Šta je novo?

Koje je dobro napajanje?

audiofreak

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
21.07.2003
Poena
410
Zbog ucestalih pitanja na benchu tipa "koje napajanje da kupim", resio sam da postavim ovde jedan thread da se ljudi informisu.

Evo prve korisne informacije:
UL Online Certifications Directory
Na ovoj adresi mozete da unesete broj koji cete pronaci na nalepnici na svakom krstenom napajanju, format broja je E123456.

Druga je review site i to jedan od mojih omiljenih -- Silent PC Review. Tu mozete naci prilicno kompetentne testove napajanja i coolera, a sve u cilju smanjenja buke vaseg racunara.

Za sada toliko od mene.

Новац је твој и можеш да купиш шта желиш, али теби ни 500w није потребно.
На твом месту бих размотрио пар потпуно модуларних напајања, и то : MSI MAG A650GL - 10650 дин, Corsair RM Series RM650 - 11400 дин, FSP VITA GM 650W - 12000 дин.

Новац је твој и можеш да купиш шта желиш, али теби ни 500w није потребно.
На твом месту бих размотрио пар потпуно модуларних напајања, и то : MSI MAG A650GL - 10650 дин, Corsair RM Series RM650 - 11400 дин, FSP VITA GM 650W - 12000 дин.
Hvala za predloge. Kupiću nešto što mi je predloženo ovde. Ja razmišljam ovako.
Za polovnu grafičku i novi procesor daću 350-400 evra. Zato 20-30 evra dodatno za napajanje je ništa, ni 10% od cene za 2 komponente. Za malu razliku želim da napajanje radi sa 2/3 snage, da bude tiho i ne bude vrelo, ventilator na njemu po potrebi.

Onda pazi koje napajanje kupujes da ima zero-fan, nemaju sva.
Meni je to super, ne zbog tisine nego nekako mozgam da ventilator duze "traje".

Onda pazi koje napajanje kupujes da ima zero-fan, nemaju sva.
Meni je to super, ne zbog tisine nego nekako mozgam da ventilator duze "traje".
Ventilatori nisu skupi, ali tišinu cenim. Moj računar se ne čuje, kao i napajanje iako je staro. Po zvuku ne znaš kad je uključen a kad ne. Doduše kućište MS Armor V710 je staro samo 5 meseci. Brzinu ventilatora u njemu sam podesio na 30% i hladno je na dodir.

@Dogzilla daj neko legendarno najbolje 850/1000W. Ide u Fractal North XL, mora da gura top tear Nvidia GPU i Ryzen CPU. :D
4070TI/4080/5070TI/5080, videcu sta cu kad izadju nove karte. Hteo sam Fractal 860W Platinum, da slozim sa kucistem, ali nema ga u prodaji kod nas trenutno.
Seasonic takodje nema nista od top modela. Fractal jedina mana sto nije novije ATX 3.0 ili 3.1 i te fore.

Takodje mi trebaju i oni produzeci lepi, mekani, gde to moze da se nabavi?

@Dogzilla daj neko legendarno najbolje 850/1000W. Ide u Fractal North XL, mora da gura top tear Nvidia GPU i Ryzen CPU. :D
4070TI/4080/5070TI/5080, videcu sta cu kad izadju nove karte. Hteo sam Fractal 860W Platinum, da slozim sa kucistem, ali nema ga u prodaji kod nas trenutno.
Seasonic takodje nema nista od top modela. Fractal jedina mana sto nije novije ATX 3.0 ili 3.1 i te fore.

