Šta je novo?

Koje je dobro napajanje?

audiofreak

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
21.07.2003
Poena
410
Zbog ucestalih pitanja na benchu tipa "koje napajanje da kupim", resio sam da postavim ovde jedan thread da se ljudi informisu.

Evo prve korisne informacije:
UL Online Certifications Directory
Na ovoj adresi mozete da unesete broj koji cete pronaci na nalepnici na svakom krstenom napajanju, format broja je E123456.

Druga je review site i to jedan od mojih omiljenih -- Silent PC Review. Tu mozete naci prilicno kompetentne testove napajanja i coolera, a sve u cilju smanjenja buke vaseg racunara.

Za sada toliko od mene.

Koja verzija ima bolje iznutrice?
2022 ima malo bolje, u 2022 verziji je CWT CSZ, stara je Seasonic Focus. CSZ je ista platforma kao nova PCI-E 5.0 MSI A-G sto se pojavili kod nas u domacim firmama.

Samo sto fali konektor kod NZXT 2022 verzije ako se dobro secam (i tek treba 2023 verzija da izadje sa zvanicnom ATX 3.0 podrskom). Pa je zato i jeftiniji, u stvari obe NZXT verzije su zato jeftinije, dok se ne proda stari lager, pa posle ce da budu jace cene sa 2023 modelom
ASUS TUF GAMING 650W 80+ Bronze
Asus TUF je bolja opcija od EVGA BQ

pa 20 evra gore dole ako znaci nije puno. Znaci 550w bi trebalo biti ok za ovo moje gore pomenuto ? Ja sam kao nesto zacrtao da mora 600-650 kao da ima viska
Maksimalna potrosnja ce ti biti oko 350W, nemas brige.

Gledam sad tu listu i cene kod madjara, izgleda da su malo povoljniji od nas. Elem, bazirajuci se na vasim preporukama i sugestijama sa ovog sajta odlucio sam da malo povecam budzet i sveo sam izbor na sledece:

Domace radnje:

Antec HCG650 Gold - 16100din
Antec EA650G Pro - 13000din
Asus ROG Strix 750W - 16100din (razlika u ceni izmedju 650w i 750w je bukvalno 200din)
Be Quiet PURE POWER 11 - 13900din

Madjari:

Asus ROG Strix 650W - oko 14000din
BE QUIET! Pure Power 12 M 750W - oko 15500din

Gledao sam i Corsair rmx 650 medjutim kod madjara ga nema, a kod nas je prejaka cena. Ima po KP ali ne znam imaju li na stanju.

Nije mi bitno da je napajanje full modularno jer svakako necu menjati kablove. Bitno mi je da je kvalitetno, tiho i da ima minimum 5 godina garancije, mada mislim da sva ova koja sam nabrojao imaju to. Napajace konfiguraciju iz potpisa, samo sto ce kuciste biti Be Quiet 500FX. Za koje biste se vi odlucili?

Samo da prijavim da je stiglo novo napajanje :)

Antec.jpg

Još uvek neće u mašinu jer nema potrebe nego ću da ga ubacim kad budem prešao na AM5.

Meni apsolutno nije jasno kako je Asus Rog 750w jeftiniji od 650w :D

Inace porucio sam Asus ROG 750w na kraju. Pitao za garanciju, kazu 10 godina i dobija se garantni list. Dvoumio sam se izmedju njega i Antec HCG650 Gold i bio sam u fazonu, sto ne bih dobio extra 100w za malo manje para, svakako su oba napajanja tu negde po kvalitetu, a mozda ce trebati u buducnosti.

Napajanje iz 2011. Chieftec CTG-500-80p mi je crklo (izdahnulo na mojim rukama). Treba da ga zamenim. Konfiguracija : i5-3450(bez oc), 24GB ddr3 na 1600Mhz, Asus p8h67-m pro, GTX 1650 super, sata SSD + HDD + odd, 2 ventilatora od 12mm, Thermaltake V3 Black kućište

Što se tiče zahteva u vezi napajanja: barem 400W, da bude tiho, da ima bar jedan molex konektor i da kablovi budu dovoljne dužine (napajanje se montira dole). Potrebno je i da bude pouzdano, jer se u zadnje 2-3 godine računar isključuje samo kad se putuje (idluje uglavnom, ne kopam grafičkom).

