mi imamo različite šake i različite preference. I dalje ostajem pri tome da je ovo najbolji trekbol za cenu, ali mi oblik ne leži toliko dobro kao kod njegovih prethodnika koji su mi anatomski super pasovali.
Stigao i meni. Bogami biće ovo malo teže navikavanje u startu🤣. Složio bih se sa tobom oko položaja šake i zgloba. Primetio sam da mi se u prvih 15min podlaktica više umara od logi vertical-a. Mislim da bi mi više odgovaralo da je "nakrivljen" još malo.
Što se tiče samog korišćenja stalno pritiskam kuglu jer mi je kažiprst tu🤣, preciznije selektovanje mi treba vremena da ubodem iako sam probao sve DPI. Bluetooth radi lepo (posle 10 pokušaja i "try again"), ali samo sa antenom na glupoj Aorus ploči. Bez antene trza i neupotrebljiv. Dongle radi odlično.
Ne znam da li ću ga koristiti za posao jer sam sporiji jedno 60% a što kaže supruga pa poenta je da budeš sporiji zbog bolova 🤣🤣🤣.
Za 30$ ostaje pa videćemo. Možda bi mi em04 bio bolje rešenje, ali mislim da je gore za palac.

Hajde neko ko koristi onaj Attack Shark X11 da napiše malo više o njemu.

Stigao i meni. Bogami biće ovo malo teže navikavanje u startu🤣. Složio bih se sa tobom oko položaja šake i zgloba. Primetio sam da mi se u prvih 15min podlaktica više umara od logi vertical-a. Mislim da bi mi više odgovaralo da je "nakrivljen" još malo.

Složio bih se da bi valjalo da je malo više nakrivljen, a takođe i malo grbaviji. Ja ga doduše uglavnom koristim na krilu, pa mogu da ga iskosim koliko god hoću. Od nekih sitnih zamerki da pomenem i da su tasteri malčice premekani, pa mogu slučajno da kliknem. Mora i češće da se čisti od drugih trekbola, ali još nisam naleteo trekbol lakše da se čisti od ovoga, samo izvadiš kuglu prstom i prevučeš prstom preko ležajeva. Bilo kakve zamerke na ovaj model padaju u vodu pred smešnom cenom, ovo je uređaj koji bi svako ko koristi računar trebalo da ima.

Ne znam da li ću ga koristiti za posao jer sam sporiji jedno 60% a što kaže supruga pa poenta je da budeš sporiji zbog bolova 🤣🤣🤣.
Za 30$ ostaje pa videćemo. Možda bi mi em04 bio bolje rešenje, ali mislim da je gore za palac.

Samo budi uporan, koji god trekbol da koristiš. Hoće u početku prilagođavanje malo da nervira, al nemoj da se uhvatiš za miša kad se to desi. Već posle par nedelja uđeš u štos, a vremenom potpuno dostigneš istu brzinu.

Da li neko zna gde mogu dongle za viper v3 hyperspeed ? Sem alija..raspalo se djubre bukvalno.

Nazad
Vrh Dno