Takodje mi trebaju i oni produzeci lepi, mekani, gde to moze da se nabavi?
Nova Corsair RMx PCIe5 definitivno,

kao CORSAIR RM850x 850W PCIe5 i CORSAIR RM1000x 1000W PCIe5 izlaze preko madjara i cena je dobra + vec imaju meke kablove

druga najbolja opcija Panther sto spomenu iznad

FSP Hydro TI Pro 850M ATX3.0, 850W ako ima u At@m-u

Mada iskreno Corsair RMx Shift bi ti bila sasvim dovoljna, isto odlicna napajanja, ima ih u vise domacih firmi 850W i 1000W modeli, mozda cak i bela. Shift isto imaju meke kablove made mislim da nisu toliko dobri koliko na novo obicnom RMX PCIe5

Nova Corsair RMx PCIe5 definitivno,

kao CORSAIR RM850x 850W PCIe5 i CORSAIR RM1000x 1000W PCIe5 izlaze preko madjara i cena je dobra + vec imaju meke kablove

druga najbolja opcija Panther sto spomenu iznad

FSP Hydro TI Pro 850M ATX3.0, 850W ako ima u At@m-u

Mada iskreno Corsair RMx Shift bi ti bila sasvim dovoljna, isto odlicna napajanja, ima ih u vise domacih firmi 850W i 1000W modeli, mozda cak i bela. Shift isto imaju meke kablove made mislim da nisu toliko dobri koliko na novo obicnom RMX PCIe5
Sta kazu testovi, kakvo je? Nije bucno? Ceo sistem nece da vuce vise od 450W, ako uzmem 1000W, trebalo bi da bude u pasivnom modu, tj. da ventilator i ne radi?
Sad cu pogledam na YT sta kazu, i vidim kablove. Meni nece da treba vise od par kablova, cpu, maticna i gpu. Sve ostalo ne koristim.

FSP, znam da je ovaj model najbolji, u Atom-u je 850W 30K. 1000W nema nigde osim na KP, ali napajanje preferiram da uzmem kod nas, zbog duzine garinacije, ovi na KP ne verujem da daju vise od 2-3 godine, a i to je upitno. @JoKa jedino da mi nabavi preko veze. :D

Sta kazu testovi, kakvo je?
Corsair napajanja su medju najtisima na trzista, svi iole novije modeli, i imaju top ventilatore. najnovija RMx PCIe5 su jos dodatno tisa jer imaju novi napredan ventilator, imaju novu oblik rupa na stranicama i sredjeno je sve sa cudnom bukom, pri malo potrosnji, prelaksu sa male na srednju/vecu potrosnju itd.

Ekstremno su tiha u svakom pogledu xD

RMx shift bi trebalo da slicno bude sredjen svaki izvor cudne buke, ali ako je u domacim prodavnicama stari lager, mozda nije, mozda ti zapadne neko staro

A za garanciju, svako Corsair napajanje ima 10 godina, i ako imas originalni racun, mozes da ostvaris tu garanciju, slanjem napajanja u Holandiju xD

zaboravih na corsair, mnogo bolja opcija najvise zbog kablova, sklapao sam drugaru build sa hydro ti i kablovi su jako kruti i ocajno ispadne kabliranje istih
da, sa Hydro Ti, mora jos kinte za custom kablove, sto je smor :(

Poslednja izmena:
Ma gledao sam juce i citao, Hidro TI je iznad ovog Asus-a, sa nekim smesnim db-om, sto je stvarno za pohvalu. Ali ono je stariji model, 3.0, nije 3.1 kao sto predlazete.
Corsair videh im kablove, Shift inace moze u North XL bez problema, ali bolji su kablovi na non Shift modelu.

Sta je sa Seasonicom, kakvi su ovi Asus modeli, sta jos mogu da uzmem u obzir?

Za kablove nadjoh nekog Miksera na netu da pravi, pa bih uzeo od njega ako su dobri i kvalitetni. (u slucaju da uzmem neko napajanje sa krutim kablovima)

Pa kod nas ako se uzme, daju 10 godina, Atom, Giga...