Serviser mi je dao preporuku za njegovog poznanika od poverenja koji prodaje polovna napajanja, a od vas me interesuju preporuke samo za nova iz radnje, pa ću da odlučim. Budžet nije ograničen, ali što je viša cena, teže mi je da se osloni na tuđ izbor, jer volim sve sam da istražim, ali sad na žalost nemam vremena ni mogućnosti. Recimo, bio sam spreman da dam 7100 za jedno napajanje sa 5god garancije i svim mogućim ugrađenim zaštitama, ali onda sam pročitao recenziju sa Techpoweup, i shvatio da nije baš tako jednostavno odabrati. Onda sam pomislio da uzmem Rog strix od 550w za 13700 opet zbog garancije, i zaštita i efikasnosti, i zato što bi moglo kasnije da se ubaci i u novu konfiguraciju, ali onda vidiš za par hiljada više ima jače napajanje, koje bi ti možda više odgovaralo za računar u budućnosti. I shvatiš da odlaziš predaleko I da je bolje da se fokusiraš samo na ovu konfiguraciju, a kad sklapaš novu, kupiš ono što je tad najbolje i kolko ti treba i ćao. Tako da, hteo bih što jeftinije, ali ne po cenu rizika da izazove neku havariju.

Sutra bi trebalo da donesem konačnu odluku.

Za tu konfu uzmi budzetsko neko ~50tak evra kod madjara...cooler master mwe v2,aerocool aero bronze i sl.
edit:Trenutno je Corsair CX550-M v2 53-55 evra kod madjara što je ok cena za performanse koje nudi sa 5 god garancije...

Poslednja izmena:
Jel moze preporuka za neko 1000W napajanje za RTX 4080 sa novim tipom konektora? Nasao sam FSP 1000W i Seasonic Vertex 1200W.
Generalno, non-ATX3.0 napajanja mogu isto da se koriste ali postoji problem zbog novog tipa konektora, jel tako?

Ovo izgleda super, ali hteo bih da ovo rešim što pre, do vikenda, a od njih da poručim verovatno bi čekao duže da stigne. Tako da samo radnja ili neki lokalni oglas.
A i nema ga više,ni po toj ceni.
Neznam,možda ovako nešto

Inace porucio sam Asus ROG 750w na kraju. Pitao za garanciju, kazu 10 godina i dobija se garantni list. Dvoumio sam se izmedju njega i Antec HCG650 Gold i bio sam u fazonu, sto ne bih dobio extra 100w za malo manje para, svakako su oba napajanja tu negde po kvalitetu, a mozda ce trebati u buducnosti.

Dobio sam kupon za 20% popusta na https://store.cablemod.com/ pa ako nekome treba neka javi na pm.

Isteklo vreme za edit. Otisao kod clanu @Marvox

Što se ponude u mom gradu tiče:
Chieftec GPC-500S 6500 din 2 god
Cooler Master Elite 500w V3 7000 din 3 god
Gigabyte P650B 8000 din 3 god
Cooler Master MasterWatt 650 9500 din 5 god
Asus TUF-GAMING-550B 11500 din garancija?

Ostalo su Zeus, Raidmax i neko Deepcool napajanje. Ako budem uzimao novo, ići ću na MasterWatt. Ostalo još da vidim kod jednog čoveka polovnjake, i danas to rešavam.

Što se ponude u mom gradu tiče:
Chieftec GPC-500S 6500 din 2 god
Cooler Master Elite 500w V3 7000 din 3 god
Gigabyte P650B 8000 din 3 god
Cooler Master MasterWatt 650 9500 din 5 god
Asus TUF-GAMING-550B 11500 din garancija?

Ostalo su Zeus, Raidmax i neko Deepcool napajanje. Ako budem uzimao novo, ići ću na MasterWatt. Ostalo još da vidim kod jednog čoveka polovnjake, i danas to rešavam.
Pih...al su cene lele...
tuf je najbolja opcija,ali je cena katastrofa..
A ostalo mi se ne svidja,kao i opcija "pitaj preprodavca šta da mi uvali",to je najgora opcija.
Koja je radnja/grad u pitanju,mozda ima nešto bolje..

Požarevac. Obišao sam 5 radnji, nabrojao iznad sve što su imali unutra, a nisam mogao više da odlažem. Uzeo Cooler Master MasterWatt 650w za 9500din u Gigatronu. Hvala na sugestijama.

Zamolio me komsija da mu nadjem napajanje (iskljucijvo u domacoj radnji) za Ryzen 5 5600, RX 6650XT, 2x16 gb, 2-3 hdd..i ostalo.
Naso sam mu ovo:
FSP Hydro GSM Lite PRO 750W, 80Plus GOLD za oko 11.000, sa 5 god garancije. Ja vise volim kad ima lufta.
Da li je mozda i previse W za ovu konfu, mozda neko slabije (jeftinije)?
Samo da je kvalitetno, nedaj boze da se desi nesto ne mogu da se operem.😁

Tu bi 650W zavrsilo posao, ali ako je mala razlika u ceni 750W i nema greske

Max potrosnja za takvu konfu je 350W, i to sa OC.

Nazad
Vrh Dno