Corsair garancija posle 2 god je nocna mora, zato ih ne kupujem.
Da ti prime, ili da ti odrade, ako je da ti prime, tu moras da budes uporan, dok ne naletis na normalnog zaposlenog koji ce da pusti (Velika kompanija, velika inercija, bilo je puno zaposlenih koji nisu adekvatno odradjivali svoj posao)

To sto si ti, ili par ljudi imali lose iskustvo, ne znaci da su svi. I ne pokusavam da umanjim tvoje lose iskustvo, samo da prenesem pomoc od zaposlenog iz Corsair-a, kako se izboriti sa njihovom customer podrskom xD

(sad bi trebalo da bude malo bolje, jer rece jonnyGURU da su imali cistku ekstremno neproduktivnih zaposlenih, zaposlenih koji su godinama pravili iste, elementarne greske*, ali to zavisi od regiona do regiona, EU zakoni mozda cuvaju zaposlene koji su nocna mora i firmi i kupcima

S druge strane imas domace firme koje ce ti dati napismeno garanti list i za tebe odraditi garanciju ako treba, na do 5 godina, a mozda i na 10 godina, zavisno od firme

Ali ono je stariji model, 3.0, nije 3.1 kao sto predlazete.
3.1 nije naprednije, nije bolje, nije kvalitetnije, nije napredak, sta vise 3.1 je nazadovanje, tako da je 3.0 superiorna tehnologija svakako xD, i bolji izbor dok je jos bude bilo
Za kablove nadjoh nekog Miksera na netu da pravi, pa bih uzeo od njega ako su dobri i kvalitetni. (u slucaju da uzmem neko napajanje sa krutim kablovima)
Ako radi opet super, to je odlicna opcija, ali za corsair ti nece trebati najverovatnije, vec su mekani iz fabrike xD, Asus su jos meksi xD, recimo na Strix Aura seriji (Prime ne znam da li ima meke te)
Pa kod nas ako se uzme, daju 10 godina, Atom, Giga...
to, to, taj fazon, Hellas mozda, i Amaze isto, i po jos neko

Poslednja izmena:
Sta je sa Seasonicom, kakvi su ovi Asus modeli, sta jos mogu da uzmem u obzir?
Seasonic bih izbegao, najnovije pogotovo, previse gresaka su napravili u R&D, vecina nije nesto ozb, ali za to ime za tu Cene, za taj brend, za taj marketing, stvarno sramota i steta podrzavati te polu-proizvode, naspram mnogo boljih drugih, od drugih firmi, koje se trude da usavrsavaju svoje proizvode i ostalo
Nemam ja sta da budem uporan za nesto sto sam platio. Kome je normalno da ga prave budalom, nek kupuje, ja necu. :)
Moras, takvo je vreme, zivis u Kapitalizmu, ili se prilagodis ili ces se boriti protiv vetrenjaca zauvek, i dzabe nervirati. takve su velike firme sve, ako radis ili znas ljude, da rade, znas koliko su inertne velike firme, i koliko tu propada kroz pukotine sve xD

Za veliku uspesnu firme, ti si kao jedan kupac njima nebitan, samo malo firme, fire koje nisu javno na berzi, firme koje hoce da se probiju na trzistu, ce te postovati kao kupca. Dok i te nove, male privatne firme, ne postanu uspesne velike i dok ne izadju na berzu, a onda ce i one da krenu da postaju losije, i da propadas i kod njih kroz pukotine xD

@Labello Asus su dobri modeli, sta vise Aura Strix jedno od najboljih napajanja ikad napravljenih, i generalno su veoma tiha, ali, stavjaju ventilatore sa lopticama, i onda ako ti to smeta, ako ti smetaj ball bearing lezajevi, to ce te ubiti u pojam dok komp stoji idle, dok nisu u igri/renderu, dok nije mnogo opterecen

Poslednja izmena:
Neko te slagao, nema to veze sa kapitalizmom. Mogu da zavrsim garanciju u dosta firmi preko "poznanika" ali je bolje ne kupovati brendove koji prave probleme kupcima a Corsair je kod mene na vrhu liste.
Vazno je da ljudi budu upozoreni kad je ta firma u pitanju, posebno kad zivis u Srbiji.

Corsair videh im kablove, Shift inace moze u North XL bez problema, ali bolji su kablovi na non Shift modelu.
A smor, za kablove na Shift-u :(

@MegaSkot
Niko me nije slagao, nego ti imas previse uska iskustva, uski pogled na to, iz samo tvog licnog ugla + Bias + emocionalno rezonovanje zbog losih iskustva. A sa druge strane gde si imao dobra iskustva, ili vezu, to imas opet Bias samo u drugu stranu. I drzis se poznatog i onog sto ti radi ko pijan plota (sto je sasvim normalno stvar, ali takodje ne znaci da nema mogucnosi za malo vise snalaziljivosti i fleksibilnosti)

Ali da li ce i svi drugi takvo iskustvo imati, nisu u tvojim cipelama, nemaju tvoje veze/poznanike, itd,...

Obe opcije su moguce i obe se desavaju, i tvoja i moja, i nesto izmedju. samo eto ja imam malo sire globalno iskustvo, malo vise iskustva, i pricam vise iz ugla statistike i verovatnoca, i zasto se neki stvari desavaju kako se desavaju nista vise nista manje

Poslednja izmena:
Pa onda nista, da jurim ova dva, Corsair ili FSP, mada mislim da je FSP bolja kupovina, kablove da ostavimo po strani. :D
850W mogu odmah da uzmem u Atomu, ako nije nestalo, ali mislim da je sigurnije ici na 1000w za buducnost? Na KP ga ima, moracu da posaljem par upita.
Moram da nadjem i dobrog prodavca tamo, nisam trgovao godinama ni sa kim.

Megaskote daj nesto iz Irske posalji, ne brinem za garanciju kad si ti u pitanju. :D

Pa da, to je plan. Mozda necu odmah u startu uzeti x3D, ali svakako do 100w potrosnje. GPU, sa RTX-om mislim da je u proseku 250-350w, dva nvme ssd-a, i ventilatori, vise od 500w ne bi trosio ceo komp. Znam da 850w je dovoljno, ali 1000W mi se svidja, u full loadu ono ne radi uopste do 50%. :D Mislim ne znam, mozda i ja preterujem sad.

Pojavilo se 1000W na iPonu, nije ga bilo juce, 30e je samo razlika u odnosu na 850W, 250e vs 280e..

Pa onda nista, da jurim ova dva, Corsair ili FSP, mada mislim da je FSP bolja kupovina, kablove da ostavimo po strani. :D
850W mogu odmah da uzmem u Atomu, ako nije nestalo, ali mislim da je sigurnije ici na 1000w za buducnost? Na KP ga ima, moracu da posaljem par upita.
Moram da nadjem i dobrog prodavca tamo, nisam trgovao godinama ni sa kim.

Megaskote daj nesto iz Irske posalji, ne brinem za garanciju kad si ti u pitanju. :D
Još jedan + za novi CORSAIR RM850x ATX 3.1 & PCIe 5.1 (CP-9020270-EU)

Можда би у избор могао да уђе и" Antec HCG1000 Gold" у домаћој радњи је 20к дин.
Добијаш 1 киловат снаге које ти се свиђа (а и сам знаш да ти не треба), проверену платформу и домаћу гаранцију у провереној фирми.

@Dogzilla

Na nekom forumu bi mogli prodiskutovati na ovu temu ali ovde ce biti obrisano, tako da nek ja ostanem uzak a ti sirok. :)
Kad se jonnyGURU penzionise, ja cu prvi da savetujem ljude da beze od Corsair-a glavom bez obzira, do tad, steta najbolja napajanja na trzistu zaobilizati zbog prohteva o kvalitetu usluga podrske xD

Inzenjerski deo firme kida, to sto ostatak firme ne moze da se sklopi od kad su izasli na berzu i isprati savrsenstvo inzenjerskog dela, to je druga prica
A SS Vertex 850W? 200e kod nas.
Nasao sam i SS Fcous Gold ATX3-GX-1000W za 210e isto.

Imas u domacoj radnji FSP VITA GM 1000W ATX3.1 PCIe5.1 80+ Gold za 16000rsd. 10 godina garancije.

Nazad
Vrh Dno